Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Harvardin ravintosuositukset

Harvard ravintosuositukset suositukset Walter Willett

  • Kirjaudu vastataksesi
15 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2013 - 12:58

Porkkana ja lehtikaali ilmeisesti aika hyvä yhdistelmä.

 

http://www.pronutrit...sta-ravinnosta/

 
  1. Pidä itsesi normaalipainoisena, syö kulutuksen mukaisesti
  2. Ravintorasvat. Käytä pääasiassa hydraamattomia kasviöljyjä
    (Jenkeissä on myös hydrattuja, transrasvaa sisältäviä). Vältä aina kun
    voit teollista transrasvaa. Käytä voita, laardia sekä punaisen lihan
    rasvaa säästeliäästi
  3. Minimoi sokerin, erityisesti sokerijuomien,  ja valkoisen viljan käyttö. Käytä täysjyväviljaa sijaan
  4. Käytä runsaasta kasviksia ja hedelmiä. Vähintään viisi annosta
    päivässä, panosta vihreisiin lehtikasviin ja oransseihin vihanneksiin.
    Tuoremehua vain yksi pieni lasillinen päivässä
  5. Käytä punaista lihaa  vain satunnaisesti, ja silloinkin vähäisiä
    määriä jos lainkaan. Rajoitus koskee myös prosessoitua lihaa, kuten
    makkaroita (tekstissä aiemmin). Pähkinät, kala, palkokasvit ja
    siipikarjan (vaalea) liha ovat parempia vaihtoehtoja. Niitäkin
    kohtuudella
  6. Maitotaloustuotteet eivät ole välttämättömiä. Runsas maidon käyttö
    (enemmän kuin kaksi lasillista) ei ehkä ole eduksi ja voi lisätä
    eturauhassyöpää. Lasten, nuorten ja imettävien kalsiumin tarve on suuri,
    jos maitotuotteiden käyttö vähäistä on kalsiumlisää harkittava.
  7. Useimmille D-vitamiinia annoksella 25 tai 50 mg/pv. ”A sensible nutritional safety net
  8. Hedelmällisyysiässä olevien naisten kannattaisi ottaa foolihappoa ja
    rautaa ravintolisänä. Tutkijat eivät suosita punaisen lihan käyttöä
    anemian ehkäisemisessä , koska (aiemmin) ”… Allthought meat
    consumption can alleviate this deficiency, it brings other adverse
    health effects. Thus, use of a supplement, when needed, typically is
    referable to increasing meat intake”
  9. Pidä suolan saanti niin alhaisena kuin mahdollista
  10. Kohtuullinen ja hallittu alkoholin käyttö voi olla osa terveellistä
    ruokavaliota heillä, joilla ei ole alkoholin käytön vasta-aiheita

Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2013 - 17:08

Laitoin Reijon blogiin pienen kommentin; Reijon kirjoituksessa tuli (taas) esiin Willetin ja Mozzafarianin väheksyvä asenne ekologista näyttöä kohtaan. (Campbellin populaarikirjassa China Study hyvä "second-opinion" Willetin argumentteihin, jos kiinnostaa, joitain osia esitetty jo tässä, http://ajcn.nutritio...S.full.pdf html). 92-vuotias veteraanitutkija Jeremiah Stamler (Diet Heart: problematic visit, 2010) laittanut myös hyvin kuurin näitä "carbohydrate-induced dyslipidemia"-lobbareita. 

 

" ´Mitä olet mieltä Harvardin kannanotoista?'

 

Minäpä kerron! Suositukset identtisiä siihen mitä Ancel Keys suositteli jo 1970-luvulla. Keys perusti suosituksensa ekologiseen näyttöön, eläinmalleihin, metabolic-ward syöttökokeisiin, jne, siis näytön kokonaismassaan. Ekologinen näyttö osoitti, että koko Japanissa tilastoitiin vuonna 1958 tasan 18 kuolemaa eturauhassyövän vuoksi (autopsy proven). Dean Ornish  koosti vastaavan ruokavalion, joka Japanissa oli tuolloin laajalti käytössä (plant-based, 80% carbs, low in fat & protein) ja osoitti satunnaistetussa tutkimuksessaan, että eturauhassyöpä saadaan potilailla hyvin kuriin elämäntapa remontilla.
http://www.ornishspe...#prostate-study

 

Länsimaiset lääketieteen ammattilaiset ovat havainneet quasi-vegaanisen, vähäproteiininen ruokavalion yhdistyvän johdonmukaisesti hyvin  matalaan kroonisten sairauksien insidenssiin. Näitä havaintoja tehty jo about 100 vuotta. Ekologisen näytön hylkääminen näiden havaintojen osalta olisi missed opportunity pitkän ajan terveys mielessä pitäen. Vastaavanlaista tutkimusasetelmaa ei voida konstruoida länsimaissa, joissa lähes kaikki kuluttavat enemmän tai vähemmän  matalan kuitutason, korkean kolesterolin ja eläinproteiinin, ja runsaan tyydyttyneen rasvan sisältämää ruokavaliota. Näihin kohortteihin tulee automaattisesti liian vähän variaatiota, ja assosiaatiot usein heikkenet regression laimentumisen ja tupakka-epidemiologiasta tutun "sick-quitter" -efektin takia
http://healthylongev...ngevity_17.html

 

Itse viittasin tässä vastineessani  mekanismitutkimuksiin liha-syöpä linkkiin osalta.
http://www.puhdasruo...auli-ohukainen/

 

Maidon ja eturauhassyövän osalta tuli viime viiikolla uusi update eteenpäin suuntautuvasta kohorttitutkimuksesta, jossa seurattu joukkoa yhdysvaltalaislääkäreitä seurattu jo 28-vuotta. Tulokset sopivat hyvin kokonaiskuvaan (ks. Whole Milk Intake Is Associated with Prostate Cancer-Specific Mortality among U.S. Male Physicians, 2013). Täysimaito assosioitui hyvin vahvasti aggressiivisen, tappavan eturauhassyövän kanssa, ja kevytmaito puolestaan assosioitui lievemmän eturauhassyövän kanssa. Satunnaistettu ja lumekontrolloitu tutkimus osoitti, että ne eturauhassyövän osalta korkeassa riskiryhmässä olevat miehet, jotka käyttivät supplementtina maitoproteiinia, kehittivät kuusi kertaa todennäköisemmin eturauhassyövän verrattuna niihin, jotka supplementoivat soijaproteiinilla".
http://healthylongev...-longevity.html


  • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#3 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2013 - 17:15

Keys tosiaan tiesi suositella näin jo ikiajat sitten. :)


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#4 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2013 - 17:18

Harmi kun Keys ei enää elä, nyt Willett saa sekoilla täysin vapaasti; paikoitellen aivan karmivaa luettavaa historiallisen revisionismin hengessä  :(

http://www.hsph.harv...ats-full-story/


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#5 Jea!

Jea!
  • Members
  • 162 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2013 - 07:08

Ei nyt vielä aikanaan kaatuneet ne "vanhat myytit", kuten jotkut foorumillakin ovat mainostaneet. Itse asiassa menty päinvastaiseen suuntaan. :)



#6 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2013 - 08:58

Kohtaa numero 6 ei löydy suomalaisista suosituksista.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#7 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 02:52

Kiintoisia käppyröitä ja kuvaajia Willettiltä:

 

http://www.ciaproche...lterWillett.pdf


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#8 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 11:06

Hauskaa, että MUFA nähdään synonyymina oliiviöljylle, mihin unohtui se oliiviöljyn 14g (per 100 g kohti) tyydyttynyttä rasvaa. Toisekseen, Willett sekoilee myös HDL C-jutuilla vähän liikaa, joku ruoka on siis hyvä kun nostaa HDL-C:tä. Olen todella vieraantunut länsimaisista epidemiologeista, koen ateroskleroositutkimuksen ja kardiologian mielekkäämpänä viitekehyksenä ravintoasioihin. Viimeinen niitti tuli professori Frank Hu:n luotsaamasta kiinalaisopiskelijoiden kananmuna meta-analyysistä, jossa pohdiskeltiin miten kananmunat ovat hyviä kun nostavat HDL-C:tä.

 

"All fats increase HDL". Tsemppiä Willetille. :D

 

Ei tällaista sekoilua tullut ikinä Keyssiltä tai Stamler'rilta. Siinä on pieni ero huippu-osaajien ja foliohattujen välillä. Brown & Goldstein suosittelee low-fat ruokavaliota, riittää minulle.

 

Low-fat ja urheilu laskivat HDL-C:tä, ja samalla sen toimintakyky parani.

http://www.jappl.org...101/6/1727.full

 

EDIT,

 

oli toki paljon hyvääkin Willettin luonnossa, mutta tuo revisionismi häiritsee minua todella paljon. Willett'in mukaan rypsiöljy parempi valinta kuin oliiviöljy. Eläinrasvat hänen mukaansa pahoja, kuten myös palmuöljy.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#9 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 15:03

Epidemiologin on varmasti mahdoton päästä lopulliseen totuuteen HDL-asiassa.

 

Willett'in mukaan rypsiöljy parempi valinta kuin oliiviöljy. Eläinrasvat hänen mukaansa pahoja, kuten myös palmuöljy.

 

Hän laittaa myös omega6-öljyt oliiviöljyä parempaan kategoriaan.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#10 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 15:28

Epidemiologin on varmasti mahdoton päästä lopulliseen totuuteen HDL-asiassa.

 

En usko. Ongelma on siinä, että foliohatuilla kuten Willettillä ei ole vastaavaa mekanismin tuntemusta kuin Keyssillä tai Stamlerillä. Keys oli nero ja oli omaa aikaansa monta vuosikymmentä edellä, ymmärsi yksilöllisten vastaerojen sekä yksilössä tapahtuvien spontaanien muutosten (esim. kolesterolitasot) merkityksen ja niistä aiheutuvat tilastoharhat, ymmärsi että mediaaneja käyttämällä nämä harhat voidaan eliminoida, jne. Keys ja Stamler olivat huippuneroja.

http://healthylongev...it-part-ii.html

 

Willettin maailmassa, HDL-C, triglyt ja höttöhiilarit ovat tasavertaisessa asemassa LDL-C:n ja SFAn kanssa. Se on kaaoksen maailma, jossa mennään kuin haavan lehti,  ja trollaillaan tosi tyhmiä juttuja, kuten juuri tuo "low-fat on kumotttu" -sekoilu. Folgelholm toistelee noita samoja sekoiluja Suomessa, ja Reijo kertoo A-talkissa Uusituvalla, kuinka tyydyttynyt rasva ei ole yhteydessä sv-tauteihin. Ainoa ratkaisu tähän on se, että ateroskleroositutkijat ottavat enemmän valtaa ravitsemuskeskustelussa, ja osoittavat ravitsemustieteilijöillä oman paikkansa (joka minun mielestäni tulisi olla aivan pohjalla). Jos ei näin tehdä, debatti vain hämmentyy. Willett ja Mozzafarian on luonut valtavan hämmenyksen, ja sabotoinut kaikki hyväksi havaitut opit. Enemmän Brown & Goldsteinin, Steinberg'iä, Kovasta & Strandberg'iä, Evan Stein'iä, Ornish'ia, jne., ja vähemmän ravitsmusasiantuntijoita (Willett, Folgelholm, Reiska, Mozzafarian).


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#11 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 15:34

Brown & Goldstein suosittelee low-fat ruokavaliota, riittää minulle.

 

Willettihän väittää, että keskivertohenkilölle on turha sanoa, että syö vähärasvaisesti. Hän ei edes väitä, että vähärasvaisuuden suosittelemisesta ei olisi hyötyä monille ihmisille. Keskivertohenkilö ei ole erityisen motivoitunut tai kiinnostunut asiasta. Ravintosuositusten hyöty jää keskivertohenkilöllä ylipäätään hyvin vaatimattomaksi. Ruokavaliointerventioissahan jäädään tällaisilla henkilöillä todella selvästi jälkeen esimerkiksi statiinilääkkeistä tehossa. Vähärasvaisuus voisi keskivertohenkilön kohdalla olla liikaa vaadittu, jos Willett on oikeassa.

 

Vähärasvaisuutta ei tässä pidä sekoittaa rasvan laatuun. Willett suosittelee keskivertohenkilöäkin välttämään kovaa rasvaa.
 


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#12 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 15:36

Editorisssa näyttäisi nyt olevan ärsyttävä bugi, kun yrittää editoida lainausta. :viha:


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#13 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 15:41

En usko. Ongelma on siinä, että foliohatuilla kuten Willettillä ei ole vastaavaa mekanismin tuntemusta kuin Keyssillä tai Stamlerillä. Keys oli nero ja oli omaa aikaansa monta vuosikymmentä edellä, ymmärsi yksilöllisten vastaerojen sekä yksilössä tapahtuvien spontaanien muutosten (esim. kolesterolitasot) merkityksen ja niistä aiheutuvat tilastoharhat, ymmärsi että mediaaneja käyttämällä nämä harhat voidaan eliminoida, jne. Keys ja Stamler olivat huippuneroja.

http://healthylongev...it-part-ii.html

 

Tarkoitin lähinnä, että epidemiologia ei pelkästään riitä asioiden tutkimiseen. Mekanismeja ja vaikutuksia on tutkittava myös muilla tavoin.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#14 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 15:42

Willettihän väittää, että keskivertohenkilölle on turha sanoa, että syö vähärasvaisesti. Hän ei edes väitä, että vähärasvaisuuden suosittelemisesta ei olisi hyötyä monille ihmisille. Keskivertohenkilö ei ole erityisen motivoitunut tai kiinnostunut asiasta. Ravintosuositusten hyöty jää keskivertohenkilöllä ylipäätään hyvin vaatimattomaksi. Ruokavaliointerventioissahan jäädään tällaisilla henkilöillä todella selvästi jälkeen esimerkiksi statiinilääkkeistä tehossa. Vähärasvaisuus voisi keskivertohenkilön kohdalla olla liikaa vaadittu, jos Willett on oikeassa.

 

Vähärasvaisuutta ei tässä pidä sekoittaa rasvan laatuun. Willett suosittelee kskivertohenkilöäkin välttämään kovaa rasvaa.
 

 

En ole ikinä havainnut, että Willett olisi jotenkin pohtinut näitä ideoita esim. Euroopan perpspektiivistä, rasvavalistus on Suomessakin pelastanut tuhannet ihmiset ennenaikaiselta kuolemalta. Willett ei myöskään korosta kovan rasvan jättämistä, vaan on ottanut elämäntehtäväkseen kumota "low-fat myytin". Hänen Harvard sivustonsa ovat minun mielestäni todella fiasko, ja täysin katastrofi mitä tulee viestin selkeyteen. Willett ei minusta ole luonut mitään muuta kuin helvetinmoisen sopan ja hämmenyksen, eikä hänen ideansa palvele mielestäni kansanterveyttä lainkaan. Olen tässä samaa mieltä Campbellin esittämän kritiikin kanssa. Myös Daniel Steinberg kommentoinut noiden revisionistien juttuja.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#15 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 09 maaliskuu 2013 - 15:49

Denis Burkitt ei ollut foliohattu, hän antoi suurelle yleisölle todella helppoja ja koherentteja neuvoja, "we need to eat far more starch, and far less fat". Dennis Burkitin ja foliohattujen välillä oli se ero, että Burkitt perspektiivi tuli mekanismin tasolta sekä globaalin epidemiologian puolelta: hän oli Afrikassa nähnyt miten terveet ihmiset söivät, siis ihmiset joille ei kehittynyt kroonisia sairauksia.

 

http://en.wikipedia....Parsons_Burkitt


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#16 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 23 lokakuu 2014 - 23:04

Is-butter-really-back-Walter-Willett-Dar


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.




0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää