Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva
- - - - -

Kesäistä yrttimatkaa suunnittelemassa

Yrtit Matkailu Puutarhat

  • Kirjaudu vastataksesi
Aiheessa ei ole vastauksia

#1 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 03 maaliskuu 2014 - 23:42

Näin maaliskuun alussa saattaa olla vielä turhankin aikaista tällaisille suunnitelmille, mutta lähdetään nyt ainakin ajatuksen tasolla hyvissä ajoin liikkeelle. 
 
Tarkoituksena siis toteuttaa jonkinlainen pienimuotoinen kierros kotimaan yrttimatkailun merkeissä joskus kesällä. Tässä ketjussa otetaan vastaan vinkkejä kiinnostavista kohteista. Itse olen alustavasti ajatellut, että Etelä- ja Keski-Suomi ovat ne alueet, joilla pyörisin. Sellaiset kohteet ovat etusijalla, jotka ovat yleisölle auki ilman erillisiä sopimisia, mutta saa muitakin ehdotella. Eipä siis muuta kuin vinkkejä kiinnostavista ja innostavista yrttitiloista, -puutarhoista, -kartanoista ja vastaavista tulemaan, jos ajatuksia löytyy.
 
Oma lista on vasta aluillaan, mutta mainitaan tässä nyt alkuun kolme sellaista, joissa haluaisin vierailla.
 
Mikkelin suunnalta löytyvä Heikkilän yrttitila on käsittääkseni Suomen suurimpia yksittäisiä yrttiviljelijöitä. Tuotanto ei ole luomua, mutta olen ymmärtänyt niin, että tämä johtuu enemmän byrokraattisista seikoista. Yritän selvitellä tilannetta tarkemmin, jos menen käymään. Tila myös jalostaa yrttejä monipuolisesti. Avoinna yleisölle kesällä.

Heikkilän Yrttitila 
 
Keskellä perinteistä maalaismaisemaa kumpuilevat yrttipenkkien rivistöt tuovat aisteille mielihyvää. Kauneuden lisäksi yrttien makunystyröitä hivelevät aromit ovat tilamme varsinainen tuote. Neljällä hehtaarilla viljelemme laajaa valikoimaa mausteyrttejä, jotka kuivatetaan ja jalostetaan kuluttajalle sopivaan muotoon. Haluamme tarjota laadukkaan kotimaisen vaihtoehdon ruuan maustamiseen. 
 
Yrttitarha & Puoti 
 
Aisteille nautintoa voi antaa tutustumalla uuteen yrttitarhaamme. Voit kierrellä tarhassa tai istahtaa nautiskelemaan kesästä ja yrteistä. Lapsia ilahduttavat yrttikanit Minttu ja Melissa. Tarhaan ei ole sisäänpääsymaksua. Täältä voit kerätä ideoita omaan puutarhaan!
 
Yrttipuodissa on saatavilla tilan omien tuotteiden lisäksi paikallisten yrittäjien herkkuja ja käsitöitä. Iltapäivän kahvihetken voit viettää halutessasi vaikka yrttitarhassa, sateisemmalla säällä puodin tiloissa.
 
 
Toisena vaikkapa Hämeenkyröstä löytyvä Frantsila. Siellä on pikkuisen laajemmat harrastelumahdollisuudet, mutta ymmärtääkseni yrttimatkailijan näkökulmastakin hyvä kohde. Lisäksi majoitusmahdollisuus.

Tervetuloa lataamaan akkuja ja rentoutumaan Frantsilan Hyvän Olon Keskuksen rauhoittavaan ilmapiiriin yksin tai yhdessä, niin kesällä kuin talvellakin. Lomallasi voit rentoutua luonnon helmassa yrttipolulla tutustuen yrtteihin ja kuunnellen metsäkosken rauhoittavaa solinaa. Juomatauolle voit pysähtyä Metsärauhan majalle ja nuotiopaikalle. Kuumana kesäpäivänä  voit kävellä kylän rantaan ja pulahtaa Kirkkojärveen virkistymään. Polkupyöräretkellä  voit ihastella Nobelin arvoisia Sillanpään maisemia.
 
Talvella voit nauttia raikkaasta pakkassäästä puhtaassa metsässä ja ihastella kaunista luontoa. Ota sukset mukaan tai kävele metsätiellä nauttien olostasi. Yrteillä ja eksoottisillakin mausteilla höystetty luomuvoittoinen kasvisruoka hivelee niin makunystyröitä kuin mieltä. Hemmotteluhetki valinnaisessa luontaishoidossa rentouttaa kehon  ja kruunaa päivän leppoisasti. Makoisat unet Vihtorin talon kammarissa antaa uuden kokemuksen. Kesällä aitassa voit nauttia maalaisromantiikasta.

 

 

 
Kolmantena tässä vaiheessa Naantalin luostarin yrttitarha, joka ei välttämättä koolla ja valikoiman laajuudella loista, mutta omaa muuten kiinnostavia piirteitä.

Museon yrttimaa
 
Kauempaa puutarhasta löytyy museon yrttimaa, joka perustettiin Pyhän Birgitan 700-vuotisjuhlavuonna. Suomalainen puutarhaviljely sai keskiajalla alkunsa Naantaliin, Viipuriin ja Turkuun perustetuista luostaripuutarhoista.
 
Yrttimaahan on valittu 15 yrttilajia, joista osa on mainittu Naantalin luostarin lääkeohjeissa 1400-luvulla ja osa on ollut yleisessä lääkinnällisessä käytössä keskiajalla.
 
Yrttitarhan muoto noudattaa sijoituspaikkaan sovellettuna perinteistä ruutukaavaa.

 

 

 
Tuossa on jonkinlainen suosituslista, mutta se ei keskity yrtteihin:
 
 
Potentiaalisia vierailupaikkoja voisi myös lähteä etsimään Bertalan Galambosin selvityksen pohjalta:
 
 
Damn, tuli vähän mainokselta vaikuttava avaus, mutta maksetusta sellaisesta ei ainakaan ole kyse...


myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: Yrtit, Matkailu, Puutarhat

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää