Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Lipidihypoteesi

Lipidihypoteesi

 • Kirjaudu vastataksesi
432 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 07 heinäkuu 2012 - 08:12

http://en.wikipedia....ipid_hypothesis

Kolesteroliskeptikot näyttäisivät olevan todella äärimmäisen pieni vähemmistö alan asiantuntijoista.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 07 heinäkuu 2012 - 08:54

Häh? Maailmassa ei ole yhtään alan asiantuntijaa, joka olisi lipidi-teoriaa vastaan. Tiedemaailmassa asiantuntijuus määritellään niin, että aiheesta tai siihen läheisesti liittyvästä aiheesta on väitelty ja myös muuta julkaisuhistoriaa takana. Kyllä kolesteroliskeptikot tulevat ihan muilta aloilta kuin lipidimetabolismin ja kardiologian saralta.

Sen sijaan on paljon asiantuntijoita, jotka pitävät lipidi-teoriaa ainoana pomminvarmasti todistettuna teoriana lääketieteessä.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#3 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 07 heinäkuu 2012 - 09:04

No tossa 1978 suoritetussa kyselyssä oli vielä 189 puoltajan lisäksi 2 vastustajaa ja 2 epävarmaa. :)

2002 lopullisesti hyväksyttiin tuo lipidihypoteesi universaaliksi laiksi. Wikin mukaan siis jo 80-luvun loppuun mennessä oli kertynyt vastaansanomaton näyttö. NIH:n yksimielinen päätös asiassa oli tehty jo 1984.

Mutta kuten sanottua, aika olemattomalta näyttää kolesterolikriitikoiden joukot ison konsensuksen rinnalla. Tuo Uffekin on joku itsenäinen tutkiskelija:

Uffe Ravnskov
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#4 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 07 heinäkuu 2012 - 14:48

Yes, vielä 1980-luvun alussa oli epäilijöitä, mutta ei enää. Uffe Ravnkovilla ei ole minkäälaista taustaa kardiologiasta tai lipidi-metabolismista. Hänen erikoisalanaan on munuaiset, Phd. tason lipiditutkimuksesta hän ei ymmärrä mitään, ja vastustus on ideologista, tasoa "ravinnon kolesteroli ei nosta veren kolesterolia" tai "Ancel Keys manipuloi tutkimusta". Göteborgin yliopiston professori Olov Wiklund ihmetteli miten on edes mahdollista, että Ravnskovilla on tutkinto lääketieteistä.

Daniel Steinbergin kirjassa "Cholesterol Wars" on dokumentoitu koko tarina. Steinbergin kirja on erittäin ajankohtainen myös nykyistä rasvasotaa ajatellen. Steinberg kirjoittaa hyvin siitä, että skeptikot painottavat pelkästään, kuten nykyjäänkin esim. Laatikainen & Co tekee, ravinto interventioita, eli kontrolloituja trial-tutkimuksia. Näista näyttö lipidi-teoriaa kohtaan on vahva, mutta ei mikään "air tight" kuten Steinberg sanoo. Sen sijaan, asiantuntijat painottavat kokonaiskuvaa, eli metabolic-ward tutkimuksia, epidemiologiaa, labrassa opittuja biologisia mekanismeja, geeni-tutkimuksia, sappi-neste tutkimuksia, kirurgisia tutkimuksia, eläinmalleja, statiini-trialeita, jne. Dietti-trialit ovat vain yksi osa tätä kuvaa, ja jos ymmärrystä tilastotieteellisistä malleista ei ole, niin pelkkä trialeihin nojautuminen ei vie mihinkään rakentavaan. Ei-asiantuntijoilla ei ole valmiuksia nähdä tai ymmärtää tätä muuta tutkimuskenttää, jonka vuoksi "sota" onkin syntynyt, eli siis sota, jossa asetelma on maallikot ja heidän tulkintansa vs. asiantuntijat.

Kolesteroli teemaan liittyy vielä ideologiset vakaumukset, ihmiset rakastavat voita ja lihaa, eikä näistä haluta uskoa mitään pahaa, nehän ovat "luonnollista ravintoa", jne. Olisi vaikeampaa kuvitella aggressiivista vastustusta esim. asbestin tai tupakan väitetyistä haitoista, meillähän ei ole yhtään kliinistä, kontrolloitua trial-tutkimusta, joka osoittaisi nämä vaarallisiksi, on vain tiedossa olevat biologiset mekanismit ja metabolic-ward tutkimukset.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#5 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 07 heinäkuu 2012 - 14:59

Tässä muuten kivasti tarina maailman ensimmäisestä konrolloidusta dietti-veren lipidit tutkimuksesta. Hollantilainen, Indonesian kolonisti-lääkäri huomasi paikallisilla olevan hyvin alhaiset veren rasvat hollantilaisiin verrattuna, siis hollantilaisiin, jotka Indonesiassa jakoivat saman eco-nichen paikallisten kanssa. Lääkäri epäili diettiä. Paikalliset olivat quasi-vegeeneja ja söivät "spartalaisesti" lähes ainoastan riisiä ja kasviksia. Lääkäri huomasi, ettei paikallisilla ole lainkaan sydäntauteja eikä muitakaan sairauksia, infektioita lukuunottamatta, toisin kuin Indonesian-hollantilaisilla, joita kiusasit nykyjäänkin yleiset "kansantaudit". Lääkäri de Langen syötti paikallisille etnisten hollantilaisten diettiä, jossa oli paljon lihaa, voita ja kermaa....pari kuukautta ja paikallisten veren kolesterolit olivat "taivaissa". Tämä kaikki kontrolloiduissa olusuhteissa.

Cornelis de Langen: Diet-Heart Theory, 1916
http://www.epi.umn.e...ssay.asp?id=111

Lähes sata vuotta tämän jälkeen, jotkut edelleen pitävät d-vitamiinia sydäntautien takana. :)
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#6 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 11 heinäkuu 2012 - 12:38

Mielestäni loistava video kolesterolin ekologiasta, siis kolesterolista väestöjen välillä.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#7 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 12:56

http://www.ncbi.nlm....or_uid=18615354

Siinä on yksi kolesteroliskeptikko lisää. :)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#8 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 13:45

Kolesterolipommi
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 15:13

^En pysty edes katsomaan tota Ylen saastaa. Toimittaja oli lukenut Ravnskovin ja Kendrickin kirjat ja lähti helluntailaisen saarnmiehen innolla julistamaan puoskareiden pseudotiedettä. Ei viitsinyt lukea Steinbergin Cholesterol War'ssia tai Stranbergin ja Kovasen suomenkielistä kirjaa, mistä olisi se tiedemiesten kanta auennut. Stranberg vieläpä purkaa nuo kaikki satusetien jutut Masai-tarinoista alkaen.

Pitää aina muistaa, ettei lipidi-teorian kieltäminen ole pelkästään lipidi-teorian kieltämistä per se, vaan se johtaa vääjäämätää tiettyyn uskonnollisuuteen ja irtiottoon Darwinin biomedikaalisesta paradigmasta, siis oppirakennelmasta, jonka nojaan luonnontiede nojaa. Kohonnut LDL johtaa kohenneeseen sydäntautiriskiin jokaisella eläimellä, aivan samamikä hyönteinen tai nisäkäs kyseessä. Koirilla, kissoilla, leijonilla, etc tyydyttynyt rasva ja ravinnon kolesteroli ei nosta LDL:ää, mutta heti kun keksittiin tapa millä lihansyöjien LDL saadaan hilattua ylös (kilpirauhasen toimintaa manipuloimalla) niin kohonnut sydäntautiriski astui kehiin. Tämä on lähes painovoimaan verrattavissa oleva luonnonlaki, kohonnut LDL = kohonnut sv-tauti riski. Ihmisellä eläinrasvojen vaikutus veren kolesteroliin on vahvistettu sadoilla äärimmäisen kontrolloiduilla metabolic-ward tyyppisillä syöttökokeilla. Lipidi-teorian keiltäminen ihmisten osalta johtaisi siis vääjäämättä jonkinlaiseen kreatinonismiin, siis ihmisen irtiottoon pois niistä laeista, jotka koskettavat (muuta) eläinkuntaa.

Amatöörin voi olla vaikea ymmärtää, että länsimaisessa kontekstissa alhainen kolesteroli viittaa lähes ainoastaan huonoihin uutisiin. Se viittaa syöpiin, muiden sairauksien aiheuttamaan rajuun painonpudotukseen, statiinien käyttöön (joka yleensä aloitetaan liian myöhään, sydäntaudin jo astuessa kehiin), jne. Kolesteroli-arvoilla elämän loppuvaiheilla ei ole mitään merkitystä, merkitystä on sillä mitä ne ovat olleet suurimman osan elämästä. Statiineilla saadaan ensimmäisen sydäntaudin jo kokeneen rasva-arvot alhaiseksi, mutta ne ateroomat eivät häviä valtimoista parissa viikossa. Statiinien määrääminen on yhtä tärkeää kovan riskin potilaille kuin tupakan kieltäminen keuhkosyöpäpotilailla, mutta suurimmassa osassa tapauksissa toimenpide on too little, too late.


From the Framingham data:

Under age 50 years these data suggest that having a very low cholesterol level improves longevity. After age 50 years the association of mortality with cholesterol values is confounded by people whose cholesterol levels are falling–perhaps due to diseases predisposing to death.
http://www.ncbi.nlm..../pubmed/3560398


"More dispute has arisen regarding the association of low cholesterol and mortality in elderly persons. For example, in the Honolulu Heart Program low cholesterol was associated with greater mortality risk. Obvious explanations for the association are intervening factors that both increase mortality risk and decrease the cholesterol level. In the nine-year follow-up of the Helsinki Aging Study, mortality risk was associated with both lowered cholesterol synthesis and lowered cholesterol absorption, which reflect terminal decline and lead to lower serum cholesterol levels. These associations are not identified, and the relationship between cholesterol and mortality becomes distorted unless the follow-up is long enough"
http://content.onlin...short/44/5/1002

 • Blueteam tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#10 max

max
 • Members
 • 59 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 15:46

Kohonnut LDL johtaa kohenneeseen sydäntautiriskiin jokaisella eläimellä, aivan samamikä hyönteinen tai nisäkäs kyseessä. Koirilla, kissoilla, leijonilla, etc tyydyttynyt rasva ja ravinnon kolesteroli ei nosta LDL:ää, mutta heti kun keksittiin tapa millä lihansyöjien LDL saadaan hilattua ylös (kilpirauhasen toimintaa manipuloimalla) niin kohonnut sydäntautiriski astui kehiin.


http://yle.fi/elavaa...tml#media=51052

tässä dokkarissa ny kuitenki väitetään ihan jotain muuta tutkimusten vääristelyjä haamukirjoittajia tms. miten nämä Stranbergin ja Kovanen kumoo sitten noi väitteet puhutaan nyt kuitenkin mijardiluokan bisneksestä ja jos tosiaankin tuloksia vääristellään ja jätetään julkaisematta?

#11 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 15:57

^Varmaan onkin haamukirjoittajia ja tutkimusten vääristelijöitä. Kyse on kuitenkin kovasta bisneksestä.

Eihän lipidihypoteesin todisteet voi olla pelkän korruption varassa, vaikka olisi kuinka iso bisnes. Yksittäiset firmat varmasti vääristelevät tutkimuksia.

Lipidihypoteesi on kuitenkin eri asia kuin statiinin käytön järkevyys. Kuten Richard sanoi: jos joku koko elämänsä korkealla kolesterolilla ollut alkaa vanhoilla päivillä käyttää statiinia, niin hyöty voi olla olematon.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#12 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 17:38

tässä dokkarissa ny kuitenki väitetään ihan jotain muuta tutkimusten vääristelyjä haamukirjoittajia tms. miten nämä Stranbergin ja Kovanen kumoo sitten noi väitteet puhutaan nyt kuitenkin mijardiluokan bisneksestä ja jos tosiaankin tuloksia vääristellään ja jätetään julkaisematta?


Salaliittoihin uskovia on aina ollut, yleensä nämä ovat kuitenkin selvästi suosituimpia maissa, joissa alhainen koulutustaso.

Kiva ja kova debatti kardiologi-tutkijoiden välillä Ezitimibe-lääkkeen osalta. Lipidi-teoriasta ollaan samaa mieltä kaikki, mutta eri lääkkeiden vaikutus mekanismeista ja hyödyistä ei, joten summa summarum, tiedepiireissä käydään kyllä ankaraa debattia, eikä mitkään maksetut agenda-jutut todellakaan meni läpi, jos niitä nyt edes on.

Kannataa katsoa kaikki kolme osaa: "This is not about LDL, this is about drug"
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=b1PSWVRB0fY
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#13 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 heinäkuu 2012 - 18:20Evan Stein kritisoi FDA:ta pelonlietsonnasta.


Anyways, tänä vuonna umpeutui viimeistenkin statiinien patentit, joten homma muuttuu aspiriinien myyntiin rinnastettavaan nappi-kauppaan. Kreationistien ja muiden salaliitto-sekoilijoiden ei tarvitse siis olla enää huolissaan, statiineilla ei enää fyrkkaa tehdä :)
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#14 max

max
 • Members
 • 59 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 16:59

Ihan varmasti löytyy lääkkeiden kehittäjiä/tutkijoita jotka jaksaa jauhaa päivät pääksytysten kuinka niiden statiinit toimii ja varmasti puollustaa lipidihypoteesia, mutta niin löytyy myös vastustajiakin....

Onko Richard tutustunut näihin tutkimuksiin mistä dokumentissa puhuttiin, kun kerran voit lytätä ne suoralta kädeltä?
Mikä niissä voi olla vikana jos saadaan täysin hypoteesia vastustavia tuloksia?
Dokumentissa myös mainittiin, että vaikka tutkimustulokset olivat teorian vastaisia niin amerikkalaiset lääkärilehdet silti julkaisivat tuloksen väärin eli kolesteroli-teorian puolesta.

Dokumentissahan mainittiin, että nimen omaan tämän 2005-vuoden Biox-lääke skandaalin jälkeiset tutkimukset ovat järjestäen olleet kolesteroli-teorian vastaisia lääketutkimuslain tiukentamissen jälkeen.

En halua mitenkään lähtee jankkaan tästä kiinostaisi vaan saada sitä oikeata tietoa kun ei omat taidot riitä että pystyisin tulkitsemaan tuollaisia tutkimuksia.

#15 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 17:05

Ihan varmasti löytyy lääkkeiden kehittäjiä/tutkijoita jotka jaksaa jauhaa päivät pääksytysten kuinka niiden statiinit toimii ja varmasti puollustaa lipidihypoteesia, mutta niin löytyy myös vastustajiakin....


Mutta yksikään näistä vastustajista ei ole alan todellinen asiantuntija. Yksi oli vielä 90-luvulle asti, eli tuo Michael Oliver, mutta hänkin huomasi myöhemmin olevansa väärässä:

http://blogit.iltale...erolista-osa-1/

Oli kyllä yksi kolesterolitutkija ja -skeptikko, brittiprofessori Michael Oliver. Hän oli aikanaan tekemässä tutkimusta nyt jo vanhentuneella ja käytöstä poistuneella kolesterolilääkkeellä, ja huonon tuloksen vuoksi oli vuosia erittäin kriittinen koko kolesterolihypoteesia kohtaan. Hän muutti näkemystään 1990-luvulla kun 4S-tutkimus julkaistiin. Olin itse paikalla, kun hän suuressa kongressissa brittityyliin pystypäin siteerasi John Maynard Keynesiä (viitaten uusiin tutkimustuloksiin): ”When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?


Mikä niissä voi olla vikana jos saadaan täysin hypoteesia vastustavia tuloksia?
Dokumentissa myös mainittiin, että vaikka tutkimustulokset olivat teorian vastaisia niin amerikkalaiset lääkärilehdet silti julkaisivat tuloksen väärin eli kolesteroli-teorian puolesta.

Dokumentissahan mainittiin, että nimen omaan tämän 2005-vuoden Biox-lääke skandaalin jälkeiset tutkimukset ovat järjestäen olleet kolesteroli-teorian vastaisia lääketutkimuslain tiukentamissen jälkeen.


Nämähän oli kai jotain meta-analyysejä, mistä tuossa puhuttiin? Tilastollisessa tutkimuksessa voi olla montakin syytä, miksi kolesterolin vaikutus ei tule esiin. Aika tarkkaan pitäisi perehtyä kyseisiin tutkimuksiin, että voisi todella vastata tuohon.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#16 max

max
 • Members
 • 59 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 17:33

Miten määritellään todellinen asiantuntija? voi olla että skeptikot eivät urallaan kovin ylös pääse, ei ainakaan lääkefirmojen rahoilla...
Vai tutkimusten määräkö ratkaisee...tossa kaveri opiskeli yliopistolla jotain lääke-alaa en ny muista tarkkaan, mutta jai mieleen kun se niiden proffa oli kiven kovaa väittänyt että lihasten koko merkkaa tismaalleen kuinkapaljon ihmisellä tai eläimellä on voimaa ja ne laski sen kaavan mukaan paljon norsu nostaisi penkistä...
tälläkin professorilla oli meriittinä useita satoja tutkimuksia, joihin kuulemma lasketaan mukaan myös jos kirjoittaa mielipiteensä johonkin roskalehteen

tää asian tuntija joka esiintyi ohjelmassa oli michel de lorgeril

#17 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 17:44

Tässä on vuonna 2008 julkaistu tutkimus, joka toteaa statiinit(rosuvastatin) toimiviksi:

http://en.wikipedia....i/JUPITER_trial

Miten määritellään todellinen asiantuntija? voi olla että skeptikot eivät urallaan kovin ylös pääse, ei ainakaan lääkefirmojen rahoilla...


Noi skeptikot eivät ole ikinä edes yrittäneet edetä kyseisellä alalla, koska ovat muiden alojen miehiä.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#18 max

max
 • Members
 • 59 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 18:03

tostakin löytyy kritiikkiä mm.lääketehdas rahoittajana ja tutkimus lopetettiin kesken silloin kun tulokset näytti hyvältä... kun pistää googlen laulaan niin löytää mitä haluaa...

#19 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 18:08

Toi tutkimus lopetettiin ennalta määriteltyjen lopettamiskriteerien pohjalta. Tutkimus kesti 1,9 vuotta. Maksimikestoksi oli määritelty 5 vuotta.

kun pistää goolen laulaan niin löytää mitä haluaa...


Joo, tuo on totta.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#20 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 18:27

Tässä lisää statiinikokeita:

http://www.ncbi.nlm....les/PMC1681979/
http://en.wikipedia...._Survival_Study

Tuo YLEn dokumentissa väitetty vuonna 2005 tullut laki koskee siis lääkekokeita eikä lipidihypoteesia sinänsä.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#21 max

max
 • Members
 • 59 Viestit

Lähetetty 17 heinäkuu 2012 - 20:27

tässä keskustelu jonka jo aikasemmin linkitin toiselle foorumille kovista rasvoista...Puska eikä Fogerholm osaa ainakaan puollustaa uskottavasti lipidihypoteesia http://www.duodeciml...age=uusinnumero

#22 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 heinäkuu 2012 - 05:59

Kolesterolin kertymisen mekanismia ei vielä aivan kokonaan ymmärretä, mutta tällaista juttua on wikipediassa kuitenkin:

http://en.wikipedia....atherosclerosis

One way to explain the above is to consider that large numbers of lipoprotein particles, and, in particular large numbers of LDL particles, lead to competition at the APOB100 receptor (i.e. LDL receptor) of peripheral cells. Since such a competition will prolong the residence time of LDL particles in the circulation, it may lead to greater opportunity for them to undergo oxidation and/or other chemical modifications. Such modifications may lessen the particles' ability to be cleared by the classic LDL receptor and/or increase their ability to interact with so-called "scavenger" receptors. The net result is shunting of LDL particles to these scavenger receptors. Scavenger receptors typically are found on macrophages, with cholesterol laden macrophages being better known as "foam cells". Foam cells characterize atherosclerotic lesions. In addition to this possible mechanism of foam cell generation, an increase in the levels of chemically modified LDL particles may also lead to an increase in endothelial damage. This occurs as a result of modified-LDL's toxic effect on vascular endothelium as well its ability both to recruit immune effector cells and to promote platelet activation.


Siis kun apoB-lipoproteiinipartikkelien(lähinnä LDL) määrä kasvaa veressä, niin niiden kilpailu solujen APOB100-reseptoreissa lisääntyy. Tämä aiheuttaa sen, että lipoproteiinipartikkelit jäävät pidemmäksi ajaksi verenkiertoon ja vaurioituvat helpommin. (esim. hapettuvat) Nämä vaurioituneet lipoproteiinit taas toimivat usealla tavalla haitallisesti verisuonien pinnassa. Ne (lähinnä LDL) alkavat vaurioittamaan verisuonien pintaa sekä kerryttämään kolesterolia makrofageihin muodostaen vaahtosoluja.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#23 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 heinäkuu 2012 - 06:34

tässä keskustelu jonka jo aikasemmin linkitin toiselle foorumille kovista rasvoista...Puska eikä Fogerholm osaa ainakaan puollustaa uskottavasti lipidihypoteesia http://www.youtube.com/watch?v=w2Pby1WC8-0 http://www.duodeciml...age=uusinnumero


Mun mielestä Kari Salmisen pointti on huono, koska sellaista tutkimusta, josta hän puhuu, on käytännössä kovin vaikea tehdä. Aletaanko siis syöttää joillekin ihmisille kontrolloidusti voita useiden vuosien tai vuosikymmenten ajan, jotta vaikutus saadaan esille? Vai mitä hän ehdottaa? Voin kolesterolia nostavan vaikutuksen hän vain sivuuttaa suoraan.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#24 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 20 heinäkuu 2012 - 16:02

Skeptikoille vähän luettavaa, eli lipidihypoteesia puoltavia tutkimuksia:

1. Sharrett AR, Ballantyne CM, Coady SA et al. Coronary heart disease prediction from lipoprotein cholesterol levels, triglycerides, lipoprotein(a), apolipoproteins A-I and B, and
HDL density subfractions: The Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Circulation 2001; 104(10):1108-1113.
2. Palmieri L, Donfrancesco C, Giampaoli S et al. Favorable cardiovascular risk profile and 10-year coronary heart disease incidence in women and men: results from the Progetto
CUORE. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2006; 13(4):562-570.
3. Knuiman MW, Vu HT. Prediction of coronary heart disease mortality in Busselton, Western Australia: an evaluation of the Framingham, national health epidemiologic follow up
study, and WHO ERICA risk scores. J Epidemiol Community Health 1997; 51(5):515-519.
4. Pocock SJ, Shaper AG, Phillips AN. Concentrations of high density lipoprotein cholesterol, triglycerides, and total cholesterol in ischaemic heart disease. BMJ 1989;
298(6679):998-1002.
5. Kiechl S, Willeit J. The Natural Course of Atherosclerosis : Part I: Incidence and Progression. Arterioscler Thromb Vasc Biol 1999; 19(6):1484-1490.
6. Wald NJ, Law M, Watt HC et al. Apolipoproteins and ischaemic heart disease: implications for screening. Lancet 1994; 343(8889):75-79.
7. Lawlor DA, Bedford C, Taylor M, Ebrahim S. Geographical variation in cardiovascular disease, risk factors, and their control in older women: British Women's Heart and Health
Study. J Epidemiol Community Health 2003; 57(2):134-140.
8. Bainton D, Miller NE, Bolton CH et al. Plasma triglyceride and high density lipoprotein cholesterol as predictors of ischaemic heart disease in British men. The Caerphilly and
Speedwell Collaborative Heart Disease Studies. Br Heart J 1992; 68(1):60-66.
9. Casiglia E, Palatini P. Cardiovascular risk factors in the elderly. J Hum Hypertens 1998; 12(9):575-581.
10. Psaty BM, Anderson M, Kronmal RA et al. The association between lipid levels and the risks of incident myocardial infarction, stroke, and total mortality: The Cardiovascular
Health Study. J Am Geriatr Soc 2004; 52(10):1639-1647.
11. Nordestgaard BG, Benn M, Schnohr P, Tybjaerg-Hansen A. Nonfasting Triglycerides and Risk of Myocardial Infarction, Ischemic Heart Disease, and Death in Men and Women.
JAMA 2007; 298(3):299-308.
12. Ballesteros-Pomar MD, Rubio-Herrera MA, Gutiqrrez-Fuentes JA et al. Dietary Habits and Cardiovascular Risk in the Spanish Population: The DRECE Study (I). Annals of
Nutrition and Metabolism 2000; 44(3):108-114.
13. Simons LA, Simons J, Friedlander Y, McCallum J. Risk factors for acute myocardial infarction in the elderly (the Dubbo study). Am J Cardiol 2002; 89(1):69-72.
14. Gerald RF, Housley E, Riemersma RA et al. Smoking, Lipids, Glucose Intolerance, and Blood Pressure as Risk Factors for Peripheral Atherosclerosis Compared with Ischemic
Heart Disease in the Edinburgh Artery Study. Am J Epidemiol 1992; 135(4):331-340.
15. Cornoni-Huntley J, Ostfeld AM, Taylor JO et al. Established populations for epidemiologic studies of the elderly: study design and methodology. Aging (Milano ) 1993;
5(1):27-37.
16. Raum E, Lietzau S, Stegmaier C, Brenner H, Rothenbacher D. For the majority of patients with diabetes blood pressure and lipid management is not in line with
recommendations. Results from a large population-based cohort in Germany. Pharmacoepidemiol Drug Saf 2008; 17(5):485-494.
17. Menotti A, Mulder I, Nissinen A et al. Cardiovascular risk factors and 10-year all-cause mortality in elderly European male populations. The FINE study. Eur Heart J 2001;
22(7):573-579.
18. Vartiainen E, Jousilahti P, Alfthan G, Sundvall J, Pietinen P, Puska P. Cardiovascular risk factor changes in Finland, 1972-1997. Int J Epidemiol 2000; 29(1):49-56.
19. Ingelsson E, Schaefer EJ, Contois JH et al. Clinical Utility of Different Lipid Measures for Prediction of Coronary Heart Disease in Men and Women. JAMA 2007; 298(7):776-
785.
20. Gerber Y, Dankner R, Chetrit A, Novikov I, Goldbourt U. The role of risk factor time trends in the steep decline of CHD mortality between two Israeli cohort studies.
Preventive Medicine 2005; 41(1):85-91.
21. Rosengren A, Eriksson H, Larsson B et al. Secular changes in cardiovascular risk factors over 30 years in Swedish men aged 50: the study of men born in 1913, 1923, 1933
and 1943. J Intern Med 2000; 247(1):111-118.
22. Zylberstein DE, Bengtsson C, Bjorkelund C et al. Serum homocysteine in relation to mortality and morbidity from coronary heart disease: a 24-year follow-up of the
population study of women in Gothenburg. Circulation 2004; 109(5):601-606.
23. Cremer P, Nagel D, Mann H et al. Ten-year follow-up results from the Goettingen Risk, Incidence and Prevalence Study (GRIPS). I. Risk factors for myocardial infarction in a
cohort of 5790 men. Atherosclerosis 1997; 129(2):221-230.
24. Austin MA, Rodriguez BL, McKnight B et al. Low-density lipoprotein particle size, triglycerides, and high-density lipoprotein cholesterol as risk factors for coronary heart
disease in older Japanese-American men. Am J Cardiol 2000; 86(4):412-416.
25. Bos G, Dekker JM, Nijpels G et al. A combination of high concentrations of serum triglyceride and non-high-density-lipoprotein-cholesterol is a risk factor for cardiovascular
disease in subjects with abnormal glucose metabolism--The Hoorn Study. Diabetologia 2003; 46(7):910-916.
26. Iso H, Naito Y, Sato S et al. Serum triglycerides and risk of coronary heart disease among Japanese men and women. Am J Epidemiol 2001; 153(5):490-499.
27. Salonen JT, Salonen R, Seppanen K, Rauramaa R, Tuomilehto J. HDL, HDL2, and HDL3 subfractions, and the risk of acute myocardial infarction. A prospective population
study in eastern Finnish men. Circulation 1991; 84(1):129-139.
28. The RIFLE Research Group. Presentation of the RIFLE project risk factors and life expectancy. Eur J Epidemiol 1993; 9(5):459-476.
29. Wilhelmsen L, Johansson S, Rosengren A, Wallin I, Dotevall A, Lappas G. Risk factors for cardiovascular disease during the period 1985-1995 in Goteborg, Sweden. The GOTMONICA
Project. J Intern Med 1997; 242(3):199-211.
30. Gardner CD, Winkleby MA, Fortmann SP. Population frequency distribution of non-high-density lipoprotein cholesterol (Third National Health and Nutrition Examination
Survey [NHANES III], 1988-1994). Am J Cardiol 2000; 86(3):299-304.
31. Cooper JA, Miller GJ, Humphries SE. A comparison of the PROCAM and Framingham point-scoring systems for estimation of individual risk of coronary heart disease in the
Second Northwick Park Heart Study. Atherosclerosis 2005; 181(1):93-100.
32. Iso H, Naito Y, Kitamura A et al. Serum total cholesterol and mortality in a Japanese population. J Clin Epidemiol 1994; 47(9):961-969.
33. Luc G, Bard JM, Ferrieres J et al. Value of HDL Cholesterol, Apolipoprotein A-I, Lipoprotein A-I, and Lipoprotein A-I/A-II in Prediction of Coronary Heart Disease: The PRIME
Study. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2002; 22(7):1155-1161.
34. Assmann G, Schulte H. Relation of high-density lipoprotein cholesterol and triglycerides to incidence of atherosclerotic coronary artery disease (the PROCAM experience).
Prospective Cardiovascular Munster study. Am J Cardiol 1992; 70(7):733-737.
35. Despres JP, Lemieux I, Dagenais GR, Cantin B, Lamarche B. HDL-cholesterol as a marker of coronary heart disease risk: the Quebec cardiovascular study. Atherosclerosis
2000; 153(2):263-272.
36. von MD, Langer RD, Barrett-Connor E. Sex and time differences in the associations of non-high-density lipoprotein cholesterol versus other lipid and lipoprotein factors in the
prediction of cardiovascular death (The Rancho Bernardo Study). Am J Cardiol 2003; 91(11):1311-1315.
37. Jonsdottir LS, Sigfusson N, Gudnason V, Sigvaldason H, Thorgeirsson G. Do lipids, blood pressure, diabetes, and smoking confer equal risk of myocardial infarction in women
as in men? The Reykjavik Study. J Cardiovasc Risk 2002; 9(2):67-76.
38. Woodward M, Brindle P, Tunstall-Pedoe H, for the SIGN group on risk estimation*. Adding social deprivation and family history to cardiovascular risk assessment: the
ASSIGN score from the Scottish Heart Health Extended Cohort (SHHEC). Heart 2007; 93(2):172-176.
39. Howard BV, Welty TK, Fabsitz RR et al. Risk factors for coronary heart disease in diabetic and nondiabetic Native Americans. The Strong Heart Study. Diabetes 1992; 41
Suppl 2:4-11.:4-11.
40. Onat A, Surdum-Avci G, Senocak M, Ornek E, Gozukara Y. Plasma lipids and their interrelationship in Turkish adults. J Epidemiol Community Health 1992; 46(5):470-476.
41. Miller NE, Thelle DS, Forde OH, Mjos OD. The Tromso heart-study. High-density lipoprotein and coronary heart-disease: a prospective case-control study. Lancet 1977;
1(8019):965-968.
42. Lind L, Vessby B, Sundstrom J. The Apolipoprotein B/AI Ratio and the Metabolic Syndrome Independently Predict Risk for Myocardial Infarction in Middle-Aged Men.
Arterioscler Thromb Vasc Biol 2006; 26(2):406-410.
43. Singh-Manoux A, Gimeno D, Kivimaki M, Brunner E, Marmot MG. Low HDL cholesterol is a risk factor for deficit and decline in memory in midlife: the Whitehall II study.
Arterioscler Thromb Vasc Biol 2008; 28(8):1556-1562.
44. Ridker PM, Rifai N, Cook NR, Bradwin G, Buring JE. Non-HDL Cholesterol, Apolipoproteins A-I and B100, Standard Lipid Measures, Lipid Ratios, and CRP as Risk Factors for
Cardiovascular Disease in Women. JAMA 2005; 294(3):326-333.
45. Marin A, Medrano MJ, Gonzalez J et al. Risk of ischaemic heart disease and acute myocardial infarction in a Spanish population: observational prospective study in a primarycare
setting. BMC Public Health 2006; 6:38.
46. Weijenberg MP, Feskens EJM, Kromhout D. Total and High Density Lipoprotein Cholesterol as Risk Factors for Coronary Heart Disease in Elderly Men during 5 Years of Followup:
The Zutphen Elderly Study. Am J Epidemiol 1996; 143(2):151-158.
47. Gotto AM, Jr., Whitney E, Stein EA et al. Relation between baseline and on-treatment lipid parameters and first acute major coronary events in the Air Force/Texas Coronary
Atherosclerosis Prevention Study (AFCAPS/TexCAPS). Circulation 2000; 101(5):477-484.
48. The ALLHAT Officers and Coordinators for the ALLHAT Collaborative Research Group. Major Outcomes in Moderately Hypercholesterolemic, Hypertensive Patients Randomized
to Pravastatin vs Usual Care: The Antihypertensive and Lipid-Lowering Treatment to Prevent Heart Attack Trial (ALLHAT-LLT). JAMA 2002; 288(23):2998-3007.
49. Meade TW. Design and intermediate results of the Lower Extremity Arterial Disease Event Reduction (LEADER) trial of bezafibrate in men with lower extremity arterial
disease. Curr Control Trials Cardiovasc Med 2001; 2(4):195-204.
50. Watkins LO, Neaton JD, Kuller LH. Racial differences in high-density lipoprotein cholesterol and coronary heart disease incidence in the usual-care group of the Multiple Risk
Factor Intervention Trial. Am J Cardiol 1986; 57(8):538-545.
51. Packard CJ, Ford I, Robertson M et al. Plasma lipoproteins and apolipoproteins as predictors of cardiovascular risk and treatment benefit in the PROspective Study of
Pravastatin in the Elderly at Risk (PROSPER). Circulation 2005; 112(20):3058-3065.
52. West of Scotland Coronary Prevention Study Group. Influence of pravastatin and plasma lipids on clinical events in the West of Scotland Coronary Prevention Study
(WOSCOPS). Circulation 1998; 97(15):1440-1445.
53. van der Steeg WA, Boekholdt SM, Stein EA et al. Role of the apolipoprotein B-apolipoprotein A-I ratio in cardiovascular risk assessment: a case-control analysis in EPICNorfolk.
Ann Intern Med 2007; 146(9):640-648.
54. Dahlen GH, Weinehall L, Stenlund H et al. Lipoprotein(a) and cholesterol levels act synergistically and apolipoprotein A-I is protective for the incidence of primary acute
myocardial infarction in middle-aged males. An incident case-control study from Sweden. J Intern Med 1998; 244(5):425-430.
55. Sjol A, Grunnet K, Schroll M. Secular trends in serum cholesterol, high density lipoproteins and triglycerides 1964-1987. Int J Epidemiol 1991; 20(1):105-113.
56. Shai I, Rimm EB, Hankinson SE et al. Multivariate Assessment of Lipid Parameters as Predictors of Coronary Heart Disease Among Postmenopausal Women: Potential
Implications for Clinical Guidelines. Circulation 2004; 110(18):2824-2830.


(Lähde)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#25 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 23 heinäkuu 2012 - 15:57

Hyviä linkkejä ja tukimuksiakin, mutta punainen lanka on hieman kateissa taas. Lipidihypoteesi, eli supistetusti se että LDL:llä on väliä, on useimpien kolesteroliskeptikoidenkin mielestä ihan jees tulkinta. On hyvä olla tarkkana käytettyjen termien suhteen, lipidi-ruokavaliohypoteesi on eri juttu kuin lipidipelit.

Richard jätti mainitsematta että LDL-muutos koirilla hypothyroidismin yhteydessä nimenomaan pidensi LDL:n elinaikaa veressä ja lisäsi siten sen oksidaatiopotentiaalia. Samasta on paljon viitteitä ihmisilläkin. Kun hapettumis/glykaatiokaskaadi ja liporoteiinien kuljettamien antioksidanttien puute osuu yksiin, muutos voi hyvin näkyä myös LDL:ssä.

Nuo yllä mainitut "ovensuukyselyt" tapahtuivat 1984 legendaarisen lääketrialin jälkipuinneissa. Tuoreempaa keskustelua jonkin aikaa seuranneena ei kuin kuin todeta että nyt keskustellaan tosi monesta muustakin tekijästä, joista olen maininnut jo lukemattomia kertoja.

Lipidihypoteesi on kuitenkin lähinnä hyödyllinen yksinkertaistamaan biologisia mekanismeja, ellei oteta huomioon kokonaisuuteen vaikuttavia tekijöitä kuten ravintokontekstia ja elintapakokonaisuuksia.
1 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 1 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää