Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH) eli karppaus


 • Kirjaudu vastataksesi
183 vastausta aiheeseen

#176 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 15 tammikuu 2013 - 03:29

Karppaus varmaan sopii joillekin, mutta aiheen tiimoilta on ilmeisesti levitetty aika paljon väärää tietoa. Esim. ns. insuliinihypoteesiä näkee yhä kerrattavan esim. bodauslehdissä. Nyt jotkut kovapäisimmätkin ovat ruvenneet epäilemään sitä omien kokemustensa pohjalta: http://robbwolf.com/...thoughts-part-1

 

I’d cut carbs…but to no effect on body composition. Slowly I realized, both by experimentation and by really looking at the literature: CALORIES MATTERED MORE THAN CARBS FOR BODY-COMP.

 #177 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 15 tammikuu 2013 - 10:03

^Robb Wolf on täysin foliohattu liigaa. Kirjoitttelevat salaliitto vivahteisia tarinoita hämmentyneille läskeille. Samaa settiä harrastaa Suomessa mm. Christer Sundqvist ja Tolonen. Kiva, että Wolf valmis haastamaan omat näkemyksensä, mutta ei tätä ravintotieteiden Wincapita jengiä oikein jaksaisi.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#178 Toni Rissanen

Toni Rissanen
 • Members
 • 133 Viestit

Lähetetty 15 tammikuu 2013 - 10:30

VHH-ruokavalio kai muuttaa suoliston mikrobikannan koostumusta verrattuna runsashiilariseen valioon, millä lienee paljon vaikutusta siihen, miten hyvin viljakuitu "sulaa". En tosin tiedä aiheesta mitään, mutta kiinnostaa.

 

Nyt iskit mielenkiintoiseen aiheeseen. On pitänyt jo parin kuukauden ajan aloittaa täällä uusi ketju aiheista 'kuidut, suolistobakteerit ja lyhytketjuiset rasvahapot'. Mutta laiskuus ja elämä. No, briiffaan tähän perusjutut siitä mitä piti käsitellä.

 

Probiootit sisältää hyviä bakteereja joita halutaan suolistoomme. Prebiootit on ruokia, mitkä ruokkivat näitä hyviä bakteereja - eli ruokia missä on liukoisaa eli geeliytyvää kuitua (kaurapuuron beta-glukaani, omenan ja sitrushedelmien pektiini, palkokasvit, psyllium).

 

Kuituja on kahta lajia, liukoisaa ja liukenematonta (mitä löytyy täysjyvistä, kasvisten kuorista, palkokasveista, jne). Liukenematon ei muutu missään vaiheessa ruoansulatusta ja sen hyöty on läpimenoajan nopeutumisessa. Liukoisa taaskin hidastaa läpimenoaikaa, mutta se ruokkii hyviä bakteereja.

 

Hyvät bakteerit on hyviä useammasta syystä. Esim, ne pitävät muut bakteerit aisoissa. Paljon mielenkiintoisempaa on, että ne tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja (etikkahappo, propionihappo, voihappo), joita meidän elimistö voi käyttää ravinnoksi. Voihappo on paksusuolen seinämien ensisijainen energianlähde. Toisinpäin, jos suoliston hyvät bakteerit eivät saa tarpeeksi ja säännöllisesti ruokaa (geeliytyvää kuitua), paksusuoli ei voi hyvin, koska se ei saa tarvitsemaansa energiaa. Vuotava suoli jne.

 

Kannattaa googlata 'butyric acid + jotain', niin tod näk löytyy aika paljon juttua aiheesta.

 

tl;dr - Syökää kulhollinen kaurapuuroa kerran päivässä.


 • S@mppa tykkää tästä

#179 S@mppa

S@mppa
 • Members
 • 148 Viestit

Lähetetty 15 tammikuu 2013 - 11:59

^ Hyvä kirjoitus Tonilta. Itselle ei tullut uutta tuossa tekstissä, mutta ihan hyvä oli lukea kertauksena asiaa kuiduista.

 

Itse saan eri kasviksista kaiken tarvitsemani liukenevan kuidun. Liukenematonta (viljakuidut) en koe tarvitsevani juuri lainkaan. Kakka tulee kyllä pönttöön asti, eikä ummeta. Suolisto voi kaikin puolin hyvin, kunhan en lähde hurjastelemaan viljojen kanssa.#180 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 15 tammikuu 2013 - 14:30

kyllä noista yhden ketjun voisi polkaista. Ehken myös kauran lisäksi hapankaali ja maa-artisokka olisivat hyväksi. Mitähän näitä nyt olisi.#181 Jea!

Jea!
 • Members
 • 162 Viestit

Lähetetty 02 helmikuu 2013 - 16:19

Kai tämä jossain mielessä on positiivinen uutinen:

http://yle.fi/uutise...anhimon/6477491

 

Heikkilä hoitaa tai neuvoo vuosittain arviolta paria tuhatta ihmistä.
Potilaat hakeutuvat Heikkilän hoitoon usein diabeteksen ja ylipainon
takia. Kun syömisistä karsitaan turhat hiilihydraatit, varsinkin sokeri,
viljatuotteet, pasta ja riisi, tapahtuu usein kummia.

- Dieetillä
on dramaattinen, positiivinen efekti ryyppäämiseen. Hyvin paljon on
potilaita, jotka ovat lopettaneet juomisen aloitettuaan
vähähiilihydraattisen ruokavalion, lääkäri Antti Heikkilä kertoo.
 

Sokeri ja alkoholi: myrkkyä molemmat

Potilaiden
kokemukset ovat herättäneet Heikkilän pohtimaan ruokavalion ja
alkoholismin suhdetta. Hän uskoo, että sekä sokeri että alkoholi
vaikuttavat haitallisesti aivoihin. Hänen mukaansa voi olla, että sokeri
vaikuttaa samoissa aivojen osissa, joissa myös esimerkiksi morfiini
vaikuttaa.

- Usein dokaajilla on myös sokerinhimo. Kun karkki jää
pois ja hiilarit ruokavaliossa matalaksi, brenkkukin häviää, Antti
Heikkilä kertoo asiakkaittensa kokemuksista.

Heikkilä onkin vakuuttunut ruokavalion ja alkoholismin yhteydestä.

- Kun vetää hiilarit alas, ei maistu kenellekään se viina.

Karppauksesta apu alkoholismiin

Antti
Heikkilä on puolustanut vähähiilihydraattista ruokavaliota jo pitkään.
Hän on lääkärikunnan piirissä myös kiistelty hahmo. Toistaiseksi ajatus
vähähiilihydraattisen ruokavalion käyttämisestä alkoholismin hoidossa ei
ole saanut vastakaikua.
 

- Olen yrittänyt puhua A-klinikoille, mutta he ovat
vaihtaneet puheenaihetta. Dieetti on kuitenkin toiminut erittäin hyvin
etenkin miehillä. Tämä olisi mielenkiintoinen tutkimuksen aihe, Heikkilä
pohtii.

Tutkimustiedon puutteessa viranomaisten suhtautuminen
ruokavaliokokeiluihin on nuivaa. Karppausguruksikin tituleerattu
Heikkilä haastaa ihmiset kokeilemaan hiilihydraattien vähentämistä.

-
Niille ihmisille, jotka pyörii alkoholiongelman kanssa suosittelen
kokeilua. Karsi kahdeksi kuukaudeksi hiilihydraatit minimiin ja kokeile,
väheneekö myös viinanhimo.

 

 

Tosin eiköhän tässä ole kyse siitä efektistä, että kun vaihdat dieettiä,
paino alkaa pudota, aloitat ehkä myös liikunnan, ja näin huonot
elämäntavat alkavat karsiutua itsestään pois. Tuskin ne "hiilarit"
viinanhimoon ajaa.

 

 #182 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 21 tammikuu 2014 - 05:49

Karppaus on nykyään niin muodikasta, että jopa jotkut huippu-urheilijat karppaa.

Huippu-urheilijoiden ravintovalmentaja kauhistelee karppausta

 

Yleltä tuli joku aika sitten joku urheilijoiden elämästä kertova ohjelmasarja. Silmään pisti Jarkko Niemisen karppaaminen siinä. :)


 • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#183 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 05 helmikuu 2014 - 15:10

Hyvä kirjoitus, missä nämä karppaajien maallikkoteoriat insuliinista kumotaan:
 

Insuliini ja läski
 

Hiilihydraatteja vastaan kampanjoivien harhaan johtava ajatuskulku on seuraava: Insuliini lisää rasvojen varastoitumista rasvakudokseen. Koska hiilihydraatit lisäävät veren insuliinia, ne lihottavat. Ravinnon rasva ei lisää veren insuliinia juuri lainkaan. Siksi rasva ei mene rasvakudokseen eikä siis lihota.

Vaikka päättely insuliinista saattaa kuulostaa loogiselta, se on täysin virheellinen yksinkertaistus. Sen esittäjät ovat poimineet ihmisen aineenvaihdunnasta yhden palan ymmärtämättä rasvan varastoitumisen kokonaisuutta.

 

Insuliinia tarvitaan jatkuvasti, myös yöllä ja paastotilassa. Siksi sitä on pieniä määriä veressä jatkuvasti. Tämä määrä onneksi riittää siirtämään ruuan rasvoista peräisin olevat rasvat rasvahappoina rasvasoluihin.

Mitähän ihmiselle tapahtuisi, jos rasva ei siirtyisi rasvakudokseen? Rasvaisen aterian jälkeen veressä on paljon rasvaa. Jos silloin otetaan verinäyte, nähdään veriplasman olevan rasvahiukkasista maitomaisen samean. Se ei ole mikään terveellinen tila. Onneksi elimistö kykenee puhdistamaan veren liiasta rasvasta siirtämällä sitä rasvasoluihin ja myös maksaan.

 

Kuulin hiljan, että hiilihydraatti-insuliini keskustelu on pelottanut diabetesta sairastavia. Vastaanotoille on ilmaantunut potilaita, jotka eivät halua enää käyttää insuliinia lihomisen vuoksi. Heille haluan kertoa, että insuliini ei ole mikään "lihotushormoni". Silloin kun korvataan insuliinin puutosta ja insuliiniannos on sopiva, se turvaa diabeetikon terveyden eikä suinkaan lihota. Jos insuliinihoidon aikana lihoo, se johtuu liiallisista kaloreista.

Rasvat siirtyvät varastoon jopa "liukkaammin" kuin hiilihydraatit. Rasvasoluun siirretään rasvahappoja, joita ravinnon rasvassa on valmiina. Siksi rasvana saadun liikaenergian varastoiminen on yksinkertaista. Työhön kuluu vain neljä prosenttia syödyn rasvan energiasisällöstä.

 

Tärkkelyksestä peräisin oleva glukoosi pitää muuttaa rasvahapoiksi, ennen kuin ylimäärä voidaan varastoida rasvana. Kun varastoidaan hiilihydraattiylimäärä rasvaksi, aineenvaihdunta joutuu ponnistelemaan enemmän, ja siihen tarvitaan energiaa. Tutkijat ovat mitanneet, että hiilihydraatteina saadusta liikaenergiasta kuluu yli kymmenen prosenttia, ennen kuin se on varastoituna rasvakudoksessa.

 

Jo yli kolmekymmentä vuotta sitten ravintotutkijat totesivat, että Atkinsin dieetille siirtyneiden henkilöiden energian saanti vähenee. Dieetillä laihdutaan yksinkertaisesti siksi, että kaloreita saadaan vähemmän.

Tämän saatoin todeta eräällä illallisella, kun vieressäni istui henkilö, joka kertoi olevansa Atkinsin dieetillä. Hän jätti syömättä leivän, perunat ja jälkiruuan. Laskelmani mukaan hän yhdellä aterialla söi 300 kilokaloria vähemmän kuin minä. Tehokas keino vähentää kaloreita!


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#184 banaani

banaani
 • Members
 • 30 Viestit

Lähetetty 25 syyskuu 2014 - 20:51

http://www.iltasanom...8742458059.html

 

 

Cleveland Cavaliersiä edustava James kertoi Sports Illustratedille, että hän on noudattanut yli kaksi kuukautta tiukkaa linjaa syömisissään.


- Ei sokeria, maitotuotteita, hiilihydraatteja. Söin vain lihaa, kalaa, vihanneksia ja hedelmiä. Siinä kaikki, 67 päivää peräkkäin.

James kertoi alkujaan suunnitelleensa kuukauden dieettijaksoa, mutta päättäneensä jatkaa tupla-ajan, koska "olo oli niin hyvä".

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää