Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Kaura

kaura kolesteroli LDL

  • Kirjaudu vastataksesi
5 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 21 heinäkuu 2012 - 20:13

Kaura on hyväksi kolesteroliarvoille:

http://www.ncbi.nlm....ticle ldl wheat

RESULTS:

Time-by-treatment interactions (P < 0.05) for LDL cholesterol (oat: -2.5%; wheat: 8.0%), small LDL cholesterol (oat: -17.3%; wheat: 60.4%), LDL particle number (oat: -5.0%; wheat: 14.2%), and LDL:HDL cholesterol (oat: -6.3%; wheat: 14.2%) were observed. Time-by-treatment interactions were nearly significant for total cholesterol (oat: -2.5%; wheat: 6.3%; P = 0.08), triacylglycerol (oat: -6.6%; wheat: 22.0%; P = 0.07), and VLDL triacylglycerol (oat: -7.6%; wheat: 2.7%; P = 0.08). No significant time-by-treatment interactions were observed for HDL cholesterol, HDL-cholesterol subclasses, or LDL, HDL, and VLDL particle diameters. Insulin sensitivity did not change significantly with either intervention.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 26 lokakuu 2012 - 13:57

Tämän ketjun voisi oikeastaan siirtää superfoodit-alueelle. :)

70g kauralesettä pudottaa kolesterolia(sekä TC että LDL) 9% korkean kolesterolin omaavilla henkilöillä. HDL pysyy ennallaan.

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/7956987

RESULTS:

There were no significant changes (P > 0.05) in blood lipids during the placebo phase. Mean initial total cholesterol (6.76 +/- 0.13 mmol/l) and low density lipoprotein (LDL) cholesterol (4.59 +/- 0.14 mmol/l) levels fell throughout the oat gum phase, and at week 4 each was reduced 9% relative to initial values (P = 0.0004 and 0.005 respectively). When oat gum was discontinued, total and LDL cholesterol returned to initial levels. There were no significant changes in high density lipoprotein (HDL) cholesterol. Triglyceride levels also remained unchanged except for a singular decrease at week 4 of the oat gum phase relative to the initial value, but not compared to the placebo value. The lowered mean total and LDL cholesterol levels occurred in the absence of any dietary changes.
CONCLUSIONS:

The main component of the soluble fibre of oats, beta-glucan, significantly reduced the total and LDL cholesterol levels of hypercholesterolemic adults without changing HDL cholesterol.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#3 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 26 lokakuu 2012 - 14:06

70g kauralesettä pudottaa kolesterolia(sekä TC että LDL) 9% korkean kolesterolin omaavilla henkilöillä. HDL pysyy ennallaan.


Jos jotakin kiinnostaa happo-emästasapaino ravitsemustieteelliseltä kannalta, niin kauralese on todennäköisesti ruoka-aine, joka on kaikista eniten happamuutta synnyttävä. Siksi suhtaudun niiden vetämiseen kriittisesti.

#4 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 26 lokakuu 2012 - 14:31

Kauraleseiden beetaglukaanipitoisuus näyttäisi vaihtelevan hurjasti:

http://en.wikipedia....t#Soluble_fibre

The percentages of beta-glucan in the various whole oat products are: oat bran, greater than 5.5% and up to 23.0%; rolled oats, about 4%; and whole oat flour about 4%.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#5 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 helmikuu 2013 - 22:06

Vähintään kolme grammaa betaglukaania päivässä laskee LDL:ää 5-10%:

 

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21631511

Results of this analysis show that studies conducted during the past 13 years support the suggestion that intake of oat β-glucan at daily doses of at least 3 g may reduce plasma total and low-density lipoprotein (LDL) cholesterollevels by 5-10% in normocholesterolemic or hypercholesterolemic subjects. Studies described herein have shown that, on average, oatconsumption is associated with 5% and 7% reductions in total and LDL cholesterol levels, respectively.

 

Tässä saatiin vielä isompi lasku. Parhaimmilaan lähti 56g kauraleseellä 15,9% pois LDL:stä. 84g kaurahiutaletta pudotti 10,1% ja 84g lesettä 11,5%:

 

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/2005733

At week 6 of treatment, significant differences were found for both total cholesterol
and LDL-C levels among the farina control and the treatment groups who
were receiving 84 g of oatmeal, 56 g of oat bran, and 84 g of oat bran,
with decreases in LDL-C levels of 10.1%, 15.9%, and 11.5%, respectively.

Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#6 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 08 helmikuu 2013 - 22:15


Jos jotakin kiinnostaa happo-emästasapaino ravitsemustieteelliseltä kannalta, niin kauralese on todennäköisesti ruoka-aine, joka on kaikista eniten happamuutta synnyttävä. Siksi suhtaudun niiden vetämiseen kriittisesti.

 

Eiköhän kauraa ja lesettäkin voi syödä ilman, että happamuus nousee liiaksi. Terveellisellä paljon vihanneksia sisältävällä ruokavaliolla tuskin tulee happamuusongelmia. En nyt mihinkään järjettömiin kuitumääriin kuitenkaan lähtisi, eli tuota lesettä käyttäisin kohtuudella kyllä. :)

 

Mitäköhän tarkoittaa toi "on todennäköisesti"? Löytyykö oikeasti jotain näyttöäkin tuosta? :)


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.





myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: kaura, kolesteroli, LDL

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää