Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Verikoetuloksia

Verikokeet Terveysmarkkerit

 • Kirjaudu vastataksesi
51 vastausta aiheeseen

#1 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 18:12

Tänne voi raportoida omia tuloksiaan tai kommentoida muiden tuloksia.

 

Sain tänään rasva-arvot, jotka näyttävät seuraavilta:

 

Kokonaiskolesteroli: 3.6 mmol/l

HDL: 1.07 mmol/l

LDL: 2.1 mmol/l

Triglyseridit: 1.05 mmol/l

 

Vaikka kaikki ilmeisesti ovat virallisten suositusten sisällä, niin itseäni nuo eivät täysin miellytä. Ehkäpä pitäisi ottaa vähän tiukempaa linjaa esimerkiksi öljyjen suhteen, jotta saisi LDL-kolesterolia edes vähän alemmas. Molemmilla vanhemmilla ja muillakin sukulaisilla on kohtuullisen korkeat kolesterolit, joten se saattaa vähän vaikeuttaa tilannetta. En nyt hirveän huolestunut ole, mutta ehkäpä parannettavaa kuitenkin riittää...

 

Muutama viikko sitten mitattu hemoglobiini oli 165, joten sen suhteen ei suurempaa huolta (viitearvot miehillä muistaakseni 134-167).


 • Blueteam tykkää tästä

#2 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 18:15

D-vitamiini: 126 nmol/l

 

Olin ottanut 125µg pidemmän aikaa ja pudottanut päivittäisen annoksen 100µg:aan joitain viikkoja ennen mittausta. Jatkan tolla 100µg annoksella, ja katson, mihin arvoon tuo asettuu.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#3 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 18:21

Mikolla tippuisi 2-3g kasvistanoliannoksella LDL sinne 1,8 pintaan. :)


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#4 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 18:46

Mikolla tippuisi 2-3g kasvistanoliannoksella LDL sinne 1,8 pintaan. :)

 

Tämä tietysti yksi vaihtoehto. Toinen voisi olla lisätä vaikkapa kaurapuuroa aamupalaksi nykyisen hedelmäpainotteisen aamiaisen lisäksi tai tilalle. Ehkä sitä on tullut myös turhan paljon lipsuttua, kun olen silloin tällöin tehnyt runsaammin kookosrasvaa sisältäviä ruokia. Vähän tiukempi linja käyttöön, ja vaikka kesällä tai syksyllä uudelleen katsomaan, miltä näyttää...#5 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 18:58

Nuo tulokset ovat pirun hyviä. Kuinka monella sinun ikäisellä suomalaissällillä on LDL-C ~2mmol/? Ota vähän iisimmin kookosöljyjen, pähkinöiden ja öljyjen kanssa jos haluat hifistellä muutaman desimaalin vielä LDL:stä pois. Kaurapuuroa ja tattaria myös vähän enemmän kehiin.


 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#6 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 08 helmikuu 2013 - 16:43

Lähtökohta oli 2,5 vuotta karppausta, ja pari kuukautta lihatonta(juustoja meni vielä+kookosmaitoja/kerma) jolloin arvot:

kok. kol 4.7

HDL 1.4

LDL 2.5

Trigly 1.27

marraskuun puoliväli

 

Ja nyt 3 kuukauden vegeily

kok. kol 4.2

HDL 1.39

LDL 2.3

Trigly 1.1

 

Suunta on oikea, odotin hieman isompaa pudotusta. Olen kuitenkin tyytyväinen että jotain tapahtui. Tämä testi otettiin kun olin hieman flunssassa, en tiedä vaikuttaako se mitenkään kolesteroliarvoihin. Flunssan takia ainakin leukosyytit lähes kaksinkertaistui 3.7 -> 7 ja lasko 1 -> 2, myös verensokeri pomppasi 5.2 -> 5.8. Nopealla googlettelulla verensokerin nousu voi johtua myös flunssasta, sillä ainakin diabeetikoilla verensokerit karkaavat korkeiksi kun kehossa on tulehdusta.

 

Muut arvot kunnossa, maksa-arvot olivat laskeneet ASAT 25 -> 16, ALAT oli 12.

 

Hedelmiä syön reilusti. Ainakaan triglyihin ei vaikuttanut, sillä olen lisännyt hedelmiä koko ajan enemmän ruokavalioon. Avokadon ja pähkinöiden suhteen olen ollut suht. liberaali. Olen Mikon tapaan tehnyt myös silloin tällöin kookosmaidosta ruokaa. Sen verran haluan hifistellä, että kok. kol alle 4 ja ldl alle 2, joten hieman vähemmän rasvoja jatkossa. Myös kasvispikaruokaa (kasvisrullia falalelilla ja riisipitoja) olen syönyt satunnaisesti(2-3 krt kk).

EDIT: Falafelilla, ei fetalla :)


 • Blueteam tykkää tästä

#7 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 08 helmikuu 2013 - 18:30

^Hyvältä näyttää, Jea. Jotkut vetävät tiukalla dietillä kolesterolit tosi alas muutamassa päivässä, toisilla menee hieman pitempään; oikeaan suuntaan on kuitenkin menossa, ja se on tärkeintä. Luojan kiitos, ettet karpastessa vetänyt mitään överilukuja, niitäkin näkee ihan nuorillakin kavereilla. Lisäksi talvella (kai) kolesterolitasot ymmärtääkseni aavistuksen korkeammat, ellei kyse ole sitten jostain urbaanimyytistä.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#8 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 09 helmikuu 2013 - 00:21

Sämpylätaikinaan jos laittaa sekaan kauralesettä ja nauttii Benecolin kanssa sämpylät, niin voi jonkin verran kolesteroli tulla alas. :)

 

Mahtaakohan noilla olla yhdessä käytettynä osittain toisiaan poissulkeva vaikutus...


 • Jea! tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 09 helmikuu 2013 - 10:41

Jep, ostetaan kauralesettä. Lisäsin kaurapuurot vasta vuoden vaihteessa ruokavalioon.

 

Tuo kolesterolitasojen vaihtelu vuoden aikojen mukaan ei taida ihan myyttiä olla:

 

http://www.theheart....ticle/959949.do

http://www.scienceda...40427054002.htm

 

 

Hedelmiä pitää vielä puolustaa. Syön 1-2 hedelmäateriaa päivässä, hedelmät kokonaisena ei smoothiena. Hampaidenkin kannalta lienee hyvä syödä päivän hedelmät aterioina, eikä ripoteltuna ympäri päivää. Ainakin karppi/paleo-piireissä hedelmät on rajoitettuna, koska "maksa joutuu käsittelemään kaiken fruktoosin ja siitä tulee rasvamaksa ja triglyt nousee". Tätä ei ainakaan tapahtunut vähärasvaisessa ja kestävyysliikunta -kontekstissa, kun maksa-arvot ja triglyt laskivat.#10 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 09 helmikuu 2013 - 11:22

Laitetaan tähän Brown& Goldstein'ia.

 

How LDL receptors influence cholesterol and atherosclerosis.

 

"If the LDL receptor hypothesis is correct, the human receptor system is designed to function in the presence of an exceedingly low LDL levels. The kind of diet necessary to maintain such levels would be markedly different from the customary diet in Western industrial countries (and much more stringent than moderate low-cholesterol diets of the kind recommended by the American Heart Association). It would call for total elimination of dairy products as well as eggs, and severely limited intake of meat and saturated fats".

 

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/6390676

 

Minä ainakin haluan syödä sen mukaan mikä on lähellä "optimaalia" pitkän ajan terveys mielessä pitäen. 

 

EDIT

 

Samassa kirjoituksessa Brown & Goldstein spekuloi, että "extremely low-fat"-diet voi tosin altistaa muille sairauksille kuin valtimotaudille ja sen johdannaisille. Ekologisen datan valossa, tällaista riskiä ei ole (Keski-Afrikka, Okinawa, ruraal Aasia, etc), mutta jos ateroskleroosia ei ole päällä, ja ikää on vähän, voi olla kannattaa vähän rasvaakin ottaa mukaan :) Brownin ja Goldsteinin kirjoitus 1980-luvulta, LDL reseptori hypoteesi on edelleen voimassa ja "extremely low-fat diet" toimii lievän eturauhassyövän ja MS-taudin hoidossa myös tehokkaasti. Mainitsen tämän vain, ettei tule syytöksiä kirsikoiden poimimisesta.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#11 max

max
 • Members
 • 59 Viestit

Lähetetty 20 helmikuu 2013 - 12:11

kokonaiskolesteroli: 4.1 mmol/l

HDL: 0.93 mmol/l

LDL: 2.7 mmol/l

Triglyseridit: 0,99 mmol/l

 

maksa 46

 

sokeri 5,5

 

kreatiniini 123

 

hemoglobiini 146


 • Blueteam tykkää tästä

#12 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 20 helmikuu 2013 - 15:52

Kreatiniini korkealla. Proteiinia mätetty?

 

EDIT

 

Taidatkin kuulua tähän kategoriaan: :)

 

Lihaksikkailla miehillä kreatiininin arvo voi olla yli viitearvojen, vaikka heidän munuaisensa ovat täysin terveet.


#13 max

max
 • Members
 • 59 Viestit

Lähetetty 20 helmikuu 2013 - 21:27

no kyllä tässä kolesteroli on parempaan suuntaan menossa viimeksi oli 5,9 antti heikkilän ja muiden hörhöjen ansiosta, kuvittelin että karppaamalla vois päästä kireeseen kuntoon kun niin moni bodari on siinä onnistunut mut varmaan se vaan johtuu siitä steroidien käytöstä...

 

no hylkäsin huuhaa gurujen opit ja rupesin vetään perus bodi safkaa eli paljon hiilareita,proteiinia ja vähän rasvaa: pysyy rasvat alhaalla, kyllä nyt tulee herkuteltua vähintään kerta viikkoon seisovat pöydät ja se kyllä näkyy noissa tuloksissa, eväät vaan jokapäivä mukaan ja tiukka dietti päälle niin eikähän sitä ala tuoksia näkyyn veriarvoissa sekä salinpuolella...

 

kreatiiinia syön jatkuvasti joten sekin varmaan vaikuttaa arvoihin...


 • Richard ja Jea! pitää tästä

#14 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 21 helmikuu 2013 - 09:01

^Kuulostaa ja näyttää paremmalta. Ihan ok lipidit, etenkin jos huomioidaan bodareiden rajut +kalorit. Itsekin olen ihmetellyt, että mihin bodarikulttuurin perinteisesti suosima low-fat, high protein ruokavalio (riisiä, kanaa, jne) on kadonnut?


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#15 Mahtah

Mahtah
 • Members
 • 86 Viestit

Lähetetty 07 maaliskuu 2013 - 11:17

Jossain taisi olla aikasemmin keskustelua vitamiini- ja hivenainemittauksista, mutta enpä löytänyt.

Eli ketkä näitä tekee Suomessa?

 

http://www.antioxidant.fi/     Laaja vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappoanalyysi    935e

Kuulostaa aika kalliilta. Onko muita?#16 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 07 maaliskuu 2013 - 14:34

Juu, ei ole ilmaisia verikokeet.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#17 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 07 maaliskuu 2013 - 17:22

Sain vielä lääkäriltä paperisena muutkin arvot. Lääkäri ylisti 4.2 kolesterolia huippuhyväksi.

 

Tässä jos sattuu kiinnostamaan:

 

Hemoglobiini 168

HKR-hematokriitti 0.49

MCV 95

MCH 33

Erytrosyytit 5.18

Trombosyytit 254

Na 139

Krea 85 (karpatessa 72)#18 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 07 maaliskuu 2013 - 21:09

Käytätkö EPOa? Kaksi pykälää korkeammalla Hb:lla ei pääsisi starttaamaan hiihtokisoissa (jos olet mies). Itsellä karpatessa Krea luokkaa 100, minkä arvelin johtuvan runsaasta proteiinin syömisestä. Pitänee jossain vaiheessa taas mittauttaa.#19 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 07 maaliskuu 2013 - 22:19

Hb on ollut aina korkea, 10v sitten 178. Kestävyysliikunnalla olen saanut sitä laskettua, pitäisi ehkä kuitenkin luovuttaa verta. Lääkäri ei kuitenkaan kommentoinut mitään.

 

Krean nousu vähän ihmetytti, kun ruokavalion vaihdoin kuitenkin kasvipohjaiseksi, toisaalta eipä se ole lähelläkään yläviitearvoja.#20 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2013 - 19:02

Nuo tulokset ovat pirun hyviä. Kuinka monella sinun ikäisellä suomalaissällillä on LDL-C ~2mmol/? Ota vähän iisimmin kookosöljyjen, pähkinöiden ja öljyjen kanssa jos haluat hifistellä muutaman desimaalin vielä LDL:stä pois. Kaurapuuroa ja tattaria myös vähän enemmän kehiin.

 

Jep, Mikon tulosta voisi jo sanoa ideaaliksi. Se on pyöristettynä sama kuin jenkkiasteikon lukema 80, mikä on Essseltynin mukaankin se tavoiteltava yläraja LDL-kolesterolille, joka lopettaa plakin kertymisen suonistoon. Esselstyn pitää myös tarvittaessa matalan annoksen statiinia toimivana ratkaisuna, koska sillä ei ole samoja mahdollisia sivuvaikutuksia kuin korkeammalla annoksella. Noihin lukemiin on kuitenkin mahdollista päästä myös ilman lääkitystä.

 

http://www.happyheal...yn-session.html

Esselstyn's goal is to maintain a total cholesterol of <150 & an LDL <80. He'll use the lowest dose of statins on rare occasions when absolutely necessary, but as statin dose increases cognitive problems have been documented & muscle pain, weakness, & muscle inflammation is widely reported.  Expect lower HDLs when you eliminate added fat--lower HDLs are common in indigenous plant-eating populations without heart disease.  HDLs don't need to by so high when LDLs are low. There can be variation in LDL's even when you really are "doing everything right".  The Tarahumara Indians had a normal variation of LDLs from 80-115--before they started eating a more Western diet.

 

Tässä vielä tuo statiinikokeista piirretty regressioviiva, josta voidaan havaita, että arvon 80 kohdalla plakin kertyminen lakkaa:

 

statin1.png

 

Alle 80 mg/dl ja alle 2 mmol/l olisi siis hyviä tasalukemia, joita kannattaa tavoitella henkilön, joka haluaa pitää verisuonistonsa puhtaana. :)


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#21 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2013 - 20:33

^Yep, I concur. Nuoren kaverin, jolla ei ole monen vuosikymmenen kestänyttä ateroskleroottista taakkaa takana, ei tarvitse olla liian hysteerinen LDL:n kanssa. Kunhan muistaa, että high-starch & low-fat ruokavalio overall, eli ainakin pääpiirteittäin. Päälle liikuntaa. Pitäisi päästä maaliin kunnialla.


 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#22 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2013 - 20:37

Joo, ateroskleroottista rasitusta omaavilla on lisähyötyä vielä alhaisemmista arvoista:

chd2.png


chds.png


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#23 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2013 - 20:56

^Yep, I concur. Nuoren kaverin, jolla ei ole monen vuosikymmenen kestänyttä ateroskleroottista taakkaa takana, ei tarvitse olla liian hysteerinen LDL:n kanssa. Kunhan muistaa, että high-starch & low-fat ruokavalio overall, eli ainakin pääpiirteittäin. Päälle liikuntaa. Pitäisi päästä maaliin kunnialla.

 

En itsekään mitään suuria muutoksia ajatellut tehdä. Mielenkiinnosta katson kuitenkin, mitä pienellä hienosäädöllä tapahtuu arvojen suhteen, vai tapahtuuko mitään. Jos ne eivät tuosta hirveästi laske, niin en ota siitä suurempaa stressiä.#24 Putte

Putte
 • Members
 • 19 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2013 - 21:22

Täytyy hieman hatusta vetää, mut muistaakseni omat lukemat oli:

 

Kolesterolit 4.2 (tätä en ny ihan varmaksi muista)

LDL 2.4

HDL 1.16

 

Oma ruokavalio on siis hyvin hiilaripainotteinen, kasvisvoittoinen ja vähärasvainen sekä liharajotteinen sekaruokavalio. Mitat 182/100 ja kroppa ei ole ku kreikkalaisella pronssijumalalla. Liikuntapuoli punttia ja kävelyä.


 • Richard tykkää tästä

#25 topstar

topstar
 • Members
 • 27 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2013 - 00:33

Mielenkiintoinen ketju. Tässä oma "parantumiseni". Vuonna 2010 syötiin Antti Heikkilän innoittamana paljon lihaa ja pekonia, kunnes keho alkoi ilmoittamaan hyvin selvästi, että kaikki ei ole ok. Verikoetulokset näytti tältä:

S -AFOS = 71  U/l (35-105)
S -ALAT = 13  U/l (10-70)
S -ASAT = 16  U/l (15-45)
S -Gluk = 5.1  mmol/l (4.2-6)
S -GT = 15  U/l (10-80)
fS-Kol = 5.6* mmol/l (<5)
fS-Kol-HDL = 1.56  mmol/l (>1)
fS-Kol-LDL = 3.7* mmol/l (<3)
fS-Trigly = 0.74  mmol/l (<2)
S -Krea = 110* umol/l (60-100)

Eli 31-vuotiaalla kohonnut kokonaiskolesteroli ja LDL, näiden lisäksi vatsakatarri, refluksi, suolisto tulehtunut/täysin hajalla, jatkuva flunssa/kuumeilu, päänsäryt, brainfog, lisäaineyliherkkyys, rosacea jne. Lääkäri määräsi vain närästyslääkkeitä vatsaan, ihotautilääkäri antoi antibioottivoiteen, mutta tajusin kyllä, että ruokavaliolla tämä korjataan. Halusin yksinkertaisesti selvittää, mitä pitää syödä jotta olisi terve. Onneksi lyhyeksi jääneen raakamaito-superfood-vaiheen jälkeen löytyi Esselstyn, Campbell, Liferegenerator :) ja muu tiimi sekä tietenkin 80/10/10, jonka pääperiaatteita aloin vähitellen noudattamaan. Ruuan suhteen minulla ei ole tippaakaan itsekuria, joten en noudata mitään valmista mallia, mutta oman fiiliksen ja kokeilun mukaan muutoksia on tehty. Ruokavalio on ollut tasan 2 vuotta täysin vegaaninen ja vähärasvainen. Hedelmiä menee toki paljon, mutta heitän mukaan viljoja, riisiä, linssejä, bataatia yms. jos siltä tuntuu (ja huono hedelmätilanne sitä vaatii). Rasvaakin menee fiiliksen mukaan 5-20 E% eli jos tekee mieli enemmän avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä niin siitä vaan :) Pyrin kuitenkin välttämään öljyjä ja käytän kookosöljyä kohtuudella. Oireileva vatsa/ruuansulatus sanelee aika paljon mitä syön ja millä tavalla. Banaani hellii kyllä vatsaa ja keräkaalimehu parantaa!

Tässä tuoreimmat tulokset. Mittautin myös B12:n ja D:n, koska halusin tietää onko supplementaatio hyvällä tasolla. Hb on aina ollut alhainen ja siihen olisi hyvä saada vinkkejä! Cron-o-meterin mukaan rautaa tulee kyllä 100-200% suosituksesta. Kolesteroleissa taidan vetää päivän pohjat :D

E -MCV = 84  fl (82-98)
E -MCHC = 354  g/l (320-355)
E -MCH = 30  pg (27-33)
B -Leuk = 6.2  10E9/l (3.3-8.2)
B -HKR = 39  % (38-50)
B -Hb = 138  g/l (134-167)
B -Eryt = 4.7  10E12/l (4.2-5.7)

S -ASAT = 17  U/l (15-45)
S -ALAT = 12  U/l (10-70)
S -GT = 17  U/l (10-80)

S -Gluk = 4.8  mmol/l (4.2-6)

S -K = 4.2  mmol/l (3.6-5)
S -Na = 141  mmol/l (137-145)

S -Krea = 95  umol/l (60-100)
S -Uraat = 338  umol/l (230-480)

fS-Kol = 3.3  mmol/l (<5)
fS-Kol-HDL = 1.16  mmol/l (>1)
fS-Trigly = 1.13  mmol/l (<2)
fS-Kol-LDL = 1.7  mmol/l (<3)

S -CRP, <10 mg/l (viitearvo Mies: < 10)

S -B12-TC2, >128. pmol/l (viitearvo >35)

S -D-25 = 80 nmol/l (viitearvo >40), 80
LAUS: Luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava
 pitoisuus on yli 80 nmol/l.
 Toksisuuden raja on noin 375 nmol/l. (28.02.2013)

S -TSH = 1.8  mU/l (0.3-4.5)
S -T4-V = 14  pmol/l (10-21)

 

Facesta löytyy muuten hyvä sivu Vihreää voimaa


 • Blueteam, Richard ja Jea! pitää tästä
0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää