Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Healthy Longevity - Stephan Guyenet

denialismi tyydyttynyt rasva Reijo Laatikainen Stephan Guyenet

  • Kirjaudu vastataksesi
4 vastausta aiheeseen

#1 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2013 - 11:03

Healthy Longevity nimellä vaikuttava blogisti tarjoaa "second opinio'nin" tunnetun bloggaajan Stephan Guyenet'in kontroversiellleihin kirjoituksiin, joissa käsitelty tyydyttyneitä rasvoja ja niin kutsuttua diet-heart hypoteesia. Guyenet ylläpitää Whole Health Source -blogia ja on ammatiltaan lihavuustutkija. Guyenet on ansiokkaasti ottanut kantaa muun muassa toimittaja Gary Taubesin villeihin väitteisiin insuliinin roolista lihavuuden etiologiassa. Guyenet on kuitenkin patologinen denialisti mitä tulee diet-heart hypoteesiin, ja katsoo että kaikki maailman kansanterveyden parissa toimivat järjestöt ovat väärässä. Mies on pseudotieteden ruumiillistuma ravintoasioissa, ja tämä 2-osainen kirjoitussarja perkaa Guyenet'in argumentoinnin ongelmakohtia; mielestäni etenkin kirjoituksen toinen osa on hyvin ansiokas.  

 

Diet-Heart: A Problematic Revisit
http://www.healthylo...ic-revisit.html

Diet-Heart: Part II - Saturated Fat and Blood Cholesterol
http://www.healthylo...it-part-ii.html
 

Yst. terveisin,

Richard

 

Stephan Guyenetin mukaan koko biomedikaalinen on väärässä: eläinrasvat eivät toisin kuin väitetään aiheuttaisikaan nousua veren kolesterolissa, mutta jos aiheuttavatkin niin nousu olisi ainoastaan lyhytaikaista. Guyenetin oma kokonaiskolesteroli oli viimeksi 6.2mmol/l (lähde; kirjeenvaihto Guyenetin blogin kommenttiosiossa)  

 

Serum+Total+Cholesterol+vs+Saturated+Fat


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#2 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2013 - 14:29

Huomautin sähköpostin välitykselle HealthyL:lle myös Keyssin vastineesta Kari Salmiselle!

 

Guyenet writes:

 

"The percentage of variance in the plasma lipid concentrations which could be explained solely by the dietary variables was very small, ranging from 1 to 7 per cent". That sounds quite consistent with the conclusions of my post.

 

This is horrible. Ancel Keys replied to infamous Finnish cholesterol denialist (Keys reply was translated by the chief of Finnish heart society) that out of the 16 cohorts the median cholesterol was at lowest in Ushibuka (3.7mmol/l) and highest in Ilomantsi (6.8mmol/l). 46% or 84% difference depending on which way you look at it. The proportion of SFAs of total calories explained the observed differences in serum cholesterol in the cohorts (r=0,89) (Keys, 1970). 

 

Guyenetin mukaan siis ravinto selittäisi ainoastaan 1-7% kolesterolitasoista. Valion änkyrä Kari Salminen arvio tämän luvun olevan 6-10% :D  

HealthtL käy sitten tarkemmin läpi noita Guyenettin viittaamia observational tutkimuksia.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#3 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 18:00

Guyenetin mukaan siis ravinto selittäisi ainoastaan 1-7% kolesterolitasoista. Valion änkyrä Kari Salminen arvio tämän luvun olevan 6-10% :D  

 

Tääkin kai on "depending on which way you look at it". Joillain henkilöillä on niin hyvä kolesterolimetabolismi (tms.), että eivät saa kolesterolia kovin ylös millään. Toisilla se taas pysyy korkealla vaikka yrittäisi vältellä tyydyttyneitä rasvoja. Näilläkin henkilöillä kolesteroli varmaan laskee jos pystyy pitämään tyydyttyneet rasvat ja ravinnon kolesterolin käytännössä nollissa.



#4 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 20:30

Tossahan otin juuri esiin 7CS:n. Eli, yksilöiden välillä on isoja eroja sen suhteen, kuinka eläinrasvat vaikuttavat kolesterolitasoihin, sen sijaan yhteys havaitaan hyvin selvästi kun kyseessä on isompi joukko, jossa SFA:n kulutus runsasta, ja jota verrataan joukkoon, jossa SFA:n kulutus vähäistä. Eli, Guyenet ei ymmärrä sitä, että vaikka tutkimuksessa x ei havaita vahvaa yhteyttä tyydyttyneiden rasvojen osuudesta kolesterolitasoihin, se ei tarkoita etteikö sellaista vahvaa yhteyttä olisi yksilötasolla.Vaikuttaa paljon monimutkaisemmalta kuin asia on :P

 

HealthyL kirjoittaa:

 

In regards to the Caerphilly study (n=653), the larger of these two studies, Guyenet appears to be extrapolating the conclusions of the authors that the between-individual variability in diet explained only a small portion of the between-individual variability in the serum cholesterol levels of the studied population to claim that the association between saturated fat and serum cholesterol although statistically significant was ‘extremely weak’. The authors of this study argued in a later paper that studies on homogeneous populations consuming a diet uniformly high in saturated animal fat such as their own, the lack of a contribution of between-individual variability in saturated animal fat intake to coronary heart disease may merely reflect 'the absence of clear differences in mean intakes of saturated fatty acids'.28 As the between-individual variability in animal fat intake was small it is to be expected that animal fat would only explain a small portion of the between-individual variability in serum lipids, and that other factors including genetics may explain a larger portion of the variance. In the Seven Countries Study where saturated fat ranged from 3% to about 22% of calories, saturated fat intake explained approximately 89% of the variance in serum cholesterol between the 16 cohorts.18 Although animal fat intake may not explain much of the variation in serum cholesterol between individuals in the Caerphilly study, it still may have largely explained the uniformly high serum cholesterol of the studied population as a whole.

Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#5 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 04 helmikuu 2013 - 22:59

kyllä tuo minusta suht uskottavalta vaikuttaa... vaikken alaa silleen tunne. Jos oikein ymmärsin niin yksi sekoittava seikka on se, että ne joilla on taipumusta korkeaan kolesteroliin yrittävät keskimäärin useammin kompensoida sitä vähentämällä tyydyttyneen rasvan saantia kuin ne joilla kolesteroli ei yhtä helpolla nouse. Silloin voi näyttää aivan siltä kuin tyydyttyneen rasvan määrällä ei olisi merkitystä. 







myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: denialismi, tyydyttynyt rasva, Reijo Laatikainen, Stephan Guyenet

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää