Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Ancel Keys


 • Kirjaudu vastataksesi
17 vastausta aiheeseen

#1 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 26 lokakuu 2012 - 18:30

Netissä liikkuu ikävä huhu ja lahkototuus, jonka mukaan Ancel Keys olisi manipuloinut datan. Tätä huhua ylläpitää lähinna militanttikarpparit, mutta Suomessa myös uskottavammat tyypit kuten Reiska Laatikainen. Tämän myytin popularisoi (kai) tanskalais-ruotsalainen kolesteroli denialisti U. Ravnskov. Kirjoitin itse aiheesta Juhana Harjun blogissa (ilman minkäänlaista kiitosta :D ). Ikävä kyllä Harjunkaan blogi ei muodosta mitään poikkeusta netin valtavirrasta vaan tarjoaa sijaa näille Ravnskovin tragikoomisille sekoiluille. On totta, että Keys valikoi pois maita 22-maan data setistä, jonka pohjalta hän piti esitelmän 1950-luvun alussa. On myös hyvin helppo osoittaa, miksi Keys teki näin.

Kriitikot yleensä sekoittavat 22-maan tutkimuksen, jolla ei ole mitään tekemistä seitsemän maan tutkimuksen kanssa. 22-tutkimuksessa oli kyseessä data, jonka FAO oli kerännyt aikanaan, ja se oli laadultaan heikkoa eikä lainkaan homogeenisilla metodeilla kerättyä. Esimerkiksi Meksiko ei ollut edes kehittänyt vielä kunnollista kuolinsyy tilastointia 1950-luvulle tultaessa. Lisäksi lukuisat Euroopan maat olivat toipuneet sodasta, ja kasvipohjainen tärkkelysdietti oli vast'ikään muuttunut takaisin liha-voi-kerma voittoisammaksi, nämä muutokset eivät vielä esim. näkyneet Ruotsin, Hollannin, Tanskan ym. osalta jotka olivat mukana 22-maan tutkimuksessa, ja jotka Keys jätti pois esitelmästään. Taas kerran, tässä ei ole mitään ristiriitaisuutta, kestää aikansa ennen kuin muuttuneet ruokailutottumukset heijastuvat tilastoihin, ja oli itsestään selvää ettei Keys voinut nojata näihin sodasta toipuneihin Euroopan maihin kuuluisassa puheessaan 1950-luvun alussa. Ancel Keyssiä kritisoivat eivät ole ikinä vastanneet siihen että mikäli Keys olisi halunnut muodostaa trendin, jota ei oikeasti olisi ollut olemassa, niin miksi Keys jätti klassisessa puheessaan pois myös Suomen ja Guetemalan, jotka olivat 22-maan setissä lipiditeorian kannalta täydellisimmät kohteet. Guetemalassa hyvin pieni tyydyttyneen rasvan kulutus ja vastaavasti hyvin pieni sv-tauti kuolleisuus. Suomessa päinvastoin. Todennäköisesti Keys ei pitänyt Suomen ja Guetemalan osalta tilastoja tarpeeksi laadukkaina.

Ainoa jokseenkin tieteellisesti kestävä kritiikki Keyssiä kohtaan tuli aikoinaan Yerushalmy ja Hilleboe'lta, jotka katsoivat, että Keys oli laiminlyönyt eläinproteiinin roolin sv-tautien etiologiassa. Kyseisten herrojen mukaan eläinproteiinilla vieläkin voimakkaampi korrelaaatio sv-tauti kuolleisuuteen kuin tyydyttyneen rasvan (Yerushalmy and Hillboe 1958, figure 15 with correlation co-efficients from various dietary components to death rates, correlation of animal fats to atherosclerosis 0,684. Correlation for animal protein to deaths from atherosclerosis was 0,756. Carbohydrate intake did not correlate with heart disease mortality at all). Keys tunsi todennäköisesti datan ja sen laadukkuuden huomattavasti paremmin kuin Yerushalmy ja Hilleboe. Keys myös osasi ottaa tämän huomioon. Keys oli myös hyvin tietoinen siitä että kuolinsyy rekisterimerkinnät olivat maiden välillä hyvin heterogeeniset.

Itse seitsemään tutkimus alkoi 1950-luvun lopulla, ja sitä varten kerättiin hyvin laadukas oma data kymmenen vuoden aikana. Tutkimus ilmestyi 1970-luvulla. Niistä maista joita Keys ei käyttänyt alkuperäisessä esityksessään 1950-luvun alussa oli nyt mukana esim. Alankomaat ja Suomi. Tyydyttyneen rasvan osuus sv-tauti kuolemiin olisi ollut vieläkin voimakkaampi jos Kreeta olisi korvattu esim. Ruotsilla

Seitsemän maan tutkimuksen kritiikki on tieteellisesti täysin ala-arvoista ja tulee ihmisiltä, jotka eivät pääsääntöisesti edes tiedä mistä oli kysymys. Tämä kritiikki toistuu jokaisessa blogissa ja jokaisessa karppauskirjassa ja on 100% faktuaalisesti väärin. Esim. Atkins luuli seitsemän maan tutkimuksen ilmestyneen 1950-luvulla.

Cardiovascular Disease Epidemiology: A Journey From the Past Into the Future
http://circ.ahajourn.../93/9/1755.full

About 400-paperia lipidimetabolismista ja kolesterolista kirjoittanut tutkija Daniel Steinberg näin:

"These findings had a major impact on the cholesterol controversy. What was shown was only correlational, but the correlation was strong, and strongly supported the lipid hypothesis. It did not necessarily establish dietary saturated fat or high blood cholesterol as causal. Conceivably, genetic differences or other differences in living habits might be the true explanation of the correlation. Keys and coworkers were well aware of this limitation, a limitation inherent in all epidemiological studies. Keys measured as many of the other possibly relevant factors as he could, including, of course, blood pressure, other dietary components, obesity, and many others. Even after taking these into account by appropriate statistical methods, the correlation with saturated fat intake was still significant".

http://www.jlr.org/c.../2/179.abstract

"The Seven Countries Study is the prototypical comparison study of populations, made across a wide range of diet, risk, and disease experience. It was the first to explore associations among diet, risk, and disease in contrasting populations (ecologic correlations). Central chemical analysis of foods consumed among randomly selected families in each area, plus diet-recall measures in all the men, allowed an effective test of the dietary hypothesis. The study was unique for its time, in standardization of measurements of diet, risk factors, and disease; training its survey teams; and central, blindfold coding and analysis of data.".

http://www.sph.umn.e...story/overview/

PrimitiveNutrition teki aiheesta hyvän 4-osaisen videosarjan, joka löytyvät hänen ensimmäisestä sarjastaan "Infamous Ancel Keys". Tässä videossa, joka osana "response" -sarjaaa PrimitiveNutrion vastaa netin tunnetuille uskovaisille (denialistit) ja heidän sekoiluilleen.

Videon lopussa myös kivaa matskua Suomesta, ja juttua Broda Barnesin kilpirauhassekoiluista. Suosittelen katsomaan kuitenkin alusta loppuun.


 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#2 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 29 lokakuu 2012 - 11:06

Tässä Henry Blackburnin loistava artikkeli kansainvälisen sv-tauti epidemiologian pioneereistä, mukaanlukien Ancel Keys. Hollantilaiset tutkijat, jotka käynnistivät koko tutkimusasetelman tehdän ensimmäisinä laadukkaita observointeja ja kliinisiä tutkimuksia Aasiasta olivat myös Ancel Keyssille suuria innoittaja. Keyssin ideoista ei lainkaan pidetty, koska sepelvaltimotaudin nähtiin olevan vahvasti luonnollisesti vanhuuteen liittyvä tekijä. Nutritionistit olivat myös innoissaan omista teorioistaan,joissa puutosten katsottiin olevan vastuussa lähes kaikista sairauksista. Keyssiä nöyryytettiin kansainvälisillä areenoilla, ja eurooppalaistutkijoiden anti-amerikkalaiset tuntemukset vaikuttivat myös taustalla.
http://www.ajconline...3212-7/fulltext
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#3 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 03 joulukuu 2012 - 11:27"The Finns, in fact, were known to spread butter on their cheese." :D
 • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#4 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 03 joulukuu 2012 - 15:30

Denise Mingerin mukaan Ancel Keys teki törkeästi kun jätti Suomen pois vuonna 1953 pitämästään puheestaan, FAO keräämän 22-maan datan osalta :D No ei hätää, Suomihan oli mukana sitten itse seitsemään maan tutkimuksessa, jossa data standardoitu ja homogeenisesti kerättyä.

Keys oli tosi kamala rusinan poimija kun jätti pois Suomen ja Guatemalan 22-maan datasetistä. :w00t: Valio-Reiska tietää myös nämä jutut hyvin. :D
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#5 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 17 joulukuu 2012 - 22:32

Don Matesz bloggaa kivasti: oliiviöljyn hyödyt saattavat olla hieman overrated. Keys'siltä ja useilta länsimaalaisilta tarkkailijoilta näyttää menneen ohi, se että kreikkalaisortodokseille on yleistä kolme suurta paastoperiodia vuodessa, ja tässä tuleekin dataa Kreetalta:


"Orthodox Christian holy books recommend a total of 180–200 days of fasting per year. The faithful are advised to avoid olive oil, meat, fish, milk and dairy products every Wednesday and Friday throughout the year. Additionally, there are three principal fasting periods per year: i) a total of 40 days preceding Christmas (meat, dairy products and eggs are not allowed, while fish and olive oil are allowed except on Wednesdays and Fridays), ii) a period of 48 days preceding Easter (Lent). During Lent fish is allowed only two days whereas meat, dairy products and eggs are not allowed. Olive oil consumption is allowed only at weekends, iii) a total of 15 days in August (the Assumption) when the same dietary rules apply as for Lent with the exception of fish consumption which is allowed only on August 6th Seafood such as shrimps, squid, cuttlefish, octopus, lobsters, crabs as well as snails are allowed on all fasting days throughout the year. The Greek Orthodox fasting practices can therefore be characterized as requiring a periodic vegetarian diet including fish and seafood".


Ja padaaa....miten on paastoajien lipidiarvojen laita ei-paastoja noudattaviin kreikkalaisiin verrattuna:

"The variant of vegetarianism followed during fasting periods by Orthodox Christians, with a diet of vegetables, legumes, nuts, fruits, olives, bread, snails and seafood, is a type of the so-called Mediterranean diet. To date little is known as to the effects of this 'hidden' element of the traditional Orthodox Christian diet on health and no data exist on the effect of Orthodox Christianity's dietary rules on blood lipid levels and obesity. The objective of this study was therefore to assess the effects of intermittent short-term religious fasting, according to the dietary rules of the Orthodox Christian Church, on blood lipoprotein profile and the prevalence of obesity".


Results:

"Statistically significant end-fasting total and LDL cholesterol differences were found in fasters. Fasters compared to controls presented 12.5% lower end-total cholesterol (p < 0.001), 15.9% lower end-LDL cholesterol (p < 0.001) and 1.5% lower end-BMI (p < 0.001). The end- LDL/HDL ratio was lower in fasters (6.5%, p < 0.05) while the change in end- HDL cholesterol in fasters (4.6% decline) was not significant. Similar results were found when the pre- and end-fasting values of fasters were compared. No change was found in control subjects".

http://www.ncbi.nlm....cles/PMC156653/
 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#6 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 17 joulukuu 2012 - 22:54

^Erittäin antoisa "discussion" -osio ylläolevassa kreikkalaistutkimuksessa. Suosittelen.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#7 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 31 joulukuu 2012 - 10:32

Hehe.....voi sokeri Yudkinia, käy sääliksi. Olen alkanut ihailemaan enemmän ja enemmän THL:n toimia. THL:n asiantuntijat tietävät mikä on pseudotieteellisistä sekoilua.


Keys muun muassa huomautti, että sokerin kulutus huomattavasti korkeampaa Ruotsissa kuin Suomessa, mutta sydäntaudit tästä huolimatta 1/2 Suomen tasosta. Sukroosi avaa apinoillakin valtimot. Suomessa esim. Reijo Laatikainen kovasti suositteli BBC:n dokumenttia.

Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#8 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 02 tammikuu 2013 - 06:48

Richardilla on hyvin otettu juttuja tuohon ensimmäiseen viestiin. Laitetaanpas tänne Plantin Ancel Keys -videot. Ravnskov ei tosiaan ole vakavastiotettava henkilö.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 02 tammikuu 2013 - 15:46

Plantti oli projektia varten käynyt 19 kertaa maailman suurimmassa kirjastossa Washington DC:ssä. Löysi alkuperäislähteen, jossa Keys perustelee miksi jätti pois monia maita alkuperäisessä esityksessään 1950-luvun alussa. Tämä siis 22-maan datapakettiin verrattuna. Keys selittää miksi jätti Suomen pois, vaikka maa oli paras esimerkki lipiditeoriasta. Seitsemän maan tutkimuksessa Suomi sitten pääsikin mukaan, kuten jo todettu.

Taubes ja monet suomalaisbloggarit ovat kuin Kremlin revisionisteja, jotka yrittävät kirjoittaa historiaa uudestaan.

Tässä Ravnskovin sekoiluja Goldstein & Brownia kohtaan; kuten kolesterolitutkija Petri Kovalainen totesi kirjassaan, nykyjään mikään ei ole enää pyhää (pseudokriitikoille).


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#10 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 21 tammikuu 2013 - 13:28

On se aika hurjaa ollut tyydyttyneen rasvan syönti Suomessa 1960:

 

http://eurheartj.oxf...11/796.full.pdf


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#11 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 21 tammikuu 2013 - 18:00

Millaisia aterioita oikein vedettiin?

 

Voissa paistettua possua kermalla, juomaksi kermaa ja voin päälle leipää?#12 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 21 tammikuu 2013 - 18:32

^Tässä on jotain juttua

http://www.sph.umn.e...istory/finland/


 • Jea! tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#13 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 22 tammikuu 2013 - 20:29

Aika brutaalia, 6000kcal pääosin eläimiä syömällä ja runsaasti suolaa, äärikarppausta melkein :). Kumoaa myös sen, ettei se hoikka ja reilusti urheileva voi syödä ihan mitä vaan kaloriensa perustaksi. Jota kuulee hyvin usein.#14 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 22 tammikuu 2013 - 20:57

^Yep. Tuo koski tosin vain tukkimiehiä, jotka edustivat Itä-Suomessakin vain pientä osaa väestöä. Mutta, ymmärtääkseni voita syötiin hyvin paljon. Neuvostoliittolaiset tutkijat havaitsivat kirgiisi-paimentolaisilla hyvin nuorillakin ateroskleroosia, nämä joivat paljon luomumaitoa ja söivät luomulihaa.

 

Ralf kertoo kirjassaan, kuinka kävi infarkttiosastolla sairaalassa, ja observoi että ylipainoisia ei juuri näkynyt.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#15 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 22 tammikuu 2013 - 22:07

Varmaan makrojakaumat terveellisemmät niillä, jotka tekivät muita töitä ja saivat syödä enemmän kotioloissa. Suomessakin meni 60-luvulla reilusti viljaa ja perunaa verrattuna nykyiseen, erot moninkertaisia. En tosin epäile etteikö leivän päällä olisi mennyt voita kuten myös perunamuuseihin, puhumattakaan voisilmästä puurossa :)

 

Sinänsä ikävä kohtalo tukkimiehillä, mutta eipä tainnut vaihtoehtoja olla. Tulevaisuuden kannalta saatiin kuitenkin hyvää tutkimustietoa.#16 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 22 tammikuu 2013 - 22:10

Saattaa olla, että tämä sarja on aiemminkin mainittu palstalla, mutta laitetaan nyt tännekin pari linkkiä ja kommenttia. Kyseisestä sarjasta siis löytyy muutama jakso Elävästä arkistosta.

 

Tuossa osassa tutustutaan erään suomalaisen metsurin elämäntapoihin, jotka vaikuttavat ainakin syömisten osalta poikkeavan kohtalaisesti tuosta 1960-luvun esimerkistä. Nyt ollaan kuitenkin 1970-luvulla:

 

Suomalaisen äijän kuntoremontti: Hölkäten metsätyömaalle

 

 

Ensimmäisessä osassa pureudutaan kemijärveläisen metsätyömies Urpo Jounilan elintapoihin. Joka aamu kello kuusi töihin lähtevän metsurin taukohetkeen kuuluu kessu ja kuppi sumppia. Asiantuntijat laittavat terveysruletin pyörimään ja korjaavat metsurin ruokavalion Työterveyslaitoksen suosituksia vastaavaksi.

 

Työterveyslaitoksen oppien mukaisesti täysmaito vaihtuu piimäksi, voista otetaan puolet pois ja pullaviipaleet ja munkit vaihdetaan hiivaleipään. Ja sokerit otetaan pois kahvista, sillä kahvi maistuu kahvimmalta ilman. Kasviksia ja marjoja kehotetaan tietenkin syömään enemmän.

 

 

Ravinto-osuus alkaa noin 11 minuutin kohdalla. Noin 14-19 minuutin kohdalla tarkastellaan päivittäisiä syömisiä ja tehdään niihin parannuksia. Lopussa vähän kokkaillaan.

 

Tuossa osassa seurataan myyntiedustajan syömisiä ja juomisia:

 

Suomalaisen äijän kuntoremontti: Edustusoluet pois

 

 

Autoileva myyntiedustaja Kari Salmi saa vinkkejä rasvojen käytöstä "koko kansan terveysvalistaja" Pekka Puskalta. Menevällä miehelle annetaan myös asiantuntija Salosen toimesta näppärä neuvo: "hänen olisi hankittava lenkkeilyvarusteet auton tavarasäilöön". On sitten mukavampi illalla hotellista piipahtaa lenkille. Lopuksi saamme nähdä autoilijan kuntojumpan.

 

 

Rasvakeskustelua noin minuutin kohdalta eteenpäin. Noin 3:45 kaikkien suosikki Pekka Puska tulee valistamaan rasvoista ja ruokavaliosta yleensäkin. Kyseisen myyntiedustajan ruokavalio lytätään noin 8:30 kohdasta eteenpäin, ja siihen esitetään silloisten linjausten mukaisia parannuksia.

 

Kolmannessa sivustolta löytyvässä jaksossa taas tutustutaan maanviljelijän syömisiin ja liikkumisiin:

 

Suomalaisen äijän kuntoremontti: Päivän päätteeksi pyöräilemään

 

Tässä osassa enemmän juttua hiilihydraateista ja niiden laadusta, alkaen kohdasta 1:35. Ruokavalioremontti taas lähtee käyntiin noin kymmenen minuutin kohdalla.

 

Vähän noiden korjausten käytännöllisyys mietityttää, sillä ainakin kaksi näistä tekee raskasta työtä, eikä kumpikaan vaikuta ylipainoiselta. Kalorien rankka karsiminen ei välttämättä ole kovin toimiva juttu näissä tapauksissa.


 • Blueteam ja Jea! pitää tästä

#17 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 23 tammikuu 2013 - 08:40

KORJAUS: mokasin itse thread-starterissa. Tämä hieman noloa, koska tarkoituksenani oli murtaa myytti, ja nyt kävi ilmi, että sekoitin itse maita. No, mokani ei kuitenkaan hämmennä kokonaiskuvaa.

 

Guatemalasta oli kuolleisuus dataa, mutta tämä oli Pufferin ja Verhoefstraeten paperissa vuodelta 1954 (Mortality from cardiovascular diseases in various countries with special reference to atherosclerotic heart disease). Sekoitin paperit. Guatemalan asiaa ajaa 22-maan graphissa Ceylon (4), nykyisin Sri-Lanka. Eli, miksi Keys jätti Pois sekä Suomen että Sri-Lankan jos tarkoituksena oli kusettaa vuonna 1953?
 

Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#18 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 02 tammikuu 2015 - 22:43


 • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.
0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää