Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Mitä jos saisit tietää sairastavasi MS-tautia?


  • Kirjaudu vastataksesi
44 vastausta aiheeseen

#26 tajkor

tajkor
  • Members
  • 41 Viestit

Lähetetty 11 elokuu 2012 - 18:25

Joka tapauksessa osalla ihmisistä joilla on MS-tauti voisi olla hyödyllistä ainakin kokeilla välttää gluteeniviljoja. En keksi oikein mitään hyvää syytä syödä gluteeniviljoja muutenkaan.

"Some MS researchers have proposed the idea ofThe Best Bet Diet for multiple sclerosis, which eliminates gluten, dairy, legumes and refined sugar. There's no firm evidence for the effectiveness of this diet, but some MS patients report they feel much better when they keep gluten out of their diets."

http://celiacdisease...e-Sclerosis.htm

#27 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 11 elokuu 2012 - 18:30

^Itse taas tarvitsisin syyn sille, että alkaisin gluteenia välttämään. :)

Tykkään gluteeniviljoista.
  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#28 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 11 elokuu 2012 - 18:40

Sama homma. Olisi erittäin kurjaa, jos ei esim. Firenzen matkalla voisi lainkaan syödä pasta pomodoroa. Italiassa taitaa olla tällä hetkellä Euroopan tervein ja hoikin väestö ja vastaavasti suurin (raffinoidun) pasta kulutus. MS-taudin prevalenssista en tiedä. Suomessa ainakin viljojen kulutus rajusti tippunut viimeisen 50-vuoden aikana. MS-tautia tavataan varmasti paljon vähemmän nykyjään...ahem. Onneksi nettikirjoittajilla on aina oivat keinot parantaa kansanterveyttä.

"Vuonna 1956 suomalainen söi noin 188 kiloa perunaa vuodessa. 2000-luvulla perunan vuosikulutus on pysytellyt 60 kilon tuntumassa henkilöä kohden. 50 vuodessa perunan kulutus on vähentynyt 70 prosenttia. Vielä merkittävämpi ero on syntynyt viljoissa, joissa pudotusta on tullut 80 prosenttia".'

"Vuonna 1956 Suomessa syötiin kauraa noin 140 kiloa ja vehnää noin 95 kiloa henkeä kohden. Vuonna 2011 suomalainen kulutti kauraa jopa alle 6 kiloa vuodessa ja vehnää enää noin 46 kiloa vuodessa. Lihan ja vihannesten kulutus on samanaiakisesti selvästi. Viljatuotteiden kulutus on korvautunut lihan kulutuksella kotitalouksien tulojen kasvaessa jo 1950-luvulta lähtien".
http://www.talousela...2138482?s=r?s=k
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#29 tajkor

tajkor
  • Members
  • 41 Viestit

Lähetetty 12 elokuu 2012 - 09:29

Syön itse sillä periaatteella että pysyn mahdollisimman hyvässä kunnossa. Gluteeniviljat on kehoa happamoittavia ja niillä on muutenkin paljon negatiivisia puolia. Sen takia valitsen mahdollisuuksien mukaan mielummin jotain muuta syötäväkseni, esim alkaalisia viljoja, kuten tattaria.

The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?
http://www.ncbi.nlm....pubmed/22013455


Wheat contains:

  • The alcohol soluble protein component of wheat known as gliadin, the toxin responsible for causing celiac disease and the gluten syndrome.
  • Wheat Germ Agglutinin (WGA), a glycoprotein known as lectin, which can cause direct (that is non-immune mediated) damage to our intestines. It also has the capacity to get into the bloodstream, damage to distant organs in our body. It stimulates inflammatory activity even at very small concentrations. It also has neurotoxic potential.
  • The exorphine known as gliadomorphin/ glaidorphin which can get into your brain. This can activate your brain opioid receptors that causes disruption to your brain function.
  • Very high levels of aspartic and glutamic acid (which are so called non-essential amino acids). These amino acids acid can cause an over-activation of the nerve cell receptors, a reaction called "excitotoxicity". This is a pathological process leading to calcium-induced nerve and brain injury.
Consequently, wheat has adverse effects on both celiac and non-celiac populations.

http://www.greenmedi...uten-bad-us-all



#30 Juicy fruit

Juicy fruit
  • Members
  • 101 Viestit

Lähetetty 13 elokuu 2012 - 14:12

Eli yhteenvetona kaikista noista dieeteistä voisi todeta, että käytännössä aletaan tullaan aika pitkälti siihen lopputulokseen, että ainoat turvalliset ruuat on kasvikset, hedelmät ja marjat :( ...ei siinä että niissä mitään vikaa olisi, mutta jotain muutakin olisi joskus kiva syödä. Ok, ehkä noista kaikista voisi maalaisjärjellä koota yhden itselle toimivan ruokavalion tj. Hieman kuitenkin mietityttää tarvittavien rasvojen ja riittävä proteiinin saanti. Joista jälkimmäinen ainakin ihan taudinkuvan kannaltakin voisi kuvitella lihasten ylläpidon kannalta olevan tarpeellinen.

#31 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 14 elokuu 2012 - 07:33

@Bitter Honey,

en pysty auttamaan sinua, koska et kertakaikkiaan pysty laittamaan hyvin kaukaa haettua spekulaatiota ja pseudotiedettä siihen epidemiologiseen kontekstiin ja niihin suoriin ruokavalio interventioihin, joka meillä MS-taudinkin osalta on. Tämä kai toki aika yleistä populaarimarkkinoiden valtavan painostuksen vuoksi. Sinun tilanteesi on tämän vuoksi ikävä. Toivoisin toki, että olen väärässä.

Niille muille, jotka tätä lukevat tätä ja pohtivat samanlaisia kysymyksiä, niin edelleen MS-tauti on hoidettu kuntoon vähärasvaisella, kasvipohjaisella ruokavaliolla, jossa suurin osa kaloreista tuli viljatuotteista. Emäs-Hapan tasapainosta huolehtiville (itse en huolehdi) paras vinkki on jättää eläintuotteet pois, ne ovat eniten hapattavia ruokia. Viljoja (täysjyvävariantteja) ei kannata ikinä jättää pois, näiden lievästi hapattavasta luonteesta huolimatta, onhan toki pari emäksistäkin (pseudo)viljalajiketta, hirssi ja tattari. Myöskään vehnää (100% täysjyvä leipä, täysjyvä bulgur- ja cuscus sekä pasta) ei kannata jättää pois muiden kuin keliaakikkojen. Ei-keliaakikoilla gluteiinin välttely tai poisjättäminen voi olla jopa terveydelle haitallista:

Update on Gluten
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BfJr3gDYLDo

New York Times teki kesäkuussa (2012) hienon jutun esi-ihmisten paleo-dietistä ja haastatteli oikeita paleo-eksperttejä:

Benjamin H. Passey, a geochemist at Johns Hopkins University:

One thing people probably don’t realize is that humans are basically grass eaters,” Dr. Passey said in a statement. “We eat grass in the form of the grains we use to make breads, noodles, cereals and beers, and we eat animals that eat grass. So when did our addiction to grass begin? At what point in our evolutionary history did we start making use of grasses? We are simply trying to find out where in the human chain that begins.”


http://www.nytimes.c...ggest.html?_r=2
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#32 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 14 elokuu 2012 - 23:28

Jos saisit kuulla sairastavasi MS-tautia, niin miten yrittäisit hidastaa valinnoillasi taudin etenemistä? Miten se vaikuttaisi esimerkiksi ruokavalioosi tai ottaisitko kiltisti vastaan lääkäreiden tarjoamat hoidot ja lääkityksen?


ottaisin varmaan kiltisti vastaan hoidot ja lääkityksen, mutta yrittäisin silti optimoida ruokavaliota, jolla ainakin anekdoottien perusteella näyttäisi olevan merkitystä (aiheesta en sen enempää tiedä). Lääketieteessä ehkä joidenkin tautien osalta on ruokavalion osuus jäänyt lääketutkimuksen varjoon. Itse en muista saaneeni kilpirauhasongelmaani (ilmeisesti myös alunperin jonkin autoimmuunitaudin aiheuttama) minkäänlaisia ohjeita ruokavalion suhteen.

#33 Juicy fruit

Juicy fruit
  • Members
  • 101 Viestit

Lähetetty 19 elokuu 2012 - 16:59

Itse en ottaisi rokotteita, jotka voivat lisätä riskiä autoimmuunitauteihin. Tai jos välttämättä tarviisi ottaa, niin tilaisin ne Rokotuskeskukselta ilman lisäaineita

Macrophagic myofaciitis a vaccine (alum) autoimmune-related disease.
http://www.ncbi.nlm....pubmed/20882368

Is multiple sclerosis CNS leprosy?
http://journals.tums.../pdf/_/6050.pdf

Maitohappobakteereilla on onnistuttu parantamaan rotilla MS-tauti.

A Novel Probiotic Mixture Exerts a Therapeutic Effect on Experimental Autoimmune Encephalomyelitis Mediated by IL-10 Producing Regulatory T Cells
http://www.plosone.o...al.pone.0009009


Perehtyisin myös ihmisen henkiseen puoleen, esim lukemalla kirjan Deb Shapiro: Kehosi paljastaa mielesi.


Tuo rokotteiden ottaminen on hyvä huomio ja itseänikin mietityttänyt. Osaako joku sanoa onko esimerkiksi tavallinen jäykkäkouristusrokote haitallinen? Siis sisältääkö kaikki rokotteet haitallisia ainesosia vai vaan osa, joista sitten pitää tilata turvallisempi versio?

Pitääkö ton probioottivalmisteen olla jotain tiettyä, että siinä on kaikki tarvittavat bakteerikannat vai riittääkö joku perus?

Toi kirja pitää ehdottomasti lukea. Kiitos vinkeitä :)

#34 Juicy fruit

Juicy fruit
  • Members
  • 101 Viestit

Lähetetty 19 elokuu 2012 - 17:06

ottaisin varmaan kiltisti vastaan hoidot ja lääkityksen, mutta yrittäisin silti optimoida ruokavaliota, jolla ainakin anekdoottien perusteella näyttäisi olevan merkitystä (aiheesta en sen enempää tiedä). Lääketieteessä ehkä joidenkin tautien osalta on ruokavalion osuus jäänyt lääketutkimuksen varjoon. Itse en muista saaneeni kilpirauhasongelmaani (ilmeisesti myös alunperin jonkin autoimmuunitaudin aiheuttama) minkäänlaisia ohjeita ruokavalion suhteen.


Noi autoimmuunitaudit on sinällään mielenkiintoinen juttu, ettei oikein tiedetä mistä ne johtuu tai mikä ne aiheuttaa...yleensä jos saa riesakseen yhden tulee vielä toinenkin kaupanpäälle :no: . Huoh, ruoka on ilmeisesti kallis lääke, kun ei sairaalassakaan kovin kummoisia pöperöitä potilaille tarjota. Onnhan se hieman merkillistä ettei lääkärit yleensä ohjeista ruokavalion kanssa mitenkään paitsi ehkä jos ongelmana on ylipaino.

#35 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 18 syyskuu 2012 - 16:55

^Itse taas tarvitsisin syyn sille, että alkaisin gluteenia välttämään. :)

Tykkään gluteeniviljoista.

Tykkäätkö vielä tuon luettuasi?

http://evolvify.com/...nal-references/

#36 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 18 syyskuu 2012 - 16:59

Noi autoimmuunitaudit on sinällään mielenkiintoinen juttu, ettei oikein tiedetä mistä ne johtuu tai mikä ne aiheuttaa...yleensä jos saa riesakseen yhden tulee vielä toinenkin kaupanpäälle :no: .

Syy on siinä että autoimmuunisairauksissa riehuvat inflammatoriset mekanismit ovat melko analogisia. On Th1/Th2-luokan sairauksia, tnf-alfa ja tietyt interleukiinit ovat aika vakiona kuvioissa, geenit vaikuttava moneen asiaan yhden sijaan jne.

Huoh, ruoka on ilmeisesti kallis lääke, kun ei sairaalassakaan kovin kummoisia pöperöitä potilaille tarjota. Onnhan se hieman merkillistä ettei lääkärit yleensä ohjeista ruokavalion kanssa mitenkään paitsi ehkä jos ongelmana on ylipaino.

Lääkärit eivät ymmärrä ravitsemuksesta juuri maallikkoa kummemmin, sillä heillä ei ole siihen koulutusta paria kurssia enempää. Niinpä en heiltä mitään kysyisikään, vähän kuin kysyisin parturilta putkihommista.

#37 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 18 syyskuu 2012 - 17:02

Paleotyyppisellä dieetillä on myös hoideltu MS-tautia, kuten tässä TED-videossa selviää:



Selvennetään ettei paleo ole yhtä kuin "gluten-free", se on paljon enemmän.

#38 Juicy fruit

Juicy fruit
  • Members
  • 101 Viestit

Lähetetty 22 syyskuu 2012 - 11:04

Hieman toivoinkin Neonomiden vastausta tähän keskusteluun =)
Mua kiinnostaisi tietää onko luontaisesti gluteenittomista viljoista jotain haittaa, jos gluteiini kuitenkin on joidenkin tutkimusten mukaan osoitettu haitalliseksi, niin miten sitten on näiden muiden viljakasvien laita?

#39 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 22 syyskuu 2012 - 11:20

Gluteiinia ei ole osoitettu haitalliseksi kenelläkään muulla potilasryhmällä kuin keliaakikoilla. Sen sijaan, gluteiinin välttelemisessä voi olla haittoja ei-keliaakikoilla. Neonomiden kertoma potilastapaus on pelkkä anekdootti, jota ei ole edes julkaistu missään tieteellisellä foorumilla. Itse laitoin sinulle ruokavalio-interventio MS-taudin hoitoon, jotka ovat evidence-based. Ymmärrätkö eron?

Mikäli olet vihdoin innostunut englannin opiskelusta niin tässä tieteellinen katsaus William Davisin "Wheat Belly"-kirjaan. Kirjoittaja, oikea tiedenainen. Kuten arvata saattaa, Neonomiden ja William Davisin jutut ovat lähtökohtaisesti lähes 100% pseudotiedettä, ja loppu puolitotuuksia.

Wheat Belly - an analysis of selective statement and the basic theses from the book
http://www.aaccnet.o...W-57-4-0177.pdf

Netin "vehnä on pahaa" -jutut ovat lähtökohtaisesti samaa tasoa kuin 9/11 salaliittoteoriat ja muut sekoilut.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#40 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 22 syyskuu 2012 - 12:17

Pahoittelut BitterHoney, että ilmaisun itseäni hieman rajusti, mutta näiltä haitallisilta myyteiltä pitää ottaa siivet pois. Vältä vehnäpullia, mutta esim. whole-wheat-berries, täysjyvävehnäsuurimot ovat hyvin terveellisiä, jos ei ole ongelmia gluteiinin kanssa, ja 90% väestöstä ei ole.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#41 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 05 lokakuu 2012 - 03:07

Pahoittelut BitterHoney, että ilmaisun itseäni hieman rajusti, mutta näiltä haitallisilta myyteiltä pitää ottaa siivet pois. Vältä vehnäpullia, mutta esim. whole-wheat-berries, täysjyvävehnäsuurimot ovat hyvin terveellisiä, jos ei ole ongelmia gluteiinin kanssa, ja 90% väestöstä ei ole.

Mistä tiedät? Jos omaisin (itse asiassa omaankin) autoimmuunisairauden, on itsestään selvää että kannattaa pitää muutaman kuukauden paussi ja seurata tilannetta. Richardin ohje on siitäkin pöljä, että merkittävimmät ongelmanaiheuttajat ovat juuri kuorikerroksessa, joka päätyy täysjyvävehnätuotteisiin. Vehnä ei ole mikään korvaamaton terveysruoka. Sitten vakavammin tarkastellen kliininen DART osoitti sinne päin ettei (suht matalalla käyttötasolla) kokojyväkuituun siirtymisestä ole ainakaan hyötyä, mahdollisesti jopa haittaa. Niinkuin sydänkohtaukset/kuolema...

Vaikkapa ruis on jo paljon parempi vaihtoehto, ei gluteenin (jota on about puolet vehnästä) vaan matalamman insuliinivasteen ja joidenkin inflammaatiomarkkerien vuoksi. Itse en riskeeraisi vehnällä, etenkin jos on "tilanne" päällä. Itse käytän siis ruista, lähinnä makusyistä, autoimmuniteetti on pysynyt ihan kondiksessa. Vehnä on monimutkaisempi juttu.

#42 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 05 lokakuu 2012 - 03:11

Gluteiinia ei ole osoitettu haitalliseksi kenelläkään muulla potilasryhmällä kuin keliaakikoilla.

Et sitten lukenut linkkiäni? Mitenkäs esim. skitsofreenikot?

Sen sijaan, gluteiinin välttelemisessä voi olla haittoja ei-keliaakikoilla.

Kuten parilla miljardilla aasialaisella? :david:

Neonomiden kertoma potilastapaus on pelkkä anekdootti, jota ei ole edes julkaistu missään tieteellisellä foorumilla.

Ei sitten jos referee-julkaisut ei kelpaa. On tätä pissimiskilpailua nähty aiemminkin.

Netin "vehnä on pahaa" -jutut ovat lähtökohtaisesti samaa tasoa kuin 9/11 salaliittoteoriat ja muut sekoilut.

Tuskin ovat Davisin potilaille, jotka ovat olleet äärimmäisen tyytyväisiä mm. tieteellisessä konferenssissa esitetyn faseb-mietinnön perusteella. Ennen kaikkea, tyytyväisempiä kuin "standard care" potilaat.

#43 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 05 lokakuu 2012 - 03:25

Onhan näitä viitteitä gluteenin ja MS:n yhteydestä ja kun tiedetään vehnäproteiinien mahdollisista neurotoksisista vaikutuksista...

http://www.ncbi.nlm....pubmed/19418302

http://www.biomedcen...1471-2377/11/31

http://www.ncbi.nlm....pubmed/19758171


Hieman toivoinkin Neonomiden vastausta tähän keskusteluun =)
Mua kiinnostaisi tietää onko luontaisesti gluteenittomista viljoista jotain haittaa, jos gluteiini kuitenkin on joidenkin tutkimusten mukaan osoitettu haitalliseksi, niin miten sitten on näiden muiden viljakasvien laita?

Kaikella on varjopuolensa (ja etunsa, paitsi arsenikilla). :)

Erilaiset pavut ja paprikat saattavat aiheuttaa reaktioita, mutta gluteeniviljojen (myös kaura) karsimisesta taitaa olla enemmän näyttöä. Eli ensin vähän yksipuolisesti voi kokeilla jotain bataattia varmuuden varalta ja siirtyä yksitellen muihin tärkkelyslähteisiin, kuten riisiin ja perunaan. Tärkkelyslähteet on tärkeitä tsekata vähä vähältä yksitellen, sillä niistä saa paljon energiaa. Muun ruoan kanssa voi kikkailla enemmän.

Ongelmana voi olla "vuotava suoli" sinällään, mikä vaatii erityishuomiota. Suolisto siis päästää verenkiertoon proteiineja, jotka tyypillisesti jäävät "seulaan", mistä voi seurata immuunijärjestelmän häiriöitä. Antioksidanttiklinikalle siirtynyt lääkäri Olli Sovijärvi on ainakin erikoistunut asiaan. Hän pistää myös autoimmuunipotilaat gluteenittomalle dieetille hoitopäivänä yksi, sattuneesta syystä. :whistle:

Jos veganismi ei nappaa, on tutkimusta toisenlaisistakin ruokavalioista MS-taudissa...

http://video.google....290975296745403

Internetin Tarzan, viimekeväinen saunakaverini & terveysjulkkis Olli Posti on myös nitistänyt kuulemma MS-taudin, kannattaa kirjoitella hänelle ja kysellä.

#44 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 lokakuu 2012 - 07:39

Et sitten lukenut linkkiäni? Mitenkäs esim. skitsofreenikot?


Kannattaa, ehkä lukea se tieteellinen katsaus William Davisin kirjaan.

Keliakia ja skitsophrenia jakavat kumpikin saman geneettisen variaation, vehnä ei aiheuta skitsophreniaa, eikä vehnä aiheuta keliakiaa.

http://www.youtube.com/watch?v=iJxEZp-brOE&feature=player_detailpage&list=PLCC2CA9893F2503B5

Mikset katso primitivenutrition sarjaa, about jokainen tällä foorumilla esittämäsi saa siinä kriittisen katsauksen. Tämä ihan kiltisti sanottuna.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#45 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 09 syyskuu 2013 - 19:40

Viikonloppuna järjestetyssä McDougallin Advanced Study Weekend -tapahtumassa oli yksi tutkija kertomassa kuulijoille tutkimuksen havainnoista ennakkoon. Ainakin tämän viestin perusteella vaikuttaa siltä, että hieman nihkeästi mitään tarkempia tietoja tuloksista jaettiin. Sen mukaan näiden tulosten lopullista julkaisua joudutaan odottelemaan vieläkin runsaat puoli vuotta.

 

Dr. Vijayshree Yadav was the head of the McDougall MS study at the OHSU school and gave us the background on the study, the various protocols, and data regarding dropouts and compliance. She also gave us the data on the participants regarding their beginning and ending blood values and weight fluctuations. It was clear the McDougall group made great strides in all these areas. We were not allowed to hear the final results until they are published. I was disappointed those results won't be out till about April. It appears they will be an important tool in the battle to treat MS. Unfortunately, more waiting.

 

Saa nähdä, josko McDougall vaikkapa julkaisisi tuon videon jossakin vaiheessa ilmaiseksi kanavallaan...






0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää