Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

D-vitamiini


  • Kirjaudu vastataksesi
69 vastausta aiheeseen

#26 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 23:04

Liittyy nimenomaan uv-säteilyyn (UVB) ja vieläpä aika kapealla aallonpituudella. Tästä syystä mm. suurimman osan aikaa vuodesta D-vitamiinia saa Suomessa vain about keskipäivän (tai klo 13) molemmin puolin muutaman tunnin ajan. Keväthangista toki heijastuu lisää, aivan kuten kesällä vedestä ja rantahiekasta.

Toinen mekanismi liittynee luonnonvalon aiheuttamiin muutoksiin hormonitoiminnassa silmien kautta. Tätä efektiä saa jossain määrin näyttöäkin tuijottamalla - tosin siitä voi olla haittaakin.

http://stereopsis.co...x/research.html

#27 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 23:12

D-vitamiini toki liittyy UVB:hen, mutta mites toi beetaendorfiini?
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#28 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 25 tammikuu 2012 - 03:17

Anssi Manninen: Paula Hakala on (taas) pihalla kuin lumiukko

:)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#29 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 25 tammikuu 2012 - 06:57

Anssi Manninen: Paula Hakala on (taas) pihalla kuin lumiukko


En oikein pidä tuollaisista henkilöön käyvistä kirjoituksista, oli sitten kysymys kenestä tahansa.

Tanskan lääkärilehden arvio ei pidä käytännössä paikkaansa, koska ihmiset eivät lähde nollatasolta. Useimmat saavuttavat tason 70 nmol/l (joka ei ole vielä optimi) pienemmilläkin D-vitamiinimäärillä.

#30 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 25 tammikuu 2012 - 09:34

En oikein pidä tuollaisista henkilöön käyvistä kirjoituksista, oli sitten kysymys kenestä tahansa.

Ei tuohon oikein voi muuta sanoa kuin että pojat on poikia ja Anssi on Anssi. :lol:

Tanskan lääkärilehden arvio ei pidä käytännössä paikkaansa, koska ihmiset eivät lähde nollatasolta. Useimmat saavuttavat tason 70 nmol/l (joka ei ole vielä optimi) pienemmilläkin D-vitamiinimäärillä.

Tosiaan lähtötasot vaihtelee ja myöskin se vaste riippuu henkilön painosta, ilmeisesti rasvaprosentistakin, jne. Mutta kyllä tuo hyvää suuntaa antaa. Ainakin minulla osuu mittausten mukaan aika hyvin tuolle käyrälle ja mitä on tullut foorumeilta löytyviä muiden ihmisten mittaustuloksia ja annostuksia katsottua, niin aika monella muullakin tuo pätee aika hyvin.

Mutta kuten monesti on todettu, sen oman arvon tietää oikeasti vasta mittaamalla.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#31 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 25 tammikuu 2012 - 09:48

Virkahenkilöt haluavat aina puhua tuosta saannista (ja siitäkään puhuessa ei voi puhua virallista suositusta ylittävästä määrästä) eikä 25-OH-D pitoisuuksista. Tämä johtunee siitä, että jos virallisella puolella alettaisiin puhua veriarvoista niin pian olisi terveyskeskukset täynnä kansalaisia vaatimassa kalliita D-vit testejä.
  • Turbokameli tykkää tästä

#32 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 27 tammikuu 2012 - 23:10

Joo ja on huomattava, että jos halutaan oikeasti melkein kaikki (>90%) optimaalisille tasoille, niin siinä tapauksessa nuo 50+ µg luokkaa saannit ovat tarpeellisia - mikä toki myös lisää tarvetta testeille. Samalla myös saataisiin huima määrä (helposti käytettävää) tutkimusnäyttöä isommista annoksista, ikään kuin sivumennen johtuen meidän hyvin yksityiskohtaisista terveydenhuollon tilastointikäytännöistä. Tilastointikäytännöistä johtuen mm. Hyppösen tyypin 1 diabetestutkimukset D-vitamiinista tehtiin Suomessa, ei vaikkapa Britanniassa.
  • Turbokameli tykkää tästä

#33 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 30 tammikuu 2012 - 18:09

D-vitaminointia?

http://www.hs.fi/urh.../a1305554531687

Erfurtilaisessa harjoituskeskuksessa työskennelleen lääkärin epäillään käsitelleen hoitamiensa urheilijoiden verta UV-valolla ennen kuin ruiskutti sen takaisin näiden elimistöön. Menetelmä on kielletty


D-vit Councilin Cannell joskus puhui tämmöisestä menetelmästä. Ehkä tuossa on kuitenkin haettu jotain muuta (mitä?) kun D-vitamiinia saisi vähän helpomminkin eikä kai ole kiellettyjen listalla.

#34 Lintune.

Lintune.
  • Members
  • 4 Viestit

Lähetetty 30 tammikuu 2012 - 19:08

Minä olen ottanut viimeisen parin viikon ajan joka aamu 10,000 iu D3-kapselin. En ole vielä kuollut :)
Mitähän D3-vitamiini overdosesta voisi pahimmillaan käydä?

#35 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 31 tammikuu 2012 - 00:12

Mitähän D3-vitamiini overdosesta voisi pahimmillaan käydä?


Kuolema siitä tulee. Gary Null käytti vahingossa 1000-kertaisesti liian vahvaa D-vitamiinijauhetta. Täpärästi taisi hengissä selvitä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Null
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#36 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 06 helmikuu 2012 - 23:49

D-vitaminointia?

http://www.hs.fi/urh.../a1305554531687

D-vit Councilin Cannell joskus puhui tämmöisestä menetelmästä. Ehkä tuossa on kuitenkin haettu jotain muuta (mitä?) kun D-vitamiinia saisi vähän helpomminkin eikä kai ole kiellettyjen listalla.

Kyllä, Cannell kirjoitti muistaakseni juurikin antibioottisesta vaikutuksesta. Ihmisillä kyseinen tekniikka on parantanut hyvin vakaviakin infektioita.

D-vitamiinin suhteen asia on epäselvä. On rekkalasteittain tutkimusta, jonka mukaan riittävät D-vitamiinitasot (~ 100 nmol/L) paitsi vähentävät infektioita että parantavat fyysistä suorituskykyä. John Cannell kirjoitti viime vuonna D-vitamiinista urheilussa kirjan, jota voi suositella lämpimästi.

#37 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 19:42

Tämän tutkimuksen mukaan alle 46 nmol/l mutta myös yli 98nmol/l arvot lisäsi kuolleisuutta ja syöpäriskiä:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/20720256

RESULTS:
During follow-up (median: 12.7 y), 584 (49%) participants died. There was a U-shaped association between vitamin D concentrations and total mortality. An approximately 50% higher total mortality rate was observed among men in the lowest 10% (<46 nmol/L) and the highest 5% (>98 nmol/L) of plasma 25(OH)D concentrations compared with intermediate concentrations. Cancer mortality was also higher at low plasma concentrations (multivariable-adjusted HR: 2.20; 95% CI: 1.44, 3.38) and at high concentrations (HR: 2.64; 95% CI: 1.46, 4.78). For cardiovascular death, only low (HR: 1.89; 95% CI: 1.21, 2.96) but not high (HR: 1.33; 95% CI: 0.69, 2.54) concentrations indicated higher risk.


Tässäkin jostain syystä yli 100 nmol/l taso lisäsi miesten syöpäriskiä, mutta naisilla oli jopa päinvastoin. Kokonaisuutena syöpäriski ei kasvanut:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/20847342

Vitamin D has been hypothesized to protect against cancer. We followed 16,819 participants in NHANES III (Third National Health and Nutritional Examination Survey) from 1988 to 2006, expanding on an earlier NHANES III study (1988-2000). Using Cox proportional hazards regression models, we examined risk related to baseline serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] for total cancer mortality, in both sexes, and by racial/ethnic groups, as well as for site-specific cancers. Because serum was collected in the south in cooler months and in the north in warmer months, we examined associations by collection season ("summer/higher latitude" and "winter/lower latitude"). We identified 884 cancer deaths during 225,212 person-years. Overall cancer mortality risks were unrelated to baseline 25(OH)D status in both season/latitude groups, and in non-Hispanic whites, non-Hispanic blacks, and Mexican-Americans. In men, risks were elevated at higher levels {e.g., for ≥100 nmol/L, relative risk (RR) = 1.85 [95% confidence interval (CI), 1.02-3.35] compared with <37.5 nmol/L}. Although risks were unrelated to 25(OH)D in all women combined, risks significantly decreased with increasing 25(OH)D in the summer/higher latitude group [for ≥100 nmol/L, RR = 0.52 (95% CI, 0.25-1.15) compared with <37.5 nmol/L; P(trend) = 0.03, based on continuous values]. We also observed a suggestion of an inverse association with colorectal cancer mortality (P(trend) = 0.09) and a positive association with lung cancer mortality among males (P(trend) = 0.03). Our results do not support the hypothesis that 25(OH)D is associated with reduced cancer mortality. Although cancer mortality in females was inversely associated with 25(OH)D in the summer/higher latitude group, cancer mortality at some sites was increased among men with higher 25(OH)D. These findings argue for caution before increasing 25(OH)D levels to prevent cancer.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#38 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 20:06

Tässä havaittiin vanhoilla naisilla toimintakyvyn heikkenemistä alle 50nmol/l ryhmässä, mutta myös yli 75nmol/l ryhmässä:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21131545

At baseline, there was a U-shaped association between 25(OH)D level and odds of frailty with the lowest risk among women with levels 20.0-29.9 ng/ml (referent group). Compared with this group, the odds of frailty were higher among those with levels<15.0 ng/ml [multivariable odds ratio (MOR) 1.47, 95% confidence interval (CI), 1.19-1.82], those with levels 15.0-19.9 ng/ml (MOR 1.24, 95% CI 0.99-1.54), and those with levels≥30 ng/ml (MOR 1.32, 95% CI 1.06-1.63). Among 4551 nonfrail women at baseline, the odds of frailty/death (vs. robust/intermediate) at follow-up appeared higher among those with levels 15.0-19.9 ng/ml (MOR 1.21, 95% CI 0.99-1.49), but the CI overlapped 1.0. The odds of death (vs. robust/intermediate/frail at follow-up) was higher among those with levels<15.0 ng/ml (MOR 1.40, 95% CI 1.04-1.88) and those with levels 15.0-19.9 ng/ml (MOR 1.30, 95% CI 0.97-1.75), although the latter association did not quite reach significance.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#39 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 20:13

Löytyykö jotain näyttöä sille, että tuo 25(OH)D-taso kannattaisi nostaa tasolle 120 nmol/l verrattuna tuohon 90-100 nmol/l tasoon? :)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#40 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 20:17

Tässä havaittiin vanhoilla naisilla toimintakyvyn heikkenemistä alle 50nmol/l ryhmässä, mutta myös yli 75nmol/l ryhmässä.

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21131545


Yli 75 nmol/l ryhmässä tulos voi johtua sekoittavista tekijöistä, kuten siitä, että osteoporoosia sairastaville määrätään D-vitamiinilisää. Tämän mahdollisuus todettiin tutkimuksessakin. En itse usko, että runsaahko D-vitamiinin käyttö voisi aiheuttaa haurautta.

#41 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 20:21

Tämän tutkimuksen mukaan alle 46 nmol/l mutta myös yli 98nmol/l arvot lisäsi kuolleisuutta ja syöpäriskiä:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/20720256


Tässäkin jostain syystä yli 100 nmol/l taso lisäsi miesten syöpäriskiä, mutta naisilla oli jopa päinvastoin. Kokonaisuutena syöpäriski ei kasvanut:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/20847342


D-vitamiinitutkija Viethin mukaan vuodenaikojen mukaan runsaasti vaihtelevat D-vitamiinitasot voivat lisätä eturauhassyövän riskiä. Se voi selittää tämän löydöksen. Jos kesällä tasot ovat auringonoton vuoksi miehillä korkeat, ne laskevat talvisin aika alas ilman D-vitamiinilisää.
  • Blueteam tykkää tästä

#42 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 20:22

Tämän mukaan optimaalinen veriarvo on 90-120 nmol/l:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/18348447

Recent evidence suggests that higher vitamin D intakes beyond current recommendations may be associated with better health outcomes. In this chapter, evidence is summarized from different studies that evaluate threshold levels for serum 25(OH)D levels in relation to bone mineral density (BMD), lower extremity function, dental health, risk of falls, admission to nursing home, fractures, cancer prevention and incident hypertension. For all endpoints, the most advantageous serum levels for 25(OH)D appeared to be at least 75 nmol/l (30 ng/ml) and for cancer prevention, desirable 25(OH)D levels are between 90-120 nmol/l (36-48 ng/ml). An intake of no less than 1000 IU (25 mcg) of vitamin D3 (cholecalciferol) per day for all adults may bring at least 50% of the population up to 75 nmol/l. Thus, higher doses of vitamin D are needed to bring most individuals into the desired range. While estimates suggest that 2000 IU vitamin D3 per day may successfully and safely achieve this goal, the implications of 2000 IU or higher doses for the total adult population need to be addressed in future studies.


  • Turbokameli tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#43 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 13 helmikuu 2012 - 23:44

D-vitamiinitutkija Viethin mukaan vuodenaikojen mukaan runsaasti vaihtelevat D-vitamiinitasot voivat lisätä eturauhassyövän riskiä. Se voi selittää tämän löydöksen. Jos kesällä tasot ovat auringonoton vuoksi miehillä korkeat, ne laskevat talvisin aika alas ilman D-vitamiinilisää.

Jebou. Toinen teoria tuijottaa D-vitamiinin taipumusta nostaa testosteronitasoja:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21154195

Osa eturauhassyövistä siis villiintyy testosteronista. Aiemmin stabiili kasvain voi kokea kasvupyrähdyksen.

#44 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 13 helmikuu 2012 - 23:55

Itse sijoitan mieluummin omat rahani sellaiseen vaihtoehtoon, joka vastaa paremmin omia arvoja.

Niin minäkin. Siis veriarvoja. :)

#45 Chike

Chike
  • Members
  • 79 Viestit

Lähetetty 14 helmikuu 2012 - 16:19

Njahas. Ite menin jo aika päiviä sitten erään blogin suosituksesta tilaamaan iherbistä tuota 125 mikrogramman d-vitamiinia.
Ja oon sitä about päivittäin vedellyt eli... Mennäänkö tässä jo riskirajoilla?

#46 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 14 helmikuu 2012 - 16:55

Njahas. Ite menin jo aika päiviä sitten erään blogin suosituksesta tilaamaan iherbistä tuota 125 mikrogramman d-vitamiinia.
Ja oon sitä about päivittäin vedellyt eli... Mennäänkö tässä jo riskirajoilla?


No ei varmastikaan. Et kuitenkaan välttämättä tarvitse ihan noin paljon edes tuon 120 nmol/l arvon saavuttamiseen, mutta tarkemmin on mahdotonta sanoa ilman verikoetta. Paino selittää yksilöllisestä vaihtelusta vain 50%. Jotkut toki on sitä mieltä, että jopa 150 nmol/l olisi tavoiteltava arvo.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#47 Aschenisto

Aschenisto
  • Members
  • 191 Viestit

Lähetetty 14 helmikuu 2012 - 18:55

Itse vetelin pari vuotta 250 mikroa suoraan naamariin joka päivä...

Ei siihen hei kuole ;-)

#48 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 24 helmikuu 2012 - 11:59

http://www.nationalj...vitd-mechanism/

Juutalaiset tiedemiehet ovat tutkineet D-vitamiinia ja tulehdussytokiinejä. Arvolla 125 nmol/l päästiin tehokkaimpaan tulehdussytokiinien estoon:

Cells incubated with no vitamin D and in solution containing 15 ng/ml of vitamin D produced high levels of cytokines IL-6 and TNF-alpha, major actors in the inflammatory response. Cells incubated in 30 ng/ml vitamin D and above showed significantly reduced response to the LPS. The highest levels of inflammatory inhibition occurred at 50 ng/ml.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#49 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 22 maaliskuu 2012 - 16:30

Joo itselläni suunnilleen tuollainen taso vähensi vatsareaktioita olennaisesti, suunnilleen kortisonikuuriin verrattavasti, ilman (samanlaisia) sivuvaikutuksia. Tosin käytetty merkki oli aika luullakseni stydimpää tavaraa kuin mitä ilmoitettiin (125 µg).

Esimerkiksi Crohnin taudissahan on jo tutkittu D3:sta olikohan 50 mikrolla ja remissiot (oireettomuus) tuplaantui D3-ryhmällä. Tosin tasot ei olleet vielä edes 100 nmol/L sarjassa. Jengiä oli vaan liian vähän (ja D3-vitamiinia myös). Pitäisi ottaa mukaan tietoisesti Crohn-porukkaa jolla on tosi alhaiset tasot ja katsoa miten aggressiivisempi annostelu vaikuttaisi, vaikka tuonne 125 nmol/L tietämille. Lisäksi yksilöllisyyttä varmaan on, tiedän tosi hoitoresistenttejä tapauksia joissa ei auta mikään muukaan (nykyisestä paletista).

#50 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 04 toukokuu 2012 - 09:01

LEF pitää kiinni varsin hulppeista 25(OH)D-suosituksista:

Those whose 25-hydroxyvitamin D levels ranged 81–100 ng/mL had a 36% reduction in hypertension incidence when measured against the deficient group.


Heidän mukaansa yli 100 ng/mL eli 250 nmol/l ei kuitenkaan kannata mennä:

http://www.lef.org/m...D-Intake_01.htm

Itse haen 70-100 nmol/l tasoja, kesällä kyllä tuppaa menemään yli 100 vaikka lopetan D:n käytön pikkuhiljaa jo huhtikuussa.




0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää