Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Ancel Keys - Kari Salminen

Ancel Keys Kari Salminen kolesteroli LDL Reijo Laatikainen tyydyttynyt rasva Valio

 • Kirjaudu vastataksesi
3 vastausta aiheeseen

#1 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 08 tammikuu 2013 - 10:05

Maailman arvostetuin kansanterveystutkija, edesmennyt Ancel Keys vastasi tunnetulle suomalaiselle kolesteroliskeptikolle, Valion tutkimusjohtaja Kari Salmiselle Duodecim lehdessä vuonna 1988. Vastine käännetty suomeksi. Suomessa oli vuonna 1988 käynnissä rasvasota, joka alkoi Valion maksetusta puheenvuorosta maan johtavien päivälehtien kannessa. Pekka Puska mainitsee omaelämänkerrallisessa kirjassaan (2012), että Valion offensiivin takana oli hyvin todennäköisesti itse tutkimusjohtaja Kari Salminen, jonka viesti ei ole vuosien saatossa lainkaan muuttunut, vaikka aihetta olisi. Ancel Keyssin vastine todella mielenkiintoista luettavaa. Suosittelen lämpimästi kaikille.

PDF-liitteen ohessa PrimitiveNutrition sarjaan kuuluvat tuoreet videot Keyssistä ja niistä pimeistä voimista, jotka yrittävät kirjoittaa diet-heart historiikin uudelleen.



Liitetyt tiedostot


 • Blueteam, Turbokameli ja Jea! pitää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#2 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 08 tammikuu 2013 - 18:27

Tässä toinen Duodecimissä julkaistu Keyssin artikkeli. Tämä vuodelta 1956. Keys käy läpi ekologista dataa eri puolilta maailmaa, ja osoittaa muun muassa, että on varsin epätodennäköistä että lihavuus pystyisi itsessään selittämään sepelvaltimosairaudet.

Liitetyt tiedostot


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#3 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 08 tammikuu 2013 - 22:32

Taitaa olla aika turhaa vastailla Kari Salmiselle mitään. Tämä kaveri on kirjoitellut näköjään jo pari vuosikymmentä sekopäisiä kolesteroliteorioitaan alan lehtiin. Miehen päätä ei näytä kääntävän kukaan Keysista, Strandbergistä, Kovasesta tai Antti Aroista, vaan sama jatkuu vieläkin :D

Menee vähän aiheen ohi, mutta duodecimin arkistoista on kiva kaivella tekstejä.
Tässä Antti Aron: Seerumin lipiditason geneettinen säätely (10 / 1977)

Liitetyt tiedostot


 • Richard tykkää tästä

#4 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 09 tammikuu 2013 - 11:39

Suomenkielessä on muuten denialismille oma termi, joka tosin on merkitykseltään hieman laajempi: "änkyrä". Kari Salminen sopii tämän suomenkielisen sanan merkityssisältöön todella hyvin. Keys ollut Valio -klikille punainen vaate. Esim. Reijo Laatikainen kirjoitti hiljattain blogissaan, että Keyssin käsitykset rasvoista todistettu vääräksi. Kreationistien mukaan Darwin on todistettu vääräksi. Maailmassa ei ole yhtään kansanterveyden parissa toimivaa instituutiota, joka katsoisi Keyssin olleen väärässä.

Antti Aron kirjoitus todella hyvä. PlantPositiven uusissa videoissa viittauksia suomalaistutkimuksiin, jossa Aro mukana. Tutkijat osoittivat, että eläinrasvat indusoivat rasvamaksaa tutkimillaan diabeetikoilla. Aro tuli hiljattain julkisuuteen, ja katsoi ettei karppaus sovi diabeetikolle. Aro suositteli diabeetikoille complex carbohydrates. Reiska suuttui tosi paljon. Noh, Aro ei välttämättä ole täysin tietoinen uusimmista detaljeista karppauksen ympärillä, mikä täysin ymmärrettävää; isoimmat ja kovimmat karppausnimet niin ulkomailla kuin Pohjoismaissa (Heikkilä, Salminen, Eendfeldt, Dahlqvist, etc) kuitenkin kaikki suosittelevat kovia eläinrasvoja diabeetikolle. Sen sijaa, toisin kuin Valio -klikki, Antti Aro on erittäin hyvin perillä diabeteksen patofysiologiasta.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html





myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: Ancel Keys, Kari Salminen, kolesteroli, LDL, Reijo Laatikainen, tyydyttynyt rasva, Valio

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää