Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Mikroaaltouunin demonisointi

mikroaaltouuni

  • Kirjaudu vastataksesi
23 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 21 marraskuu 2011 - 19:49

Netissä on paljon hurjia väitteitä mikroaaltouunin terveyshaitoista, mutta mitään faktaa ei ikinä löydy niiden pohjaksi. Itse joku aika sitten tutkin asiaa ja ainoa negatiivinen tutkimus jonka silloin löysin oli, että mikroaaltouunissa lämmitettyyn maitoon tuli enemmän kolesterolioksideja kuin kattilassa keitettyyn.


Tämä Antti Heikkilähän on vissiin yksi näitä mikron demonisoijia Suomessa. Lisäksi on ainakin amerikkalainen nettitohtori Mercola, jonka sivuilta löytyy kaikenlaisia väitteitä mikron haitoista. Hänhän tosin ei kai edes itse kirjoita lähellekään kaikkea sivuillaan olevaa materiaalia.

Tänne voi postata faktaa mikron terveyshaitoista. Epäilen, että juuri mitään ei löydy. Mikroaaltouuni on itseasiassa hyvin terveellinen kypsennystapa verrattuna esimerkiksi paistamiseen tai grillaamiseen, joissa syntyy ties mitä haitallisia yhdisteitä.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 21 marraskuu 2011 - 20:06

Itse suosin mikroa lähinnä sen takia, että se vaikuttaisi olevan ystävällisempi ravinnepitoisuudelle ja että ikäviä yhdisteitä syntyy vähemmän kuin tietyissä kypsennystavoissa. Kätevyys toki on myös yksi tärkeä syy mikron käyttämiseen.



#3 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 21 marraskuu 2011 - 20:10

Jos nyt oikein muistan, niin jenkeissä oli joku tyyppi, joka sai aikaiseksi urbaanilegendan mikron terveyshaitoista. Samat jutut jostain neuvostotiedemiesten vanhoista tutkimuksista pyörii ympäri nettiä vielä tänäkin päivänä. Mistään ei tietenkään löydy niitä tutkimuksia, eikä kukaan muu ole sellaisia tutkimuksia jostain syystä tehnyt.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#4 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 21 marraskuu 2011 - 20:32

Laitetaan kyseinen teksti tännekin:

Mikroaallot ja ruoka

Ilmeisesti Heikkilältä peräisin olevaa juttua:

Valmistusmenetelmällä voi pilata ruuan. Mikroaaltouuni tuhoaa lähes kaikki ruuan vitamiinit, entsyymit ja antioksidantit. Mikrolla valmistettu ruoka on pelkkiä tyhjiä kaloreita. Perinteiset menetelmät ovat parhaita ruuanvalmistusmenetelmiä. Höyrystäminen on terveellisin tapa valmistaa ruokaa. Joka aterialla olisi hyvä syödä jotain raakaravintoa.


Ainakaan antioksidantteja mikro ei tuhoa samalla tavalla kuin monet muut menetelmät (kyllä, jälleen se ärsyttävä narisevaääninen vegaanilääkäri):



Varsin erikoisilta vaikuttavat nuo Heikkilän väitteet siitä, että mikro käytännössä pyyhkäisee ruoasta lähes kaiken kaloreita lukuun ottamatta...

#5 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 21 marraskuu 2011 - 20:36

Siinä Heikkilä oikeassa, että höyrytys on paras. Kun keittää, niin silloinhan kannattaa juoda se keitinvesi. Siinä vedessä on ne kadonneet antioksidantit.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#6 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 21 marraskuu 2011 - 21:17

Aika monissa ruuissa maku kärsii mikroa käyttäessä. Maitokaakaokaan ei maistu samalta mikrossa tehtynä, eikä oikeaa kaakaota, eli suklaasta tehtyä, kyllä pystykään mikrossa tekemään. Kyllä mikro on hyvä laite eilisen ruuan lämmittämiseen, jos on vaan sellaista ruokaa, jonka rakenne ei siitä kärsi.

Tosiaan olisi mielenkiintoista nähdä kunnon yhteenveto todellisista mittaustuloksista, että kuinka mikro ja muut kypsennystavat vaikuttavat vitamiineihin ja muihin.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#7 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 22 marraskuu 2011 - 00:14

Mies nimeltä Hans Hertel on tämän jutun taustalla.

http://findarticles....2/ai_n13664949/

Näitä samoja tarinoita löytyy kaikista näistä "vaihtoehto"sivustoista:

http://www.mercola.c...ve/hazards2.htm
http://www.naturalne...ing_cancer.html

Neuvostoliitto ei ole koskaan kieltänyt mikroaaltouuneja: (väite on William Kopp -nimisen herran keksimä urbaanilegenda)

http://wiki.answers....anned_in_Russia

Evil inventors developing something that even the evil Soviet empire had to ban, how effective that is as anti microwave oven propaganda.

The question is valid given the sheer bulk of comment on the internet, but the simple truth is that microwave ovens were not banned in the old USSR. Urban Myth. No evidence whatsoever to support it.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#8 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 22 marraskuu 2011 - 01:56

Heh, tuo Mercolan sivulla oleva juttu verensiirrossa käytetyn veren lämmittämisestä mikrossa on jo melko seinähullua tekstiä. :lol2:

Ei varmaan joo kannata sitä verta mikroon laittaa. :lol2: En laittaisi sitä myöskään kattilaan tai paistinpannulle. :lol2:
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 C.G.B. Spender

C.G.B. Spender
  • Members
  • 90 Viestit

Lähetetty 22 marraskuu 2011 - 10:45

Mikroaaltouuni tekee jotkin ruuat ikävän makuisiksi. Esim. kala muuttuu mikrossa pahviksi :(

Mutta tuskin siitä tosiaan mitään terveydellistä haittaa on.

#10 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 22 marraskuu 2011 - 15:44

Hans Hertel ei ole ikinä julkaissut yhtäkään tutkimusta mikroaaltouunin haitoista. Hänen väitteillään ei ole tieteen kanssa mitään tekemistä.

Hertel didn't actually find that microwaved food caused cancer. And his "study," which no researchers have tried to reproduce, was never peer-reviewed of published in a scientific journal.

"Without knowing more about how he conducted his study, what he measured, how he measured it, and what he found, it's impossible to even begin to evaluate his findings," says Barry Swanson, a food scientist at Washington State University in Pullman.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#11 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 26 marraskuu 2011 - 16:58

mikroa voi ilmeisesti käyttää melko monipuolisesti ruuanlaittoon, ainakin jos on sellainen kombinaatiouuni tai käyttää niitä höyrystyspusseja. Tein joskus lounaani niissä, ja oletin että terveellisempää on, koska esim. brokkoli valmistui pussissa vähässä vedessä parissa minuutissa.

#12 Chike

Chike
  • Members
  • 79 Viestit

Lähetetty 29 marraskuu 2011 - 21:07

Mä ainakin käytän aina aamupuuron tekoon mikroa, liotin jonkin aikaa vaan hiutaleet mutta nyt ilmojen kylmetessä on mukavampi saada se yksittäinen puuroannos aina lämpimänä. Samoin illalla syön toisen annoksen samallalailla, soijarouheesta tehtynä.

Mutta, kasvikset ja juurekset mulla on aina tapana kuoria ja keittää, joten lähteekö niistä oikeasti kaikki (tai suurinosa) ravinteet?
Tuntuu aika, mm, tai kuulostaa pahanmakuiselta juoda se liemi.
Just porkkanat kyllä popsin mielummin raakana, ja hapankaalia tulee kiskottua joka päivä.

#13 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 29 marraskuu 2011 - 21:57

^Katso toi ylläoleva Gregerin video, jonka Mikko Lahtinen postas.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#14 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 01 joulukuu 2011 - 01:46

Mutta, kasvikset ja juurekset mulla on aina tapana kuoria ja keittää, joten lähteekö niistä oikeasti kaikki (tai suurinosa) ravinteet?


No, Cron-o-Meter sisältää tiedot monista keitetyistä vihanneksista, joista on ymmärtääkseni valutettu keitinvesi pois. Jos tiedot pitävät paikkansa, niin kyllä niitä vesiliukoisia vitamiinejakin on ihan mukavasti yleensä jäljellä. Ehkä tätä(kin) asiaa hieman kärjistetään.

Tuntuu aika, mm, tai kuulostaa pahanmakuiselta juoda se liemi.


Tuolla on joitakin vinkkejä keitinveden hyödyntämiseen:

Keitinvedelle käyttöä

#15 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 03 tammikuu 2012 - 22:06

Itse joku aika sitten tutkin asiaa ja ainoa negatiivinen tutkimus jonka silloin löysin oli, että mikroaaltouunissa lämmitettyyn maitoon tuli enemmän kolesterolioksideja kuin kattilassa keitettyyn.


http://www.pjbs.org/...line/fin265.pdf

Tässä oli tuo tutkimus.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#16 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 04 tammikuu 2012 - 00:00

Mikrossa lämmitetty maito maistuu aika erilaiselta kuin kattilassa lämmitetty. Mistähän se johtuu?
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#17 Dragofix

Dragofix
  • Members
  • 4 Viestit

Lähetetty 08 huhtikuu 2012 - 21:38

Ravintoainehävikki näyttäis olevan aika suurta.
http://onlinelibrary...a.1585/abstract
http://www.ncbi.nlm....pubmed/11238815

Makukin on aika kaarmeeta, varsinkin uudelleenlämmitettynä. Mikähän sen efektin luo?
Jos on uus uuni niin siitä irtoilee jotain tai jos ei siivoa sitä niin myös jotain?
Veden haihtuvuus?
Koostumus muuttuu ravintoainehävikin mukana erillaiseksi josta aiheutuu eri maku?
Näiden yhteisvaikutus?
Jotain muuta vielä?

En osaa vastata mutta kokemuksesta tiedän et mikroruoka maistuu tosi pahalle.

#18 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2012 - 00:33

Ravintoainehävikki näyttäis olevan aika suurta.
http://onlinelibrary...a.1585/abstract


Valitettavasti tiivistelmästä ei selviä, että miten pitkään parsakaalia lämmitettiin mikrossa.

#19 Dragofix

Dragofix
  • Members
  • 4 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2012 - 08:34

Valitettavasti tiivistelmästä ei selviä, että miten pitkään parsakaalia lämmitettiin mikrossa.


Veikkaisin että 6-10 minuuttia sekä hellalla että mikrossa joka on parsakaalin normaali keittoaika.

#20 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2012 - 09:27

Veikkaisin että 6-10 minuuttia sekä hellalla että mikrossa joka on parsakaalin normaali keittoaika.


Olisi tosiaan hyvä nähdä koko teksti ennenkuin tekee johtopäätöksiä. Joskus noi vertailut on tehty aika oudolla tavalla. Mikrossakin parsakaalia voi lämmittää joko höyryttämällä tai keittämällä, höyryttäminen lienee järkevämpää.

10 minuutissa parsakaali kyllä kuolee aika tehokkaasti. Itse höyrytän 1-3 minuuttia, jolloin vihreä väri kirkastuu houkuttelevaksi.

#21 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2012 - 14:44


Veikkaisin että 6-10 minuuttia sekä hellalla että mikrossa joka on parsakaalin normaali keittoaika.


Tuo on jo melko paljon, varsinkin, jos on menty lähemmäs kymmentä minuuttia. Sitten olisi vielä hyvä tietää, käytettiinkö kuumennuksessa vettä ja miten paljon. Myös käytetty teho olisi hyvä tietää.

Tuossa on vähän uudempi tutkimus, jossa on vertailtu useampaa kypsennystapaa parsakaalin suhteen:

Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli

Sieltä:

In conclusion, the current study clearly shows that nutrient and health-promoting compounds in broccoli are significantly affected by domestic cooking. All cooking treatments, except steaming, caused great losses of chlorophyll and vitamin C. Only boiling and stir-frying/boiling caused the loss of total carotenoids. All cooking treatments caused significant decreases of total soluble proteins and soluble sugars while steaming obtained the best retention. Total aliphatic and indole glucosinolates were significantly modified by all cooking treatments, except that total aliphatic glucosinolates were not modified by steaming. In general, the steaming led to the lowest loss of total glucosinolates, while stir-frying and stir-frying/boiling presented the highest. Among individual glucosinolates, the loss of glucobrassicin was notably higher when compared with other glucosinolates.


Tuossa siis parsaa kypsennettiin mikrossa viisi minuuttia täydellä teholla pienen vesimäärän avustuksella:

A microwave oven (LG Electronics, Tianjin Appliances Co., Ltd., Tianjin, China) at full power (1000 W) for 5 min was used for microwaving. 200 g of broccoli were placed in a plate and 10 ml water was added to prevent broccoli from being burned during cooking. The broccoli in the plate was placed in the microwave oven for 5-min cooking, and then drained off.


Jos katsotaan ravinnehävikkiä, niin mikro ei ole ensimmäinen kypsennysmenetelmä, joka päätyisi omalle kiellettävien listalle. Höyrytys vaikuttaa kuitenkin olevan parempi vaihtoehto. Raakaan vertailu taas ei välttämättä anna hyvää kuvaa asiasta, sillä vaikka kypsennetyssä olisikin pienempi määrä tiettyjä ravinteita, niin niitä saattaa kuitenkin saada hyödynnettyä enemmän.

#22 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2012 - 15:44

http://www.ncbi.nlm....pubmed/11238815


Tämä taas ei ole niinkään mikään mikron aiheuttama ongelma, vaan liittyy yleisesti valkosipulin kuumennukseen. Tuon takia esimerkiksi Michael Greger suosittelee syömään valkosipulin raakana tai sitten murskaamaan sen kymmenen minuuttia ennen kypsennystä:

The secret to maintaining the anti-cancer effects of garlic is to either eat it raw (think salsa, homemade dressings, pesto, etc) or crush the garlic first, wait ten minutes, and then cook it. You know those chemical flares? You bend them, two chemicals mix and a light-emitting reaction takes place? The same kind of thing happens in garlic. Floating around in the cytoplasm of garlic cells is a compound called alliin and packed away in tiny intracellular storage compartments (called vacuoles) is an enzyme called alliinase. When the garlic tissues are crushed, the two mix and alliinase turns alliin into allicin, the phytonutrient thought to be responsible for many of garlic’s health benefits. Cooking destroys the enzyme, though, so even if you crush your garlic, if it’s thrown immediately into the pan, little allicin may be produced. Allicin is relatively heat stable, though, so if you chop your garlic and wait 10 minutes for the allicin to be formed, you can then cook it (the enzyme has already done its work) and presumably maintain many of the benefits.


#1 Anticancer Vegetable

Samasta asiasta huomautetaan tuossa linkitetyssä tiivistelmässä:

Allowing crushed garlic to "stand" for 10 min before microwave heating for 60 s prevented the total loss of anticarcinogenic activity.



#23 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2012 - 23:45

Luin vielä tuon aiemmin mainitun valkosipulitutkimuksen kokonaan. Melko hankala tuota on mielestäni vääntää esimerkiksi sellaiseksi, että mikroaaltouuni olisi jotenkin poikkeuksellisen paha kypsennystapa tässä mielessä. Varsinkin, kun lyhyemmällä kuumennuksella mikroaaltouunissa ei havaittu juurikaan negatiivista vaikutusta. Kauemmin kypsennettäessä vahinkoa voi vähentää murskaamalla ja odottamalla kymmenen minuuttia, kuten aiemmin todettiin.

In our recent studies (Fig. 2), supplements with raw garlic given by gastric gavage reduced DMBA induced DNA adduct formation by 64%. Microwave treatment of garlic for 30 s did not influence the degree of protection; however, garlic crushed or not crushed before microwave heating for 30 s resulted in a 62 and 61% reduction, respectively, in adduct formation. Microwaving uncrushed garlic for 60 s completely blocked the ability of garlic to suppress the adduct formation. Crushing and immediately microwaving for 60 s similarly blocked the protection offered by garlic. However, maintaining crushed garlic at room temperature for 10 min before 60 s of microwave heating partially restored the anticarcinogenic properties, although the protection was 30% less than that for unmicrowaved garlic. Similarly, oven-heated whole garlic (garlic without cutting the top) for 45 min thoroughly obstructed the anticarcinogenic benefit of garlic. If intact garlic was cut at the top and allowed to “stand” for 10 min before oven heating, it still maintained partial protection compared with unheated garlic.


The Influence of Heating on the Anticancer Properties of Garlic

Lähetetty kuva

#24 max

max
  • Members
  • 59 Viestit

Lähetetty 05 helmikuu 2013 - 18:31

no nyt oon ruvennu ottaan eväitä töihin mukaan ja muutaman minsan mikrotus pääsääntöisesti riisille ja kanalle aiheuttaa ilmavaivoja/ripulia ja jos perinteisesti lämmittää kotosalla niin ei ole mitään ongelmia... kyllä se mikro jotain siihen ruokaan vaikuttaa,  meikäläinen vetää tästälähin eväät kylmänä






0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää