Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Suola

suola merisuola vuorisuola pöytäsuola

  • Kirjaudu vastataksesi
29 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 25 tammikuu 2012 - 22:15

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_salt

Onko mahdollisesti syitä suosia merisuolaa? Netti on täynnä kummallisia väitteitä erilaisista suolan muodoista. :)

http://www.terveydenjuuri.fi/?p=734

suolat.jpg

spektraalianalyysi Himalajan pinkistä suolasta


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 00:16

tuosta merisuola-asiasta ei yhtä viestiä enempää taida asiaa kertyä. Mutta suola noin muuten mietityttää. Ruoka tuntuu vaativan jonkin verran suolaa maun takia, mutta tuntuu että pitäisi ehkä vähentää sen käyttöä. Josko tämäkin on joku "myytti"? Muistelen kun Saksan vuosien jälkeen suomalainen ruoka maistui aivan mauttomalta, ilmeisesti vähemmän suolan takia. Välimeren maissa käytetään vielä enemmän suolaa.

#3 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 00:22

Eikös tuo magnesiumin määrä jää varsin minimaaliseksi, varsinkin suhteessa natriumiin (kuten foodit-palstalla useasti muistutit :)). Mutta kyllähän sieltä kaikenlaisia alkuaineita löytyy, plutoniumia onneksi aika vähän. Merisuolaa olen aina käyttänyt, jonkinverran myös noita vuorisuoloja yms. Tällä hetkellä en lisää suolaa mihinkään.

#4 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 00:38

Eikös tuo magnesiumin määrä jää varsin minimaaliseksi, varsinkin suhteessa natriumiin (kuten foodit-palstalla useasti muistutit :)).


Joo, mutta jos jotain natriumsuolaa käyttää joka tapauksessa tietyn määrän, niin merisuolalla saa magnesiumia samalla mukana. Litiumiakin tulisi 0,25mg viiden gramman suola-annoksesta tuon terveydenjuuren taulukon mukaan.

Muiden alkuaineiden määrät taitaa olla merkityksettömiä?
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#5 Aschenisto

Aschenisto
  • Members
  • 191 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 04:09

Entäs itse suolan haitallisuus elimistölle?

Onko tämä suola terveellistä vai haitallista? Onko tutkimuksia siitä, että suola on haitallista, vaikka himalajansuolassa onkin mukana vaikka mitä mineraaleja?

Suola vaan harmi vaan, antaa tosi hyvän maun ruokiin.

Se on hienoa tietää, että vuorisuolan mukana saa lol plutoniumia :lol: ei sitä tiiä, et elimistö tarttee sitä johonkin...

#6 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 04:23

Se on hienoa tietää, että vuorisuolan mukana saa lol plutoniumia :lol: ei sitä tiiä, et elimistö tarttee sitä johonkin...


Taisi olla niin, että Plutoniumia ei havaittu tuossa Himalajan suolassa. <0.001 ppm oli mittaustarkuuden alaraja.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#7 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 08:41

Merisuolasta voi saada merkittäviä määriä magnesiumia ja vissiin myös litiumia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_salt

Onko mahdollisesti muita syitä suosia esim. merisuolaa? Netti on täynnä kummallisia väitteitä erilaisista suolan muodoista. :)

http://www.terveydenjuuri.fi/?p=734

[...]

spektraalianalyysi Himalajan pinkistä suolasta


Jodin saanti jää merisuolalla ja vuorisuolalla liian vähäiseksi Suomessa, jossa maaperä on jodiköyhä. Sen vuoksi jodioidun suolan käyttö on yleisesti suositeltavampaa kuin merisuolan.

#8 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 09:41

Joo, mutta jos jotain natriumsuolaa käyttää joka tapauksessa tietyn määrän, niin merisuolalla saa magnesiumia samalla mukana. Litiumiakin tulisi 0,25mg viiden gramman suola-annoksesta tuon terveydenjuuren taulukon mukaan.


Samaa mieltä. Toinen lähestymistapa on sitten tuo jodisuola tai kaliumsuola. Itse tosiaan käytän mieluummin vähemmän prosessoitua ja otan jodit sitten vaikka merilevistä.

#9 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 14:18

Toinen lähestymistapa on sitten tuo jodisuola tai kaliumsuola. Itse tosiaan käytän mieluummin vähemmän prosessoitua ja otan jodit sitten vaikka merilevistä.


Kannattaa siinä tapauksessa ottaa selvää, missä merilevissä on jodia. Kaikissa sitä ei ole mainittavasti.

#10 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 14:29

Kannattaa siinä tapauksessa ottaa selvää, missä merilevissä on jodia. Kaikissa sitä ei ole mainittavasti.


Ja Fineli on kuulemma pihalla väittäessään, että spirulinassa olisi paljon jodia. Kaapista löytyy myös vanhentuneita ydinvoima-pillereitä, joita vois ehkä napsia ettei mene hukkaan.

#11 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 tammikuu 2013 - 13:10

Suola nostaa verenpainetta ja lisää verisuonitautikuolleisuutta.

 

http://www.ncbi.nlm....pubmed/23299291

 

Based on the fall in BP from a meta-analysis of randomized salt reduction trials (26), it was estimated that a reduction in salt intake of 6 g/day would reduce strokes by 24% and coronary heart disease by 18%. This reduction would prevent ≈ 35 000 deaths due to stroke and coronary heart disease each year in the United Kingdom (15) and ≈ 2.5 million deaths worldwide.

 

 

A number of studies in animals have shown a clear dose - response relationship between salt intake and BP (14, 20). For example, the studies in chimpanzees referred to earlier demonstrated that, within a range of 0.5 - 15 g/day, the higher the salt intake, the higher the BP (14). Observational epidemiologic studies suggested that such a dose - response relationship also exists in humans, with salt intake ranging from 0.01 - 14 g/day (9). However, it is extremely difficult to carry out a randomized trial to test this relationship as it is impossible to keep individuals on a very low salt diet in the long term because of the widespread presence of salt in nearly all processed, restaurant, canteen, and fast foods. Nevertheless, two well-controlled trials have studied three salt intakes (18, 21). One was the randomized double-blind crossover study in 20 individuals with untreated essential hypertension, in which salt intake was reduced from 11.2 to 6.4 to 2.9 g/day, each amount for one month (21). BP was 163/100 mmHg with a salt intake of 11.2 g/day, and it declined to 155/95 mmHg when salt intake was decreased to 6.4 g/day (i.e., a decrease of 8/5 mmHg). BP fell further to 147/91 mmHg when salt intake was decreased to 2.9 g/day (i.e., a further fall of 8/4 mmHg). After the trial was completed, individuals continued on the lowest salt intake. Among the 20 participants, 19 were followed up for 1 year. In 16 individuals, BP remained controlled without any antihypertensive medication and the average BP was 142/87 mmHg with a salt intake of 3.2 g/day (21). The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) - Sodium trial (18), which studied 412 individuals with normal or mildly elevated BP, also demonstrated a clear dose - response relationship when salt intake was decreased from 8 to 6 to 4 g/day. The fall in BP was greater at a lower level of salt intake from 6 to 4 g/day compared with that from 8 to 6 g/day. The dose - response relationship was observed on the normal American diet and on the DASH diet, which is rich in fruits, vegetables, and low-fat dairy products (Figure 1) (18). Individuals on the DASH diet, with the lowest level of salt intake, had the lowest BP.

 

suola.png


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#12 Mahtah

Mahtah
  • Members
  • 86 Viestit

Lähetetty 19 tammikuu 2013 - 17:08

Meillä käytössä merisuola:

suola.jpg


Jodin otan rakkolevästä(fucus vesiculosus)tablettina

#13 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 20 tammikuu 2013 - 01:42

http://www.sydanliit...vahemman-suolaa
 

Elimistö tarvitsee natriumia (Na) vain noin 0,5 grammaa vuorokaudessa, mikä kertyy elintarvikkeiden luonnostaan sisältämästä natriumista. Lisättyä suolaa ei siis tarvita ollenkaan.

 

 

Suurin osa suomalaisen saamasta suolasta tulee piilosuolana elintarvikkeista ja valmiista aterioista. Eniten suolaa kertyy päivittäin käytetyistä elintarvikkeista, kuten lihaleikkeleistä, leivästä ja juustosta. Erityisesti näistä kannattaa valita vähäsuolaiset vaihtoehdot. Runsaasti suolaa sisältäviä elintarvikkeita kannattaa välttää.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#14 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 20 tammikuu 2013 - 02:42

Paleoliittisen ihmisen natriumin saanti on ilmeisesti ollut arvioiden mukaan alle 800mg. Siihen ei kovin paljon lisättyä suolaa mahdu.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#15 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 20 tammikuu 2013 - 02:55

Jodin otan rakkolevästä(fucus vesiculosus)tablettina

 

Perus kaliumjodidi on myös toimivaa ja halpaa kuin saippua.

 

http://fi.wikipedia....ki/Kaliumjodidi

http://www.iherb.com...180-Tablets/767

526-643-large.jpg


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#16 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 20 tammikuu 2013 - 03:11

Entäs itse suolan haitallisuus elimistölle?

Onko tämä suola terveellistä vai haitallista? Onko tutkimuksia siitä, että suola on haitallista, vaikka himalajansuolassa onkin mukana vaikka mitä mineraaleja?
 

 

Jep, kyllähän tuo suola verenpainetta nostaa, vaikka olisikin merisuolaa tai himalajansuolaa. Natriumia ne on kaikki suolat pääasiassa. Mineraalisuolassa natriumia on vähemmän, joten se on varmaan jonkin verran vähemmän epäterveellinen vaihtoehto.

 

Tosin tuosta kuvaajasta näkee, että terveellinen ruokavalio(DASH tässä tapauksessa) vähentää huomattavasti suolan vaikutusta verenpaineeseen. Aika pieneltä näyttää siinä suolan vaikutus.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#17 Jea!

Jea!
  • Members
  • 162 Viestit

Lähetetty 03 toukokuu 2013 - 19:26


Suola jäykistää valtimoita estämällä typpioksidin toimintaa
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2013;129(9):909
Juhani Partanen
Mitä nyt
 

Suolaa ei enää tarvittaisi ruoan säilömiseksi, mutta sen käyttö jatkuu muun muassa makutottumusten ja halvan hinnan vuoksi. Se sitoo elintarvikkeisiin myös vettä, halpaa sekin. Käytämme natriumkloridia keskimäärin yhdeksän grammaa päivässä. Elimistömme olisi tyytyväinen vajaaseen kahteen grammaan, sillä sitä pienemmillä suolamäärillä lisämunuaisen suolansäätäjän aldosteronin määrä lisääntyy.

Natriumkloridi nostaa verenpainetta, mutta se haittaa muutenkin monia elimiä, esimerkiksi kasvattamalla sidekudosta sydämeen. Kansanterveyden kannalta tärkein haitta on ateroskleroosi, jonka merkittävä riskitekijä kohonnut verenpaine on. Yli 3 000 km:n päässä suolalähteestä eli merestä Amazonjoen latvoilla asuvat Yanomamo-intiaanit syövät suolaa 0,3 g päivässä, ja iäkkäidenkin systolinen verenpaine on 100 mmHg.

 

Typpioksidi on verisuonten endoteelin tuottama luonnon oma nitro, joka laajentaa verisuonia ja suojaa niitä. Eläinkokeissa on saatu viitteitä siitä, että natriumkloridi ehkäisee typpioksidin vaikutusta. Englantilaistutkijat analysoivat suolarajoituksen vaikutuksen 17:llä lievästi hypertonisella henkilöllä (Jablonski KL ym. J Am Coll Cardiol 2013;61:335). Potilaiden keski-ikä oli 62 vuotta. Valvotun normaalidieetin aikana he käyttivät natrimkloridia 9,2 g/vrk ja heidän verenpaineensa oli 140/82 mmHg. Rajoituksen aikana suolaa syötiin vastaavasti 4,2 g/vrk ja verenpaine oli lukemissa 128/79 mmHg.

 

Suolan vaikutusta typpioksidin aikaansaamaan vasodilataatioon tutkittiin sekä isosta olkavaltimosta että pienistä yläraajan resistenssivaltimoista. Olkavaltimo puristettiin ensin lyttyyn, ja verenkierron vapauttamisen jälkeen valtimon laajeneminen testattiin kaikukuvauksella. Resistenssivaltimoiden dilataatiota tarkasteltiin valtimoon ruiskutetun asetyylikoliinin aikana mittaamalla yläraajan veren volyymi ns. pletysmografialla laskimopaluun estämisen jälkeen. Molemmat mekanismit ovat riippuvaisia typpioksidista.

Suolarajoitus tehosti olkavaltimon laajenemista 62 % ja verivolyymin lisäystä 42 %. Endoteelin solunäytteiden perusteella typpioksidin tuotannon ei havaittu muuttuneen. Typpioksidia estävä metyyliarginiini poisti suolarajoituksen vasteen mutta ei vaikuttanut normaalidieetin aikana. Syntyneen typpioksidin toimintaa stimuloiva tetrahydrobiopteri lisäsi vaikutusta normaalidieetin mutta ei suolarajoituksen aikana. Niukan suolan tehostama valtimoiden laajentuminen ei riippunut verenpaineen laskun määrästä. Natriumkloridi ei vaikuttanut typpioksidista riippumattoman nitroprussidin vasteisiin.

 

Suola haittaa endoteelin toimintaa estämällä typpioksidin toimintaa painevaikutuksesta riippumatta ja altistaa ateroskleroosille. Suolarajoitus voisi hyvinkin ehkäistä valtimonkovettumistautia, vaikka verenpaine olisi normaali. JP


  • Blueteam ja Richard pitää tästä

#18 Petteri

Petteri
  • Members
  • 87 Viestit

Lähetetty 31 elokuu 2013 - 15:09

Tässä oli muuten ihan mielenkiintoista läpyskää suolasta: http://www.bulletpro...greg-pomerantz/

Sovitaanko, että vaikka podcastin loppupuoli sisältääkin vähän kolesteroliläpyskää, niin Richard ei tällä kertaa alakaan jankuttaa iänikuista denialismi-hömpötystään tai tyrkytä kasaa plant-base-videoitaan tähän suola-threadiin, jooko? Eli suola suolana ja lipidit lipideinä.



#19 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 09 tammikuu 2014 - 17:45

Suomalaiset saavat ravinnos­taan sel­väs­ti enem­män suo­laa kuin vii­si vuot­ta sit­ten.

 

Verenpaine laskee silti:

 

Toissa vuonna toteutettu laaja Finriski-tutkimus osoittaa, että systolisen verenpaineen eli niin kutsutun yläpaineen lasku on jatkunut edelleen sekä miehillä että naisilla.

Sen sijaan diastolinen verenpaine eli alapaine ei ole enää laskenut vuosikymmeneen. 

 

http://www.hs.fi/kot.../a1389237051410

 

Ilmeisesti elintavat ovat muuten jatkaneet parantumistaan.



#20 tajkor

tajkor
  • Members
  • 41 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2014 - 07:37

Kiinalaisessa lääketieteessä on että verenpaine johtuu munuaisista, ja pienet määrät suolaa vahvistaa munuaisia ja suuret määrät heikentää. Lisään ruokaan merilevää tai muutaman hippusellisen merisuolaa, esim 0,1-0,2tl.

 

Lämpimiä makromineraali-drinksuja kanssa:

 

carob (kalsium)

hippusellisen merisuolaa (natrium)

kookosvesi-jauhetta (kalium)

lämmintä vettä

 

+ iholle vähän suihkemaista magnesiumia, ettei ala masentaa liika kalsium.

 



#21 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2014 - 08:10

http://www.jozo.fi/j...natriumia-450g/

 

Tuossa on jo aika vähänatriumista suolaa. Natriumkloridia on vain 30%.

 

Sitten löytyy myös 50% NaCl merisuola:

 

http://www.jozo.fi/j...natriumia-450g/


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#22 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2014 - 11:11

Kiinalaisessa lääketieteessä on että verenpaine johtuu munuaisista, ja pienet määrät suolaa vahvistaa munuaisia ja suuret määrät heikentää.

 

Korkea verenpaine aiheuttaa kroonista munuaissairautta.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#23 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2014 - 22:11

Ammattikokeilla on usein käsitys, että suolaa tarvitaan melko runsaasti jotta ruuan maku tulee esille. Suolaa on tarkoitus lisätä sen verran, että ruoka ei varsinaisesti maistu suolaiselta, mutta ei juuri sen vähempää: http://www.independe...es-7897111.html
 

As well as enhancing flavour, adding salt can completely transform the character of a dish. To demonstrate, Wignall makes a caramel ganache and invites me to try it. The condensed milk and 60 per cent chocolate mix is tasty, obviously, but once mixed with the Cadiz moon salt, the entire flavour is transformed, creating a sharp, sweet, delicious goo.



#24 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2014 - 00:14

Suolaa siis käytetään ruuanlaitossa paitsi tuomaan suolaisuutta, myös vahvistamaan ja muuntelemaan ruuan omaa makua. Harold McGee kirjoittelee:

Thanks to its basic chemical nature, salt can alter other ingredients in useful ways. Sodium chloride dissolves in water into separate single atoms that carry electrical charge... These atoms are smaller and more mobile than any molecule, and therefore readily penetrate our foods, where they react in useful ways with proteins and with plant cell walls. And because a concentrated solution of any kind draws water out of living cells by osmosis... the presence of sufficient salt in a food discourages the growth of spoilage bacteria while allowing harmless flavor-producing (and salt-tolerant) bacteria grow.



#25 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2014 - 01:00

Suolaa siis käytetään ruuanlaitossa paitsi tuomaan suolaisuutta, myös vahvistamaan ja muuntelemaan ruuan omaa makua. Harold McGee kirjoittelee:

 

Mielenkiintoista, eli suolaa ruokaan ja sitten jätetään muhimaan. Oliko ohjeita missä lämpötilassa ja kuinka kauan annetaan bakteeriston kasvaa?

 

Itselläni edelleen kaikki suola tulee muualta kuin omatekemästä ruoasta. Noin 2,5 vuotta on mennyt näin ja verenpaine alkaa olemaan kohdillaan.






0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää