Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Olli Sovijärvi - Kolesteroli

olli sovijärvi kolesteroli denialismi Chris Masterjohn Paleo Integral Life by OlliS

 • Kirjaudu vastataksesi
107 vastausta aiheeseen

#26 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 03 joulukuu 2012 - 18:55

Samoilla linjoilla.

Strandbergin juttuja enemmän seuranneilta voisi kysyä, että onko hän myöhemmissä kommenteissaan ottanut kantaa tuon tutkimuksen erikoisiin tuloksiin?


Niin mikä olikaan erikoista? Onko sinulla tietoa esim. tutkimuksen design'sta, mikä oli kontrolliryhmän base-line riski interventioryhmään nähden? Miksi kolesterolia alentavien lääkkeiden tulisi ylipäätänsä tehdä sellaista mihin ne eivät ole alun perin edes suunniteltu, siis kokonaiskuolleisuuden vähentämiseen? Kolesterolilääkkeet ovat suunniteltu alentavat sv-tautien päätepisteitä, etupäässä sydänkohtauksia. Olisi hyvin surullista mikäli nyt jäisi sellainen mielikuva, että jonkun nettivelhon tulkinnat Strandbergin johtajatutkimuksesta hämmentäisi kokonaisevidenssin, esim. siteeraamani meta-analyysin 108 satunnaistetusta tutkimuksesta, joka nyt kuitenkin osoittaa LDL kolesterolilla alentamisella olevan merkittävä vaikutus alentuvaan kokonaiskuolleisuuteen, HDL kolesterolin, triglyceridien ja eri kolesterolia alentavien lääkkeiden "ylimääräisten" vaikutusten muutoksista riippumatta.

Lähetetty kuva
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#27 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 03 joulukuu 2012 - 19:09

Strandbergin juttuja enemmän seuranneilta voisi kysyä, että onko hän myöhemmissä kommenteissaan ottanut kantaa tuon tutkimuksen erikoisiin tuloksiin?


On!

Tooosiiii...erikoista:

"More dispute has arisen regarding the association of low cholesterol and mortality in elderly persons. For example, in the Honolulu Heart Program low cholesterol was associated with greater mortality risk. Obvious explanations for the association are intervening factors that both increase mortality risk and decrease the cholesterol level. In the nine-year follow-up of the Helsinki Aging Study, mortality risk was associated with both lowered cholesterol synthesis and lowered cholesterol absorption, which reflect terminal decline and lead to lower serum cholesterol levels. These associations are not identified, and the relationship between cholesterol and mortality becomes distorted unless the follow-up is long enough"
http://content.onlin...short/44/5/1002

Framinghamista;jolloin ei vielä tiedetty vanhuuden raihnaisuuden vaikuttavan ohutsuolen toimintaan johtavan alentuviin kolesterolitasoihin, tämä status liittyy jo itsessään suurempeen kuolleisuusriskiin, lisäksi eri syöpiin kuluu kolesterolisynteesin heikkenemistä, joka niin ikään johtaa alentuviin seerumin kolesterolipitoisuuksiin. Jos näitä ei vakioida, niin tulee "erikoisia" tuloksia kolesterolin suhteesta kokonaiskuolleisuuteen, josta hyvänä esimerkkinä myös Olli S:n siteeraama norjalaistutkimus.

Framingham

Under age 50 years these data suggest that having a very low cholesterol level improves longevity. After age 50 years the association of mortality with cholesterol values is confounded by people whose cholesterol levels are falling–perhaps due to diseases predisposing to death.

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/3560398
 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#28 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 03 joulukuu 2012 - 19:50

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/3560398


tuo on mielenkiintoinen paperi. Siellä mainitaan tämäkin:

"Much debate has arisen as to whether and to what extent low cholesterol is associated with unwanted side effects; for example, adverse effects on mental functioning have been suspected (8- 9). Our results on the health-related QoL do not corroborate these fears."

sinänsä näytti minusta siltä ettei siinä enää käsitelty takojan (ja Strandbergin ryhmän itsensä alunperin) ihmettelemää asiaa, siis sitä että interventioryhmällä kuolleisuus oli suurempi. Saatan kyllä erehtyäkin.

#29 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 03 joulukuu 2012 - 20:07

Niin mikä olikaan erikoista? Onko sinulla tietoa esim. tutkimuksen design'sta, mikä oli kontrolliryhmän base-line riski interventioryhmään nähden? Miksi kolesterolia alentavien lääkkeiden tulisi ylipäätänsä tehdä sellaista mihin ne eivät ole alun perin edes suunniteltu, siis kokonaiskuolleisuuden vähentämiseen? Kolesterolilääkkeet ovat suunniteltu alentavat sv-tautien päätepisteitä, etupäässä sydänkohtauksia.


Myönnän, että lueskelin tuota hätäisesti, mutta ei se nähdäkseni ollut kovin suuri menestys niiden sydänperäisten kuolemien vähentämisessäkään. Lisäksi tutkijat itsekin pitivät tuloksia varsin erikoisina, tai ainakin kovasti yrittävät pohtia niille syitä siellä päätelmäosiossa. Heh, ehkäpä Strandberg ja kumppanit joutuivat myös tilapäisesti jonkin nettivelhon sokaisemiksi...

Olisi hyvin surullista mikäli nyt jäisi sellainen mielikuva, että jonkun nettivelhon tulkinnat Strandbergin johtajatutkimuksesta hämmentäisi kokonaisevidenssin, esim. siteeraamani meta-analyysin 108 satunnaistetusta tutkimuksesta, joka nyt kuitenkin osoittaa LDL kolesterolilla alentamisella olevan merkittävä vaikutus alentuvaan kokonaiskuolleisuuteen, HDL kolesterolin, triglyceridien ja eri kolesterolia alentavien lääkkeiden "ylimääräisten" vaikutusten muutoksista riippumatta.


Jos täällä vaihteeksi pohditaan tällaistakin puolta, niin ei kai se nyt samantien tarkoita sitä, että kaikki muu näyttö aiheesta unohtuu...

Taulukko.jpg

#30 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 04 joulukuu 2012 - 11:52

Olli Sovijärvi kirjoittaa;

"Nykyäänhän on oikeastaan kaksi äärileiriä kolesterolin osalta eli perinteinen Dean Orhish – American Heart Association -linja, joka laittaa kaiken korkean kolesterolin piikkiin. Ornishin ruokavalioehdotus, joka myös valitettavasti suurelta osin on myös AHA:n linja, on edelleen rasvakammoinen korkean hiilihydraattimäärän ruokavalio. Kolesterolia pidetään siis syntipukkina ja millä tahansa keinoin tulisi pyrkiä sen alentamiseen. Rajat alkavat mennä niin alas, että monien terveys on vaarantunut kolesterolipuutosten vuoksi. Kolesteroli on muuten yksi tärkeimmistä tekijöistä, mikä erottaa eläimet kasveista; ilman kolesterolia emme olisi eläviä esim..."

Tämä on hassuja, kuten jo aiemmin totesin, Ollin kirjoitus on haastava, koska lähes kaikki siinä esitetyt väitteet lähtökohtaisesti virheellisiä.

Dean Ornishin klassikko tutkimuksessa (Lancet, 1991), kontrolliryhmä söi nimeomaan AHAn diettiä ja sai vielä lääkkeet ja kaiken muun terapian mitä virallisiin hoitomuotoihin kuuluu. Ornish kritiosoi kovasti American Heart Association suosituksia, ja vielä ironisesti kuvailee sitä lainausmerkeissä "low-fat" dietiksi. AHAn dietissä about 300% enemmän rasvaa kuin Ornishin suosittelemassa ruokavaliossa, joka perustuu lähes täysin complex hiilihydraattien, kun taas AHAn suositukset ovat enemmän tasoa: "lean cuts, fish, chicken breast, etc". Ornish kyllä hyväksyy kolesteroliteorian ja viittaa globaaliin epidemiologiaan ja katsoo, että kolesterolitasojen tulisi olla kaikilla alle 3,88mmol/l. Ornish esittää kuitenkin varauksia kolesterolia kohtaan ja painottaa paljon psykosomaattisia tekijöitä. Ornish hieman mokailee tulkinnoissan kirjassaan ja viittaa muun muassa Blankenhornin tutkimuksiin, jossa interventioryhmien status ei lainkaan parantunut vaikka saivat statiineita, kokonaiskuolleisuudessa ei eroa. Dataa oli tuolloin vielä hyvin vähän ja tämä tuntui oudolta, vaikka kolesteroli laskee, edistystä ei kaikissa tutkimuksissa tapahtunut. Tällöin yksi vaihtoehto oli, että kolesterolin lasku ei välttämättä sittenkään aina toimi. No, REVERSAL tutkimuksen jälkeen sekin mysteeri on hävinnyt. Kolesterolin alentaminen ei aina riitä per se; sv-tautipotilaan kolesterolia pitää laskea todella aggressiivisesti. Kohtuus ei toimi: monilla tauti jatkaa edistymistään, vaikka kolesterolia laskettaisiin, monilla se pitää laskea fysiologisille tasoille, ennen kuin aletaan samaan kunnon tuloksia: aiemmissa tutkimuksissa sekoiltiin usein liian miedoilla statiineilla potilaiden epäonneksi. Dean Ornishin potilaat menestyivät kontrolliryhmää paremmin myös jo sen takia, että Ornishin ryhmässä saatiin laskettua kolesteroliatasoja enemmän.

Lähetetty kuva


Kuten sanotttu Ornish kirjoitti kirjansa vuonna 1991, joten täysin "ok" jos jotkut tulkinnat kolesteroliterapian osalta hieman vajaavaisia, dataa ei yksinkertaisesti ollut riittävästi mutta mikä onkaan Olli Sovijärven selitys vuonna 2012?

Lisäksi Olli Sovijärvi sekoilee ikiwanhoilla myyteillä ja väittää ettei kasveissa ole kolesterolia tarkoitukseen korostaa paljon ravinnon kolesterolioa sisältävien tuotteiden tarpeellisuutta ruokavaliossa "Kolesterolipuutos" :D

Cholesterol and Plants

"There is a widespread belief among the public and even among chemists that plants do not contain cholesterol. This error is the result (in part) of the fact that plants generally contain only small quantities of cholesterol and that analytical methods for the detection of cholesterol in this range were not well developed until recently (1). Another reason has to do with the legalities of food labeling that allow small quantities of cholesterol in foods to be called zero (2). The fact is that cholesterol is widespread in the plant kingdom although other related sterols, such as b-sitosterol (henceforth referred to as sitosterol), generally occur in larger quantities"

http://chemistry.osu...n.5/file/7B.PDF

Laitetaan vielä Ollille loppuun vielä Lancetissä julkaistut Roy Swankin klassikkotutkimukset MS-taudin hoidosta low-fat, plant-based tärkkelysdietillä, kohtahan aiheesta tulee oikea RCT, jossa interventioryhmä laitettiin syömään McDougall/Ornish style low-fat, whole-food vegaanidiettiä.

Swank R. Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. Lancet. 1990 Jul 7;336(8706):37-9.

Swank R. Multiple sclerosis: twenty years on low fat diet. Arch Neurol. 1970, Nov;23(5):460-74.


The Multiple Sclerosis and Diet Saga
http://www.drmcdouga...09nl/jan/ms.htm
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#31 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 04 joulukuu 2012 - 15:42

Ollin ja Valion ravitsemussäätiöiden palkitsemien ravitsemuasiantuntijoiden hyvin varjeltu salaisuus, tsemppiä Ollille HDL:n kanssa.

Doubt Cast on the ‘Good’ in ‘Good Cholesterol’ (2012)

I’d say the HDL hypothesis is on the ropes right now,” said Dr. James A. de Lemos, a professor at the University of Texas Southwestern Medical Center, who was not involved in the study. Dr. Michael Lauer, director of the division of cardiovascular sciences at the National Heart, Lung and Blood Institute, agreed"

"The study found, as expected, that gene variations that raise LDL increase risk and those that lower LDL decrease risk. The gene effects often were tiny, altering LDL levels by only a few percent. But the data, involving tens of thousands of people, clearly showed effects on risk". “That speaks to how powerful LDL is,” Dr. Kathiresan said. But the HDL story was very different"

"The study’s authors emphasize that they are not questioning the well-documented finding that higher HDL levels are associated with lower heart disease risk. But the relationship may not be causative".

http://www.nytimes.c...-risk.html?_r=0


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#32 Petteri

Petteri
 • Members
 • 87 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 04:50

Richard, oot kyllä aika äärimmäinen pelle.

#33 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 11:20

Richard, oot kyllä aika äärimmäinen pelle.


Ja....?
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#34 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 12:06

Mieluummin Richard kuin Kari Salminen tai Antti Heikkilä. :D

Esiintyminen vähän epäkorrektia näillä miehillä, mutta Antilla ja Karilla faktat lisäksi hakusessa. :)
 • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#35 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 12:10

Luotan siihen, että nekin, jotka eivät minusta pidä kykenät arvioimaan esittämääni aineistoa itsenäisesti riippumatta minun ulosannistani. Se voi olla hieman toiveajattelua, mutta näin haluaisin uskoa :P Olen denialismia vastaan denialisteilta opituilta, ja tehokkaaksi havailtuilla taktiikoilla varustettuna. :)
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#36 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 13:48

Olli S kirjoittaa:

"Toisessa äärilaidassa taas on sitten myös fundamentaalinen paleo-porukka (varsinkin Yhdysvalloissa), joka uskoo että mitä korkeampi kolesteroli sen parempi; myöskään minkäänlaista yhteyttä sydän-verisuonisairauksiin ei uskota olevan. Mutta kuten niin monessa muussakin asiassa, ääripäiden väliltä jostain löytyy sen hetkinen totuus ja siitä nyt siis vähän tarkemmin".

Huomatkaa Ollin manipuloiva kikka, jossa pyritään vetoamaan lukijaan esittämällä "maltillista keskitien kulkijaa", aivan kuten tiede olisi jotain poliittista keskustelua, jossa totuus löytyy sieltä "keskeltä". Olli pyrkii tekemään synteesiä, "äärilaitojen", eli American Heart Association'in ja paleo-liikkeen välillä. LOL, kummankin äärilaitojen edustavat tulevat vielä sieltä kamalasta Yhdysvalloista. Aivan helvetin käsittämätöntä, spindoctoreiden ja denialistien toolbox on loputon.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#37 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 13:51

Maltillisuus on kyllä kova sana politiikassa. Kolesterolin, verensokerin ja verenpaineen kohdalla en itse ainakaan usko mihinkään maltillisuuteen. Mitä alhaisempi sitä parempi. :)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#38 Takoja

Takoja
 • Members
 • 35 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 14:12

Esiintyminen vähän epäkorrektia näillä miehillä, mutta Antilla ja Karilla faktat lisäksi hakusessa. :)


Salmisesta en tiedä, mutta näiden kahden muun herran kohdalla herää kysymys: altistaako ääridieetit huonolle käytökselle? Löytyykö dataa,? Ai niin "correlation is not causation"! Äh, sorruin käyttämään denialistin käsikirjan ykköskikkaa; laitoin kaverit samalle linjalle" jossa totuus löytyy sieltä "keskeltä". ^_^

Palailen asiallisemmin keskusteluun, kunhan työkiireiltä joudan.

(Edit; korjasin kirjoitusvirheen.)

#39 Takoja

Takoja
 • Members
 • 35 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 14:58

Maltillisuus on kyllä kova sana politiikassa. Kolesterolin, verensokerin ja verenpaineen kohdalla en itse ainakaan usko mihinkään maltillisuuteen. Mitä alhaisempi sitä parempi. :)


Olen törmännyt muutamaan ihmiseen, joilla verensokeri tai paineet ovat olleet hyvin matalia. Yleensä on tilattu ambulanssi ja joitain kertoja kylmäkuljetus :no: Mutta joo, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat!

#40 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 15:02

Olen törmännyt muutamaan ihmiseen, joilla verensokeri tai paineet ovat olleet hyvin matalia. Yleensä on tilattu ambulanssi ja joitain kertoja kylmäkuljetus :no: Mutta joo, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat!


Joo, tuo totta, että alhaisesta kolesterolista ei voi tulla tuollaista akuuttia ongelmaa kenellekään.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#41 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 15:56

Salmisesta en tiedä, mutta näiden kahden muun herran kohdalla herää kysymys: altistaako ääridieetit huonolle käytökselle? Löytyykö dataa,? .


Ei! Mutta äärityypit hakeutuvat usein äärimmäisiin aktiviteetteihin ja ääridiettien pariin. Äärimmäisyys on suhteellinen käsite ja vaatii aina kontekstin. Totuus vaikkapa lääketieteessä voi joskus olla hyvin äärimmäinen. Jupiter-trial osoitti, että äärimmäisyydellä päästään parhaisiin tuloksiin. Ancel Keys oli erittäin äärimmäinen ja osoitti, että länsimaiden ykkössairaudet olisivatkin riippuvaisia ravinnon, ja etenkin tyydyttyneen rasvan liikasaannista. Ancel Keyssin aikalaiset ajattelivat, että lähes kaikki sairaudet johtuvat puutoksista, jonkun ylisaanti sairauksien syynä oli tosi uusi ajatus. Ancel Keyssiä vastustettiin ja nöyryytettiin, etenkin monien eurooppalaistutkijoiden puolelta. Kolesterolia pidettiin "amerikkalaisena hysteriana". Nykyjään aikanaan ääriimmäisenä pidetyn Ancel Keyssin ajatukset ovat universaalisesti hyväksyttyjä, mutta ei kaikkien parissa tänä päivänäkään. Esim. Suomessa Ancel Keyssin ajatukset ovat yhä Valioon tavalla tai toisella assosioituneille debatoijilla punainen vaate. Ancel Keyssin aikalaisten ideat sairauksien syystä heijastuvat tänä päivänäkin maallikkojen blogeissa, joissa annetaan hyvin paljon palstatilaa eri vitamiineilla ja mineraaleille ja näiden puutoksista mahdollisesti aiheutuville haitoille, vaikka suurin osa länsimaalaisista elintasosairauksista menee liikasaanniin, ei puitteiden piikkiin. Etenkin paleo-bloggaajat ovat aktiivisia vitamiini-mineraali asioissa. Minä en henk. koht tunne ketään, joka olisi sairastunut vaikkapa K- tai A-vitamiinin puutteen vuoksi.

Nykyjään diabeetikot laitetaan saman tien statiineille, olisi lähtötaso mikä hyvänsä. Solufunktioihin tarvitaan LDL kolesterolia n. 0,4mmol/l ja ei ole mitään upsidea tarjolla suuremmilla määrillä. Tämä nykyinen praxis diabeetikkojen osalta olisi vielä kymmenen vuotta sitten nähty hyvin äärimmäisenä.

Joten poliittisille ideaaleille (maltillisuus), ja antiikista opittuille sanonnoille ("kaikkea kohtuudella") ei välttämättä kannata sokeutua, etenkin kun kekustelun kohteena on lääketiede, vaikka niissä monesti viisauden siemen olisikin.

Ruokavaliosusoitukset menevät tulevaisuudessa yhä enemmän äärimmäisyyksien suuntaan, jos niitä tarkastellaan tämän päivän perspektiivistä. John LaRosa on SUNY Downstate Medical Centerin president ja hyvin kovan luokan ateroskleroosi ekspertti. Kuinka moni suuren amerikkalaisen lääkiksen ja sairaalakompleksin johtaja olisi ilmaisssut itseään näin vaikkapa vielä 20-vuotta sitten?

More evidence for lowering LDL to below 70 (2011)

"LaRosa, who wrote an editorial [3] accompanying Lee's study, expanded on his views to heartwire: "I used to be skeptical about the idea of trying to achieve very low cholesterol levels, but now I am more accommodating. As cholesterol levels are coming down, we are seeing much lower rates of bypass surgery and elective angioplasty. I think elective angioplasty will eventually disappear altogether."

"Chimpanzees eat very little fat. They have LDL levels in the range of 40 to 70, and they don't get atherosclerosis. He noted that levels of LDL below 70 are on a par with those of nonhuman primates who don't develop atherosclerosis, adding that, like these primates, humans were designed to be vegetarians. "Our dental anatomy suggests that we are not meant to be meat eaters. Animals that eat meat have sharp tearing teeth, while we have flatter teeth more similar to vegetarian animals. I believe humans are not anatomically or metabolically designed to be meat eaters, and because we do consume animal fat that's why we get atherosclerosis. Chimpanzees don't eat meat; they eat very little fat. They have LDL levels in the range of 40 to 70, and they don't get atherosclerosis. Maybe we wouldn't get atherosclerosis either if we had levels this low
."

http://www.theheart....icle/1290061.do

Ylläoleva kommentti on kamalan äärimmäinen paleo-bloggaajille, koska paleobloggaajat kuten Olli on sokaistunut appeal-to-nature fallacy'lle. "Luonnollisuus on parasta ja terveellisintä", ja koska lihaa on syöty ennen, ja se on luonnollista, on se myös parasta pitkä ajan terveys silmällä pitäen. 1960-luvun Pohjois-karjalainen terveellinen ja luonnollinen kotiruoka ei voinut mitenkään olla syynä sepelvaltimotautiepidemiaan, koska ruokavalio oli luonnollinen. Koska, kaikki eivät ole kuitenkaan sokaistuneet tälle ajattelumallille on konflikti tiedossa, maallikoiden ja asiantuntijoiden välille.

Naturalistic fallacy
http://en.wikipedia....alistic_fallacy
 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#42 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 19:54

Kyllä vegaanit ovat saaneet länsimaissa niin paljon roskaa niskaansa, että ihan oikeutettua Richardin mesoaminen. Myös viimeiset kolme-neljä vuotta paleo/karppi-blogistit ovat saaneet riehua rauhassa - jopa median kompatessa - joten siinäkin mielessä on ahkera vastavoima tarpeen.

Olli tuntuu vetelevän myös reilusti superfoodeja ruokapäiväkirjansa perusteella:
http://ollisintegral...olli-sovijarvi/

Tuossa vielä Helsinki-paleo podcastit:
http://soundcloud.com/helsinki-paleo

Uusin podcast 12.5 koskee kolesterolia.
http://ollisintegral...teroli-special/


Kuulema Ornishin ruokavalion avulla ihmiset ovat alkaneet kärsiä kolesterolin puutoksesta, tuossa podcastissa 20min jälkeen..:D
 • Blueteam ja Richard pitää tästä

#43 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 21:03

Olen hieman ulkona perinteisistä vegaani-kuvioista sen vuoksi, että en ole eettinen vegaani. Nahkakengät yhä käytössä. Otin tiukemman linjan ruokavalioon luettuani Colin T Campbellin China Study-kirjan. Joillekin sopii rennompi meininki ruokavalion osalta, itselleni sopii paremmin tiukemmat rajat. Pitkän ajan terveys silmällä pitäen, high-starch, plant-based diet on kuitenkin ehdoton edellytys oli vegaani tai ei.Ollin ruokavalio täysi katastrofi pitkän ajan terveys silmällä pitäen. Paleo diet = hyperkolesterolemia, heart-disease in making diet. Ollin ruokavalio altistaa korkealle kolesterolille, joka puolestaan assosioituu sv-tautien ohella muun muassa impotenssiin, alzheimeriin, eturauhassyöpään, jne.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#44 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2012 - 21:27

Ornishin dietillä (low-fat vegeterian) parannat sydäntaudin, diabeteksen, lievän eturauhassyövän ja hyperkolesterolemian. Monia muita etuja, ylimääräinen paino pois, geenit paranevat, jne. Kaikki dokumentoitu maailman arvostetuimmissa lääketieteellisissä julkaisuissa.

http://www.ornishspectrum.com/
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#45 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 06 joulukuu 2012 - 11:37

Tässä hyvin tyypillinen metsästäjä-keräilijäväestö Amatsonilta. Syövät pääasiassa kasvipitoista ruokaa, jota tuottaa hedelmien ohella primitiivinen kaskenpoltto (juurekset), mutta kuluttavat myös luomu lihaa ja kalaa. LDL-C kolesteroli <75,g/dl (1.94 mmol/l), kokonaiskolesteroli <140mg/dl (3,6mmol/l). Hyvin korkeat tulehdusarvot, aika alhainen HDL kolesteroli, jne. Sv-tauteja tai muita kroonisia sairauksia ei esiinny, koska tulehdustekijöillä ei itsenäistä, korkeasta kolesterolista riippumatonta roolia esim. ateroskleroosin patofysiologiassa. Kolesterolitasot ovat fysiogiset, johon varmasti osaltaan vaikuttaa myös parasiitit, jotka nakertavat jonkin verran kolesterolitasoja seerumissa. Ei ole todellakaan luonnollista elää ilman halkio-, lapa- tai loismatoja. Parasiitit osa ihmisen evoluutiota, ihminen kehittynyt niiden kanssa miljoonia vuosia. Ilman parasittilasteja eläminen on todella anti-paleo. Eläinmalleissa loiset jopa regressoineet ateroomaplakkeja. Ironista kyllä, mutta metsästäjä-keräilijöiden fysiologisiin lipiditasoihin pääsee hyvin helposti steriilissä, länsimaalaisissa olosuhteissa, esim. Dean Ornishin ruokavaliolla.

Inflammation and Infection Do Not Promote Arterial Aging and Cardiovascular Disease Risk Factors among Lean Horticulturalists

"Despite their high levels of inflammation, we find no evidence of advanced atherosclerosis among Tsimane adults. This is consistent with subjective clinical evaluation of arterial hardening: only 3 out of 570 individuals aged 40+ showed signs of augmented tension in the radial and humeral arteries. The presence of mild hypertension in older adults is, however, consistent with some age-related arterial stiffening".
http://www.plosone.o...al.pone.0006590

Take-Home-Message: lähes kaikille metsästäjä-keräiöijöillä on hyvin alhainen LDL-C kolesteroli. Total/HDL suhde ei välttämättä ole erityisen hyvä, koska HDL kolesteroli usein alhainen. Tulehdusarvot voivat myös olla koholla, jne.

"The lower the LDL cholesterol the better, and this principle has been established repeatedly despite the voices of the anticholesterol, antistatin fallacy mongers! It's the cholesterol, stupid!"
http://www.ncbi.nlm....les/PMC3012294/
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#46 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 06 joulukuu 2012 - 12:52

Kuulema Ornishin ruokavalion avulla ihmiset ovat alkaneet kärsiä kolesterolin puutoksesta, tuossa podcastissa 20min jälkeen.. :D


Olli käyttää omaa luottamusta herättävää lääkärinasemaansa törkeästi väärin levittääksen ideologiaan perustuvaa ravitsemustiedettään. Kyseessä ei ole vilpittömässä mielessä seikkaileva saarnaaja.

Historia on osottanut, että Ollin harjoittamalla denialismilla voi olla kohtalokkaat seuraukset monille. Australiassa kuoli äskettäin paleo-fittness coach sydänperäiseen äkkikuolemaan. Samoin kävi 53-vuotiaalle paleo-isälle, joka keksi alkaa sekoilemaan paleo-dietillä hoitaakseen tyttärensä autoimmuunisairautta. Isä omaksui itse myös innokkaasti paleo-bloggaajien ohjeet.
http://crohnsdad.com...good-die-young/

Joku voi voisi kuitata nämä yksittäistapauksiksi, mutta minä protestoin, koska tällaiset kuolemat ovat monille paleo-ruokavaliota noudattaville kokonaisevidenssin mukaan odotettavissa. Runsaan tyydyttyneen rasvan saannin, ravinnon kolesterolin ja lihan aiheuttamat haitat tunnetaan myös mekanismin tasolla. Vaikka ihminen olisikin apinaa paremmin sopeutunut eläinperäisen ravinnon kuluttamiseen, kaikki adaptiot ovat lähtökohtaisesti hyvin konservatiiisia, evoluutiota ei kiinnosta tippakaan pitkän ajan terveys.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#47 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 07 joulukuu 2012 - 12:26

Timppa Strandber --kolesterolidenialistien punainen vaate:

"Kolesterolin (ja tarkemmin LDL-kolesterolin) merkitys valtimotautien syytekijänä (ei siis vain markkerina kuten monet muut "riskitekijät") perustuu tähänastiseen tieteelliseen tutkimukseen ja etenkin kokonaisnäyttöön".

"Epidemiologisten tutkimusten virhelähteet ja tulkintavaikeudet tietäen tärkein kysymys onkin: Miten selittyvät kliinisten kontrolloitujen tutkimusten tulokset. Veren kolesterolitason (LDL-kolesterolitason) pienentäminen eri tavoin - ruokavaliolla, ohutsuolileikkauksella tai lääkkeillä - vähentää valtimotautien ilmaantumista ja niistä johtuvia kuolemia. Ja kun kolesterolin alentaminen toteutetaan riittävän tehokkaasti (yli 50 % pieneneminen LDL-kolesterolitasossa), voidaan jo syntyneidenkin ateroomaplakkien kokoa pienentää. Tätä on selvitetty valtimonsisäisellä ultrtaäänitutkimuksella".

"Statiineja koskeva toinen argumentti on se, ettei niiden hyöty perustuisikaan kolesterolitason laskuun vaan esim. tulehduksen vähenemiseen. Mutta mitä jos LDL-kolesteroli provosoikin tulehduksen? Statiinit laskevat kolesterolitason hyvin nopeasti, joten hyötykin voi ilmaantua nopeasti".

http://sundqvist.blo...strandberg.html
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#48 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 07 joulukuu 2012 - 17:45

Olli käyttää omaa luottamusta herättävää lääkärinasemaansa törkeästi väärin levittääksen ideologiaan perustuvaa ravitsemustiedettään. Kyseessä ei ole vilpittömässä mielessä seikkaileva saarnaaja.


Jep, näitä on muitakin, kaikkien tuntema Heikkilä ja Somppi. Sitten on hienon nimikkeen omaavia tyyppejä kuten luututkija Jussi Halleen ja professori Kari Salminen, jotka melko äänekkäästi saavat mediassa rummuttaa rasvojen puolesta. Btw, kyseisten herrojen mielipidekirjoituksia on julkaistu duodecimissa, jotka Strandberg&Kovanen yksitellen purkaa:

Jussi M . Halleen
Dyslipidemioiden Käypä hoito -suosituksen laatijoille
http://tinyurl.com/d8w8jdx

Kari Salminen
Veren kokonaiskolesterolipitoisuuden väestötavoite - onneton erhe

http://tinyurl.com/d5fsrjz

Kovasen&Strandbergin vastaus:
http://tinyurl.com/b8s8ary


Pointti on, että mediassa turhan herkästi julkaistaan "professorien" ja "tutkijoiden" kommentteja aiheesta, joihin heillä ei oikeastaan ole mitään koulutusta. Tämä hämmenttää normaalia kansalaista, joka ei varmasti jaksa alkaa selvittämään tarkemmin henkilöiden taustoja vaan ottaa auktoriteettiuskovaisena kaiken vastaan ja nimenomaan juuri sen tiedon, mikä tuntuukin mukavalta ja kivalta ("pekoni, voi ja juusto ovat terveellistä")
 • Blueteam ja Richard pitää tästä

#49 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 08 joulukuu 2012 - 11:08

Yep. Tulee mieleen paleo-jengin siteeraama "maailman kuulu sydänkirurgi" Dwight Lundberg. Kävi lopulta ilmi, että tyyppi oli menettänyt lääkärinlupansa, ja oli yksi denialisti muiden joukossa, joka käy sotaa tiedettä vastaan kirjoittamalla pseudotieteellisiä laymen kirjoja. Aivan samaa sarjaa kuin Olli Syväjärvi. Itseasiassa näistä tontuista tulee mieleen suomalainen kielitutkija Kalewi Wiikin ja hänen ympärillään pyörivä lauma. Tutkijat tyrmäsivät Wiikin teoriat täysin lyttyyn, mies ei ole saanut teorioitansa julkaistuksi alan lehdissä, ja päätynytkin kirjoittamaan populaaritieteellisiä katsauksia amatööreille. Suuri yleisö tykkää kuulla hienoja tarinoita "omasta" historiastaan ja moni oli tosi vihainen niille tutkijoille, jotka rikkoivat Wiikin kehittämän kuplan. Niin ikään moni on tosi vihainen THL:lle kun sieltä ei tulekaan vihreää valoa pekonille ja voille. Wiikin ympärillä pöyrii myös laumansa, jonka mukaan kaikki muut fenno-ugristit linguistit ovat väärässä, etenkin ne jotka julkaisevat tutkimuksiaan tieteellisissä julkaisuissa.

Kolesteroli tutkija Pauli Ohukaisen kirjoitus, suomalaisten kolesterolidenialistien varjelema salaisuus:

Kolesteroli ja tulehdus --yhdessä vai erikseen

"Kirjoituksessani tarkastelen eräitä tärkeitä mekanismitutkimuksia, jotka tukevat käsitystä tulehduksen ja veren kolesterolin tiiviistä kytköksestä sekä siitä, että hyperlipidemia itsessään aiheuttaa (ja jopa ylläpitää) tulehdusta".

"Tulehdus on hyvin tärkeä valtimotautia (ja monia muitakin kroonisia sairauksia) eteenpäin ajava prosessi. Se osallistuu todennäköisesti yksittäisen plakin kaikkiin vaiheisiin aina repeämiseen saakka. Tämä kaikki on kuitenkin hyvin tiukasti sidoksissa veren lipidipitoisuuksiin, eikä näitä kahta voida täysin erottaa toisistaan. Syy-seuraussuhteessa LDL:n kertyminen näyttäisi edeltävän tulehdusta".

http://varputavi.wor...a-vai-erikseen/
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#50 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 08 joulukuu 2012 - 11:24

Täytyy vielä korostaa, että minulle ei ole mitään vastaan paleo-jengiä. Jos joku haluaa syödä kuten Loren Cordein sanoo luolamiesten syöneen kivikaudella ja altistaa itsensä hyperkolesterolemialle, niin ok. Mutta miksi pitää samalla kuvitella ja uskotella muille että tällainen ruokavalio on pitkän ajan terveys silmällä pitäen hyvä juttu? Eihän suurin osa sikarinpolttajistakaan kuvittele tapansa olevan terveyttä edistävä.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: olli sovijärvi, kolesteroli, denialismi, Chris Masterjohn, Paleo, Integral Life by OlliS

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää