Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Viini vai olut

Olut Viini Alkoholi Juomat

  • Kirjaudu vastataksesi
22 vastausta aiheeseen

#1 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 13:31

millähän perusteella juuri maitoa suositellaan ruokajuomaksi. Yhtä hyvin voisi suositella olutta, joka on monen lähteen mukaan vähintään yhtä terveellistä kuin Juhana Harjun suosima viini. Ota näistäkin selvää.

 

 

 

Tämä aihe on eroteltu ketjusta Maitotuotteiden terveellisyys ruokavaliossa. Jatketaanpa alkoholijuomista täällä.

 

T. Mikko



#2 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 18:54

millähän perusteella juuri maitoa suositellaan ruokajuomaksi. Yhtä hyvin voisi suositella olutta, joka on monen lähteen mukaan vähintään yhtä terveellistä kuin Juhana Harjun suosima viini. Ota näistäkin selvää.

 

Olisi mielenkiintoista katsoa noita lähteitä, joita olet nähnyt. ;) Esim. tässä tanskalaistutkimuksessa viininjuonti oli edullisempaa ja tässä suomalaistutkimuksessa. Erot selviä viinin hyväksi.


 



#3 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 21:10

Olen jotenkin ymmärtänyt ettei suoraa näyttöä kummankaan eduksi olisi. Siis ei ole näyttöä siitä että vaihtamalla olut viiniin jotenkin edistäisi terveyttään. Turha sitä nyt tässä ketjussa on enempää kaivella kun kerran aiheena on maitotuotteet, mutta esim. hollantilaisessa tutkimuksessa päädyttiin tähän.

En tiedä edes juoko kukaan olutta tai viiniä terveydekseen.

#4 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 22:21

Tuossa on tuo hollantilaistutkimus: http://www.ncbi.nlm....pubmed/24398636
 

Conclusions:In this cross-sectional analysis in a representative sample of the Dutch population, a beer preference was associated with less healthy dietary behaviour, especially compared with wine preference. However, these differences were largely explained by other socio-demographic and lifestyle factors. These results suggest that alcoholic beverage preference may not be independently related to diet.


kuulostaa minusta uskottavalta. En kyllä tiedä miten asianlaita loppujen lopuksi on. Tietty sitä toivoisi, että oma suosikkijuoma osoittautuisi yllättäen kaikkein terveellisimmäksi, mutta tokko sillä suurta vaikutusta tottumuksiin olisi. Sama noitten juustojen suhteen.

#5 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 22:33

Cgs, tuo oli poikkileikkaustutkimus, ei kovin vakuuttava. Suomalaisessa Strandbergin pitkässä seurantatutkimuksessa, joka oli yllä hyperlinkkinä kommentissani, viininijuonti yhdistyi pienempään kuolleisuuteen sosioekonomisesti suhteelisen homogeenisessa ryhmässä. Se vähentää sekoittavien tekijöiden vaikutusta.

 

Moderaattoreille: tämän alkoholikeskustelun voisi siirtää muualle.



#6 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 22:53

joo, saa siirtää muualle.

en usko että missään tutkimuksessa pystytään homogenisoimaan otantoja niin, että saadaan selvä ero viinin ja oluen välille. Viininlipittäjät ovat yksinkertaisesti eri porukkaa kuin oluenkittaajat. Toki voin olla väärässäkin, mikä ei olisi ensimmäinen kerta. En kuitenkaan pidä olutta minään terveysjuomana, vaikka siitä pidänkin.

Tuossa on lyhyt juttu Harvardin sivustolla. Siinä on juuri sitä perustelua, jonka perusteella ajattelin ettei näyttöä kummankaan eduksi olisi: http://www.hsph.harv...or-beer-better/

toki en tiennyt noista Turbokamelin linkkaamista tutkimuksista. Niitten perusteella voinee kyllä tehdä sellaisen hypoteesin, että viini on terveellisempää.

#7 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 22:59

Viinin hyötyjä tukevat myös kokeelliset tutkimukset.



#8 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 01 huhtikuu 2014 - 23:23

löytyyhän oluenkin eduista tutkimuksia hurumykky. Voi olla että viini on terveellisempää, mutta olutkin saattaa olla hyväksi, kohtuudella nautittuna. Haittaa siitä on varmasti myös. Jossain tutkimuksessa jo melko vähäinen oluenjuonti lisäsi keuhkosyövän riskiä hulppeat 70 prosenttia. Kippis sille.

Olisi hauska verrata tutkimuksia oluen ja maidon juonnin eduista ja haitoista. Oluenhan sanotaan vahvistavan luustoa, kohtuudella nautittuna.

#9 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 02 huhtikuu 2014 - 01:35

juon lähinnä englantilaista pintahiivaolutta. Siinä on kuulemma erityisen paljon polyfenoleja ja b-vitamiineja. Suomalainen bulkkilager tuskin on hyväksi kellekään.

Viineissäkin on tiemmä eroja terveellisyyden suhteen.

#10 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2014 - 20:01

oluessa ja viinissä on suunnilleen saman verran antioksidantteja, mutta eri antioxidantteja: http://www.ncbi.nlm....pubmed/11093684

pitääkö tuosta päätellä, että molempi parempi?

Mitä tulee noihin Turbokamelin siteeraamiin tutkimuksiin, epäilen että viininjuojat ovat terveempiä kuin oluenjuojat osin siksi, että olut sopii paremmin ruokajuomaksi esim. rasvaisten makkararuokien keralle ja sen ohella mussutetaan useammin suolapähkinöitä, perunalastuja ym. turhaa. Tätä on kuitenkin hyvin vaikea todistaa.

#11 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2014 - 22:38

Viineissä on eroja, onko oluissa? Kuten tuolla punaviiniketjussa on lainattu niin joissain viineissä on 10x määrä prosyanidiineja verrattuna tyypilliseen punaviiniin.



#12 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2014 - 23:18

eroja on varmasti. Oluessa on tuommoista polyfenolia, jonka arvellaan ehkäisevän syöpää: http://en.wikipedia....iki/Xanthohumol

Sitä on tiemmä erityisen paljon suodattamattomassa oluessa. Linkin mukaan erot ovat yli kymmenkertaisia. Peruslagerissa ei sitä paljon ole, varsinkin jos on kevyesti humaloitu, kuten suomalaiset lagerit yleensä ovat.

Kyllä se jollain tavalla tekee järkeä. Suodattamattomassa oluessa on enemmän kasvin hyviä aineksia jäljellä. Toisaalta siinä voi olla myös vähemmän arsenikkia, joka aiheuttaa sitä keuhkosyöpää. Harmi kyllä juuri valkoviinissä, josta itse pidän, on myös runsaammin arsenikkia kuin punaviinissä.

#13 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 10 huhtikuu 2014 - 09:24

lisä: Tosin oluenpanemisessa xanthohumol muuntuu pitkälti isoxanthohumoliksi jonka syöpää ehkäisevä vaikutus on paljon pienempi. Näin ainakin kertoo saksankielinen wikipedia.

#14 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 huhtikuu 2014 - 10:28

Tuskin on juuri eroa, juoko vähän viiniä tai vähän olutta, jos muu ruokavalio on sama. :)

 

Viinillä vaan on erilainen imago.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#15 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 12 huhtikuu 2014 - 00:34

^on tämä kuitenkin ihan hauska aihe, ja opettavainen. Ei tässä aivan täysin tosissaan pysty olemaan, koska valinta määräytyy yleensä aivan eri kuin terveyskriteerien perusteella. Pieni hifistely on kyllä hyväksi, koska se auttaa pysymään kohtuudessa.

Olut on kuitenkin paras. Eikä vain aamiaisella!

#16 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 18 huhtikuu 2014 - 22:12

Olutpaasto:

http://ww2.nationalp...40-days-of-lent

#17 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 22 huhtikuu 2014 - 15:52

 

Noniin 40 päivää on vedetty pelkkää olutta + vähän mehuja ym nestetasapainoon:

 

Make no mistake, there were times where I was depending wholly on God, and was given nothing short of super-natural strength to focus my energy on God, and not eat food. It didn’t happen often, but it did happen. 

 

Alkoholitutkija Kari Poikolaisen mukaan 6 pinttia tai vähän yli pullo viiniä päivässä on ihan jees määrä. 

 

Taas tuli talvella juotua lähinnä punaviiniä mutta kyllä näillä keleillä olut maistuu!



#18 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 22 huhtikuu 2014 - 22:09

Alkoholitutkija Kari Poikolaisen mukaan 6 pinttia tai vähän yli pullo viiniä päivässä on ihan jees määrä.


oho. Tässähän on siis jopa varaa lisätä kulutusta. Luulisi että ainakin unen laatu kärsisi, jos ei muuta.. Jos aloittaa jo aamusta, ja jakaa tasaiseen, niin ehkä sitten.

#19 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 24 huhtikuu 2014 - 00:30

Yritin löytää Poikolaisen opusta Amazonista, ja löysinkin, mutten e-kirjana. Sen sijaan latasin Kindlelle tuollaisen lupaavan näköisen "niteen":
http://www.amazon.co...e/dp/0956656145
siihen on kerätty viimeisintä tietoa eri alkoholijuomien eduista terveyden kannalta, ja hiukan haitoistakin. Asiallisen oloista juttua.

#20 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 27 huhtikuu 2014 - 00:51

tuossa uudempaa vertailua:
http://www.mdpi.com/2072-6643/4/7/759

enin osa oluen ja viinin terveyseduista tuntuu johtuvan alkoholista. Punaviinistä tulee lisäetua ja näyttö tuntuu suht vahvalta. Oluen kohdalla näyttöä on vähemmän, mutta tuntuu oudolta ettei olutlaatuja erotella toisistaan, kun niissä kerran saattaa olla yli kymmenkertaisia eroja mitä tulee polyfenolien määrään. Tony Edwards toteaakin kirjassaan, että alkoholin vaikutusten tutkimus on varsin sekavalla tolalla.

Harmi etten ole oppinut pitämään punaviinistä vuosien harjoittelusta huolimatta. Kelvollisesta punkusta saa kaivaa kuvettaan aika syvälle. Jotkut italialaiset pöytäviinit ovat tosin riittävän neutraaleja.

#21 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 29 huhtikuu 2014 - 13:56

Suomen Syöpärekisterin vastaava lääkäri Maarit Leinonen ei ole Poikolaisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa suu- paksusuoli- ja maksasyövät ovat lisääntyneet alkoholin käytön lisääntymisen seurauksena:

 

"Välillä on esitetty alkoholinkäytön riskirajoja. Useampien syöpien kohdalla ei kuitenkaan ole turvallista rajaa. Annosmäärän kasvaessa sairastumisriski kasvaa eksponentiaalisesti", Leinonen kertoo.

 

Toisaalta on läjäpäin tutkimuksia, joissa esim. punaviini yhdistetään vähentyneeseen syöpäriskiin. En ole huomannut syöpäjärjestöjen kommentoineen niitä.

 

Ainakin suusyövän osalta voisin kuvitella juoman alkoholipitoisuuden vaikuttavan riskiin enemmän kuin juodun alkoholimäärän. Voin olla väärässä mutta maalaisjärki sanoo, että suuta ja kurkkua polttava vodka voisi tehdä tuhoja, joista kehittyy joskus syöpä, paljon todennäköisemmin kuin laimea olut.

 

Tietoa, näkemyksiä?



#22 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 30 huhtikuu 2014 - 11:57

Ainakin suusyövän osalta voisin kuvitella juoman alkoholipitoisuuden vaikuttavan riskiin enemmän kuin juodun alkoholimäärän. Voin olla väärässä mutta maalaisjärki sanoo, että suuta ja kurkkua polttava vodka voisi tehdä tuhoja, joista kehittyy joskus syöpä, paljon todennäköisemmin kuin laimea olut.
 
Tietoa, näkemyksiä?


tietoa ei ole, mutta tuntuu uskottavalta. Paksusuolen syövän ja ehkä myös maksasyövän kohdalla voisi vaikuttaa sekin, juoko tyhjään vatsaan vai ruuan keralla. Maksasairauksien osalta geneettinen alttius lienee ratkaiseva. Useimmilla maksa toimii ihan hyvin, vaikka terveys muuten jo prakaisi liiallisen ryyppäämisen takia: http://gut.bmj.com/c...t/41/6/845.full
 

Above 30 g/day, the OR for the presence of NCLD and cirrhosis increased proportionally with daily alcohol consumption. The highest OR (35.8 and 62.3 respectively; p<0.0001) occurred when daily consumption exceeded 120 g/day. Even at this highest level of alcohol intake, however, the percentage of subjects with alcohol induced liver damage was relatively low (19 of 141 (13.5%)).


kyllä riski varmasti kasvaa joidenkin syöpien osalta. Poikolainen kuitenkin puhui kuolleisuudesta, ja alkaa tuntua ettei luvut ole tuulesta temmattuja. Pitäisi ottaa huomioon sekin, että ihmiset pruukaavat aliraportoimaan juomansa alkoholin määrän keskimäärin 50 prosenttia. Optimaalisinta terveyden kannalta lienee silti hiukan hillitympi ryyppäily, varsinkin nuorella iällä. Tarttee miettiä asiaa.

#23 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2015 - 17:29

Daily mailin juttu juopottelusta: http://www.dailymail...rprise-you.html

Tuon perusteella jo melko maltillinen tissuttelu (3 uk-yksikköä = 2 suomalaista yksikköä päivässä ) nostaa tulehdusarvoja merkittävästi. Ainakin koehenkilöillä.





myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: Olut, Viini, Alkoholi, Juomat

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää