Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Kohonnut rautastatus kasvattaa syöpäriskiä ja kuolleisuutta


  • Kirjaudu vastataksesi
19 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 29 syyskuu 2011 - 19:08

Aiemmin olen lukenut, että liika rauta aiheuttaa verisuonitauteja, ja että miesten ei kannata ottaa rautalisiä.

Näköjään syöpäriskiäkin rauta kasvattaa:

Moderate elevation of body iron level and increased risk of cancer occurrence and death
http://onlinelibrary...560312/abstract

Men and women were divided into 5 groups on the basis of baseline transferrin saturation: 0 to 30%, 30–40%, 40–50%, 50–60%, and 60% and higher. Nineteen percent of men had a baseline transferrin saturation above 40% (the last 3 groups), whereas only 10 percent of women had transferrin saturation above 40%. For men and women combined, risk of cancer occurrence in each group relative to the first was 1.0, 0.95, 1.16, 1.38 and 1.81; for mortality the relative risks were 1.0, 0.96, 1.22, 1.29 and 1.73. There is evidence, in this cohort, of elevated cancer risk in those with moderately elevated iron level. This pattern was seen in women as well as in men.


  • Turbokameli tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 29 syyskuu 2011 - 19:13

Runsas lihansyönti voi nostaa kuolleisuutta tätä kautta:

http://www.ncbi.nlm....les/PMC1466638/

"Ingestion of large quantities of dietary iron and red meat in persons with high transferrin saturation is associated with an increase in mortality. Simple dietary restrictions may reduce the mortality risk associated with high transferrin saturation."


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#3 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 29 syyskuu 2011 - 23:23

Runsas lihansyönti voi nostaa kuolleisuutta tätä kautta:

http://www.ncbi.nlm....les/PMC1466638/

Entäs kun väitetään, että spirulina ja chlorella nostavat hemoglobiinia vielä paljon tehokkaammin, puhumattakaan pipetillä annostellusta phytoplanktonista. Kaikki superfoodhörhöt kuolee syöpään lähivuosina?
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#4 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 29 syyskuu 2011 - 23:49

Hemoglobiinista sen verran, että sehän ei ole elimistön rautavarastojen mitta, vaan rautavarastoinnista vastaa ferritiini:

http://fi.wikipedia....wiki/Ferritiini
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferritin

Transferriini taas on rautaa kuljettava proteiini:
http://en.wikipedia....iki/Transferrin

Ensimmäisen postauksen tutkimuksessa ei tutkittu hemoglobiinia vaan transferriinin saturaatiota, mikä tarkoittaa sitä, että kuinka suuri prosentti transferriinistä on aktiiviseessa käytössä rautaan sitoutuneena. Korkea transferriinin saturaatio siis tarkoitti kohonnutta syöpäriskiä. Miehillä tämä on paljon yleisempää kuin naisilla.

Tässä tutkimuksessa aika päinvastainen tulos:

http://aje.oxfordjou...142/7/692.short

In women, a positive association was observed between transferrin saturation and risk of stomach carcinoma (≥34.5% compared with ≤20.3%: relative risk (RR) = 3.5, 95% confidence interval (Cl) 0.98–12). In men, transferrin saturation was inversely associated with risk of colon and rectal carcinoma (≥40.7% compared with ≤26.0%: colon, RR = 0.62, 95% Cl 0.35–1.1; rectum, RR = 0.30, 95% Cl 0.08–1.1) and with non-Hodgkin's lymphoma (32.1–40.6% compared with ≤26.0%: RR = 0.31, 95% Cl 0.11–0.88; no cases observed with transferrin saturation ≥40.7%). The authors did not find evidence that the risk of epithelial cancer (all sites combined) was related to transferrin saturation level or to iron deficiency (≤5%) or overload (≥60%)


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#5 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 30 syyskuu 2011 - 17:44

Myös Don kirjoittaa uusimmassaan aiheesta:

Iron, Oxidation, Inflammation, and Aging

Alussa hieman asian tarkastelua kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta, myöhemmin näkemyksiä metsästäjä-keräilijöiden rautasaannista. Ehkäpä niille antiravinteillekin on paikkansa...?

#6 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 11 lokakuu 2011 - 07:54

http://archinte.ama-...ort/171/18/1625

Conclusions In older women, several commonly used dietary vitamin and mineral supplements may be associated with increased total mortality risk;this association is strongest with supplemental iron. In contrast to the findings of many studies, calcium is associated with decreased risk.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#7 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 04:00

Life Extensionin tuoreessa lisäravinnejutussa oli oikein kunnolla raudan dissaamista:


1. Salonen JT, Nyyssonen K, Korpela H, Tuomilehto J, Seppanen R, Salonen R. High stored iron levels are associated with excess risk of myocardial infarction in eastern Finnish men. Circulation. 1992 Sep;86(3):803-811.

2. Wells BJ, Mainous AG 3rd, King DE, Gill JM, Carek PJ, Geesey ME. The combined effect of transferrin saturation and low density lipoprotein on mortality. Fam Med. 2004 May;36(5):324-9.

3. Klipstein-Grobusch K, Grobbee DE, den Breeijen JH, Boeing H, Hofman A, Witteman JC. Dietary iron and risk of myocardial infarction in the Rotterdam Study. Am J Epidemiol. 1999 Mar 1;149(5):421-8

4. van der A DL, Peeters PH, Grobbee DE, Marx JJ, van der Schouw YT. Dietary haem iron and coronary heart disease in women. Eur Heart J. 2005 Feb;26(3):257-62.

5. Tuomainen TP, Punnonen K, Nyyssönen K, Salonen JT. Association between body iron stores and the risk of acute myocardial infarction in men. Circulation. 1998 Apr 21;97(15):1461-6.

6. Tzonou A, Lagiou P, Trichopoulou A, Tsoutsos V, Trichopoulos D. Dietary iron and coronary heart disease risk: a study from Greece. Am J Epidemiol. 1998 Jan 15;147(2):161-6.

7. Alissa EM, Ahmed WH, Al-Ama N, Ferns GA. Relationship between indices of iron status and coronary risk factors including diabetes and the metabolic syndrome in Saudi subjects without overt coronary disease. J Trace Elem Med Biol. 2007 21(4):242-54.

8. Pierre F, Tache S, Petit CR, Van der Meer R, Corpet DE. Meat and cancer: haemoglobin and haemin in a low-calcium diet promote colorectal carcinogenesis at the aberrant crypt stage in rats. Carcinogenesis. 2003 Oct;24(10):1683-90.

9. Stevens RG, Graubard BI, Micozzi MS, Neriishi K, Blumberg BS. Moderate elevation of body iron level and increased risk of cancer occurrence and death. Int J Cancer. 1994 Feb 1;56(3):364-9.

10. Mainous AG 3rd, Gill JM, Everett CJ. Transferrin saturation, dietary iron intake, and risk of cancer. Ann Fam Med. 2005 Mar-Apr;3(2):131-7.

11. Nelson RL. Iron and colorectal cancer risk: human studies. Nutr Rev. 2001 May;59(5):140-8.

12. Moyo VM, Makunike R, Gangaidzo IT, et al. African iron overload and hepatocellular carcinoma. Eur J Haematol. 1998 60:28–34.

13. Thompson KJ, Shoham S, Connor JR. Iron and neurodegenerative disorders. Brain Res Bull. 2001 55:155–64.

14. Sian-Hülsmann J, Mandel S, Youdim MB, Riederer P. The relevance of iron in the pathogenesis of Parkinson's disease. J Neurochem. 2011 Sep;118(6):939-57.

15. Jeong SY, Rathore KI, Schulz K, Ponka P, Arosio P, David S. Dysregulation of iron homeostasis in the CNS contributes to disease progression in a mouse model of amyotrophic lateral sclerosis. J Neurosci. 2009 Jan 21;29(3):610-9.

16. Weinberg ED. Iron loading: a risk factor for osteoporosis. BioMetals. 2006 19:633–5.

17. Richer S, Rudy D, Statkute L, Karofty K, Frankowski J. Serum iron, transferrin saturation, ferritin, and dietary data in age-related macular degeneration. Am J Ther. 2002 Jan-Feb;9(1):25-8.



En nyt yritäkään väittää että olisi ollut aikaa käydä läpi paria viitettä enempää. Aika gobsmacking kuitenkin.

Tuore meta-analyysi punaisen lihan epidemiologisesti lisäämästä diabetesriskistä myös ehdotti jotain mekanismia. Alan Aragon Research Revievissä ei oltu hirveän vakuuttuneita, mutta sopisi tavallaan "kuvioon".

#8 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 10 maaliskuu 2012 - 23:03

Liika rauta haperruttaa myös aivoja:

Excess Iron and Brain Degeneration: The Little-Known Link
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 tajkor

tajkor
  • Members
  • 41 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 11:28

Onko raudan vähentämiseksi hyviä keinoja? Verenluovutus, kuppaus, antiravinteet?

#10 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 16:04

Onko raudan vähentämiseksi hyviä keinoja? Verenluovutus, kuppaus, antiravinteet?


No ainakin punaisen lihan syömisen vähentäminen. Verenluovutus on myös.
  • Turbokameli tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#11 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 16:25

Onko raudan vähentämiseksi hyviä keinoja? Verenluovutus, kuppaus, antiravinteet?


Esimerkiksi noista kirjoituksista löytyy Colpon vinkkejä tähän aiheeseen liittyen:

Reader Mail: More “Low-Carb” Athletes that Aren’t, Carbs and Your Thyroid, Iron Reduction for Athletes, and More

Reader Mail: High-Carb Paleo Diets, Iron Reduction, Protein Misinformation, and more!

#12 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 16:56

Rautaa kertyy lysosomeihin. Vapaana elimistössä oleva rauta on haitallista ja aiheuttaa kaikenlaista tuhoa.

The interplay between dietary iron intake and total health is more complex than most people grasp.
Here’s why: iron-rich red blood cells typically die after about 90 days. Much of the iron contained in their hemoglobin molecules is recycled to generate new hemoglobin and new red blood cells. (The same is true of the iron in muscle cells.)
The problem? A significant amount of this iron is not recycled. Instead, it accumulates in cellular repositories called lysosomes.
Our bodies use iron because it is a powerful catalyst, speeding chemical reactions essential to life. But it is precisely that catalytic function that makes iron so dangerous in excess. “Useful” iron in your body is bound to carrier proteins and enzyme systems that isolate it from bodily tissues, and that direct its catalytic activities to where they are needed.72 But iron in its unbound state is free to react unselectively with a variety of chemical compounds.15
Unbound iron from age-related overload reacts volatilely with water and oxygen to produce highly reactive oxygen species or free radicals.19,41,42 These in turn damage cell membranes, DNA, mitochondria, and multiple tissues and organs.4,73


Raudan haittoja voi ehkäistä aineilla, jotka kelatoivat rautaa, sekä lisäksi antioksidanteilla. Artikkelissa mainitut aineet oli kvesertiini, kurkuma, R-lipoiinihappo, granaattiomena, karpalo, vihreä tee ja silymariini. Raudan kertyminen kudoksiin on vääjäämätön seuraus ihmisen ikääntymisestä.

But what can you do about the iron your body has already absorbed and has now accumulated in potentially dangerous ways in your tissues? There are two main approaches you should take. The first is to supplement with nutrients that can bind up, or chelate the iron in molecular complexes. Chelation isolates iron from tissues and limits its ability to catalyze the oxidant reactions that damage them. Chelation also hastens excretion of excess iron from your body.19 Ultimately, that means that chelation limits your body’s exposure to the destructive effects of iron accumulations.
The second approach to minimizing long-term iron damage is to optimize your antioxidant regimen. That can help you prevent any further damage by iron’s catalytic reactions with oxygen.

  • Accumulation of iron in bodily tissues is an inevitable consequence of aging.
  • Pathologic age-related iron overload damages cells and tissues and is a causative factor in numerous degenerative diseases, including liver fibrosis, cardiovascular disease, and cancer.
  • Few doctors inform their patients of the dangers of high total-body iron distributions, nor do they test for total-body iron status.
  • Excessive iron accumulations are found in affected brain areas of people with Alzheimer’s, Parkinson’s, and other neurodegenerative diseases.
  • Even in normal older adults, people with higher brain iron accumulations perform more poorly on cognitive tests than do those with lower brain iron concentrations.
  • A breakthrough UCLA study demonstrates that limiting lifetime exposure to iron can reduce brain iron accumulations.
  • A number of nutrients can help reduce your body’s total exposure to iron through chelation (binding to free iron atoms) and antioxidant activity, including quercetin, curcumin, R-lipoic acid, and silymarin.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#13 Aschenisto

Aschenisto
  • Members
  • 191 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 17:18

Toisin sanoen kannattaa myös vähentää hemiraudan syöntiä ja keskittyä syömään esimerkiksi kaloja, joissa on vähemmän rautaa.

#14 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 19:34

Raudan haittoja voi ehkäistä aineilla, jotka kelatoivat rautaa, sekä lisäksi antioksidanteilla. Artikkelissa mainitut aineet oli kvesertiini, kurkuma, R-lipoiinihappo, granaattiomena, karpalo, vihreä tee ja silymariini. Raudan kertyminen kudoksiin on vääjäämätön seuraus ihmisen ikääntymisestä.


Paras tapa vähentää liiallisen raudan haittoja on välttää punaista lihaa kokonaan tai syödä sitä vain hyvin vähän sekä se että välttää aiheetonta rautalisän käyttöä. Jos näin tekee, liiallinen rauta ei ole juuri kenellekään ongelma. Riskeihin on yhdistetty nimenomaan eläinkunnan tuotteiden sisältämä hemirauta, ei kasvikunnan tuotteiden ei-hemirauta. Siksi säätäminen raudan haittoja vähentävien ravintolisien ym. kanssa on käytännössä tarpeetonta.

#15 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 19:46

Raudan haittoja voi ehkäistä aineilla, jotka kelatoivat rautaa, sekä lisäksi antioksidanteilla. Artikkelissa mainitut aineet oli kvesertiini, kurkuma, R-lipoiinihappo, granaattiomena, karpalo, vihreä tee ja silymariini. Raudan kertyminen kudoksiin on vääjäämätön seuraus ihmisen ikääntymisestä.


Yleensä kelatoivat aineet kelatoivat kaikkia mineraaleja, joten on mahdollista/todennäköistä, että näidenkään vaikutus ei rajoitu rautaan. Esim. lyijy- ja elohopeamyrkytyksiä hoidetaan vahvasti kelatoivilla aineilla mutta sitten pitää vetää mineraalikuurit päälle.

Itse käytän paljon valurautapataa ja -paistinpannua, irtoaakohan noista liikaa rautaa?

#16 Aschenisto

Aschenisto
  • Members
  • 191 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 22:29

Paras tapa vähentää liiallisen raudan haittoja on välttää punaista lihaa kokonaan tai syödä sitä vain hyvin vähän sekä se että välttää aiheetonta rautalisän käyttöä. Jos näin tekee, liiallinen rauta ei ole juuri kenellekään ongelma. Riskeihin on yhdistetty nimenomaan eläinkunnan tuotteiden sisältämä hemirauta, ei kasvikunnan tuotteiden ei-hemirauta. Siksi säätäminen raudan haittoja vähentävien ravintolisien ym. kanssa on käytännössä tarpeetonta.


Käsittääkseni naudanlihassa on eniten hemirautaa ja muuta rautaa. Sen sijaan sianlihassa ei ole.

#17 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 11 maaliskuu 2012 - 22:55



Käsittääkseni naudanlihassa on eniten hemirautaa ja muuta rautaa. Sen sijaan sianlihassa ei ole.


On totta, että sianlihassa ei ole paljon hemirautaa. Jostain syystä sianliha on silti yhdistetty syöpäriskiin joissakin tutkimuksissa, joten senkään suosimisesta ei liene apua.

http://www.ncbi.nlm....pubmed/15956652
  • Blueteam tykkää tästä

#18 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 18 maaliskuu 2012 - 08:40

Tässä videolla Mercola toteaa, että ferritiiniarvo pitää ehdottomasti olla alle 80 ng/mL.

http://www.youtube.c...p_NonnY#t=3m40s
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#19 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 18 maaliskuu 2012 - 14:56

Tässä videolla Mercola toteaa, että ferritiiniarvo pitää ehdottomasti olla alle 80 ng/mL.

http://www.youtube.c...p_NonnY#t=3m40s


Hemoglobiinihan on toinen rautamittari ja siitä aina puhutaan että mitä korkeampi sen parempi.

#20 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 18 maaliskuu 2012 - 19:29

Hemoglobiinihan on toinen rautamittari ja siitä aina puhutaan että mitä korkeampi sen parempi.


Ferritiini on raudan "varasto". Hemoglobiini taas sisältää "käytössä" olevan raudan. Jos ferritiini on alhainen, niin rautaa ei ainakaan ole varastoitunut liikaa.

Kyllä toi hemoglobiinikin voi olla turhan korkea.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.




0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää