Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Kananmuna

kananmuna kolesteroli

  • Kirjaudu vastataksesi
29 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 heinäkuu 2012 - 10:10

Kananmunan kohdalla tulee aina kolesteroli keskustelun aiheeksi.

Tässä tutkimuksessa kananmunien havaittiin nostavan HDL:ää. LDL-C ei muuttunut mihinkään. Tutkimuksen kohteena oli kolesterolilääkityksessä olevat henkilöt, jotka söivät kolme munaa päivässä:

The Effect of Egg Consumption in Hyperlipidemic Subjects during Treatment with Lipid-Lowering Drugs.

Conclusion. In hyperlipidemic adults who were treated with lipid-lowering drugs, the consumption of additional 3 eggs per day to their regular diet will increase the level of HDL-cholesterol and decrease the ratio of LDL-cholesterol to HDL-cholesterol.


Egg consumption, serum total cholesterol concentrations and coronary heart disease incidence: Japan Public Health Center-based prospective study

Some studies have shown no relationship between egg consumption and total cholesterol concentration (Mattson et al. 1972; Nichols et al. 1976a,b; Kummerow et al. 1977; Porter et al. 1977; Frank et al. 1978; Flynn et al. 1979; Dawber et al. 1982; Keys, 1984; Oh & Miller, 1985), two studies have shown an inverse relationship (Tillotson et al. 1997; Song & Kerver, 2000), and one found a positive relationship (Nakamura et al. 004). As pointed out by Tillotson et al. (1997)


Tuossa siis listattiin 9 tutkimusta, jotka eivät havainneet munien syömisen aiheuttavan muutoksia kokonaiskolesterolissa. Lisäksi kaksi tutkimusta havaitsi munien syöjillä alemman kolesteroliarvon, ja vain yksi tutkimus havaitsi korkeamman kolesterolin munien syöjillä. Nakamura et al., joka tuon kolesterolin nousemisen havaitsi, ei kuitenkaan havainnut lisääntynyttä sydäntautia munansyöjissä.

Näyttää siltä, että kaikki on samaa mieltä siitä, että kananmuna ei nosta paastokolesteroliarvoja. Munien vastustajien kritiikki perustuu kuitenkin siihen, että kananmunien kolesteroli aiheuttaa haittansa välittömästi syömisen jälkeen, vaikka se ei siis vaikuta paastoarvoihin. Tutkimuksia, jotka eivät löytäneet munansyöjillä lisääntyneitä sydäntauteja, he kritisoivat siitä, että ne on tehty liian terveillä matalan riskin ihmisillä, joilla munan kolesterolin vaikutus ei tule tarpeeksi vahvasti esiin sydäntauteina.

Dietary cholesterol and egg yolks: Not for patients at risk of vascular disease

http://www.youtube.com/watch?v=aNby8ongJsM

Amerikan sydänsäätiön kanta on, että terveidenkin ihmisten kannattaisi rajoittaa kolesterolin saanti arvoon 300 mg/päivä. Jos tuohon pyrkii, niin silloin ei kyllä paljon munilla voi mässäillä, kun yksikin muna päivässä on jo 215-275 mg.

Circulation. 2002;106:3143
AHA Scientific Statement: AHA Dietary Guidelines
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 heinäkuu 2012 - 11:09

Näyttää siltä, että kaikki on samaa mieltä siitä, että kananmuna ei nosta paastokolesteroliarvoja. Munien vastustajien kritiikki perustuu kuitenkin siihen, että kananmunien kolesteroli aiheuttaa haittansa välittömästi syömisen jälkeen, vaikka se ei siis vaikuta paastoarvoihin. Tutkimuksia, jotka eivät löytäneet munansyöjillä lisääntyneitä sydäntauteja, he kritisoivat siitä, että ne on tehty liian terveillä matalan riskin ihmisillä, joilla munan kolesterolin vaikutus ei tule tarpeeksi vahvasti esiin sydäntauteina.


Hohhoijaa....miten jengi jaksaa kierrättää näitä vanhoja satuja, joiden taustat ovat tiedetty jo vähintään 1960-luvulta. Sitä ihmettelen, että miten kehtaat käyttää ilmaisua "kaikki ovat samaa mieltä" kun et tee asiasta edes rudimentaalista selvitystä. Siis kananmuna ei nosta paasto kolesterolia kontektstissa, jossa ravinnon kolesterolia tulee päivässä jo liikaa, yli 300mg päivässä, eli länsimaisen dietin kontekstissa/kohorteissa. Siis kohorteissa joissa lähes kaikki ihmiset ovat hyvin suuressa riskissä menehtyä sydäntaudin johdosta. Tilanne on täysin eri kun lähtökohta on terveellinen konteksti. Jos kananmuna ei vaikuta paasto kolesterooliin kertoo se ainoastaan siitä, että olet riskiryhmässä menehtyä sudden cardiadic death'in johdosta, länsimaisten yleisin kuolinsyy.

Plasma lipids, lipoproteins and the diet of Taramahura Indians.

"The major caloric sources of the Tarahumara diet were corn and beans. These foods contributed about 90% of the total calories. The remainder of the diet was almost completely derived from other vegetable sources. Meat was seldom eaten. The chief animal food product consumed with some regularity was eggs, averaging 2 per week"

"The lack of relationship between dietary cholesterol and plasma cholesterol concentration in Americans with these relatively high intakes....Under conditions of similar high dietary intake the wide range of plasma cholesterol levels in Iowa children indicates the impact of genetic-metabolic factors in setting homeostatic level of the plasma cholesterol level and not the cholesterol in the diet as it is. When populations consuming low-cholesterol, low-fat diet are looked at the same perspective, a completely different pattern emerges".

"Apparently the level dietary cholesterol intake in the Tarahumaras is below the so-called treshold level above which differences in intake do not affect plasma-cholesterol concentrations. We suggest from various metabolic-studies that this treshold may well be in between 100-300mg/day of dietary cholesterol"

"Since in the experimental dietary cholesterol is sine qua non for the development for the experimental atherosclerosis, especially among the sub-human primates, the finding of linear association of dietary cholesterol intake and plasma cholesterol concentrations in man further undergirds the evidence relating dietary factors to hypercholesterolemia and atherosclerotic coronary heart disease".

http://www.ajcn.org/.../31/7/1131.long

Näin sanoo IOM (Institute of medicine), ja väite siis pitää paikaansa ainoastaan terveellisessä kontekstissa. Ja näin kävi juuri Tarahumaralla, eli lineaarinen, dose-dependent yhteys ravinnon kolesterolin ja plasma kolesterolin välillä. Näin ei käy siis esim- perussuomalaisen miehen ollessa kyseessä, siis tyypin, joka saa ateroskleroosin viimeistään 60-vuotiaana, tässä kontektissa ravinnon kolesterolilla ei ole enää selvää yhteyttä veren lipideihin.

"There is much evidence to indicate a positive linear trend between cholesterol intake and low density lipoprotein cholesterol concentration, and therefore increased risk of coronary heart disease"

http://www.nap.edu/o...0dc1a9970769001

Mutta, yes Jenkinssin & Spencen (The director of stroke prevention and atherosclerosis research centre in London) mukaan kananmunia voisi/tulisi syödä vain terminaalisesti sairaat ihmiset, silloin ei enää mitään välilä. Muiden ihmisten ei tulisi kananmunia syödä lainkaan.

"Recent media reports reflect the remarkable effectiveness of the sustained propaganda campaign of the egg producers’ lobby!...".

"Diet is not just about fasting cholesterol; it is mainly about the postprandial effects of cholesterol, saturated fats, oxidative stress and inflammation. A misplaced focus on fasting lipids obscures three key issues. Dietary cholesterol increases the susceptibility of low-density lipoprotein to oxidation, increases postprandial lipemia and potentiates the adverse effects of dietary saturated fat. Dietary cholesterol, including egg yolks, is harmful to the arteries".

http://www.ncbi.nlm....les/PMC2989358/
  • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#3 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 heinäkuu 2012 - 11:27

^Erittäin vaikea uskoa, mutta jos pitää paikkaansa kaverilla pakko olla geenien puolesta uskomattoman vahva kolesterolinkäsittelymekanismi. Minkälainen mahtaa olla tilanne vähän vanhempana?

Masai-heimolaisilla on geenien puolesta juuri erittäin hyvä ja poikkeuksellinen kolesterolin eliminointisysteemi, mutta on myös muistettava, ettei Masai-jengi edes syö paljoa ravinnon kolesterolia, koska syövät ylipäätänsä kaikkea erittäin vähän. Rasvojen suhteellinen osuus dietistä suuri, mutta absoluuttinen kulutus pientä, koska kalorimäärät hyvin pieniä.

1) The Masai of East Africa: some unique biological characteristics
http://www.ncbi.nlm..../pubmed/4103135

2) "In contrast to white-americans who have a limited maximal absorption capacity of 300mg of cholesterol, the Masai could absord more than 650mg cholesterol. Compared with the 25% suppression of synthesis found in white Americans, the Masai could suppress 50% of their endogenous cholesterol synthesis".

Cardiovascular disease in the tropics. IV. Coronary heart disease

3) Lipid intakes of Maasai women and children

"Cholesterol intakes were below 220 mg/day. Energy intakes were inadequate and were between 65% and 80% of the recommended daily intakes based on body weight, or 50% and 60% of the RDI based on age/physiological status. It is suggested that this is the reason why serum lipid levels are not high".

http://www.tandfonli...44.1993.9991299

Keskimääräinen Masai -nainen ei syö edes yhden munan verran kolesterolia päivässä. Masai miehien kulutus suurempaa, ja heidän parissaan tavataankin ateroskleroosia.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#4 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 heinäkuu 2012 - 11:33

Joo, siis puhuin tuossa kaverista, joka syö 10 munaa päivässä ja kokonaiskolesteroli 2,9. :)

Poistin tuon viestin, koska tosiaan ei näyttäisi munien määrällä olevan juurikaan merkitystä kokonaiskolesteroliin, kun yhdestäkin munasta tulee jo niin paljon kolesterolia. Eli on kokonaiskolesterolin kannalta sama, syötkö yhden vai 10 munaa. Nollan ja yhden munan välillä taas on suuri ero vaikutuksessa kokonaiskolesteroliin, jos muuten et saa mistään paljon kolesterolia.

Edit: Korostetaan vielä sitä, että tämä koskee siis vain vaikutusta kokonaiskolesteroliin. Ravinnon kolesterolin muut vaikutukset on ihan toinen juttu.
  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#5 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 heinäkuu 2012 - 11:41

Hyvin sanottu Spenceltä: (egg yolks) "shouldn't be regarded as an item suitable for human diets for anyone at risk for vascular disease, and you name me a Canadian that isn't".

Ks. blueteamin postaama video.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#6 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 heinäkuu 2012 - 11:44

Joo, siis puhuin tuossa kaverista, joka syö 10 munaa päivässä ja kokonaiskolesteroli 2,9. :)

Poistin tuon viestin, koska tosiaan ei näyttäisi munien määrällä olevan juurikaan merkitystä kokonaiskolesteroliin, kun yhdestäkin munasta tulee jo niin paljon kolesterolia. Eli on kokonaiskolesterolin kannalta sama syötkö yhden vai 10 munaa. Nollan ja yhden munan välillä taas on suuri ero, jos muuten et saa mistään paljon kolesterolia.


Pingpong....ja heti hiffasit mistä kyse. Länsimaisissa korkean-riskin kohorteissa ei tosiaankaan mitään väliä kuluttaako henkilö neljä vai kahdeksan munaa. Tällä määrällä ei näyttäisi olevan suuntaan tai toiseen suurempaa merkitystä sydäntautiriskiin. Kananmunia pitää tiputtaa rajusti nollan tuntumaan, että vaikutusta syntyy. Sen sijaan tuo yksi vs. kymmenen esimerkki voi olla hieman radikaali, vaikka oikeilla jäljillä mennään, en tosin tiedä varmasti.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#7 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 heinäkuu 2012 - 11:49

Sitä ihmettelen, että miten kehtaat käyttää ilmaisua "kaikki ovat samaa mieltä" kun et tee asiasta edes rudimentaalista selvitystä.


Käytin ilmaisua "näyttää siltä". Tämän kuvan sain, kun esimerkiksi Greger tuossa ei edes lähtenyt kieltämään asiaa, vaan puhui ainoastaan ravinnon kolesterolin muista vaikutuksista.
  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#8 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 09:39

Dietary cholesterol and egg yolks: Not for patients at risk of vascular disease



No niin, eli nyt on tämäkin linkki korjattu ensimmäisestä viestistä. Tähän kun paneutuu, niin löytyyhän täältä näyttöä munan kolesterolia nostavasta vaikutuksesta:

Laktovegetaristien LDL nousi 12% ja apoB 9% kolesterolin saannin noustessa 97mg -> 418 mg:

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/6142348
 

Mean plasma low density lipoprotein (LDL) cholesterol was 12% higher (p = 0.005) and mean plasma apolipoprotein B was 9% higher (p = 0.007) when eggs were being consumed than during the eggless period.



Nuorten miesten kokonaiskolesteroli nousi 1.47 mg/dL (0.038 mmol/L) jokaista 100mg lisäystä kohti ravinnon kolesterolissa. Yksilölliset erot oli suuria, joten poikkeavan alhaisia arvoja voi olla ihmisillä, jotka syö munia, mutta se on harvinaisempaa, eikä siis todista, että munat ei nosta kolesteroliarvoja:

http://www.ncbi.nlm....02/?tool=pubmed
 

Fasting plasma total cholesterol concentrations increased by 1.47 mg/dL (0.038 mmol/L) for every 100 mg dietary cholesterol added to the diet (P < .001).



Tässä suomalaisessa tutkimuksessa terveiden opiskelijoiden kokonaiskolesteroli, apoB ja LDL nousi selvästi, pienellä joukolla jopa hyvin voimakkaasti:

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/1575961
 

The cholesterol-rich diet induced significant increases in total cholesterol, LDL cholesterol, and apoB in all apoE groups (P less than 0.001). The magnitudes of these increases were similar in groups E3/2, E3/3, and E4/3, in which total cholesterol concentration rose by 13%, 18%, and 12%, respectively. Stronger responses were observed in the small group of E4/4 subjects, in whom the increases in total cholesterol, LDL cholesterol, and apoB were 2.3-fold (P = 0.054), 2.25-fold (P = 0.02) and 2.3-fold (P = 0.004), respectively, compared with all the other phenotypes studied.


  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 09:56

Sitten, jos unohdetaan nuo paastokolesterolien nousut, niin muitakin potentiaalisia haittoja on:

Ravinnon kolesteroli lisää LDL:n hapettumista: (ekassa tutkimuksessa nosti ainakin myös LDL:ää)

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/9001684

Consumption of 2 eggs per day with the meals, for 3 weeks resulted in a minor elevation in plasma glucose and urea concentrations. Plasma cholesterol concentration increased by 11% (p < 0.05) as a result of increased plasma low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels. Plasma triglycerides decreased by 13% (p < 0.01), but there were no significant alterations in plasma apolipoproteins A-I or B-100 concentrations. Plasma high-density lipoprotein (HDL) cholesterol decreased by 11% (p < 0.05). There was a 13% reduction, though not significant, in the cholesterol efflux from J-774 A.1 macrophages by HDL that was derived after eggs consumption in comparison to HDL that was obtained at baseline. The susceptibility of plasma [using 100 mM of 2,2' azobis 2-amidinopropane (AAPH)] as well as that of LDL (using 10 microM of copper ions) to lipid peroxidation was increased by 42% and 34%, respectively, as measured by the thiobarbituric acid reactive substance (TBARS) assay (p < 0.01). Kinetic analysis of LDL oxidation by copper ions revealed a 37% reduction in the lag time required for the initiation of LDL oxidation after 3 weeks of eggs consumption.



http://www.ncbi.nlm....pubmed/10704618

In conclusion, these data suggest that addition of a moderate amount of dietary cholesterol to a reduced fat diet rich in polyunsaturated or saturated fatty acids increased the in vitro susceptibility of LDL to oxidation.



Tässä taas havaittiin, että jos ateriassa on yli 140mg kolesterolia, niin ruokailun jälkeinen lipoproteiinivaste muuttuu huomattavasti:

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/7868978

Thus, the data show that ingesting more than 140 mg cholesterol per meal significantly alters the postprandial lipoprotein response in healthy subjects


  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#10 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 10:12

^Mielenkiintoista, oletko jo nähnyt tämän:


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#11 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 10:39

Munien syöminen on melko korkeaa tiedettä näköjään. :D

Valtamedian uutisissa monesti juttuja, että munia voi syödä huoletta.
  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#12 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 11:26

^Yes, ja uusin "myrkky" on nyt sokeri, kuten BBC:n dokumentti valistaa. Tiedemiehet ovatkin olleet väärässä kuulemma, sokeri onkin se paha, ei eläinrasvat....LOL.

Mutta, yeah kyllä ravinnon kolesteroli nostaa veren kolesterolia (muun kivan ohella), tämän on testattu sadoissa äärimmäisen kliinissä metabolic-ward tyyppisissä syöttökokeissa:

Ancel Keys ja Harvardin professori Mike Hegstedt tekivät paljon näitä syöttökokeita, joten lopulta myös Keys joutui asian myöntämään. Keys oli suurimman osan urastaan sitä mieltä, että ravinnon kolesteroli ei ongelma.

Keys A. Serum cholesterol response to dietary cholesterol. Am J Clin Nutr. 1984;40:351–9.[PubMed]

Hegsted DM. Serum-cholesterol response to dietary cholesterol: A re-evaluation. Am J Clin Nutr. 1986;44:299–305.[PubMed]

Oli hauska debatoida aiheesta Stephen Guynet'tin kanssa, siis kyseessä yksi blogisti sekopää, joka kuvittelee, että omat kolesterolinsa 240mg/dl ovat ok :) Hyvä esimerkki, että ekspertiisi omassa kapeassa erikoisosaamisessaan ei estä täydellisestä hölmöilyä kaiken muun suhteen.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#13 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 11:59

Mutta, pitää ottaa myös huomioon, että ravinnon kolesterolin/munien vaikutus seerumin lipideihin on myös riippuvainen eco-nichestä. Epä-hygieenisissä oloissa elävillä primitiivisillä metsästä-keräilijä heimoilla on kaikilla parasiitteja ja kunnolla. Parasiitit ovat munien syöjien paras ystävä:

Role of cholesterol in parasitic infections
http://www.ncbi.nlm....les/PMC1142336/

Eläimalleissa parasiitit jopa ehkäisseet ateroskleroosin kehittymisen eläimillä, joilla ateroskleroosi jo valmiiksi laitettu päälle. Sivuvaikutukset ovat kuitenkin sitten eri luokkaa kuin statiineilla :)
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#14 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 15 heinäkuu 2012 - 02:34

Ravinnon kolesterolin vähentäminen vähensi valtimoiden sisäpinnan paksuuntumista sydänsairailla henkilöillä:

http://www.ajcn.org/...0.full.pdf html

In total, these data indicate that the most protective lifestyle
change an individual can make is to lose weight because a
5-kg/m2 reduction in BMI was associated with a 0.065-mmly
reduction in the annual rate of carotid IMT progression. Furthermore,
quitting a l0-cigarette/d habit would yield a predicted
0.033-mm/y reduction in the annual rate of carotid IMT
progression, and a reduction in dietary cholesterol intake by
100 mg/d would yield a predicted 0.028-mm/y reduction in the
annual rate of carotid IMT progression.
These effects are
additive; therefore, individuals who decrease their BMI by 5
kg/m2, quit a l0-cigarette/d smoking habit, and decrease their
dietary cholesterol intake by 100 mg/d would (on average)
decrease their annual rate of carotid wall IMT progression by
0. 13 mmly; this is an important reduction because it is equal to
the maximum rate of IMT progression observed in the MARS
placebo group.
Although there


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#15 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 15 heinäkuu 2012 - 02:59

Poimitaan vielä nämä kolesterolin tulehdusta lisäävät vaikutukset:

http://www.ncbi.nlm....58/?tool=pubmed

Feeding of egg yolks induces inflammation characterized by elevations of C-reactive protein and serum amyloid A, but this effect is more pronounced in lean individuals without insulin resistance (37). Mechanisms of the inflammatory effects of dietary cholesterol have been investigated in animal models. Dietary cholesterol worsens macrophage accumulation in adipose tissue and atherosclerosis in LDL-receptor-deficient mice (38), and increases systemic inflammation (39). Dietary cholesterol also induces monocyte chemoattractant protein-1, contributing to hepatic steatosis (40).
A Mediterranean diet improves endothelial function compared with a western diet (41,42), probably because in addition to being lower in cholesterol and animal fat, it has higher levels of antioxidants and lower levels of free radicals (43)


  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#16 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 heinäkuu 2012 - 11:15

Eurooppalaiset sydäntautien ennaltaehkäisysuositukset on vähän rennommilla linjoilla ravinnon kolesterolin suhteen. Mitään erityistä ylärajaa ei anneta:

http://www.escardio....-prevention.pdf

Dietary cholesterol
The impact of dietary cholesterol on serum cholesterol levels is
weak compared with that of the fatty acid composition of the
diet. When guidelines are followed to lower saturated fat intake,
this usually also leads to a reduction in dietary cholesterol
intake. Some guidelines (including this) on a healthy diet do not
therefore give specific guidance on intake of dietary cholesterol;
others recommend a limited intake of 300 mg/day.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#17 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 15 elokuu 2012 - 15:06

http://www.ajcn.org/...7/1131.full.pdf

Lähetetty kuva
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#18 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 15 elokuu 2012 - 18:02

^Yes,

klassikko paperi, Tarahumaralle lineaarinen, dose-dependent riippuvuus ravinnon kolesterolin ja seerumin lipidien välillä:

The plasma lipids, lipoproteins, and diet of the Tarahumara indians of Mexico

"The lack of relationship between dietary cholesterol and plasma cholesterol concentration in Americans with these relatively high intakes....Under conditions of similar high dietary intake the wide range of plasma cholesterol levels in Iowa children indicates the impact of genetic-metabolic factors in setting homeostatic level of the plasma cholesterol level and not the cholesterol in the diet as it is. When populations consuming low-cholesterol, low-fat diet are looked at the same perspective, a completely different pattern emerges".

"Apparently the level dietary cholesterol intake in the Tarahumaras is below the so-called treshold level above which differences in intake do not affect plasma-cholesterol concentrations. We suggest from various metabolic-studies that this treshold may well be in between 100-300mg/day of dietary cholesterol"

"...the finding of linear association of dietary cholesterol intake and plasma cholesterol concentrations in man further undergirds the evidence relating dietary factors to hypercholesterolemia and atherosclerotic coronary heart disease".

http://www.ajcn.org/.../31/7/1131.long

Luitko jo Blueteam Spencen ja Jenkinssin uuden kanispaperin, kananmunat kiihdyttivät ateroskleroosin etenemistä 2/3 siitä vauhdista mitä

Egg yolks unhealthy:

"The study, published online in the journal Atherosclerosis, looked at the data from the 1,231 men and women, with a mean age of 61.5, who were patients attending vascular prevention clinics at London Health Sciences Centre’s University Hospital. The research found carotid plaque area increased linearly with age after 40, but increased exponentially with pack-years of smoking and egg yolk-years. In other words, compared to age, both tobacco smoking and egg yolk consumption accelerated atherosclerosis. The study also found that those eating three or more yolks a week had significantly more plaque area than those who ate two or fewer yolks per week".

The mantra ‘eggs can be part of a healthy diet for healthy people’ has confused the issue,” says Spence, a professor of neurology at Western’s Schulich School of Medicine and Dentistry in London, Ont. “What we have shown is that with aging, plaque builds up gradually in the arteries, and egg yolks make it build up faster — about two-thirds as much as smoking. In the long haul, egg yolks are not OK for most people.”

"He added that the effect of yolk consumption was independent of sex, cholesterol, blood pressure, smoking, body mass index and diabetes".

"Spence says the “back and forth” battle between his studies and the egg producers has been ongoing and he blames the media for giving “the egg people” an opportunity to spread what he calls propaganda and misinformation".

http://www.thestar.c...&action_ref_map=[]
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#19 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 15 elokuu 2012 - 18:13

En ole vielä lukenut tutkimusta. Iltalehtikin on uutisoinut siitä:

http://www.iltalehti...953448_ru.shtml
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#20 banaani

banaani
  • Members
  • 30 Viestit

Lähetetty 15 elokuu 2012 - 19:00

http://www.zoeharcom...ue-bad-science/
Ajatuksia? Richard kun rakastaa näitä blogisteja :)

#21 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 15 elokuu 2012 - 21:10

Eli paasto-kolesteroli ei ole mekanismi, jolla kananmunat kerryttäisivät plakkia valtimoihin mutta munan syömisen jälkeen nouseva veren kolesteroli ehkäpä on?

#22 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 15 elokuu 2012 - 21:21

Eli paasto-kolesteroli ei ole mekanismi, jolla kananmunat kerryttäisivät plakkia valtimoihin mutta munan syömisen jälkeen nouseva veren kolesteroli ehkäpä on?


Kyllähän se paastokolesterolikin varmaan on, mutta länsimaissa sen vaikutus on jo aika tapissa ilman muniakin.

edit: eli siis länsimaisilla ihmisillä munat ei hirveästi nosta sitä paastokolesterolia, joten se mekanismi(ravinnon kolesterolin nostava vaikutus paastokolesteroliin) ei tule näkyviin tutkimuksissa.
  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#23 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2013 - 19:57

Plantin video tästä aiheesta:


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#24 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2013 - 20:06

Kananmunat eivät suurenna riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen, vaikka niitä söisi päivittäin


Pitkään kananmunia pidettiin haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon mukaan ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Nyt saadut tulokset vahvistavat näkemystä entisestään.


http://www.terveyspo..._uutis_id=16238

#25 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2013 - 20:20

^Kannattaa katsoa Plantin video. :)

Ravinnon kolesteroli kerryttää plakkia suoniin:

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/8178786

Lisääntyneet munansyöntivuodet lisäsivät plakin määrää eksponentiaalisesti:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/22882905
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.





myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: kananmuna, kolesteroli

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää