Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Suomalaisilla terveitä elinvuosia muita vähemmän


  • Kirjaudu vastataksesi
27 vastausta aiheeseen

#1 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 13:06

Todella karuja lukuja Suomesta:

suomalaiset ovat terveitä vain noin 54:een ikävuoteen saakka. Muissa Pohjoismaissa terveitä elinvuosia on noin tusina enemmän. EU:n keskitasokin on noin kuusi vuotta korkeampi.


http://yle.fi/uutise...an_2960712.html

Mistä veikkaisitte tämän johtuvan? Raportissa syytetään terveydenhuoltojärjestelmää. Itse heittäisin seuraavat:

  • Viina
  • D-vitamiinin puute
  • Synkkä mielenlaatu ja yhteisöllisyyden puuttuminen
Muistaakseni valkoista vehnäjauhoa ahmivilla italialaisilla on eniten terveitä elinvuosia euroopassa.

#2 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 13:14

Ilmasto on varmasti yksi syy. Se vaikuttaa noihin kaikkiin mainitsemiisi seikkoihin.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#3 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 13:24

Ilmasto on varmasti yksi syy. Se vaikuttaa noihin kaikkiin mainitsemiisi seikkoihin.


Joo ja vaikka siihen asiaan saataisiin muutos eläkkeellä niin sekään ei monilla toimi:

Unelmien eläkepäivät etelässä hukkuvat monella halpaviinahelvettiin


http://www.studio55....viinahelvettiin

#4 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 22:33

Ilmasto on varmasti yksi syy. Se vaikuttaa noihin kaikkiin mainitsemiisi seikkoihin.


Kuitenkin ero on erittäin selvä muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Synkistelyyn taipuva mielenlaatu ja käsistä lähtenyt alkoholin nauttiminen on kyllä vaarallinen yhdistelmä tietyssä mielessä.

#5 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 20 lokakuu 2011 - 14:24

Mistä veikkaisitte tämän johtuvan? Raportissa syytetään terveydenhuoltojärjestelmää. Itse heittäisin seuraavat:

  • Viina
  • D-vitamiinin puute
  • Synkkä mielenlaatu ja yhteisöllisyyden puuttuminen
Muistaakseni valkoista vehnäjauhoa ahmivilla italialaisilla on eniten terveitä elinvuosia euroopassa.


Hmmm....Pohjanmaan suomenruotsalaiset elävät huomattavasti pidenpään kuin suomenkieliset naapurinsa. Hyyppa et al. kuvaile eroja eliniänodotteessa ja terveydessä kieliryhmien välillä termillä "staggering" (Hyyppä & Mäki, 2002). Joten ehkä yhteisöllisyyden puute, masentuneisuus ja humalahakuinen destruktiivinen juomakulttuuri selittää eroja enemmän kuin d-vitskun puute tai pimeys, koska suomessa kerran tavataan etnisiä ryhmiä (suomenruotsalaiset) jotka elävät pitkään ja terveenä ja joita koskettavat kuitenkin samat ympäristömarkkerit (ruokavalion eroista kieliryhmien välillä en osaa kertoa, onkohan niitä?). Erot Pohjoismaiden ja suomenkielisten välillä on siis pakko olla kulttuurillisia. Ja ennen kuin joku pistää tilastoa ja osoittaa että Ranskassa dokataan yhtä paljon per asukas, niin pitää huomauttaa että kyllä, mutta ranskalaiset juovat päivittäin vähän kun taas suomalaiset kerran viikossa, ja kunnolla.

Mutta jos ruokalinjalle mennään niin sanoisin että suomalaisten maidon kulutus on suurin syy, sitä lipitetään valtavat määrät ja huomattavasti enemmän kuin skandinaviassa. Suomessa 36-kertaa enemmän Diabetes 1 tapauksia kuin japanissa per capita, jossa maitotuotteita ei juuri käytetä. Lisäksi mieleen tulee suomalaisia naisia turvottavasta hyvin laajamittaisesta ka kroonisesta tavasta mussutella jugortteja.

A prospective study of dietary calcium, dairy products and prostate cancer risk (Finland).

"The results from this large prospective study suggest that intake of calcium or some related component contained in dairy foods is associated with increased prostate cancer risk"
http://www.ncbi.nlm....pubmed/17278090

Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products
"Both, restriction of milk consumption or generation of less insulinotropic milk will have an enormous impact on the prevention of epidemic western diseases like obesity, diabetes mellitus, cancer, neurodegenerative diseases and acne"

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21335995

Viimeksi muokannut Richard, 20 lokakuu 2011 - 14:35 .


#6 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 20 lokakuu 2011 - 15:40

Mutta jos ruokalinjalle mennään niin sanoisin että suomalaisten maidon kulutus on suurin syy, sitä lipitetään valtavat määrät ja huomattavasti enemmän kuin skandinaviassa. Suomessa 36-kertaa enemmän Diabetes 1 tapauksia kuin japanissa per capita, jossa maitotuotteita ei juuri käytetä. Lisäksi mieleen tulee suomalaisia naisia turvottavasta hyvin laajamittaisesta ka kroonisesta tavasta mussutella jugortteja.

Suomalaisten maitotuotteiden kokonaiskulutus ei kuitenkaan eurooppalaisessa vertailussa ole mitään poikkeuksellisen suurta. Niinpä sillä on aika huono selittää yhtään mitään. Suomen ja Japanian välillä löytyy melkoinen liuta eroja ruokavaliossa, elämäntavoissa ja geeneissä, maidon syyttäminen pelkän korrelaation perusteella on todella kaukaa haettua.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#7 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 03:03

Hmmm....Pohjanmaan suomenruotsalaiset elävät huomattavasti pidenpään kuin suomenkieliset naapurinsa. Hyyppa et al. kuvaile eroja eliniänodotteessa ja terveydessä kieliryhmien välillä termillä "staggering" (Hyyppä & Mäki, 2002). Joten ehkä yhteisöllisyyden puute, masentuneisuus ja humalahakuinen destruktiivinen juomakulttuuri selittää eroja enemmän kuin d-vitskun puute tai pimeys, koska suomessa kerran tavataan etnisiä ryhmiä (suomenruotsalaiset) jotka elävät pitkään ja terveenä ja joita koskettavat kuitenkin samat ympäristömarkkerit (ruokavalion eroista kieliryhmien välillä en osaa kertoa, onkohan niitä?). Erot Pohjoismaiden ja suomenkielisten välillä on siis pakko olla kulttuurillisia. Ja ennen kuin joku pistää tilastoa ja osoittaa että Ranskassa dokataan yhtä paljon per asukas, niin pitää huomauttaa että kyllä, mutta ranskalaiset juovat päivittäin vähän kun taas suomalaiset kerran viikossa, ja kunnolla.

Hyypän tutkimus on klassista kamaa, joka sivaltaa tosiaan tätä nykyistä ravintokeskeisyyden maniaa kunnolla nekkuun. Itse törmäsin siihen sukupuolentutkimuksen/antropologian kautta (Hyypän tuoreempi kirja Sukupuolten Kirjo).

Kieli näytti Hyypän jälkianalyysin mielestä yhdeltä järkiselittäjältä. Yleensäkin kaksikieliset pärjäävät eri maissa paremmin, mutta Suomen suhteen ero oli erityisen suuri, eikä selittynyt ravintotekijöiden lisäksi geeneillä eikä periytyvillä sosioekonomisilla eroilla (jotka pätevät Suomen sisällä rajusti kuten ensi viestissä huomaamme). On ehdotettu jopa että kieli tekee suomalaisille kieltojen ja työturvallisuuden ja kieltojen ymmärtämisen erityisen vaikeaksi(!?).

Ehkä pitäisi vain tunnustaa, että Suomi on IMPIVAARAA ja kaiken toivon saa heittää jos on suomalaisen kohdusta tänne syntynyt sinikaulusperheeseen. (lue: levittelen käsiä)
Viinaa koneeseen ja nihilismiä peliin.

Oletko muuten Riku suomenruotsalainen? Suomalaisilla heteromiehillä ei yleensä ole tapana viitata ruotsinkieliseen mediaan ja videoihin. Jos näin niin :cool2: - no offence at all.

Ranskassa juomiskulttuuri eroaa mm. pohjois/eteläakselilla ja on murroksessa, mutta siellä juodaan usein sosiaalisesti ja aterian yhteydessä. Tämä ei ole ihan pikkujuttu - mm. Välimeren ruokavalion auktoriteetti de Lorgeril on pitänyt sitä yhtenä tärkeimmistä terveystekijöistä. Kaikkein pitkäikäisimmillä alueilla juodaan paitsi äärimmäisen polyfenolipitoisia viinejä (mm. Madiran) ja syödään päälle pitkään kyspytetty K2-pitoisia juustoja ja hanhenmaksaa.

On hyvä ymmärtää, että Ranskassa maksakirroosi on kuolinsyiden kärjessä, Suomessa ei. Erona Suomeen Ranskalla onkin lähinnä sosiaalinen suhde juomiseen - aivan liian monet miehet meillä päin päättävät päivänsä vittuillessaan väärälle tyypille joka oli vähintään yhtä humalassa lähipubin viereisellä snägärillä.

Mutta jos ruokalinjalle mennään niin sanoisin että suomalaisten maidon kulutus on suurin syy, sitä lipitetään valtavat määrät ja huomattavasti enemmän kuin skandinaviassa. Suomessa 36-kertaa enemmän Diabetes 1 tapauksia kuin japanissa per capita, jossa maitotuotteita ei juuri käytetä. Lisäksi mieleen tulee suomalaisia naisia turvottavasta hyvin laajamittaisesta ja kroonisesta tavasta mussutella jugortteja.

A prospective study of dietary calcium, dairy products and prostate cancer risk (Finland).

"The results from this large prospective study suggest that intake of calcium or some related component contained in dairy foods is associated with increased prostate cancer risk"
http://www.ncbi.nlm....pubmed/17278090

Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products
"Both, restriction of milk consumption or generation of less insulinotropic milk will have an enormous impact on the prevention of epidemic western diseases like obesity, diabetes mellitus, cancer, neurodegenerative diseases and acne"

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21335995

Maidon kaseiinista puhuttiin jonkin verran parikymmentä vuotta sitten, kun löydettiiin A1- ja A2-kaseiinia sisältävää maitoa nauttineilla mailla hyvin rajuja terveyseroja mm. sydänsairauksissa ja diabeteksessa. Itse teoria näytti hyvin lupaavalta, mutta ammuttiin alas/vaiettiin kuoliaaksi aika pian sen jälkeen kun mekanismeja ei löydetty ja saatiin ristiriitaisempia tuloksia. Toki tämä on niitä teorioita jotka elävät edelleen. Ruotsi & Suomi ovat hyvä kaksikko teoreetikoille koska meillä karjanmaidon kaseiini menee aika tarkkaan hyvä/paha-akselilla. Myös Ranska muistaakseni oli sitä parempaa kaseiinia.

Muuten maitotuotteista on vähän vaikea sanoa hirveän brutaalia sinällään, koska näyttöä mekanismeista on vähän ja tutkimusbulkki on harvinaisen sekavaa (en tiedä miten pitkälle kaseiiniteoriaa on yritetty sittemmin viedä ja millä menestyksellä). Maiden väliset vertailut erityisesti eivät todista mitään.Tokelaun saarille sukuloimaan palanneet (ja ylipainoiset) heput Uudesta-Seelannista varmaan tekivät muutakin kuin avasivat Activia-purkin.

Mutta kalsium ja luusto liittyvät selvästi yhteen joten pikku vertailu toimii paremmin. Rajuimmin maitoa kuluttavissa maissa kuten Ruotsissa on eniten osteoporoosia koko maailmassa ja lähinnä satunnaista vuohenjuustoa ja Aidan-nimistä jatkettua jogurttilitkua joskus juovat turkkilaiset omaavat 30 kertaa vähemmän lonkkamurtumia. (toki varmaan liukastelevatkin hieman vähemmän :D )

Viimeksi muokannut Neonomide, 21 lokakuu 2011 - 03:05 .


#8 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 08:58

Suomalaisten maitotuotteiden kokonaiskulutus ei kuitenkaan eurooppalaisessa vertailussa ole mitään poikkeuksellisen suurta. .


Per Capita Consumption of Milk and Milk Products in Various Countries, 2006 data

Finland 183.9 (litres)
Sweden 145.5
European Union (25 countries) 92.6

http://www.foodsci.u...yedu/intro.html

Ymmärrätkö minkälainen vaikutus näillä lukemilla on potentiaalisesti suomalaisten ylipainoinoon, diabetekseen, syöpiin, etc?

Kieli näytti Hyypän jälkianalyysin mielestä yhdeltä järkiselittäjältä. Yleensäkin kaksikieliset pärjäävät eri maissa paremmin, mutta Suomen suhteen ero oli erityisen suuri, eikä selittynyt ravintotekijöiden lisäksi geeneillä eikä periytyvillä sosioekonomisilla eroilla (jotka pätevät Suomen sisällä rajusti kuten ensi viestissä huomaamme). On ehdotettu jopa että kieli tekee suomalaisille kieltojen ja työturvallisuuden ja kieltojen ymmärtämisen erityisen vaikeaksi(!?).


Yes, olen itse törmännyt samansuuntaisiin juttuihin. Kieltä on selitetty tekijänä suomenkielisten isoihin lukuihin työtapaturmien saralla. Ajattelin että fasilitoiko suomenkieli jotenkin helpommin masentuneisuutta, vai onko erot sosiaalisessa pääomassa vain siinä että suurin osa suomenkielisisten juuret ovat haja-asutusseuduilla, eikä sosiaalisen kanssakäymisen traditio ole kauhean jalostunut vielä, ehkä tämä selittää masennuksen ja sitä kautta korkean kuolleisuuden/sairastelun. Tosin Hyypän aineistosta sen verran, että Pohjanmaan rannikkokunnat/väestö eivät ole perinteisesti erityisen kaksi-kielisiä, vaan yksikielisesti ruotsinkielisiä.

"Språket uppges ge en mental model"
http://www.vasablade...2&storyID=46643

Mutta kalsium ja luusto liittyvät selvästi yhteen joten pikku vertailu toimii paremmin. Rajuimmin maitoa kuluttavissa maissa kuten Ruotsissa on eniten osteoporoosia koko maailmassa ja lähinnä satunnaista vuohenjuustoa ja Aidan-nimistä jatkettua jogurttilitkua joskus juovat turkkilaiset omaavat 30 kertaa vähemmän lonkkamurtumia. (toki varmaan liukastelevatkin hieman vähemmän )


Bantuilla ei tavata osteoporoosia, kalsiumit päivässä jotain 240mg. Eurooppalaisperäisillä vegaaneilla jotka saavat väh. 525mg kalsiumia päivässä, luiden murtuma-tilastoissa ei eroja valtaväestön kanssa. Tuore ruotsalaiskattaus totesi ettei luiden tiheys parane enää 700mg kalsium/per päivä jälkeen, vaan päinvastoin huononee.

Viimeksi muokannut Richard, 21 lokakuu 2011 - 09:13 .


#9 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 09:06

Per Capita Consumption of Milk and Milk Products in Various Countries, 2006 data

Finland 183.9 (litres)
Sweden 145.5
European Union (25 countries) 92.6

http://www.foodsci.u...yedu/intro.html

Ymmärrätkö minkälainen vaikutus näillä lukemilla on potentiaalisesti suomalaisten ylipainoinoon, diabetekseen, syöpiin, etc?


Tuo parjaamasi jugurtti oli muuten jenkkiläisessä seurantatutkimuksessa kaikkein laihduttavin ruoka (pähkinät toiseksi laihduttavin):

http://www.nejm.org/...6/NEJMoa1014296

Ja nythän siinä (vanhemmilla naisilla tehdyssä) lisäravinnetutkimuksessa kalsium oli ainoa kuolleisuutta laskeva lisäravinne.

#10 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 09:28

Omaan postaukseeni vielä lisäten, että vegaaneilla jotka saivat yli 525mg päivässä oli vieläpä vähemmän lonkkamurtumia valtaväestöön nähden. Lonkkamurtumat hyvä proxy osteoporoosin kanssa.

#11 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 10:06

Per Capita Consumption of Milk and Milk Products in Various Countries, 2006 data
Bantuilla ei tavata osteoporoosia, kalsiumit päivässä jotain 240mg. Eurooppalaisperäisillä vegaaneilla jotka saavat väh. 525mg kalsiumia päivässä, luiden murtuma-tilastoissa ei eroja valtaväestön kanssa. Tuore ruotsalaiskattaus totesi ettei luiden tiheys parane enää 700mg kalsium/per päivä jälkeen, vaan päinvastoin huononee.


Jep, Suomessa kalsiuminsaanti taitaa mennä keskimäärin överiksi, ilmeisesti juuri maitotuotteiden takia: "Suomalaiset saavat kalsiumia keskimäärin: naiset 1007 mg/vrk ja miehet 1202 mg/vrk" (wikipedia).

#12 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 11:55

Per Capita Consumption of Milk and Milk Products in Various Countries, 2006 data

Finland 183.9 (litres)
Sweden 145.5
European Union (25 countries) 92.6

http://www.foodsci.u...yedu/intro.html

Niin tuossa taulukossa on pelkästään sellaisenaan joutu maito. Minä taas puhuin maitotuotteista.

Ymmärrätkö minkälainen vaikutus näillä lukemilla on potentiaalisesti suomalaisten ylipainoinoon, diabetekseen, syöpiin, etc?

En ymmärrä. Etkä sinäkään ymmärrä, luulet vain niin. :peukku:

Tuo maidonkulutuksen ja osteoporoosin korrelaatio on toki herkullinen kaikenlaisten hypoteesien luomiseen. Mutta se on puhdasta spekulaatiota, jos ei oteta huomioon esimerkiksi D-vitamiinin saantia. Eikä se maidonkulutus ja osteoporoosi korreloi niin suoraviivaisesti mitä noista kirsikanpoimijoiden taidonnäytteistä voisi kuvitella.


Sinänsä en näe maitotuotteiden ylenpalttisessa kuluttamisessa välttämättä järkeä ravitsemuksellisesti. Tosiaan esimerkiksi kalsiumin ja magnesiumin suhde voi mennä huonoksi. Mutta aika foliohattuosastolle menee monesti nuo väitteet maidon epäterveellisyydestä.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#13 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 12:38

Mutta aika foliohattuosastolle menee monesti nuo väitteet maidon epäterveellisyydestä.


Tuossa taulukossa on "Milk and Milk Products"

Oletko tosissasi? Oletko kuullut IGF-1 hormonista?

"Both, restriction of milk consumption or generation of less insulinotropic milk will have an enormous impact on the prevention of epidemic western diseases like obesity, diabetes mellitus, cancer, neurodegenerative diseases and acne"

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21335995

#14 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 13:11

Tuossa taulukossa on "Milk and Milk Products"

Oletko tosissasi? Oletko kuullut IGF-1 hormonista?

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21335995


Tässä tullaan myös kysymykseen, että onko tavoitetila se, että kaikki hormonit huitelee alle viitearvojen kuten kalorinrajoittajilla. Elämä ehkä pitenee mutta sen laatu saattaa laskea.

#15 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 13:47

Harleyn jutuista saa sellaisen kuvan, että IGF-1 olisi joku pelkästään negatiivinen juttu. Se on kuitenkin ehdottoman tarpeellinen hormoni. Täälläkin siitä jonkin verran aiemmin keskusteltu.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#16 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 14:48

Tuossa taulukossa on "Milk and Milk Products"

Siis tuo on taulukon nimi, mutta ne postaamasi luvut oli "Liquid Milk Drinks (Litres)". Maidon kokonaiskulutus on eri asia ja siinä erot moniin eurooppalaisiin maihin ei ole kovin suuria. Tokihan voi sellaisenkin teorian esittää, että nimenomaan se juotu maito on haitallista, mutta sillekään teorialle ei taida olla kovin vakuuttavaa näyttöä taakseen.

Oletko tosissasi? Oletko kuullut IGF-1 hormonista?

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21335995

Olen tosissani ja olen myös lukenut noita teorioita maidon IGF-1:n haitallisuudesta. Ei juurikaan ole vakuuttanut.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#17 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 17:50

Per Capita Consumption of Milk and Milk Products in Various Countries, 2006 data

Finland 183.9 (litres)
Sweden 145.5
European Union (25 countries) 92.6

http://www.foodsci.u...yedu/intro.html

Ymmärrätkö minkälainen vaikutus näillä lukemilla on potentiaalisesti suomalaisten ylipainoinoon, diabetekseen, syöpiin, etc?

En.

Jos viitataan vaikkapa siihen kaseiiniin yleisellä tasolla, heraproteiini lanaa eläintutkimuksissa sen ongelmat maanrakoon ja on itsesssään monella tavalla hyödyllistä (jopa lisäravinteena). Lähinnä insulinogeenisuuden vaikutuksista on käyty paljon kiistaa, samoin IGF-stimulaatiosta (insulin- like growth factor, insuliininkaltainen kasvutekijä). Aika kovaa dataa on jo kertymässä mm. aknen kehittymisen suhteen. Mutta enpä ala tästä enempää kun en ole aiheeseen laajemmin perehtynyt. Esimerkiksi luuston kannalta on kyllä syytä olettaa, että maitotuotteiden kalsium on yliarvostettua.

Kieltä on selitetty tekijänä suomenkielisten isoihin lukuihin työtapaturmien saralla. Ajattelin että fasilitoiko suomenkieli jotenkin helpommin masentuneisuutta, vai onko erot sosiaalisessa pääomassa vain siinä että suurin osa suomenkielisisten juuret ovat haja-asutusseuduilla, eikä sosiaalisen kanssakäymisen traditio ole kauhean jalostunut vielä, ehkä tämä selittää masennuksen ja sitä kautta korkean kuolleisuuden/sairastelun. Tosin Hyypän aineistosta sen verran, että Pohjanmaan rannikkokunnat/väestö eivät ole perinteisesti erityisen kaksi-kielisiä, vaan yksikielisesti ruotsinkielisiä.

Pitäisi perehtyä noihin kaksikielisyyden suojaaviin tekijöihin paremmin, mutta tietty kiinteämpi yhteisöllisyys (joka kulttuurisena tekijänä seuraa Suomessa ruotsinkielisyyttä) on hyvin suojaava tekijä mm. etnisillä japanilaisilla. Toisaalta liika yhteisöllisyys tekee ihmisistä herkemmin vainoharhaisia konformisteja, toisaalta kaksikielinen konteksti voi mahdollistaa enemmän ainakin näennäistä valinnanvaraa elämänhallinnan suhteen. Tunne elämänhallinnasta voi myös olla stressitasojen kannalta hyvä asia.

Ehkä yksi syy on sekin, että suomenruotsalaiset ovat maailman ylivoimaisesti lellityin vähemmistö ja siksi kokevat siitä jotain persverssiä terveyttä suojaavaa etnistä mielihyvää.

Se mikä suomalaisuudessa olisi sitten vialla on paljon vaikeampi kysymys, ihan siksikin että näin suomalaisena sitä on hyvin hankalaa analysoida kriittisesti ilman myyttikakkaa ja stereotypioita. Itse ainakin pidän sukupuolentutkimuksen opiskelijana suomenruotsalaista maskuliinisuutta paljon parempana miesten hyvinvoinnille monilla tavoin kuin kotohärmäläistä impivaaralaista persustelua.

"Språket uppges ge en mental model"
http://www.vasablade...2&storyID=46643

Jotain tällaista. Hyvä juttu, selaan juuri pää punaisena tuota sanakirjan kanssa. :punastuu:

Bantuilla ei tavata osteoporoosia, kalsiumit päivässä jotain 240mg.

Afrikassa on paljon populaatioita, joilla on vahvaa geneettistä suojaa osteoporoosia vastaan (= ei selity länkkäririskitekijöillä). Sama jenkeissä afroamerikkalaisilla - lähinnä ongelmia näkyy lasten riisitaudin suhteen, mutta aikuisilla on valkoihoisiin verrattuna selvästi matalampia osteoporoosilukuja. Eikä tämä takuulla selity ravintotekijöillä.

Eurooppalaisperäisillä vegaaneilla jotka saavat väh. 525mg kalsiumia päivässä, luiden murtuma-tilastoissa ei eroja valtaväestön kanssa. Tuore ruotsalaiskattaus totesi ettei luiden tiheys parane enää 700mg kalsium/per päivä jälkeen, vaan päinvastoin huononee.

Nämä mineraaliasiat ovat aina hankalia kun riippuvat kovasti kontekstista (mm. rasvaliukoiset vitamiinit & eri mineraalit). Kalsiumin vastavaikuttajista mm. magnesiumstatus ja kalium on liitetty luustoon ja liiika kalsium estää näiden toimintaa. Pari monipuolista luustokirjaa lukeneena ei voi kuin todeta että taas opitut virallisotuudet ovat tosi yksinkertaistavia, eri puolin.

Pieni luolamies minussa haluaa uskoa, että yli 800 mg kalsiumia on muiden asioiden ollessa kunnossa hyperbolaa, "koska luolamies". Mutta koska syyt ovat vielä vähän epäselviä ja luustomarkkerit usein jossain määrin epäselviä murtumien syntyyn, en jaksa alkaa yksipuolisesti frettaamaan. Esimerkiksi eläinproteiinin suhde luustoon on pääasiassa suojaavaa kalsiumin leechaamisefekteistä huolimatta jne.

Eristyksiin jääneiden populaatioden luurangot ilman ilmeisiä kalsiumin (ja viljojen) lähteitä ovat säilyneet paljon maanviljelyserkkujaan paremmin. Luusto on ollut paleoliittisen ajan luurankojen luokkaa, eli kovinta tavaraa.

#18 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 23 lokakuu 2011 - 13:46

.

Eristyksiin jääneiden populaatioden luurangot ilman ilmeisiä kalsiumin (ja viljojen) lähteitä ovat säilyneet paljon maanviljelyserkkujaan paremmin. Luusto on ollut paleoliittisen ajan luurankojen luokkaa, eli kovinta tavaraa.


Differences in intracortical bone remodeling in three aboriginal American populations: possible dietary factors
http://www.ncbi.nlm....Dietary Factors

Kolmesta abopopulaatiosta (Eskimo, Arikara, and Pueblo) viljaa syövien pueblojen luut parhaimmassa kunnossa.

Ehkä yksi syy on sekin, että suomenruotsalaiset ovat maailman ylivoimaisesti lellityin vähemmistö ja siksi kokevat siitä jotain persverssiä terveyttä suojaavaa etnistä mielihyvää.


LOL...suomenruotsalaiset eivät koe olevansa lellittyjä, ja objektiivisen näkökulman asiaan saat kirjasta (jos kiinnostaa) Kenneth McRaen, Bi-lingual societies/Case Finland. Mutta ymmärrän mitä ajat takaa.

Näkemyksesi maskuliinisuudesta oli järkeviä. Sosiologian professori Roos kirjoittanut paljon aiheesta: erittäin synkkää suomalaisenmiehen arki, ei ihme sairastelua tapahtuu. Suomalaisnaisilla menee paremmin.

Viimeksi muokannut Richard, 23 lokakuu 2011 - 13:48 .


#19 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 14 marraskuu 2011 - 21:27

Koppasin tekstitiedostona maskuliinisuuden terveysvaikutuksia analysoineen tutkimusartikkelin. Katson löydänkö sitä jostain...

#20 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 14 marraskuu 2011 - 21:35

Suomalaisen köyhän viinaa kovasti juovan miehen matkaa kohti hautaa voi seurata pasiviheraho-nimisellä youtube-kanavalla.




!
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#21 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 14 marraskuu 2011 - 22:12

Pasi ostaa vähän juomista:


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#22 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 14 marraskuu 2011 - 23:53

Hieman huvittavaa, kun tyyppi valittaa, että ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon, mutta juomaa kyllä on varaa hankkia. No, kai tämäkin on jonkinlainen tärkeysjärjestyskysymys...

#23 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 24 marraskuu 2011 - 05:07

Paljoa tuota enempää päin pyllyä ei ruokavlaion tarvitse mennäkään. Taitaisi aika monta 80 sentin kilohinnan kaalia ja parsaa mahtua jäbän ostoskoriin...

#24 jorma

jorma
  • Members
  • 1 Viestit

Lähetetty 24 marraskuu 2011 - 14:03

Joitain ei vielä sanottuja muuttujia:

-Yhteisöllisen tuen puuttuminen
-Vanhusten hylkääminen vankiloihin
-Työkeskeisyys+stressi+kahvi (ei lepohetkeä iltapäivällä)
-Rajoittunut käyttäytyminen sosiaalisissa tilanteissa (tunteiden patoamien)
-Yleinen olematon ruokakulttuuri

#25 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 05 joulukuu 2011 - 21:01

Tuossa taulukossa on "Milk and Milk Products"

Oletko tosissasi? Oletko kuullut IGF-1 hormonista?


Miehille näyttäisi olevan enemmänkin hyödyllistä kuin haitallista. Liian alhainen IGF-1 näyttäisi johtavan muiden juttujen ohella jopa aivojen hapertumiseen:

http://onlinelibrary...05.00148.x/full


However, reduced GH/IGF-1 signalling may also have adverse effects, especially in old age, as increased induction of apoptosis is associated with growth factor withdrawal. Throughout adulthood, serum GH concentration and pulsatile GH secretion rates fall steadily, with an estimated 14% per decade in men, a phenomenon known as somatopause (Iranmanesh et al., 1991). The reduced GH secretion is believed to contribute to many age-related diseases, such as loss of muscle mass, increased adiposity, reduced bone mineral density and a decline in cognition (reviewed in Bartke et al., 2003). In these parameters too, sex differences have been found. Premenopausal women are significantly better protected than men from the negative impact of increasing age on GH levels (reviewed in Giustina & Veldhuis, 1998). Our results suggest that in females but not in males the beneficial effects of reduced cumulative exposure to GH/IGF-1 outweigh the possible detrimental effects of lower GH/IGF-1 levels at old age.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.




0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää