Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Kolesteroli


 • Kirjaudu vastataksesi
109 vastausta aiheeseen

#26 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 joulukuu 2011 - 17:46

http://bjp.rcpsych.o...175/3/259.short

BACKGROUND It has been suggested that low serum total cholesterol is associated with an increased risk of suicide.

AIMS To study the association between serum total cholesterol, depression and suicide using versatile, prospective data.

METHOD A total of 29,133 men aged 50-69 years were followed up for 5-8 years. Baseline blood samples were analysed for serum total and high-density lipoprotein cholesterol concentrations. Self-reported depression was recorded, data on hospital treatments due to depressive disorders were derived from the National Hospital Discharge Register and deaths from suicide were identified from death certificates.

RESULTS Low serum total cholesterol was associated with low mood and subsequently a heightened risk of hospital treatment due to major depressive disorder and of death from suicide.

CONCLUSIONS Our results suggest that low serum total cholesterol appears to be associated with low mood and thus to predict its serious consequences.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#27 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 10 joulukuu 2011 - 17:50

^Kiva, mutta vegetaristeilla ja etenkin vegaaneilla huomattavasti vähemmän masennusta, stressiä ja muuta ala-kuloisuutta. En pysty kommentoimaan tutkimusta, mutta tuskin on kyse alhaisista kolesteroleista kasvissyönnin yhteydessä.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#28 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 11 joulukuu 2011 - 10:19

LDL tosiaan nousee kalaöljyllä, Tolosen mukaan vain suuripartikkelinen "vaaraton" LDL (Tolosen mukaan myöskään E-EPA ei nosta LDL:ää). Mielenkiintoinen huomio tuo, että LDL kuitenkin lopulta laski aloitustasolle. Healthy Skeptic kirjoitteli tutkimuksista, joiden mukaan kalaöljy nostaa oxidized LDL:ää. Omega-3 on kaikista rasvahapoista helpoiten hapettuvin ja hapettumista tapahtuu vielä kehossakin.


EDIT: Täällä kommenttiosiossa vihjaillaan, että triglyjen laskeminen nostaa automaattisesti LDL:ää, koska LDL:ää ei mitata vaan se lasketaan Friedewaldin kaavalla (kaava Tolosen sivuilta): LDL = kokonaiskolesteroli - HDL - TGL/2,2 (kun yksikkönä on nmol/l).

http://www.pronutrit...nnon-rasvoista/

Kalaöljy laskee triglyjä ja nostaa LDL:ää...vai pitäisikö sanoa eli nostaa laskennallista LDL:ää. Näin kävi kun triglyt olivat 0,63 mmol/l:

"suora LDL-mittaus antoi 25% alemman tuloksen kuin Friedewald. Toimiihan se kaava kuitenkin valtaosalla ihmisista joilla on tyypillinen TG-arvo. Systeemi voisi siis olla se, etta jos TG alittaa tietyn arvon LDL mitattaisiin suoraan, kuten silloin jos TG on niin korkea ettei LDL:aa voi edes laskea. Tai sitten kaytettaisiin iranilaisyhtaloa."

Täällä voi laskea LDL:n iranilaisyhtälöllä, jonka pitäisi antaa oikeampi tulos silloin kun triglyt on alle 1.1:

http://homepages.sli...36/LDL_mmol.htm

Meikäläiselläkin tulee Friedewaldilla 4,4 ja iranilaisella 3.3! Hiihaa.

#29 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 17 joulukuu 2011 - 13:38

Vegaanisten/vegetarististen ruokavalioiden omalaatuisuudesta tuon lipidiasian suhteen kertoo kyllä se, että vaikka mm. tärkeänä pidetty HDL/trigly-suhde huononisi, ei se näytä sinällään johtavan ongelmiin sydänterveydessä. Syy voi olla usein laskeva LDL, tai sitten muutokset lipoproteiinien koostumuksessa, kasvien syönnin fiksuus sinällään ja monet muut asiat.

 Kolesteroli on välttämätöntä terveydelle ja sen keinotekoinen laskeminen lisää mm. neurologisia ja psykiatrisia ongelmia kontrolloiduissa tutkimuksissa. Elimistö osaa kyllä tehokkaasti pitää yllä ihan riittäviä kolesterolitasoja, mutta niiden tarkoituksellinen (ja nopea) laskeminen ainakin voi tuottaa ongelmia. äkkipikaisuus, aggressiivisuus ja riskikäyttäytyminen ovat tunnetuimpia, mitkä voivat näkyä myös pidemmässä juoksussaa mm. statinoinnin yhteydessä. Statiinien aiheuttamat muutokset tärkeissä verimarkkereissa sinällään lähes pelkästään välittyvät aivan muiden mekanismien kuin LDL:n laskemisen kautta. LDL ja LDL:n oksidaatio eivät ole myöskään naimisissa keskenään, kuten voisi olettaa. Kokonaiskuolleisuus on viime kädessä paras markkeri kaikista ja vieläpä sellainen, johon ei ole nokan koputtamista.#30 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 17 joulukuu 2011 - 13:45

Paras tapa pitää kolesterolit alhaalla on kasvipohjainen whole-food veganismi. Tässä kontekstissa, kolesteroli ei voi olla liian alhainen.

William Castelli, maailman laajimman sydäntautitutkimuksen yksi päätutkijoista, hyvä haastattelu kolesterolista.

http://www.prescript...transcript.html

Suosittelen myös kaikille primitive nutrition sarjan osioita "The infamous" ja "confusionist" ja "cholesterol" ja "anything but LDL" siellä on hyvää materiaalia.

Pidän siitä että Neonomide on alkanut esiintyä tyylikkäämpin. Kaikki uudet kolesterolitutkimukset ovat statiiniaikakaudelta ja nämä "kolesterolin liian alhainen määrä" heijastaa nimenomaan keinotekoisuutta. Statiineja ei pitäisi syödä kuin ne joilla on vakava sydäntauti. Neonomidella olisi potentiaali tulla aika big-shot blogistiksi jos katsoisi kunnolla "primitive nutrition"-sarjan ja luopuisi pahimmista ylilyönneistä, sekä kävisi yliopiston tilastotieteen jatkokurssin ja olisi kärryillä epidemiologisen tutkimuksen metodeista.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#31 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 17 joulukuu 2011 - 14:17

Paras tapa pitää kolesterolit alhaalla on kasvipohjainen whole-food veganismi. Tässä kontekstissa, kolesteroli ei voi olla liian alhainen.

Voipas, olen linkannut näistä kontrolloiduista tutkimuksista aiemmin toiseen ketjuun. Mikäli niiden refutointi kiinnostaa niin voidaan toki skannailla kokotekstejä ja katsella mitä muita selittäviä tekijöitä olisi. Esimerkiksi piilevä keliakia voi vaatimattomasti kymmenkertaistaa ahdistushäiriöt jne.

Pidän siitä että Neonomide on alkanut esiintyä tyylikkäämpin.

Kiitos. Tosin tyyliäni usein kommentoidaan vain positiivisena muutenkin.

Kaikki uudet kolesterolitutkimukset ovat statiiniaikakaudelta ja nämä "kolesterolin liian alhainen määrä" heijastaa nimenomaan keinotekoisuutta. Statiineja ei pitäisi syödä kuin ne joilla on vakava sydäntauti.

En nyt ihan ymmärtänyt pointtiasi. Statiinitutkimusten kritiikkiä on esiintynyt aina niiden keksimisestä lähtien ja meno kiihtyi viimeistään de Lorgerilin kritiikin myötä (hänen mukaansa suurimmat vuoden 2003 jälkeen julkaistut statiinitutkimukset ovat epäilyttäviä tai muuten vain pettymyksiä). On erityisen epäilyttävää, kuinka statiinien välisiä tehoeroja ei olla napakammin liitetty niiden välisiin eroihin jotka eivät liity kolesterolitasoihin. Aiemmat tutkimukset toki sisältävät hyviäkin tuloksia (sydäntapahtumissa, erit. sekundaaripreventiossa) mutta kriteerit olivat silloin höllempiä (mikä on de Lorgerilin ideakin).

Minusta statiinikritiikkiä voi lukea nimenomaan LDL-teoriaa sinällään vastustavana ja samalla myös pitää kysyä (jos uskalletaan) välittyvätkö vähärasvaisten dieettienkin (oletetut) sydänedut muiden kuin kolesterolitasojen välityksellä.

Sinällään en jaksa tuota ylempää edes kysyä, koska parhaat tutkimukset ruokavalioperusteisessa ehkäisyssä ovat suosineet korkearasvaisempaa, ILMAN mitään muutoksia vuosienkaan aikana LDL-tasoissa - Lyon diet-heart etupäässä (on muitakin). On ihan turha selitellä 70% sydänkuolleisuuden laskua LDL-kolesterolilla, koska se ei liikahtanut pätkääkään.

Niin mikähän siinä on kun WHI:n kaltaiset mammuttitutkimukset ampuivat vähärasvaisemmalta jo jalat pois aikaa sitten - miksi vähärasvaisuutta pitää edelleen puolustella jonain magic bullettina? Ainakaan väestötasolla sillä ei mm. jenkkikontekstissa näytä olevan annettavaa (en tosin tiedä onko VM-malleillakaan).

#32 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 17 joulukuu 2011 - 14:25

Voipas, olen linkannut näistä kontrolloiduista tutkimuksista aiemmin toiseen ketjuun. Mikäli niiden refutointi kiinnostaa niin voidaan toki skannailla kokotekstejä ja katsella mitä muita selittäviä tekijöitä olisi. Esimerkiksi piilevä keliakia voi vaatimattomasti kymmenkertaistaa ahdistushäiriöt jne.


LOL! Anna dataa tästä niin katsotaan.

Tässä minun puolestani, pelaat pelkillä myyteillä:

http://www.youtube.com/watch?v=UDAMlG55SGc&feature=player_embedded

Referoimissasi tutkimuksissa ei ollut mitään tekemistä vegaanisista/vegetaristisista dieteistä, ei varmaan edes ravinnon kontekstista yleensä. En edes ymmärrä miten voit väittää muuta. Vegetaristeilla huomattavasti pienempi riski sairastua masennuksen ja mielen häriöihin kaikkisyöjiin verrattuna, aiheesta kliinistä näyttöä.

Keliakkia on vain 1% ihmisistä, miten tämä edes liittyy aiheeseen? Otan sanani takaisin. Ei sinun tyylissäsi olekaan mitään hyvää, menit taas sille tasolle josta en pidä.

"You know, we know that if I can get your total cholesterol down around let's say 100 to 130 or so, and I have maybe not quite a billion people on the earth like that, and those people cannot get atherosclerosis. You know in the China Study, for example, when Chou En-lai was dying of cancer he started a study in China just like the Framingham Study. The only difference was it was in 880,000,000 people so it was a little larger than the Framingham Study. But you know they found these villages in China where you couldn't get a heart attack or you couldn't get diabetes and the women couldn't get breast cancer and you know their total cholesterol were 127, but the chances we could ever get Americans down that low with diet and exercise are not good".

William Castelli, principal researcher of the Framingham heart study.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#33 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 17 joulukuu 2011 - 14:34

Sinällään en jaksa tuota ylempää edes kysyä, koska parhaat tutkimukset ruokavalioperusteisessa ehkäisyssä ovat suosineet korkearasvaisempaa, ILMAN mitään muutoksia vuosienkaan aikana LDL-tasoissa - Lyon diet-heart etupäässä (on muitakin). On ihan turha selitellä 70% sydänkuolleisuuden laskua LDL-kolesterolilla, koska se ei liikahtanut pätkääkään.


Yes, parempi vaan ettei mennä sille tasolle. Siis ihan sinun uksottavuutesi kannalta. Suosittelen videosarjan primitive nutrition osioita "The best of Low-Carb Research". Jos tosiaan voit väittää korkea-rasvaisen dietin olevan hyvä juttu tuon jälkeen niin good luck.

Comparison of 4 diets of varying glycemic load on weight loss and cardiovascular risk reduction in overweight and obese young adults: a randomized controlled trial.


"Both high-protein and low-GI regimens increase body fat loss, but cardiovascular risk reduction is optimized by a high-carbohydrate, low-GI diet".

http://www.ncbi.nlm....pubmed/16864756

Lyonin trial'lissa 25% potilaista uusi sydänkomplikaatio neljän vuoden jälkeen, huono dietti voittaa aina huonomman, mutta minä olen kiinnostunut terveydestä. Mutta kiva kuitenkin että olet kiinostunut nykyjään selvästi enemmän kasvipohjaisista ruokavalioista.

"Niin mikähän siinä on kun WHI:n kaltaiset mammuttitutkimukset ampuivat vähärasvaisemmalta jo jalat pois aikaa sitten - miksi vähärasvaisuutta pitää edelleen puolustella jonain magic bullettina? Ainakaan väestötasolla sillä ei mm. jenkkikontekstissa näytä olevan annettavaa (en tosin tiedä onko VM-malleillakaan)".

Tämä on käyty läpi moneen otteeseen. Kyllä ei ole näyttöä siitä että vähärasvaiset sipsit parempia kuin runsasrasvaiset. Tai no tosin pieni etu vähärasvaisille diettaajilla WHIssa 9% pienempi riski sairastua rinta-syöpään. Kiinostaako sinua tietää onko vähärasvainen donitsi parempi kuin tavallinen donitsi? Mitä käytännön implikaatioita WHI tutkimuksesta oli sinulle? Ehkä parempi olisi tarkastella kansainvälisiä tutkimuksia joissa kohortit täyttyvät esim. Aasian ja Keski-Afrikan väestöistä siis väestöistä joilla on tapana syödä vähärasvaista kasvisruokavaliota, ei siis eläinpohjaista tehdasruokaa ja kikkailla yhden makroravinteen varassa kuten Amerikan kohorteissa. Kyllä vähärasvaiselle kasvidietillä on paljon annettavaa Jenkeissä CNN lähetti jo toisen kerran mammuttidokumentin aiheesta "The last heart attack", joka seuraa mm. Bill Clintonin kokemuksia Esselstynin ruokavaliosta. Tämän on nyt nähnyt parikymmentä miljoona amerikkalaista.

Miksi värärasvaisuutta pitää puolestella magic bullettina, jaa. Ota maailman kattavimman sydäntutkimuksen päätutkijaan, William Castelliniin yhteyttä ja kysy:

Heart Disease Risk: Cholesterol and Lipids in 2011
What Do We Really Know?


http://www.prescript...transcript.html

"KIRK HAMILTON: But what would the diet be if you didn't have drugs and you could get everybody to do exactly what you wanted diet-wise in the United States? How would you reverse the heart disease?"

"DR. WILLIAM CASTELLI: Well you'd have them on a pure vegetarian diet and not getting fat on the vegetarian diet."

KIRK HAMILTON: Correct. So in your regression vegetarian diet, your ideal one, would it have any fat in at all? In other words, would it have nuts and seeds in it at all, or added oils or

DR. WILLIAM CASTELLI: It can have some nuts and seeds. It wouldn't have a lot of fat, and we've had a lot of these new diets come along to teach you how to get rid of all the refined carbohydrate. One of them, like in the recent Reader's Digest said eat sirloin. Well that would be a mistake because when you eat fat it goes into your blood, as chylomicrons. Well they're not atherogenic, but they're quickly converted to two of the most atherogenic things we know of, chylomicron remnants and the free fatty acids. And they shower down on your artery wall after a high fat meal and make fat deposits. And show me a country that eats that kind of fat and all that stuff that is free of atherosclerosis, there isn't one.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#34 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 22 joulukuu 2011 - 15:19

Anteeksi lyhyt frettaus, mutta pitää ihan hieraista silmiä ja kompata 100% Harrisia Mateszin Primitive Nutrition -sarjan ja erityisesti tiettyjen (mm. kolesterolijuttujen) suhteen:

"A UL is not set for saturated fatty acids because any incremental increase in saturated fatty acid intake increases CHD risk." (National Academic Press) [emphasis added]
- -
You will find that all major expert panels around the world maintain this position. (Matesz)

http://donmatesz.blo...ue-parts-4.html

Mistä lähtien kastematotutkimuksia siteerannut Matesz on alkanut siteerata komiteoita omien näkemystensä tueksi? Näköjään nyt.

Harris:

You go from one batshit crazy extreme to another, and now basically have zero credibility. And I'm not even counting the superstitious nonsense you tout about "traditional chinese" medicine, yin and yang and other pseudoscientific bullshit.

Just noin!

#35 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 22 joulukuu 2011 - 15:33

Tuo viittaamasi tutkimus käsitteli rasvaprosentteja ja lipoproteiineja, mutta ei edes maininnut päätetapahtumia (kuten kuolemia).

Kiitos tosin linkistä, siinä on kivoja viitteitä debunkkaamaan himoasi viittailla "hiilarit kuin hiilarit on samanarvoisia" -juttuihisi:

Ebbeling CB, Leidig MM, Sinclair KB, Hangen JP, Ludwig DS. A reduced-glycemic load diet in the treatment of adolescent obesity. Arch Pediatr Adolesc Med. 2003;157:773-779. FREE FULL TEXT Lähetetty kuva
5. Bouché C, Rizkalla SW, Luo J, et al. Five-week, low–glycemic index diet decreases total fat mass and improves plasma lipid profile in moderately overweight nondiabetic men. Diabetes Care. 2002;25:822-828. FREE FULL TEXT Lähetetty kuva
6. Pereira MA, Swain J, Goldfine AB, Rifai N, Ludwig DS. Effects of a low–glycemic load diet on resting energy expenditure and heart disease risk factors during weight loss. JAMA. 2004;292:2482-2490. FREE FULL TEXT Lähetetty kuva
7. Brynes AE, Mark Edwards C, Ghatei MA, et al. A randomised four-intervention crossover study investigating the effect of carbohydrates on daytime profiles of insulin, glucose, non-esterified fatty acids and triacylglycerols in middle-aged men. Br J Nutr. 2003;89:207-218. FULL TEXT | WEB OF SCIENCE | PUBMED Lähetetty kuva
8. Stern L, Iqbal N, Seshadri P, et al. The effects of low-carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults: one-year follow-up of a randomised trial. Ann Intern Med. 2004;140:778-785. FREE FULL TEXT Lähetetty kuva
9. Sloth B, Krog-Mikkelsen I, Flint A, et al. No difference in body weight decrease between a low-glycemic-index and a high-glycemic-index diet but reduced LDL cholesterol after 10-wk ad libitum intake of the low-glycemic-index diet. Am J Clin Nutr. 2004;80:337-347. FREE FULL TEXT Lähetetty kuva
10. Ebbeling CB, Leidig MM, Sinclair KB, Seger-Shippee LG, Feldman HA, Ludwig DS. Effects of an ad libitum reduced glycemic load diet on cardiovascular disease risk factors in obese young adults. Am J Clin Nutr. 2005;81:976-982. FREE FULL TEXT Lähetetty kuva
<a href="http://archinte.ama-...OI60038-11">11. Noakes M, Keogh JB, Foster PR, Clifton PM. Effect of an energy-restricted, high-protein, low-fat diet relative to a conventional high-carbohydrate, low fat diet on weight loss, body composition, nutritional status, and markers of cardiovascular health in obese women. Am J Clin Nutr. 2005;81:1298-1306. FREE FULL TEXT#36 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 23 joulukuu 2011 - 16:15

Mozaffarian ja Capewell Harvardista ja Liverpoolista ovat koostaneet syyskuussa yhteen parhaat globaalin tason strategiat vähentää sydänsairauksia:

http://www.ncbi.nlm.... ... .d5747.pdf

Huomattavaa erityisesti uusitupamaisen tyydyttyneillä rasvoilla pelottelun ja kolesterolimanian puute sekä alkoholin (etenkin viinin) puuttuminen. (mikä tuoksahtaa politisoinnille)

Suomeksi keskustelua täällä:

http://www.pronutrit... ... jumiseksi/

#37 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 23 joulukuu 2011 - 16:26

LOL....whatever.

Sinähän rakastat bulkkitärkkelystä? :)

Harvardin sedät ja tädit ovat julkaisseet mukavan uuden kirjan jossa mainitsivat että vähärasvaisen ruokavalionkin voi koostaa terveellisesti, mutta useimmiten sillä ajaudutaan syömään liikaa fanittamaasi bulkkitärkkelystä. Japanilaista ruokavaliota tai kasvisruokavaliota he eivät pitäneet huonoina, mutta eivät niin hyvinä yleisiltä terveysvaikutusiltaan kuin DASHIA, modifioitua DASHIA ja traditionaalista Välimeren ruokavaliota (sitä rassssvaisempaa).

http://www.health.ha...a-healthy-heart

En kyllä ymmärrä, mikä niitä dashissa oikein kiehtoo. Mutta saahan sitä fanittaa jos väkisin haluaa.

#38 Turbokameli

Turbokameli
 • Members
 • 303 Viestit

Lähetetty 23 joulukuu 2011 - 16:32

En kyllä ymmärrä, mikä niitä dashissa oikein kiehtoo. Mutta saahan sitä fanittaa jos väkisin haluaa.


Se toimii tutkitusti hyvin verenpaineen alentajana, johon se on kehitettykin.

#39 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 25 joulukuu 2011 - 01:28

Juu tiedän, en vain vielä itkisi ilosta esimerkiksi tuon paperin 11.5/5.7 mmHg laskusta (korkean paineen potilailla):

http://www.nhlbi.nih...sh/new_dash.pdf

Ei sillä että ruokavalio olisi sinällään huono, mutta tulokset eivät ole ihmeellisiä vaikkapa hibiscusteen juomiseen verrattuna.

#40 Valtsu

Valtsu
 • Members
 • 26 Viestit

Lähetetty 25 joulukuu 2011 - 09:56

Hmmm..... DASHista tuli joskus tällainen paperi...

DASH-sodium trial: where are the data?


...jossa muun muassa tällaista tekstiä ja muutakin kritiikkiä.

Published in the New England Journal of Medicine in January 2001,4 the DASH-Sodium Trial article concluded that: “Our results should be applicable to most people in the United States” and “… our results provide support for a more aggressive target for reduced sodium intake.” Remarkably, nowhere in the article was there exposition of the data that are fundamental to such an intervention study, ie, the means, standard deviations, and sample sizes for the subgroups specified in the study protocol on the two diets (control and DASH) at three levels of sodium intake. Without these data, it is simply not possible to determine whether the authors’ conclusions are valid.#41 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 26 tammikuu 2012 - 23:40

Joel Fuhrmanin kolesterolikirja ilmaiseksi ladattavissa:

Nutritional Research Project Free eBook Giveaway Event

Fuhrman yrittää kerätä lahjoitusten kautta varoja tutkimuksen rahoittamiseen.#42 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 27 tammikuu 2012 - 13:49

Vastaan tähän ketjuun, koska aihe ei kuulu "Ravinnon kolesteroli"-ketjuun. Tämän ketjun otsikon voisi muuttaa "Seerumin Kolesteroli":ksi.

@Panu, perkasin jo sinulle hieman videon sisältöä. älä murehdi videon kestosta se kolesteroli ja kuolleisuuskäyry esitetään heti videon alussa, ja selitetään hyvin.


Katsoin kyllä sen alun, jossa kritisoitiin eri maiden välisiä vertailuja. Mainitsemani tutkimukset on kuitenkin tehty saman maan sisällä (esim. Koreassa).

#43 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2012 - 01:24

Luonnonkansojen kokonaiskolesteroli on ilmeisesti 3-4 mmol/l eli 116-155 mg/dl, joten eipä ole paljon syytäkään mennä tuosta 150 lukemasta kovasti yli.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#44 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2012 - 09:03

Luonnonkansojen kokonaiskolesteroli on ilmeisesti 3-4 mmol/l eli 116-155 mg/dl, joten eipä ole paljon syytäkään mennä tuosta 150 lukemasta kovasti yli.


Riippuu kai vähän minkä luonnonkansan valitsee. Neo tuntenee tän puolen hyvin.

#45 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2012 - 10:52

Neonomide tuntee pseudotieteen hyvin, mutta tähän ei sellaista tarvita. Keräilijät erittäin huono proxy 99% maailman ihmisistä, geneettisesti täysin eristyneitä, ja usein vielä huonossa hapessa, alhaiset testot, jne, jatkuvan stressin alla alikaloreiden kanssa painiskellessa. Ja monet näistä keräilijöistä, etenkin paljon kuolleiden eläinten lihaksistoa syövät ovat vielä kroonistenkin sairauksien murtamia. Toki on niitä terveitäkin keräilijöitä, etenkin tropiikissa missä eläintuotteiden kulutus minimaalista. Primitivenutrition sarja perkaa aika hyvin tuon puolen, ja perkaa noiden hokkuspokkus Loren Cordain pellejen pseudotieteen (Ks videot 7 & 8 ja 13).

https://www.youtube....d&view=u&page=3

Alle,150mg/dl kolesterolit ovat ihan peruskamaa kaikkialla maailmassa, tai ainakin oli vielä muutama vuosikymmen sitten, ennen kuin elukoiden kulutus räjähti käsiin Aasiassakin.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#46 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2012 - 12:01

Kyllähän kolesterolia nostavaa tyydyttynyttä rasvaa löytyy myös kasvipuolelta. Esim. superterveillä kitawalaisilla on korkeahko kolesteroli kookoksen syömisen takia.

#47 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 28 tammikuu 2012 - 12:04

Yep, oikeassa olet. Tiedän vegaaneja jolla ollut kolesterolit yli 220mg/dl, mutta ovat saaneet ne kahdessa viikossa 120mg/dl jättämällä kasviöljyt pois. Nämä öljyt ovat täysin sydäri kamaa, aivan kuten Vogelin tutkimukset ovat näyttäneet.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#48 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 06 helmikuu 2012 - 22:33

Riippuu kai vähän minkä luonnonkansan valitsee. Neo tuntenee tän puolen hyvin.

Toki, kokonaiskole on useimmilla luonnonkansoilla alhainen mutta syyt alhaisuuteen ovat monimutkaiset, mm. riippuen loisista ja ruokavaliosta. Huomionarvoista sekin, että hyvänä pidetty HDL on alhainen sekin. Lindebergillä oli 18 lähdeviitettä noista tasoista, mutta muut tutkijat ovat käsitelleet noita tasojen alhaisuuden syitä. Asia on monimutkainen, koska monet loiset voivat myös vähentää inflammaatiota ja ferritiinitasoja.

#49 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 06 helmikuu 2012 - 22:53

Neonomide tuntee pseudotieteen hyvin, mutta tähän ei sellaista tarvita. Keräilijät erittäin huono proxy 99% maailman ihmisistä, geneettisesti täysin eristyneitä, ja usein vielä huonossa hapessa, alhaiset testot, jne, jatkuvan stressin alla alikaloreiden kanssa painiskellessa.

Monilla tutkituilla luonnonkansoilla ruoanpuute on tuntematon konsepti, stressitasot alhaiset ja sosiaalinen koheesio suurta. Ei tietenkään puhuta mistään shangri la:sta mutta on perusteltua sanoa, että heidän ongelmansa ovat hyvin erilaisia kuin teollistuneilla ja agraariväestöillä, keskimäärin.

On tullut luettua ihan oikean koulutuksenkin puolesta paljon metsästäjä-keräilijädataa ja on pakko sanoa, että ihan tuulesta temmattuja erilaiset jalo villi-myytitkään eivät ole. Mutta tottakai kai kulttuurirelativistisesti värittyneet "tuulen humina palmupuissa" -unelmat saavat unohtamaan, että pusikoissa asuessa on omat ongelmansa - ne vain ovat vähän erilaisia kuin meillä ja erilaisia kuin teknologisoituneessa elintasohuumassa usein oletamme tietävämme.

Vielä se on sanottava, että suurellakin vaihtelulla metsästäjä-keräilijöiden lokus on vain yksi ikkunajoukko inhimillisyyteen, jonka skaalasta kenelläkään ei liene kunnon hajua, etenkään näinä essentialisoivan evoluutiopsykologisoinnin aikoina. Geneettinen potentiaali sekä muokkautuu että tulee piilosta kuvioon mukaan monien yllätysten kera, kun vain ympäristö ensin tukee "uutta" käyttäytymistä. Ravinnon kannalta mm. vegaanien usein korostamat tärkkelysgeenit ovat evolutiivisesti itse asiassa melko myöhäisherännäisyyttä - samoja geenejä ei näy frugivooreilla vaan näyttävät joko hypänneen tuhansia sukupolvia tai kehittyneet itsekseen. Sama kuvio voi näkyä myös lihansyöntiin liittyvien (useiden) sopeutumien suhteen. Merkittävä osa apinoistahan on myös hyönteissyöjiä. Kukaan ei tiedä, mistä lähtien.

Ja monet näistä keräilijöistä, etenkin paljon kuolleiden eläinten lihaksistoa syövät ovat vielä kroonistenkin sairauksien murtamia.

Tuo on alalta eniten julkaisseiden tutkijoiden ajat sitten alas ampuma myytti. Vaihda jo levyä.

#50 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 03 toukokuu 2012 - 21:21

Lainaan itseäni foodit-foorumilta:

Näyttäisi muuten siltä, että kolesterolia ei kannata alentaa kasvisteroleilla:

"These findings suggest that local accumulation of plant sterols and cholesterol precursors may participate in the pathobiology of aortic valve disease."

http://www.jlr.org/c.../full/49/7/1511

Eli vaikka ne kolesterolia alentavatkin niin ne myös itse takertuvat aorttaläppään mahdollisesti lisäten aorttaläpän ahtauman riskiä.


 • Blueteam tykkää tästä
0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää