Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

McDougallin dietti

McDougall tärkkelys

 • Kirjaudu vastataksesi
137 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 01 elokuu 2012 - 18:13


 • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 01 elokuu 2012 - 18:37

Jos joku on kiinnostunut kokeilemaan kyseistä ruokavaliota vaikkapa lyhyen ajan, eikä ole innostunut ainakaan heti ostamaan kirjoja, joissa se on selitetty yksityiskohtaisemmin, niin sivustolta löytyy ilmainen pikaopas, jossa käydään läpi vähän perusteita ja autetaan alkuun:

The Free McDougall Program

Tuosta löytyy myös esimerkkiruoat 12 päivän ajalle resepteineen.
 • Blueteam tykkää tästä

#3 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 01 elokuu 2012 - 18:45

Ohoh, siellähän vedellään munankeltuaisia (majoneesia).

#4 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 01 elokuu 2012 - 19:14

Ohoh, siellähän vedellään munankeltuaisia (majoneesia).


Kyseisen ohjelman kiellettyjen ruokien sivulla majoneesi on mainittu älä syö -listalla, ja sille on ehdotettu korviketta:

Foods Not Allowed

McDougallit yleensä suosittelevat rasvatonta majoneesia, joka ei sisällä eläinperäisiä ainesosia. Esimerkki eräästä vanhemmasta uutiskirjeestä:

Because the mayonnaise recommended in this salad does not contain any eggs or other animal products, it does not spoil as quickly as other mayonnaise does.


The best fat-free mayonnaise that contains no animal products is made by Nasoya Foods. It is called Nasoya Nayonaise Fat Free. It should be available in most natural food stores.#5 Putte

Putte
 • Members
 • 19 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 08:41

Itsehän aloin vähennellä proteiinin saantia tuossa vuoden vaihteessa. Välillä oon menny tiukemmalla linjalla ja kait se linja alkaa löytyä. Nykyään tulee syötyä pääosin vain vähä(hkö)rasvaista kasvisruokaa. Syön kuitenkin pähkinöitä, manteleita ja käytän jonkun verran oliiviöljyä. Joskus kuitenkin syön vähän lihaa tai maitotuotteita.

Ensimmäinen pelko siitä kamalasta kataboliasta on jo selätetty. Syön proteiinia enää murto-osan niistä puoli-kiloa-lihaa-päivässä ™ ja pakolliset maitorahkat päälle -ajoista. En ole huomannut proteiinin vähentämisellä olevan yhtään mitään vaikutusta tuolla osastolla. Lähtöpainona on ollut kuitenki 100+ kg, ja vaikka elämä on lisännyt läskiä, niin kyllä sitä voimanpaskoa ja lihasta on edelleen isompi osa.

Olen pitänyt tästä McDougall/Esselstyn/Barnard (tms) -linjasta. Olen kuitenkin kokenut tuon VHH -linjan pidemmällä aikavälillä. Rajoitin hiilareita jo joskus yli 10-vuotta sitten urheilussa painonhallintakeinona. Luulen, että se on ollut yksi paha syy siihen, että homma meni lopulta täysin käteen.

Nykyisellään hiilareiden rajoittaminen ruokavaliossa aiheuttaa minulle kaikenlaisia kilpirauhasen vaajatoiminta-lisämunuaisen piiputtaminen -akselin oireita ja pahimpana vielä unettomuuden. Joten minulta ei löydy enää yhtään positiivista sanottavaa hiilarirajoitukselle.

Tällä superhiilarisella ruokavaliolla kukoistan. Kun on takunnut vuosikausia jo elimistön kanssa, niin nytten potkii. Olen vain itse hidastanut tätä prosessia sillä, että olen aina kuvitellut hiilareiden vähentämisen olevan se keino painonhallintaan. Nyt syön aina itseni täyteen asti ja vyötä on saanut kiristellä lisää.

Vaikka tällä palstalla Richardin tyyli on fataali, niin omalta osaltani kuuluu kiitosta hänelle, että aloin tutustua tällaiseen ruokavalioon ja homma on lähtenyt sujumaan entistä paremmin.

En siis pidä tätä ruokavaliota kuitenkaan minään ihmeellisenä taivaanlahjana, joka tykittää valuet täysin uusille leveleille. Tällä ruokavaliolla on kuitenkin yllättävän helppo pysyä, mutta riittävien kaloreiden hankkiminen täysin vähärasvaisena versiona on kunnon märehtimistä.
 • Blueteam ja Richard pitää tästä

#6 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 14:13

On hyvä muistaa, että McDougallin starch solution ei ole all-or-nothing asetelma. Toki mitä mitä heikompi lähtöasetelma, sitä tiukempi kannattaa olla. McDougall ei myöskään kiellä pähkinöitä, mutta katsoo ettei näille ole sijaa mikäli on tarkoitus tiputtaa painoa. Pähkinät ovat lähes täyttä rasvaa ja näin ollen tiivistettyjä kaloripommeja, joita on helppo ylisyödä. McDougall toki todennut, että paljon liikkuvalle nämä ovat hyvä extra kalorien lähde. Hänen potilaistaan tosin hyvin harva on paljon liikkunut :)

Menee hieman aiheen sivusta mutta tuli Puten kommenteista mieleen:

itseäni on viimeaikoina huvittanut länsimaalaiset marttyyriläskit ("hiilarit eivät sovi kaikille, v^ttu kun THL ei tajua") ja eräs nimeltä mainitsematon suomalainen ravintoterapeutti. Kovin juttu on nyt, että ruokavalion tulee olla räätälöity jokaiselle yksilölle erikseen "kaikille ei sovi samantyylinen ruokavalio". Tällä on varmasti jotain pohjaa, mutta konteksti kannattaa aina pitää mielessä. 3/4 maapallon väestöstä oli vielä muutama vuosikymmen sitten runsas hiiliihydraattisella ruokavaliolla, bulkit tärkkelyksistä. Tälle 3/4 maapallon väestöstä oli hyvin alhaiset sydäntauti-, diabetes-, ja lihavuus -luvut. Aasian maaseudulla kaikilla lähtökohtaisesti sama dietti eikä ylipainosia ihmisiä tai diabeetikoita nähdä. Sama homma Keski-Afrikassa, Andeilla, jne. Edelle mainituilla alueilla kroonisten sairauksien osuus on ollut perinteisesti hyvin alhainen. Näillä alueilla kulutettu pääasiassa quasi-vegaanista diettiä ja eläintuotteiden osuus ollut perinteisesti hyvin pieni (ks esim. kenialaisjuoksijoiden dietti). Okinawan saarella tai edes koko Japanissa ei ollut yhtä ainuttakaan ihmistä joka ei olisi ollut ultra-hiilihydraatti pitoisella dietillä vielä 1900-luvun puoliväliin asti. Irlannissa perunoiden osuus kaloreista oli n. 87% 1800-luvun puolessa välissä. Peruna tuplasi irlannin väkimäärän 1800-luvun alussa. Joten tämä "hiilihydraatit eivät sovi kaikille" -sekoilu ei todellakaan sovi epidemiologiseen ajatteluun lainkaan. McDougall on tehnyt perushavainnon ja mielestäni tämä havainto on hyvin perusteltu, ihmiset ovat terveimmillään korkea-hiilihydraattisella tärkkelysdietillä. Kaikki ihmiset.

NY Timesissä oli hyvä kirjoitus paleo-dietistä kesäkuussa:

Some Prehumans Feasted on Bark Instead of Grasses

"One thing people probably don’t realize is that humans are basically grass eaters,” Dr. Passey said in a statement. “We eat grass in the form of the grains we use to make breads, noodles, cereals and beers, and we eat animals that eat grass. So when did our addiction to grass begin? At what point in our evolutionary history did we start making use of grasses? We are simply trying to find out where in the human chain that begins

http://www.nytimes.c...ggest.html?_r=2


American Scientific

Human ancestors were nearly all vegeterians

"Paleolithic diets have become all the rage, but are they getting our ancestral diet all wrong"

http://blogs.scienti...ll-vegetarians/
 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#7 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 14:33

Hän ei myöskään pidä lihansyönnin täydellistä lopettamista terveydellisesti perusteltuna, mutta se on hänen mielestään eettisesti ja ympäristön kannalta mukava asia.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#8 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 15:07

McDougall katsoo että meijerituotteiden kulutusta ei tulisi katsoa hyvällä milään mittarilla, mutta lihaa voi kuulemma McDougallin mukaan syödä silloin tällöin nuoret, terveet ja hoikat ihmiset, in moderation. McDougallin mukaan 99% ihmisistä ei pysty tekemään mitään in moderation, joten suurimmalla osalle ihmisistä lihan ja maidon skippaaminen kokonaan on perusteltua.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#9 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 15:10

Tuolla videolla hän ei puhu pelkästään nuorista ihmisistä tuon lihan kohdalla, vaan sanoo ihan yleisesti, että kyllä sitä voi kohtuullisesti syödä.

edit: Tai oikeastaan hän ei puhu lihasta vaan kasvissyöjänä olemisesta. Se ei ole hänen mukaansa välttämätöntä. :)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#10 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 15:11

OK. Muistaakseni luin tuon miehen vanhasta kuukausittaisesta info-kirjeestä. Kirjassaan mies sanoo, että lihan ja etenkin meijerituotteiden kuluttamisen lopettaminen on fiksuin ratkaisu suurimalle osalle, koska länsimaalaisilla tuo lihan syöminen lähtee helposti käsistä, jos ei tee itsellä kunnon rajoja. Hyvin harva pystyy ottamaan mitään in moderation. Itselleni hyvin vaikea syödä vain yhtä tai kahta Dooris-keksiä, kun ennen vedin koko paketin viidessä minuutissa, joten en syö niitä enää ollenkaan. Minulle ei toimi kaikkea kohtuudella -jutut.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#11 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 15:38

Tuolla videolla hän ei puhu pelkästään nuorista ihmisistä tuon lihan kohdalla, vaan sanoo ihan yleisesti, että kyllä sitä voi kohtuullisesti syödä.

edit: Tai oikeastaan hän ei puhu lihasta vaan kasvissyöjänä olemisesta. Se ei ole hänen mukaansa välttämätöntä. :)


Tuon videon katsomisesta on sen verran aikaa, että en nyt muista sitä, miten hän siinä tarkalleen sanansa asettelee eläinperäisten ruokien suhteen. Tuosta lyhyemmästä pätkästä kuitenkin saa käsityksen, että "sallitut" määrät ovat kovin vähäisiä, eikä mistään päivittäisestä kulutuksesta oikein voi puhua.

http://www.youtube.com/watch?v=UEiXYfrvgUU

Lisäksi hän mainitsee saman ongelman kuin Richard tuossa aiemmin, eli ne pienet määrät saattavat helposti lipsahtaa aina vain vähän suuremmiksi...

#12 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 16:11

Laitan vielä yhden McDougall-videon, koska siinä käsitellään muutamaa sellaista kohtaa, joista McDougall muuten harvemmin puhuu. Hän siis vastaa lyhyesti kymmeneen katsojien kysymykseen vaihtelevista terveyteen liittyvistä aiheista.Käsiteltävinä aiheina ovat diabetes, nivelongelmat, valkosipulin terveyshyödyt, masennus, amalgaamipaikat hampaissa, yrttien hyödyt, luonnonlääkintä, suunnitelmat "syöpäsodan" voittamiseksi, vaihtoehtohoidot ja kuukautisongelmat.

Pari huomiota. McDougall ei pyri kiistämään esimerkiksi valkosipulin terveyshyötyjä, mutta hänellä kuitenkin on pieni pelko siitä, että tiettyihin yksittäisiin lisäravinteisiin tai ruokiin keskittyminen saattaa hämärtää kokonaisuuden. Hienosäädöstä tulee siis pääjuttu suurempien linjojen unohtuessa. McDougall ei halua, että hänet sijoitettaisiin vaihtoehtolääketieteen leiriin, vaikka hänen menetelmänsä eivät täysin vastaa yleistä linjaa, mutta hän ei mielestään promotoi todistamattomia hoitoja, vaan pitäytyy toimiviksi todetuissa perusasioissa. Yrttien suhteen hän on jossakin määrin myönteinen, ja voi niitä tiettyjen ongelmien kohdalla suositella. Tiettyjen vaihtoehtohoitojen suhteen hän on hyvinkin skeptinen.
 • Richard tykkää tästä

#13 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 16:19

D-vitamiinipillerien kohdalla olen eri mieltä kuin McDougall.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#14 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 16:53

D-vitamiinipillerien kohdalla olen eri mieltä kuin McDougall.


Joo koko konsensus on. Mutta ongelma vain se, että McDougall ollut aina oikeassa lähes kaikessa. Mies varoitti naisia mammografian haitoista jo 1980-luvulla. Uusin Cochrane raportti täysin samoilla linjoilla. Sama homma eturauhassyövän leikkauksen kanssa. Uusi data näytttää, että homma kyseenalaista, kuten McDougall jo pari vuosikymmentä sitten sanonut. Tässä vain pari esimerkkiä. McDougall myös nähnyt kaikki nämä vitamiinibuumit, jotka alkoivat jo 1970-luvualla E-vitamiinin kanssa. Itse käytän talvisin konservatiivisesti d-vitamiini pilleriä, kun kerran se näyttäisi olevan tällä hetkellä datan mukaista toimintaa. Mutta aika näyttää, onko hyvä juttu vai ei.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#15 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 16:57

Itse käytän talvisin konservatiivisesti d-vitamiini pilleriä, kun kerran se näyttäisi olevan tällä hetkellä datan legitimioiva juttu. Mutta aika näyttää, onko hyvä juttu vai ei.


Minusta on mielenkiintoista, että esimerkiksi Esselstyn suosittelee huomattavasti suurempaa D-vitamiiniannosta. Laitoin hänelle postia liittyen noihin lisäravinnesuosituksiin yleisesti varustettuna pyynnöllä, että jos ne ovat merkittävästi muuttuneet, niin voisiko hän laittaa sivuilleen yksityiskohtaisen päivitetyn version perusteluineen. Saa nähdä, jos hänellä on aikaa sellaiseen vastata, kun kaikenlaisia kiireitä ilmeisesti on.

#16 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 02 elokuu 2012 - 17:29

^Ok.

Uskon että noi on vanhentunut. Esselstynin entinen työnantaja Clevaland clinic itse varoitti multivitsku pillereistä. Greger teki juttua.

B-12 annostuksesta tässä:


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#17 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 03 elokuu 2012 - 23:35

Lani Muelrath haastatteli pari päivää sitten McDougallia. Kyseisen noin tunnin keskustelun voi ladata tästä linkistä.

Alussa on vähän juttua viimeisimpään uutiskirjeeseen liittyen, johon voi tutustua noiden linkkien kautta:

Lessons from the Past, Directions for the Future: The WWI Starch Solution for Denmark

Favorite Five from Recent Medical Journals

Alkupuolella hän käsittelee myös vähän kirjallista tuotantoaan, erityisesti uusinta kirjaansa (The Starch Solution). Sitä hän pitää parhaana kirjanaan sekä samalla luultavasti viimeiseksi jäävänä varsinaisena teoksenaan. Vihjailee myös, että se on hänen viimeinen suuri yrityksensä valtavirran huomion saavuttamiseksi.

McDougall vastailee myös yleisön kysymyksiin. Aiheet käsittelevät kolesterolia, insuliiniresistenssiä, rintakipuja, hormoniterapiaa ja kasvisten mehustamista, noin esimerkkinä.

Toisella puoliskolla McDougall kertoo vähän tulevasta MS-tutkimuksestaan, joka siis on edelleen vähän vaiheessa, ja julkaisu tapahtunee seuraavan vuoden aikana. Itse hän kuitenkin on "epävirallisesti" jo varsin vakuuttunut tuloksista. Hän uskookin, että näin tapahtuu monen muunkin kohdalla, kunhan tulokset saadaan julkaistua. Tämän seurauksena McDougall arvelee, että rahoituksen hankkiminen vastaavaan helpottuu huomattavasti. Samaa aihetta sivutaan tuon linkitetyn uutiskirjeen toisen osion alussa.

#18 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 04 elokuu 2012 - 17:56

Lani Muelrath haastatteli pari päivää sitten McDougallia. Kyseisen noin tunnin keskustelun voi ladata tästä linkistä.


Suosittelen, että jokainen kuuntelee ton haastattelun, aivan käsittämättömän kova. Aika cool, että McDougall on itse rahoittanut double-blinded RCT:n. Odotan paperia.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#19 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 04 elokuu 2012 - 18:43

Niin siis McDougall itse rahoittanut RCT:n, ruokavalio-interventio MS-taudin nujertamiseksi. McDougallin mentorilla neurologi Roy Swankilla aiheesta jo pari tutkimusta. Mies hoiti itse omia potilaitaan öljyttömällä tärkkelysdietillä.

"60 years ago Dr. Roy Swank discovered that a low-fat diet, very low in saturated fats and polyunsaturated oils, helps MS patients live healthy and productive lives. Also low in red and other fatty meats, high in grains, fruits and vegetables, it is simple to follow and in many cases alleviates chronic symptoms. Some of his very first patients are still ambulatory and leading independent lives thanks to following Dr. Swank's regimen for the last half-century".

http://www.swankmsdi.../About The Diet

Oma McDougall-style ruokapäiväkirja sample tältä päivältä

Aamupala: Täysjyväkaurapuuroa, punaviinimarjoja, pellavansiemeniä ja snadisti hampun siemeniä puurossa mukana.

Välipala ennen salia: neljä ruisleipää, jossa jokaisessa tahinia levitteenä, tofua, paprikaa ja isot siivut cosmopolitan salaattia "kansina".

Lounas: hirssiä, papuja sekä hyörytettyä lehtikaalia, brokkolia, punasipulia, valkosipulia, jne, mausteena oregaano, kumina ja persilja.

Illallinen: Täysjyväpastaa, tomaatteja, kurkkua, romaine-salaattia ja tomaattikastiketta

päivä tod.näk päättyy vielä yhteen falafel-pitaan israelilais-(pikaruoka)ravintolassa, tämä ei kuulu päivittäiseen ruokavalioon, mutta vegaani-pikaruokaa menee kerran viikossa. Hedelmiä ei tänään mennyt kuin kaksi persikkaa ja lisäksi hieman auringonkukan siemeniä. Eilen meni kokainen iso vesimeloni ja paljon täysjyväpastaa pinaatti-purjokastikkeessa ja mansikoita sekä vähän kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Pähkinät loppui eilen, muuten olisi tänäänkin mukana pari para- ja saksanpähkinää.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#20 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 04 elokuu 2012 - 19:29

Niin siis McDougall itse rahoittanut RCT:n, ruokavalio-interventio MS-taudin nujertamiseksi. McDougallin mentorilla neurologi Roy Swankilla aiheesta jo pari tutkimusta. Mies hoiti itse omia potilaitaan öljyttömällä tärkkelysdietillä.


Muistaakseni tuohon kyllä kerättiin rahoitusta lahjoituksinakin, mutta varmaan suuri osa tuli McDougallin taskuistakin.

Tuossa vielä lyhyt haastattelu aiheeseen liittyen:

McDougall Interview with Dr. Roy Swank, MD
 • Richard tykkää tästä

#21 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 05 elokuu 2012 - 19:27

Loistava haastattelu myös. Laitetaan vielä linkki edesmenneen Roy Swankin sivuille.
http://www.swankmsdiet.org/

Low-fat, plant-based diet parantaa jopa MS-taudin:

Hyvä pointti McDougallin haastattelussa:

"JM: You must have had people charging your doorstep, scientists from all over the world wanting to know about this wonderful low-fat diet treatment. The MS Society must be bending over backwards to tell people about your miraculous accomplishments.

Swank: Not really. You know, most people in this country expect to be cured by a pill, and have a cure that is almost instantaneous. With the low-fat diet, the people actually have to work to get better, and have to cure themselves. And as far as the MS Society, John, they don't mention it because they didn't discover it. It wasn't their research dollars that found this treatment. So they're not going to tell anybody. I discovered it in my small office here, in the basement of the University of Oregon Medical School."

Jännä juttu ei näyu myöskään American Heart Associationin tai Suomen sydänliiton sivuilla lainkaan manuaalia, jolla sydäntaudin voi itse parantaa. Ei siis mainintaan lainkaan Ornishin Lancet-artikkeliin/tutkimukseen. No ehkäpä joku päivä.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#22 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 06 elokuu 2012 - 16:46

^Ok.

Uskon että noi on vanhentunut. Esselstynin entinen työnantaja Clevaland clinic itse varoitti multivitsku pillereistä. Greger teki juttua.


Esselstyniltä tuli lyhyt vastaus tähän. Nykyään hän on tosiaan jättänyt suosituksista kalsiumlisän ja monivitamiinin pois. B12-vitamiinia suositellaan 500 mikrogrammaa päivittäin yli 50-vuotiaille ja tuhat mikrogrammaa päivittäin yli 70-vuotiaille. Nuorempien annostuksesta ei mainittu sen tarkemmin. D-vitamiiniinkin liittyen hän on ilmeisesti vähän lieventänyt suositusta, koska kehottaa mittauttamaan arvot ja sitten seuraamaan lääkärin suosituksia.

#23 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 08 elokuu 2012 - 18:47

Loistava haastattelu myös. Laitetaan vielä linkki edesmenneen Roy Swankin sivuille.
http://www.swankmsdiet.org/


Wikipedian mukaan eli 99-vuotiaaksi, joten ruokavalio ei varmaan ihan pielessä.
 • Richard tykkää tästä

#24 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 12 elokuu 2012 - 00:02

lukaisin tuossa Norjan "lomalla" (oikeastaan työreissu) Tärkkelysratkaisun, ja huomaan olevani nyt paljon vastaanottavaisempi tällaiselle ajattelulle kuin vielä jokunen vuosi sitten. Pakko kai tuota on kokeilla. Aijon silti tehdä omien reseptien mukaan, sillä McDougallin perheen emännän keittotaidot eivät (edelleenkään) täysin vakuuta. Kaikki ajallaan.
 • Richard tykkää tästä

#25 Putte

Putte
 • Members
 • 19 Viestit

Lähetetty 12 elokuu 2012 - 08:04

Kun minulla ei sitä kompetenssia oo laitella tutkimusdataa pöytään, niin mutuilen menemään.

Vaikka tämä prosessi siirtymisestä paljosta lihansyönnistä lähes täysin vegaaniksi on ollut jo aika pitkä ja jopa alussa hankala, niin olen nyt huomannut, että en oikein ole enää rasvan perään. Nälän tullessa "himoitsen" eniten juurikin tärkkelystä/riisiä/viljaa. Rasvaa kohtaan minulla ei ole oikeastaan enää ollenkaan mielihaluja, mitä alussa oli vähän väliä. Sen sijaan, että toisinaan haluaisin hakea hampurilaisia ja pizzaa menen mielummin kiinalaiseen buffettiin, koska saa lapata riisiä kilokaupalla lautaselle.

Olen myös yllättynyt siitä, että kuinka paljon olen oppinut pitämään tällaisesta hyvin "köyhästä" ruokavaliosta. Ruokani pääosin koostuvat vain tärkkelyksestä (riisistä, perunasta, pastasta), erilaisista vihanneksista ja joskus pavuista. Mausteena käytän lähinnä suolaa, kanelia ja sokeria (!! diabetes, ylipaino, kuolema !!). Pyrin aina syömään itseni täyteen asti.

Kaiken alkuvastustuksen jälkeen olen pitäytynyt tässä ruokavaliossa kuitenkin pääasiallisesti sen takia, että jostain syystä tämä rauhoittaa mieltä. Minulla on kaksi erittäin pientä lasta ja nukkumiset ovat olleet jo pari vuotta vähän miten sattuvat. Sen lisäksi on uusi omakotitalo, jonka pihatöitä olen koko kesän puskenut. Kaikista eniten itseäni on ärsyttänyt se, että olin jatkuvasti väsynyt ja pahalla tuulella, mutta kasvisruokavaliolla en ole. Virtaa on aamusta alkaen. En sano (enkä toivo), että kävisin jollain ylikierroksilla, mutta on sellainen tasaisen jaksava olo koko ajan ja teen hommia iltamyöhään asti pihalla. Joskus nukutaan enemmän ja paremmin - joskus vähemmän ja huonommin, mutta nekään eivät haittaa ja pinnani ei kiristy, enkä koe olevani väsynyt.

Perintötekijäni taitavat olla niin hyvät, että voisin lihota vaikka morbidly obese -asteelle, eikä minulle tulisi noita länsimaalaisten vaivoja, joten terveydellisillä tekijöillä en tässä elämänvaiheessa tähän osaa niin suhtautua, mutta tuo rauhallisen tasainen ja hyvä olo saa pitämään kiinni tästä hommasta.

myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: McDougall, tärkkelys

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää