Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Kananmuna

kananmuna kolesteroli

 • Kirjaudu vastataksesi
29 vastausta aiheeseen

#26 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2013 - 20:38

^Kannattaa katsoa Plantin video. :)


Joo, olen aina silloin tällöin yrittänyt ja olen kehittynyt: ennätys on jo 5 min. Asiaa auttaa se, että plantti on vähän rauhoittunut alkuajoista.

Toisaalta Richardia mukaellen: mistä lähtien kouluttamaton kiihottuneessa tilassa puhuva blogisti on ollut parempi lähde kuin esim. Duodecim?

#27 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2013 - 23:01

Minusta Plantilla on terävää analyysia. Videolla tuota Spencen tutkimusta kommentoineet bloggaajat oli kyllä ihan pihalla kommentteineen. :)

Richard on mainittu myös tuolla munavideolla. :)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#28 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 11 tammikuu 2013 - 10:48

Tohon muna analyysin liittyen. En epäile paperin dataa yhtään, mutta paperissa esitetyt argumentit aivan täyttä sekoilua. Tutkijat kertovat meille, että munat nostavat HDL-C karppareilla, ikään kuin tämä olisi hyvä asia, sekä sen että munat muuttavat LDL phenotyyppiä enemmän suurempi kokoisten partikkeleiden suuntaan, ja tämä niin ikään jotain positiivista. Nämä ravitsemustutkijat ovat ateroskleroosin osalta aina about 2 vuosikymmentä tiedettä jäljessä. Todella surullista. Tämän ohella paljon muutakin tosi outoa sekoilua. Jenkinssin paperia moitittiin, koska mukana ei hard clinical end points, aivan kun plakin määrä valtimoissa ei olisi riittävä end-point. Lisäksi tiedettiin kertoa hyvin vanhojen mekanismitutkimusten perusteella, että alhainen kolesteroli lisää riskiä sairastua hemorrhagic strokeen..huhhuh. Aasiassa tavataan yleisesti käänteinen assosiaatio kolesterolin ja hemorrhagic stroken välillä niiden osalta, joilla korkea verenpaine. Olisi todella outoa jos fysiologiset kolesterolitasot itsessään aiheuttaisivat kasvavaa riskia hemorrhagic infarktin välillä. Tässä korealaiskohortissa, jossa mukana ~300 000 ihmistä enemmän kuin koko meta-analyysissä tarkasteltiin hieman syvemmin tätä ihmeellistä assosiaatiota:

"In our study, increased risk of hemorrhagic stroke in people with low concentrations of blood cholesterol (less than 4.14 mmol/l) was restricted to those with high GGT values [a measure of alcohol intake]; this relation was less evident when alcohol consumption was measured by self report. The measures of blood pressure might not have been a true reflection of risk, as transient high blood pressure associated with binge drinking may have an important role in hemorrhagic stroke. At low concentrations of GGT, low serum cholesterol was not associated with a higher risk of hemorrhagic stroke. In effect, low blood cholesterol may act as a marker of the health damaging effects of alcohol, rather than be a cause of hemorrhagic stroke".

Diet, Blood Cholesterol, Blood Pressure and Risk of Stroke: Part I
http://healthylongev...d-pressure.html


Anyways, en epäile, että yhden munan kulutus päivässä lisäisi riskiä sairastua ateroskleroosin kontekstissa, jossa lähes 50% miehistä siihen kuitenkin sairastuu.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#29 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 11 tammikuu 2013 - 16:57

Laitoin muuten tolla Yalen Katzille Plantin videon. Mies ei lainkaan pitänyt. Alkoi sekoilemaan Nurse's Health Datan puolesta, vaikka Huffington Post artikkelissaan haukkui epidemiologian ja ilmoitti preferoivansa RCT:stä saatua näyttöä. Kyseessä täysi foliohattu, joka ymmärräys näistä jutuista on samalla tasolla kuin sian ymmärrys rannekellosta. Oli aika surullista lukea Katzin paluu viestejä. No toivottavasti oppi jotain matskuistani.

Huom. Katz ei ole lipidi-ateroskleroosi ekspertti, vaan borderline-paleo tyyppi, jonka erikoisala on lihavuustutkimus. Vertaa luututkija Halleenin käsityksiä kolesterolista. Katzin dietti-kirjoissa suositellaan omeletteja lihaville.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#30 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 04 huhtikuu 2015 - 17:39

Kananmuna: hyvis vai pahis? – suomalainen geeniperimä lisää kolesterolihaittoja


suomalaisten geeniperimässä on eräs erityispiirre, jonka takia ravinnosta saataavaa kolesterolia on kehotettu rajoittamaan:  noin 40 prosentilla suomalaisista on sellaiset geenit, joiden ansiosta keltuaisien sisältämä kolesteroli imetyy verenkiertoon normaalia herkemmin.
Esimerkiksi Etelä-Euroopassa vastaanvanlaista geeniperimää on paljon harvemmalla.
– Ihmisillä on geneettisiä eroja miten kolesteroli imetyy. Kolmasosalla suomalaisista on sellainen genotyyppi, jonka takia kolesteroli imeytyy herkästi verenkiertoon.

Etelä-Euroopassa vastaavanlainen geeniperimä on harvemmilla

–Tästä vahvempi genotyypin muoto on lisäksi kuudella prosentilla, jolla kolesterolin imeytyminen ravinnosta on paljon normaalia tehokkaampaa.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: kananmuna, kolesteroli

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää