Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Juhana Harju - "Valtsu"

valtsu juhana harju reijo laatikainen anthony colpo kolesteroli denialismi denialismi pseudotiede

 • Kirjaudu vastataksesi
62 vastausta aiheeseen

#51 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 17 lokakuu 2012 - 08:15

Total Cholesterol to HDL voi olla parempi riskimarkkeri kuin kokonaiskolesteroli sellaisilla väestöillä, joilla korkea kolesteroli. Tämäkään ei tosin vielä tee kokonaiskolesterolista itsessään huonoa markkeria. En tiedä miten sama TC/HDL käyttäytyisi alhaisen kolesterolitasojen kontekstissa, esim. Okinawalla, jossa HDL ovat usein 20-30mg/dl (0.5-0.8mmol/l) tasoilla. LDL on toki myös erittäin alhainen.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#52 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 17 lokakuu 2012 - 19:37

Luen toiseen kertaan tuota Campbellin & Junshin Kiina paperia. Linkki siihen löytyy ylempää. Yksi erittäin kova pointti, minkä nettidebatoijat ovat täysin missaneet, on se, että aineiston perusteella yksi merkittävimmistä korrelaatioista kaikille elintasosairauksille oli kokonaiskolesteroli (p= 0.01). Nyt ei siis puhuta pelkästään sv-sairauksista, eikä kolesterolin eri sub-fraktioista ja ratioista, vaan kokonaiskolesterolista per se. Sir Richard Peto on aiemmin raportoinut, että korkea kolesteroli assosioitui Kiinassa jopa syöpiin. Tilanne näin ollen päinvastainen suhteessa länsimaihin (reverse causation). Konteksti tässä asetelmassa oli täysin eri kuin länsimaissa. Kiinan maaseudulla kolesterolitasot ovat kauttaaltaan huomattavasti alhaisempia kuin vaikkapa Yhdysvalloissa tai Suomessa. Onko kohonnut seerumin kolesteroli jokin itsenäinen megamarkkeri kaikille elintasosairauksille, heijastaen suoraan jopa suhteellisen vähäisenkin eläintuotteiden kulutuksen? Sydän- ja verisuonisairauksien osalta homma on selvä. Monet länsimaalaiset kohortit osoittavat myös assosiaation kohonneen kolesterolin ja eturauhassyövän välillä. Take-home message on kyllä edelleen, että tuo kolesteroli kannattaa pitää alhaalla varmuuden vuoksi, eikä välttämättä pelkästään sv-tautien ennalta ehkäisyä silmällä pitäen. Tässäkään tutkimuksessa ei havaittu mitään kynnystä sille, milloin alhaisen kolesterolin hyödyt eivät enää lisääntyisi.

Kiinan maaseudulla eläinproteiinin osuus kokonaisproteiinin saannista oli keskimäärin n. 10%, kun esim. Yhdysvalloissa se on n. 70%. Kyseessä on maailman laajin ja pitkäkestoisen epidemiologinen tutkimus, joka tähän päivään mennessä tehty. Campbell itse suositteleekin öljytöntä whole-food plant-based ruokavaliota, jossa eläinkunnan tuotteet tulisi jäädä alle 10% kaloreista ilman minimirajaa. Monille toimii hänen mukaansa selvät säännöt, jossa yksinkertaisesti eläintuotteita ei sallita lainkaan.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#53 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 18 lokakuu 2012 - 16:15

Tein hieman promoa foorumille. Katsokaa kommentti osio:

http://sundqvist.blo...y-muutosta.html
 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#54 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 18 lokakuu 2012 - 21:59

Christerin "matemaatikkoystävä" taitaa kirjoittaa pehmoisia. Tuo on fysiikan harjoitustöissä opittavaa asiaa, mutta fysikaalisen mittauksen virhetarkastelu on vähän eri asia kuin tilastollisen luottamusvälin määrittäminen ravinto-opissa. Tämän voin sanoa näin nimimerkin takaa täydellä vakaumuksella.

Joka tapauksessa mielestäni hieman levoton blogaus.

#55 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 18 lokakuu 2012 - 22:44

jutussa siteetattu virhekaava siis toimii, kun mitataan fysikaalista suuretta jolla on tarkka arvonsa, kuten elektronin ominaisvaraus, mutta sitä ei voi soveltaa kun yritetään selvittää populaation keskiarvoa suureelle, jonka tiedetään vaihtelevan henkilöstä toiseen.

#56 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2012 - 00:58

Christerillä on nyt ihan omat matemaattiset analyysit käytössä kyllä. :D
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#57 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2012 - 07:53

Koko kirjoitus niin säälittävää pseudotieteellistä sekoilua, että en edes kiinnittänyt huomiota Christerin malliin.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#58 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 22 lokakuu 2012 - 20:38

Lääkärilehden numerossa 39 on paitsi tuo Kari Salmisen kritiikki, jonka Christer lattoi mukaan tuohon kirjoitukseensa, myös THL:n Erkki Vartiaisen vastine Salmisen sekoiluihin. Mitään numeroiden vääräksi myöntämistä ei tapahdu toisin kuin Christer esittää. Salminen on Valion entinen tutkimusjohtaja ja vastuussa vuoden 1988 juhannuspommista Hesarin etusivulla. Tyypillinen denialisti. Oikeat tutkijat kuten Strandberg, Kovanen ja moni muu kiltisti aina vastannut miehen lapsellisiin sekoiluihin vuosien aikana esim. duedecim -lehdessä, mutta mikään ei ikinä Salmisen osalta muutu. Hihhuleiden päätä ei käännetä.

Kirjoitus Vartiaiselta hyvä. THL:llä matskut näyttää, että kolesterolin nousu ei johdu lihomisesta. HDL-kolesterolia ja triglyjä käytetään tosi harvoin laajoissa väestötutkimuksissa, koska niissä usein iso virhemarginali. Usein siis joudutaan tyytymään ainoastaan kokonaiskolesteroliin, joka sekin tosin hyvä markkeri. Ja jos se väestötasolla nousee, niin nousee myös sv-sairauksien määrä.
 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#59 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 26 lokakuu 2012 - 13:06

Nyt on vihdoin tuo paljon siteeramani paperi printissä:

Effect of Long-Term Exposure to Lower Low-Density Lipoprotein Cholesterol Beginning Early in Life on the Risk of Coronary Heart Disease
A Mendelian Randomization Analysis

Results:
All 9 polymorphisms were associated with a highly consistent reduction in the risk of CHD per unit lower LDL-C, with no evidence of heterogeneity of effect (I2 = 0.0%). In a meta-analysis combining nonoverlapping data from 312,321 participants, naturally random allocation to long-term exposure to lower LDL-C was associated with a 54.5% (95% confidence interval: 48.8% to 59.5%) reduction in the risk of CHD for each mmol/l (38.7 mg/dl) lower LDL-C. This represents a 3-fold greater reduction in the risk of CHD per unit lower LDL-C than that observed during treatment with a statin started later in life (p = 8.43 × 10−19).

Conclusions: Prolonged exposure to lower LDL-C beginning early in life is associated with a substantially greater reduction in the risk of CHD than the current practice of lowering LDL-C beginning later in life.

Importantly, we evaluated 9 polymorphisms located in 6 different genes, including polymorphisms in the genes that encode for the targets of both statins and monoclonal antibodies directed against PCSK9. Although each of these polymorphisms presumably affects circulating LDL-C levels by a different mechanism, and the per-allele effect of these SNPs on LDL-C levels varied by more than 6-fold; all 9 polymorphisms were associated with a highly consistent reduction in the risk of CHD when measured per unit lower LDL-C. This finding suggests that the effect of long-term exposure to lower LDL-C on the risk of CHD appears to be independent of the mechanism by which LDL-C is lowered. Therefore, the method of lowering LDL-C is likely to be less important than the magnitude and timing of LDL-C reduction. As a result, diet and exercise are probably as effective at reducing the risk of CHD as are statins or other treatments that lower LDL-C when started early in life (and when measured per unit lower LDL-C).

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1379036
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#60 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 30 marraskuu 2012 - 14:40

Lääkäri Olli Sovijärvi, jakaa ihanaa blogitiedettä maailmalle kolesterolista. Kirjoitus on haastava, koska se karkeasti about 100% silkkaa pseudotiedettä, ja vaikea edes keksiä mistä lähdetään purkamaan. Nyt ei edes energiatkaan riitä. Huvittavan oli kolesterolidenialistin uusi kikka, jonka mukaan eläintuotteet eivät nostakaan kolesterolia. LOL. Olli katsoo kolesterolikeskustelussa olevan kaksi äärilaitaa, American Heart Association ja Paleo lahkon äärilaita. Minä tunnistan tuossa vain yhden äärilaidan. Olli ei näe mitään vikaa siinä, että keskimääräinen LDL-C kolesteroli on länsimaissa asuvalla n. +200% korkeampi kuin luonnossa elävillä nisäkkäillä, terveillä lapsilla, tai niiden keskuudessa, jotka elävät kulttuureissa, joissa kroonisia sairauksia ei perinteisesti olla tavattu (Keski-Afrikka, ruraali Aasia, etc). Paleo-diettaajila LDL kolesteroli voi olla jopa viisinkertainen fysiologisiin tasoihin nähden. Siksi suosittelenkin Ollille statiinikuuria, joka hieman kompensoisi oikeiden metsästäjäkeräilijöiden kolesterolia tehokkaasti seerumissa alentavia lapa-ja halkiomatolasteja.

Kolesterolitarinoita paleo-maasta
http://ollisintegral...a-paleo-maasta/

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=SD48EGuP0QY&list=PLDBBB98ACA18EF67C

Kirjoitin aiemmin denialisti Guyenetin huumori blogiin:, samaa materaalia jo siteerattu aimemmin tässä threadissä:
http://www.blogger.c...759267991016155

The cholesterol denialist usually refer to cross-sectional studies and observational studies on saturated fat and serum lipids, the nonsense often mentioned by the denialists were already refuted several decades ago.

It was estimated over four decades ago that in order to estimate within 20% of the actual dietary intake, there is a requirement of at least 22 days of 24-hour dietary recalls for saturated fat. Inaccurately measuring intraindividual variation has been shown to lead to a miss-classification of subjects into ranges of usual dietary intakes, and biasing correlation coefficients towards null. The majority of the observational studies cited by the skeptics used single 24-hour dietary recalls and therefore a null association between saturated fat and serum cholesterol is to be expected. Furthermore, the denialists often fail to cite numerous observational studies that used higher quality dietary measurement methods with a larger participant size that found a positive association between saturated fat and serum cholesterol.

Another issue with the observational studies that skeptics have cited is that many only used single measurements of serum cholesterol. Several measurements of serum cholesterol are required to measure mean cholesterol due to the substantial intraindividual variation in concentrations, and therefore would have likely biased the association between saturated fat and serum cholesterol towards null.

One more major issue with observational studies, as was noted in the Chicago Western Electric Company study is that the cross-sectional association between saturated fat and serum cholesterol can be biased towards the opposite direction due to participants lowering intake of saturated fat in response to elevated serum cholesterol, which is similar to the “sick quitter effect", this would have likely biased the association between saturated fat and coronary heart disease towards null in meta-analyses of prospective studies.

http://ajcn.nutritio.../3/304.full.pdf
http://ajcn.nutritio.../6/986.full.pdf
http://www.ncbi.nlm..../pubmed/7041632
http://ajcn.nutritio.../1597S.full.pdf
http://www.ncbi.nlm....pubmed/17982164

Saturated fat and heart disease

"A major weakness of the meta-analysis is the imprecision of dietary assessment methods used in the underlying studies. About half of the studies used 1-d dietary assessments or some other unvalidated method. Food intake varies from day to day, and there is a substantial literature showing that a single 24-h recall provides a poor estimation of the usual dietary intake of an individual (5). Such methods cannot reliably rank individuals by their long-term intake, especially within populations with a uniformly high saturated fat intake. Such imprecision in the assessment of disease determinants systematically reduces the strength of association of determinants with the disease. This is referred to as attenuation (6) or regression dilution bias (7). Observational studies that used such dietary assessment methods failed to show an association between diet and serum cholesterol concentrations (6). This shows the shortcomings of such dietary methods, because the effect of diet on serum cholesterol concentrations has been well established in randomized controlled trials (2, 8). Thus, the lack of a significant association between saturated fat intake and CHD may well reflect the consequences of regression dilution bias"

"We believe that the conclusions of Siri-Tarino et al are invalid and are likely to mislead the general population"

http://ajcn.nutritio...92/2/459.2.full

Dietary lipids and serum cholesterol level: change in diet confounds the cross-sectional association.
Shekelle RB, Stamler J, Paul O, Shryock AM, Liu S, Lepper M.

"In the Chicago Western Electric Company study, diet was assessed at the initial examination, in 1957-1958, of 1900 middle-aged men and again at their second examination about one year later. At the first examination, lipid composition of the diet, as summarized by a score based on the formula of Keys, Anderson and Grande, was positively associated with level of serum cholesterol. Between the first and second examinations, however, hypercholesterolemic men were more likely than others to have reduced intake of dietary saturated fatty acids and cholesterol...........The bias introduced by change in diet among hypercholesterolemic men differs importantly from bias due to unreliability of measurement and to interindividual differences in intrinsic level of serum cholesterol, because it can produce statistically significant but spurious correlations".

This paper examines how the failure to account for regression dilution bias (systematic error) dilutes the strenght of the associations of TC cholesterol and CHD and Ischemic stroke in several large-scale, high-risk Western cohorts (Framingham, Whitehall).
http://aje.oxfordjou.../4/341.full.pdf

While regression dilution bias is adjusted for, a different picture emerges, even within populations with very low serum cholesterol concentrations as the base-line.

"Numerous other observational studies, particularly in men, have demonstrated a strong, continuous, graded, and independent association between cholesterol and the risk of CHD.1–,6 The current data clearly extend these findings to Asian populations with substantially lower average levels of cholesterol, and confirm that effects are similar in men and women"

http://ije.oxfordjou...t/32/4/563.long
http://www.ncbi.nlm....1670480/?page=1
http://www.ncbi.nlm....pubmed/18677162
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#61 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 30 marraskuu 2012 - 15:09

Olli Sovijärven kannattaa aloittaaa paleo-evoluutiosekoilunsa vaikkapa Nobel voittaja Brown & Goldsteinista:

Several lines of evidence suggest that plasma levels of LDL-cholesterol in the range of 25-60 mg/dl (total plasma cholesterol of 110 to 150 mg/dl) might indeed be physiologic for human beings. First, in other mammalian species that do not develop atherosclerosis, the plasma LDL-cholesterol level is generally less than 80 mg/dl. In these animals the affinity of the LDL receptor for their own LDL is roughly the same as the affinity of the human LDL receptor for human LDL, implying that these species are designed by evolution to have similar plasma LDL levels. Second, the LDL level in newborn humans is approximately 30 mg/dl, well within the range that seems to be appropriate for receptor binding. Third, when humans are raised on a low fat diet, the plasma LDL-cholesterol tends to stay in the range of 50 to 80 mg/dl. It only reaches levels above 100 mg/dl in individuals who consume a diet rich in saturated animal fats and cholesterol that is customarily ingested in Western societies".

Brown & Goldsteinin saavutuksista enemmän Kovasen ja Palomäen kirjoittamana:

"Kuinka voidaan arvioida, mikä on LDL-kolesterolin fysiologinen pitoisuus? Kysymys ratkesi soluviljelyolosuhteissa tehtyjen LDL-reseptoritutkimuksien avulla. Luonnon nisäkkäillä todetut löydökset tukevat solubiologisissa kokeissa saatujen tulosten tulkintoja".
http://www.duodeciml...kusana=palomäki

400-artikkelia kolesterolista kirjoittaneella Steinbergilla on myös paljon asiaa. Jännää, että lääkärin koulutuksen saanut henkilö katsoo mielekkäämmäksi kerätä tietoa maallikkodenialistiblogisteilta, kuin oikeilta ammattilaisilta. Viittaan nyt Olli Syväjärveen.

Evidence Mandating Earlier and More Aggressive Treatment of Hypercholesterolemia
http://circ.ahajourn.../118/6/672.long
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#62 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 30 marraskuu 2012 - 15:27

Tähän pitää vielä sanoa, Valtsu ja Olli S. ovat varmaan kivoja kavereita, kritiikkiäkin saa tietenkin esittää, ja sehän tieteen pystyssä pitää, mutta kritiikin pitää olla laadukasta, ja vastapuolen näkemystä pitää edes vähän ymmärtää, etenkin kun lähdetään kritisoimaan asioita, joista vallitsee hyvin voimakas tieteellinen konsensus (evoluutioteoria, kolesteroliteoria, jne).
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#63 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 30 marraskuu 2012 - 17:07

Ollilla myös kiva norjalaistutkimus mukana, jossa tutkijat unohtivat kysyä mistä syystä niillä, kenellä alhaiset kolesterolit ja suurempi kuolleisuus oli alhaiset kolesterolit ylipäätänsä. Hyvin tärkeää vakioda ensimmäisen sydärin saanet ja nyt statiinilääkityksellä olevat pois, jos aiotaan tutkija kolesterolin itsenäistä vaikutusta kuolleisuuteen. Tämä tutkimus ei lainkaan vakioinut statiinien käyttäjiä eikä ottanut huomioon käänteistä kausaatiota, vanhuuden "patofysiologiaan" kuuluu luontaisesti kolesterolisynteesin ja imeytymisen heikkeneminen, kuten myös verenpaineen ja BMI:n alentuminen. Länsimaalaisten ihmisten kolesterolitasot romahtavat viimeisten elinvuosien aikana erilaisten kroonisten sairauksien myötä. Tutkimuksen vanhimmat olivat yli 84-vuotiata. Tukimus ei lainkaan huomioinut aika-trendejä, ja se oli cross-sectional, ja näin ollen siis täysin b-luokan sekoilua. Olli menee yksinkertaisiin vedätyksiin, joita denialistit silloin pääsevät viljelemään vähemmän laadukkaisiin julkaisuihin. Keuhkosyöpäpotilasosastolla hyvin harva, jos kukaan polttaa (enää) tupakkaa. Olli unohti mainita lukijoilleen norjalaistutkimuksen metodologiset heikkoudet ja verrata sitä kokonaisevidenssiin, joka syntynyt huomattavasti korkeatasoisempien tutkimusten myötä. Muuten, BMJ:ssä 2003 mukana tutkimus, joka osoitti ettei tupakan poltolla tai tupakan savulle altistumisella ollut mitään merkitystä keuhkosyövän kehittymiseen. Siinä Ollille purtavaa. LOL

Planty kertoo miksi biomedikaalisen yhteisön on hankala suhtautua norjalaistutkimukseen vakavasti.
http://www.youtube.com/watch?list=PLDBBB98ACA18EF67C&v=xiNvQ-g1XGs&feature=player_detailpage

Jännää, ettei Olli käsittele lainkaan niitä kenellä syntymästä alhainen kolesteroli, sehän on paras tutkija kolesterolin itsenäistä vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen ilman sekoittavien tekijöiden läsnäoloa. Ihmisillä joilla geenien puolesta syntymästä lähtien LDL jopa alle 0,4mmol/l läpi elämän elävät huomattavasti pidempään kuin muut:

Individuals born with extremely efficient cholesterol metabolism that cause life-long LDL levels of <15 mg/dl display increased longevity and end-up living 9-12 years longer than their peers.
http://circ.ahajourn.../118/6/672.long

"The lower, the better" on LDL-C kolesterolin osalta principle, se on kuin majakka ja sen kieltämällä hakkaa ainoastaan päätänsä seinään.

As Diethelm and McKee (2009) quoted in regards to denialism:

"The normal academic response to an opposing argument is to engage with it, testing the strengths and weaknesses of the differing views, in the expectations that the truth will emerge through a process of debate. However, this requires that both parties obey certain ground rules, such as a willingness to look at the evidence as a whole, to reject deliberate distortions and to accept principles of logic. A meaningful discourse is impossible when one party rejects these rules.
http://eurpub.oxfordjournals.org/content/19/1/2.full
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: valtsu, juhana harju, reijo laatikainen, anthony colpo, kolesteroli denialismi, denialismi, pseudotiede

1 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 1 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää