Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva
- - - - -

Skeptinen näkökanta kalaöljyyn


  • Kirjaudu vastataksesi
22 vastausta aiheeseen

#1 Friedrich

Friedrich
  • Members
  • 129 Viestit

Lähetetty 23 joulukuu 2010 - 01:36

Kalaöljy nosti LDL:ää, glukoosia ja insuliiniresistenssiä MS-potilailla.

http://www.ncbi.nlm....pubmed/20694407

Omega3 aiheuttaa LDL:n hapettumista:

oxidativedamage.jpg

DHA ja EPA hapettavat lipidejä:

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/9168460



#2 Friedrich

Friedrich
  • Members
  • 129 Viestit

Lähetetty 23 joulukuu 2010 - 01:54

However, there is no evidence that people other than those with arrhythmia and chronic heart failure benefit from taking fish oil or that doses higher than one gram of omega-3 fatty acids per day provide any benefit over smaller doses. And then there’s the rather disturbing result of the DART-2 trial, the only fish oil study lasting more than four years, showing an increase in heart disease and sudden death.

It’s logical to assume the effects of oxidative damage would take a while to manifest, and would increase as time goes on. That’s likely the reason we see some benefit in short- and intermediate-term studies (as n-3 displace n-6 in the tissues), but a declining and even opposite effect in the longer-term DART-2 trial (as increased total PUFA intake causes more oxidative damage).

So I still recommend eating fatty fish a couple times per week, and taking cod liver oil daily, presuming your diet is as I described above. What I don’t endorse is taking several grams per day of fish oil, especially for an extended period of time. Unfortunately this advice is becoming more and more common in the nutrition world.

More is not always better, despite our tendency to believe it is.

#3 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 13 huhtikuu 2012 - 14:31

Ilmeisesti tässä katsauksessa pitkäketjuisten omega 3 -rasvahappojen hyödyt sydänterveydelle eivät tulleet kovin selkeästi esille:

RESULTS:

Of 1007 articles retrieved, 14 randomized, double-blind, placebo-controlled trials (involving 20 485 patients with a history of CVD) were included in the final analyses. Supplementation with omega-3 fatty acids did not reduce the risk of overall cardiovascular events (relative risk, 0.99; 95% CI, 0.89-1.09), all-cause mortality, sudden cardiac death, myocardial infarction, congestive heart failure, or transient ischemic attack and stroke. There was a small reduction in cardiovascular death (relative risk, 0.91; 95% CI, 0.84-0.99), which disappeared when we excluded a study with major methodological problems. Furthermore, no significant preventive effect was observed in subgroup analyses by the following: country location, inland or coastal geographic area, history of CVD, concomitant medication use, type of placebo material in the trial, methodological quality of the trial, duration of treatment, dosage of eicosapentaenoic acid or docosahexaenoic acid, or use of fish oil supplementation only as treatment.

CONCLUSION:

Our meta-analysis showed insufficient evidence of a secondary preventive effect of omega-3 fatty acid supplements against overall cardiovascular events among patients with a history of cardiovascular disease.


Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplements (Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid) in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: A Meta-analysis of Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled Trials

#4 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 syyskuu 2012 - 05:29

http://extremelongev...h-oil-death.pdf

Kalaöljyä syöneet kiihdytetysti ikääntyvät hiiret kuolivat nuorempina kuin omega6-painoitteista kasviöljyä syöneet vastaavat hiiret. Tämä johtui todennäköisesti kalaöljyn aiheuttamasta hapetusstressistä. Kalaöljy laski E-vitamiinitasoja verrattuna omega6-öljyyn. Käytetyt koe-eläimet olivat erityisen herkkiä hapetusstressille, mutta myös ihmisillä on hapetusstressin lisääntyminen havaittu kalaöljyllä.

In this study, the effects on lifespan of long-term ingestion of
fish oil were examined in senescence-accelerated mice (SAMP8).
Mice fed fish oil did not have a longer maximum lifespan and had
a shorter average lifespan compared with mice fed safflower oil
(Fig. 1). To clarify the cause of these results, the effects on lipid
composition and oxidative stress of long-term ingestion of fish oil
for 28 wk were also examined in the SAMP8 mice. Fish oil
produced very strong oxidative stress that caused hyperoxidation
of cell membrane phospholipids and a decrease in the antioxidant
defense system due to a decrease in tocopherol compared with
mice fed safflower oil (Table 1).


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#5 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 12 syyskuu 2012 - 20:14

Lueskelen erittäin hyvältä vaikuttavaa Daan Kromhoutin ym. kalaöljykatsausta. Kromhout on muutenkin yksi kiinnostavimmista ravitsemustieteilijöistä.

http://intranet.sant...really work.pdf

#6 max

max
  • Members
  • 59 Viestit

Lähetetty 30 syyskuu 2012 - 19:03

siinä noin 30 tutkimusta kalaöljyn hyvistä vaikutuksista http://www.ergo-log.com/fishoil.html

#7 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 10 toukokuu 2013 - 02:48

Kalaöljyasiaa featuring Dariush Mozaffarian:

 

Milan, Italy - The supplemental use of n-3 fatty acids does not reduce the risk of cardiovascular morbidity and mortality in patients with multiple cardiovascular-disease risk factors [1].

 

These are the conclusions of the Risk and Prevention Study Collaborative Group, a collective of Italian researchers led by Maria Carla Roncaglioni (Mario Negri Institute of Pharmacological Research, Milan, Italy). In addition to having no effect on the study's primary end point in this group of patients with multiple cardiovascular risk factors or atherosclerotic disease, but no previous MI, the researchers did not observe any benefit on secondary end points, including death from coronary causes or sudden death from cardiac causes or major ventricular arrhythmias.

 

"Our findings provide no evidence of the usefulness of n-3 fatty acids for preventing cardiovascular death or disease in this population," write the researchers in the May 9, 2013 issue of the New England Journal of Medicine.

 

Loput tuolta:

 

No benefit of fish oil in high-risk patients



#8 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 15 heinäkuu 2013 - 11:45

Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial.

 

Pitkäketjuiset omega3-rasvahapot yhdistettiin lisääntyneeseen eturauhassyövän riskiin.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 05 lokakuu 2013 - 16:52

http://www.pakkotois...ia/#post4290212

No kylläpäs täällä on vahvaa argumentointia.

Mitä jos ihan pikku hetkeksi mietittäis asiaa siltä kantilta, että kalaöljykapselit oikeasti olisivatkin paljon turhempia kuin yleisesti ajatellaan? Mitä jos kyseessä oikeasti olisikin kalaöljyteollisuuden (BigFishOil) salaliitto ja että nämä lisäravinnemafioosot ovat onnistuneet uskottelemaan meille, että heidän tuotteiden popsiminen onkin lähes välttämätöntä terveydelle? Voiko tämä olla aivan mahdoton ajatus? Jos ei, niin miksi?

Tuota kalaöljyjen hyötyä voidaankin viimekädessä tarkastella seuraavan kysymyksen valossa: "vähentääkö niiden käyttö kuolemantapauksia/vakavia sairauksia?"

Jos uskomme lisäravinnepropagandaa, vastaus voi olla yllättävä:
 

"Low-dose supplementation with EPA–DHA or ALA did not significantly reduce the rate of major cardiovascular events among patients who had had a myocardial infarction and who were receiving state-of-the-art antihypertensive, antithrombotic, and lipid-modifying therapy." (1)

"This study does not support the routine use of dietary supplements containing B vitamins or omega 3 fatty acids for prevention of cardiovascular disease in people with a history of ischaemic heart disease or ischaemic stroke, at least when supplementation is introduced after the acute phase of the initial event." (2)

"Among Norwegian patients with CAD consuming relatively high amounts of n–3 LCPUFAs and fish, there were no significant trends toward a reduced risk of coronary events or mortality with increasing intakes." (3)

"Among participants with paroxysmal AF, 24-week treatment with prescription omega-3 compared with placebo did not reduce recurrent AF over 6 months." (4)

"Omega-3 fatty acids were not associated with a statistically significant reduction in all-cause mortality or restenosis but the probability of a modest benefit remains considerable." (5)

"In this large multinational trial among patients undergoing cardiac surgery, perioperative supplementation with n-3-PUFAs, compared with placebo, did not reduce the risk of postoperative AF." (6)

" There was no overall effect of ω-3 FA on composite cardiovascular events (relative risk [RR]=0.96; 95% confidence interval [CI], 0.90-1.03; P=0.24) or on total mortality (RR=0.95; 95% CI, 0.86-1.04; P=0.28). ω-3 FA did protect against vascular death (RR=0.86; 95% CI, 0.75-0.99; P=0.03) but not coronary events (RR=0.86; 95% CI, 0.67-1.11; P=0.24). There was no effect on arrhythmia (RR=0.99; 95% CI, 0.85-1.16; P=0.92) or cerebrovascular events (RR=1.03; 95% CI, 0.92-1.16; P=0.59). Adverse events were more common in the treatment group than the placebo group (RR=1.18, 95% CI, 1.02-1.37; P=0.03), predominantly because of an excess of gastrointestinal side effects." (7)

"Overall, omega-3 PUFA supplementation was not associated with a lower risk of all-cause mortality, cardiac death, sudden death, myocardial infarction, or stroke based on relative and absolute measures of association." (8)


..jne...

Okei, monet näistä on tehty erittäin spesifeillä populaatioilla ja niihin liittyy muitakin sekoittavia tekijöitä (esim. annos) mutta ei tuo Schwabin väittämä todellakaan ole aivan tuulesta temmattu. Jos kalaöljyllä olisi niin selkeä vaikutus kuin "yleisesti ajatellaan", tieteellinen näyttö niiden puolesta olisi huomattavasti yksiselitteisempää. Nyt näyttää siltä että monissa tapauksissa niistä ei ole mitään hyötyä ja jos on, se on melko vaatimaton.

Ja kyllä, joissakin tapauksissa kalaöljy voi olla myös haitallista. KAIKKI asiat voivat olla haitallisia eikä kalaöljy ole mikään poikkeus. Se nostaa LDL:ää ja ainakin parissa kohortissa suuret määrät ovat olleet yhteydessä kohonneeseen diabetesriskiin (9, 10).

Noh, en minäkään aivan täysin ole luopunut toivosta kalaöljyn suhteen. D-vitskun ohella se on toinen lisäravinne, jotan suht. säännöllisesti nappailen. Syynä erityisesti se, että kalan syönti jää toisinaan liian vähälle ja tuolla voi olla jotain pienenpieniä hyöytyjä treenaavalle ihmiselle (esim. kehonkoostumuksen ja pienten tulehdustilojen suhteen). Missään tapauksessa kalaöljy ei kuitenkaan ole mikään ihmeaine, jota ilman ei pärjää.

 


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#10 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2014 - 23:31

Gregerin lyhyttä summausta asiasta:
 

  • Blueteam tykkää tästä

#11 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 16:17

http://archinte.jama...ticleid=1151420
 
Tämä meta-analyysi ei siis havainnut kalaöljyä hyödylliseksi verisuonitautien ehkäisyssä.
 


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#12 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 16:59

Jos katsotaan trialeita, joissa ei ollut statiineja samanaikaisesti käytössä, niin silti ei ole tilastollisesti merkitsevää näyttöä hyödystä ainakaan toistaiseksi. Tämä siis liittyen siihen spekulaatioon, että hyöty ei näy, koska käytetään statiineja samanaikaisesti.

 

http://archinte.jama...ticleid=1151420

fishoil.png


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#13 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 17:42

Kalaöljyn mahdollinen hyöty koskien sydäntä saattaa olla enemmän akuutti luonteeltaan ja auttaa sydämen rytmihäiriöissä. Tämä ei tarkoita sitä, että ilman rytmihäiriöitä kalaöljy ehkäisisi sydäntauteja.

 

http://www.bmj.com/c...t/341/bmj.c6273

The discordant findings observed between the different trials may be partly explained by differences in the doses of fatty acids tested or the interval between the initial event and the start of the supplementation. In the GISSI trial, the median time from the onset of myocardial infarction to randomisation was 16 days, whereas in our trial it was more than six times longer (101 days). In the GISSI trial, the beneficial effect on mortality (including sudden death) appeared early on after the start of supplementation; moreover, survival curves for the omega 3 fatty acid treatment diverged soon after randomisation.47 This difference in the time lapse could be important in light of physiopathological and clinical data suggesting a possible protective effect of omega 3 fatty acids on cardiac arrhythmias.48

Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#14 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 19:15

Onko noihin tutkimuksiin siis osallistunut ihmisiä jotka ovat syöneet kalaöljykapseleita säännöllisesti pitkään? Luulisi että näitä olisi vaikea löytää. Toinen asia jos puhutaan kalaa säännöllisesti syövistä ihmisistä.

Olen siis vähän skeptinen näitten kalaöljytutkimusten suhteen.

#15 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 19:31

Onko noihin tutkimuksiin siis osallistunut ihmisiä jotka ovat syöneet kalaöljykapseleita säännöllisesti pitkään? Luulisi että näitä olisi vaikea löytää. Toinen asia jos puhutaan kalaa säännöllisesti syövistä ihmisistä.

 

Siis noi on randomoituja ja kontrolloituja kokeita eli siis samoja, joilla statiinin toimivuus on todistettu.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#16 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 19:33

Siis kyse on melko lyhytaikaisista tutkimuksista?

#17 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 19:38

Lyhin oli 1,0 vuotta ja pisin 4,7.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#18 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 19:47

Mitä kontrollointi tässä käytännössä tarkoittaa?

Luulisi että statiinien kohdalla olisi käytetty kaksoissokkotutkimuksia.

onhan nuo jo aika pitkiä tutkimuksia.

#19 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 19:59

Joo, kaksoissokotettu on.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#20 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 20:15

On siis tutkittu voiko kalaöljyjä käyttää lääkkeen tavoin kuten statiineja. Ja tulos on että ehkä ei voi, paitsi akuuteissa tapauksissa?

#21 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2014 - 20:23

Tuo akuutti vaikutus esitettiin tuossa yhdessä paperissa mahdolliseksi syyksi eri tutkimusten poikkeaviin tuloksiin. Nopeasti sydärin jälkeen randomoidut henkilöt näytti tuossa yhdessä kokeessa hyötyvän. Heillä oli akuutti tilanne vielä päällä.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#22 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2014 - 08:42

On siis tutkittu voiko kalaöljyjä käyttää lääkkeen tavoin kuten statiineja. Ja tulos on että ehkä ei voi, paitsi akuuteissa tapauksissa?

 

Tuossa vähän lisää aiheeseen liittyen:

 

http://circ.ahajourn...06/21/2747.full

At the time of the first Advisory, the only RCT of omega-3 fatty acids in secondary prevention of CHD was the Diet And Reinfarction Trial (DART), which reported a 29% reduction in all-cause mortality over a 2-year period in male MI survivors advised to increase their intake of oily fish (200 to 400 g of fatty fish per week, which provided an additional 500 to 800 mg/d of omega-3 fatty acids).41 The greatest benefit was seen in fatal MIs, and this observation led to the hypothesis that omega-3 fatty acids might protect the myocardium against the adverse sequela of acute ischemic stress. A post hoc analysis of patients receiving fish oil capsules (900 mg/d of EPA+DHA) in DART suggested that the protective effect was attributable to omega-3 fatty acids.42

The first of three recent RCTs designed to detect the effects of supplemental EPA and DHA on clinical events was reported by Singh et al.43 Patients admitted to the hospital with suspected acute MIs were randomized to either fish oil capsules (containing 1.8 g/d of EPA+DHA), mustard oil (20 g/d providing 2.9 g α-linolenic acid), or placebo. After one year, total cardiac events were 25% and 28% in the fish oil and mustard oil groups, respectively, versus 35% in the placebo group (P<0.01). As in the DART, nonfatal MIs were significantly lower in the fish oil and mustard oil groups.

The largest prospective RCT to test the efficacy of omega-3 fatty acids for secondary prevention of CHD is the GISSI-Prevention Study.39 In this study, 11 324 patients with preexisting CHD (who were receiving conventional cardiac pharmacotherapy) were randomized to either 300 mg of vitamin E, 850 mg of omega-3 fatty acid ethyl esters (as EPA and DHA), both, or neither. After 3.5 years of follow-up, the group given the omega-3 fatty acids alone experienced a 15% reduction in the primary end point of death, nonfatal MI, and nonfatal stroke (P<0.02). There was a 20% reduction in all-cause mortality (P=0.01) and a 45% reduction in sudden death (P<0.001) compared with the control group; vitamin E provided no additional benefit. Triglycerides decreased by 4% and LDL cholesterol levels increased by 2.5% after six months in the omega-3 fatty acid treatment groups compared with controls. This trial, although very large and carried out in a relatively “usual-care” setting, was not placebo controlled, and dropout rates were high (>25%). A follow-up study44 assessed the time-course of the benefit of omega-3 fatty acids on mortality in subjects in the GISSI Study and found that survival curves diverged early after randomization. Total mortality was significantly lowered after 3 months of treatment (RR=0.59), and by 4 months, risk of sudden death was reduced (RR=0.47).

In contrast to the growing body of evidence supporting a protective effect of omega-3 fatty acids in secondary prevention, a recent study reported no effect of 3.5 g/d of DHA+EPA versus corn oil on cardiac events in post-MI patients (n=300) after 1.5 years of intervention.45 The authors speculated that the lack of an omega-3 fatty acid effect may have been due to the high habitual fish intake in western Norway, which could have afforded maximal protection beyond which no additional effects would be expected. Thus, further research is needed to confirm and further define the role of omega-3 fatty acid supplements for secondary prevention of coronary disease.

 

 

Pudottamalla kolesterolin alas ilman statiinia tai statiinin kanssa pystyy täysin pysäyttämään ateroskleroosin etenemisen. Kalaöljyllä ei selvästikään niin pysty tekemään, vaan ateroskleroosi jatkaa kehittymistään:

 

http://www.ncbi.nlm....pubmed/10189324


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#23 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 14 kesäkuu 2014 - 08:29

Inuiittien ruokavalio ei suojaakaan sydäntä – kalaöljykapselit jopa haitallisia
 

Useat viimeaikaiset tutkimustulokset ovat myös suoraan kyseenalaistaneet kalaöljyvalmisteiden terveysvaikutuksia. Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen apulaisprofessori Ursula Schwab kertoo kalaöljykapseleiden korottavan veren LDL-kolesterolipitoisuutta, häiritsevän glukoosiaineenvaihduntaa ja mahdollisesti lisäävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen.

 

"Kalassa on muutakin hyvää kuin rasva. Muun muassa kalaproteiinin terveysvaikutuksia selvitetään", Schwab toteaa.

Suotuisa vaikutus saattaa selittyä myös sillä, että useita kertoja viikossa kalaa nauttivat ihmiset syövät muita vähemmän punaista lihaa. Liiallinen punaisen lihan syönti voi altistaa sepelvaltimotaudille.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.




0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää