Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Waerland-ruokavalio

waerland are teo snellman

  • Kirjaudu vastataksesi
2 vastausta aiheeseen

#1 MartianBuddy

MartianBuddy
  • Members
  • 3 Viestit

Lähetetty 14 toukokuu 2017 - 19:44

Hei!

 

Onko täällä kukaan perehtynyt Are Waerlandin oppeihin? Kyseinen herrahan oli 1900-luvun alkupuoliskolla vaikuttanut suomalaissyntyinen ravitsemusguru ja kasvissyönnin sekä raakaravinnon puolestapuhuja. Hänen ravitsemusaatteensa oli aikanaan suhteellisen suuri ilmiö, ja moni hänen oppejaan noudattanut parantui vakavistakin sairauksista. Nykyään Waerland on ainakin Suomessa jäänyt aika lailla unholaan. Toinen hänen oppejaan mukaillut merkittävä henkilö oli Teo Snellman.

 

Waerland suositteli raakaravintopainotteista laktovegetaarista ruokavaliota, ja suitsi kovin sanoin modernia länsimaista ruokavaliota sekä lääketiedettä. Hänen mukaansa länsimaisen ruokavalion suurimpia ongelmien aiheuttajia olivat liha, valkoiset jauhot, sokeri ja suola sekä liika kypsennetyn ruuan syöminen raakaravinnon sijaan. Hänen iskulauseensa oli: "Emme ole tekemisissä sairauksien vaan elintapavirheiden kanssa. Hävittäkää elintapavirheet, niin sairaudet katoavat itsestään."

 

Aloittelin itse kasvissyöntiä Waerlandin neuvojen pohjalta, mutta siirryin sitten enemmän vegaanisempaan ravintoon (John McDougallin ruokavalion tyyliseen) jättämällä maitotuotteet pois, koska ne alkoivat tuntua turhalta, ja koska olen niiden haitoista lukenut niin paljon. Waerland perusteli maitotuotteiden käyttöä mm. sillä, että se turvaisi proteiinin saannin, koska täällä Pohjolassa ei hänen aikanaan luonnollisesti ollut tarjolla niin monipuolisesti kasviksia kuin nykyään. Tofu lienee ollut aika lailla tuntematon herkku :) Waerland kuoli sydänkohtaukseen 79-vuotiaana, ja mietin että voisiko hänen runsaalla maidon ja voin kulutuksellaan olla ollut osuutta sydänkohtauksessa, vaikka muuten söikin ravintoa, jonka pitäisi aika hyvin suojata sellaisilta ongelmilta.

 

Sääli, että suppean Wikipedia-artikkelin (https://fi.wikipedia...ki/Are_Waerland) lisäksi oikeastaan ainut suomenkielinen juttu Waerlandista löytyy äärioikeistolaisen vastarintaliikkeen sivuilta:

http://www.vastarint...kkeen-perustaja#2 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 14 toukokuu 2017 - 21:04

Itse suosin vähärasvaisia maitotuotteita ja pidän maitotuotteiden kulutuksen aika pienenä. Varmasti on voinut tuossa olla voilla ja rasvaisilla maitotuotteilla yhteys sydäriin. Suomi on 1900-luvun alkupuolella ollut vielä nykyistäkin epäterveellisempi maa ravinnon osalta, vaikka ihmiset oli hoikempia silloin, niin silti esim. huonon rasvan kulutus oli hurjaa ja kolesterolitasot korkeat. Sydäri oli silloin selvästi yleisempi kuin nykyään. Tupakointi oli myös yleisempää silloin. Proteiinin saanti on kyllä turvattu, jos ruokaa on riittävästi, eikä joudu näkemään nälkää. 

 

Kypsennys nyt ei ole länsimaisen ravinnon ongelma vaan:

 

- liiallinen energiansaanti/energiatiheys

- liiallinen kovan rasvan määrä

- liian vähäinen kuidun määrä

- liian vähän kasviksia ja hedelmiä

- liikaa suolaa, sokeria, lisättyä rasvaa ja raffinoitua tärkkelystä

- liikaa ravinnon sisältämää kolesterolia

- liikaa eläinproteiinia


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#3 MartianBuddy

MartianBuddy
  • Members
  • 3 Viestit

Lähetetty 15 toukokuu 2017 - 20:41

Joo, näinhän se on. Ruuan kypsentämisestä on monia hyötyjä. Näen itse, että osan ravinnosta on hyvä olla kypsennettyä ja osan kypsentämätöntä. Waerlandin ruokavaliokin koostuu sekä kypsennetystä (esim. viljat, perunat ym. tärkkelykset) että raa'asta ravinnosta (hedelmät, vihannekset, raasteet).

 

Länsimainen paradoksihan on, että ihmiset ovat ylipainoisia ja kärsivät samaan aikaan jonkinasteisesta aliravitsemuksesta, koska ruoka on niin pitkälle prosessoitua ja energiatiheää, mikroravintoaineiden osuuden ollessa varsin mitätön.

 

Proteiini tuntuu olevan nykyään jokin muoti-ilmiö, kun joka paikassa tulee vastaan kaikenlaisia proteiinipatukoita, -rahkoja ja ties mitä valmisteita. Ihminen tosiaan pärjää melko vähäiselläkin proteiinilla, ja liika on vain haitaksi, erityisesti eläinproteiini. Melkeinpä mistä tahansa kasvisruokavaliosta saa tarpeeksi proteiinia, jos vain kalorintarve täyttyy ja elimistö kykenee ravinnon proteiinin hyödyntämään.


0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää