Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

D-vitamiini


 • Kirjaudu vastataksesi
69 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 29 syyskuu 2011 - 11:57

Palstalla ei ole D-vitamiiniketjua, joten sellaisen voisi aloittaa, vaikka tästä nyt onkin jauhettu vaikka kuinka paljon ympäri nettiä. :)

Robert Heaneyn mukaan ehdoton minimitaso veren 25(OH)D-arvolle on 80 nmol/l ja 120 nmol/l voi olla paljon lähempänä optimaalista arvoa.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#2 Chike

Chike
 • Members
 • 79 Viestit

Lähetetty 07 lokakuu 2011 - 18:37

Nyt on tullu pari viikkoa vedettyä 120 mikrogrammaa d-vitamiinia sen yhden 30 mikrogramman sijaan... Saas nähä mihin johtaa vai johtaako mihinkään.

#3 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 13 lokakuu 2011 - 02:06

Siirretään tämä tänne, ettei tuo toinen ketju mene D-vitamiinikeskusteluksi:

Tuloksia voi sekoittaa D2-metaboliitit, jotka ovat erilaisia kuin D3:n.


Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Entä onko sellaisissa väitteissä perää, että D2-vitamiiniin kehittyy toleranssi?

Muille kasviperäisestä D3-vitamiinista kiinnostuneille voisi mainita, että jälleen on tullut uusi tuote markkinoille:

Vitashine Vegan D3 1000IU

Tosin hinta on vielä melko kova. Lisäksi laskin, että omalla käytöllä tuo ei riittäisi edes viikkoa... Toistaiseksi pidättäydyn siis suhteellisen vahvoissa D2-annoksissa.

#4 Puuha-Pete

Puuha-Pete
 • Members
 • 313 Viestit

Lähetetty 13 lokakuu 2011 - 09:01

Mitä järkeä tällaisessa asiassa on olla niin tiukasti periaatteen mies? Ei se lampaanvillasta uutettu D-vitamiini ole mikään ongelma eläinten oikeuksien kannalta, ei niitä lampaita sen D-vitamiinin takia kasvateta. Aika vaikea nähdä millä logiikalla eläinperäisestä D-vitamiinista olisi mitään suurta haittaa millekään elolliselle olennolle. Periaate on toki periaate, mutta tuo menee mielestäni enemmän jo pakkomielteen puolelle.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#5 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 lokakuu 2011 - 09:07

D2-vitamiini käyttäytyy kyllä huomattavasti eri tavalla kuin D3, mitä tulee veren 25(OH)D-arvoihin.

Ainakin yhden ison kerta-annoksen tapauksessa näin on. Enempää en kyllä ole perehtynyt.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#6 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 13 lokakuu 2011 - 14:34

Mitä järkeä tällaisessa asiassa on olla niin tiukasti periaatteen mies? Ei se lampaanvillasta uutettu D-vitamiini ole mikään ongelma eläinten oikeuksien kannalta, ei niitä lampaita sen D-vitamiinin takia kasvateta. Aika vaikea nähdä millä logiikalla eläinperäisestä D-vitamiinista olisi mitään suurta haittaa millekään elolliselle olennolle. Periaate on toki periaate, mutta tuo menee mielestäni enemmän jo pakkomielteen puolelle.


En tiedä tarkalleen, miten tuo prosessi käytännössä toimii, ja mistä nämä villat hankitaan. Villateollisuuteen kuitenkin liittyy paljon kaikenlaista vähemmän mukavaa. Vaikka sitä villaa ei tuotettaisikaan ensisijaisesti D-vitamiinin valmistukseen, niin silti se on osa sitä toimintaa. Mielestäni tämä ei vielä ole kovin ehdotonta, jos tarjolla on toimivia vaihtoehtoja, vieläpä suhteellisen helposti hankittavissa. Itse en alkaisi syyllistämään henkilöä, jolla nämä korvaavat tuotteet eivät toimi, ja siksi käyttää sitten eläinperäistä vaihtoehtoa. Muutama vuosi sitten söin itsekin kalkkitabletteja, joissa oli D3-muotoa mukana. En silloin pitänyt sitä kovin suurena ongelmana, vaan melko mitättömänä yksityiskohtana kokonaisuuden kannalta. Toisaalta tähänkin on hyvä kiinnittää huomioita, sillä ilman ei olisi saatavilla hyviä korvaavia tuotteita, eikä aktiivisesti kehiteltäisi kasviperäisiä D3-valmisteita. Sama juttu kasviperäisten pitkäketjuisten omega 3 -rasvahappojen suhteen. Nyt niitä alkaa jo löytymään, ja hinnat varmaan laskevat ajan kuluessa. Halukkaat pystyvät sitten käyttämään niitä. Itse sijoitan mieluummin omat rahani sellaiseen vaihtoehtoon, joka vastaa paremmin omia arvoja. D-vitamiinin tapauksessa on mukavampaa tukea vaikka VegLifea kuin eläinperäisen D3-vitamiinin valmistajia.

Lisäys:

Mitä tulee logiikkaan, niin mielestäni se on hyvin johdonmukaista tässä tapauksessa. Veganismi (siten kuin sen itse ymmärrän) käsittää muutakin kuin sen, että eläimille tarjotaan hyvät olot. Tässä menevät helposti eläinoikeusajattelu ja eläinsuojelutoiminta sekaisin. Yksi ensin mainitun perusajatuksista on se, että eläimiä ei pitäisi kohdella hyödykkeinä, eli eläinperäiset tuotteet, jotka on valmistettu ns. onnellisista tuotantoeläimistä, ovat edelleen sitä vastaan.

Täysi ehdottomuus saattaa kuitenkin olla jonkinlainen ongelma. Varsinkin, jos kaikki-tai-ei-mitään -mallia aletaan pitämään ainoana hyväksyttävänä vaihtoehtona. Syyllistäminen on välillä rankkaakin sellaisiakin henkilöitä kohtaan, jotka ovat siirtyneet muuten kasvisruokavalioon, mutta joutuvat kuitenkin syömään vaikka D3-vitamiinia tai kalaöljyä. Mielestäni sellainen on hieman epäreilua ja tavallaan typerääkin, koska tiukka ehdottomuus karkoittaa todennäköisesti osan ihmisistä pois. Monesti olen nähnyt, että "melkein omia" kohtaan osataan olla hyvinkin armottomia arvostelussa, vaikka kyse on pohjimmiltaan samat arvot jakavista henkilöistä, jotka ovat tehneet merkittäviä muutoksia elintapoihinsa. Aiheesta on kirjoitettu melko paljon. Tuossa esimerkkinä mielestäni yksi hyvä kirjoitus:

Veganism without Vegetarianism: On Guilt, Disability, and Ex-Vegans

Olen monesta kohdasta Adamin kanssa samoilla linjoilla, enkä koe olevani "täysin kotonani" tässä yhteisössä. Siinä tulee painolastina paljon sellaisia arvoja, joilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä alkuperäisen ajatuksen kanssa, mutta nämä ovat kuitenkin ajan kuluessa muovautuneet samaksi paketiksi. Kyse on pohjimmiltaan eettisistä arvoista eläimiin liittyen. Mielestäni ajatus "terveysvegaanista" on hieman hassu, koska esimerkiksi tietyiltä vegaanifoorumeilta löytyy kirjoittajia, jotka eivät voisi juuri vähempää välittää eläimistä. Välillä tulee mieleen, että olen enemmän samalla taajuudella joidenkin humaanimpaa eläintaloutta kannattavien yksilöiden kanssa kuin joidenkin samankaltaisen ruokavalion omaavien terveysvegaanien kanssa.

Jos tästä aiheesta tulee vielä juttua, niin sitä voitaisiin ehkä jatkaa tässä ketjussa.

D2-vitamiini käyttäytyy kyllä huomattavasti eri tavalla kuin D3, mitä tulee veren 25(OH)D-arvoihin.

Ainakin yhden ison kerta-annoksen tapauksessa näin on. Enempää en kyllä ole perehtynyt.


Ymmärtääkseni D2 käyttäytyy kuitenkin erilaisesti pienemmillä annoksilla. Olisi mukavaa, jos joku osaisi kertoa enemmän, koska tämä on kohtalaisen uutta tietoa minulle.

#7 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 13 lokakuu 2011 - 16:24

Noihan kai mitataan erikseen eli S -D2-25 ja S -D3-25 ja S-D-25 testissä tulokset yhdistetään:

http://www.huslab.fi...kirja/1220.html

#8 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 14 lokakuu 2011 - 06:15

Itse yritän nyt vetää 100 µg päivässä. Kieltämättä aika hilpeät fiilikset, kun löysin tosi halvalla tolosen e-epaa 650mg säästöpäckinä - sitä menee 4 nappia eli 2600 mg päivässä tämän kuun ajan. Lisäksi vain KooKakkosta Carlsonilta 5mg. Varma kombo tympeytyviin syksyn keleihin. Kesä tuli takas!!!

:eka:

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Entä onko sellaisissa väitteissä perää, että D2-vitamiiniin kehittyy toleranssi?

En ole varma tuosta toleranssista. Sen sijaan kyse on siitä että rotilla (mutta linnuilla & ihmisillä ei välttämättä) tehoavaa DeeKakkosta vaivaavat monet ongelmat (ja koskevat monet erityispiirteet):

Taken together, the most plausible explanations for the greater bioefficacy of vitamin D3 are conceivably due to the higher affinities of vitamin D3 and its metabolites than vitamin D2 for hepatic 25-hydroxylase, DBP, and VDR and because vitamin D3 is not directly metabolized to 24(OH)D as is vitamin D2.
- -
In addition to its lower bioactivity, the poor stability of vitamin D2 is worrisome, particularly upon exposure of crystalline D2 powder to varying temperatures, humidity, or even storage containers (43, 44). In contrast, vitamin D3 powder is not as labile. As a result, the vitamin D content by various manufacturers has been found to differ substantially from that of the labeled claim (17)
- -
The production of 25(OH)D2 as a result of vitamin D2 supplementation may additionally hinder the assessment of total circulating 25(OH)D, because common assay systems used for clinical purposes have either a diminished capacity or do not detect 25(OH)D2 with the same efficiency as 25(OH)D3 (46). Thus, clinical assays used to monitor vitamin D2 treatment may lead to an erroneous underestimation of vitamin D status. This occurrence may result in additional supplementation with potential adverse consequences, such as hypervitaminosis D.
- -
This is not to suggest that vitamin D2 is not efficacious, but, because the units of the 2 forms is clearly not equivalent, likely due to its distinct metabolic features and diminished binding of vitamin D2 metabolites to DBP in plasma, continual application of vitamin D2 in clinical use, including in research trials, only serves to confound our understanding of optimal vitamin D dosing recommendations.

http://www.ajcn.org/...t/84/4/694.long

On imeytymisestä ja biomarkkereista varmaan kivoja käppyröitäkin, mutta ei nyt juontunut mieleen.

Muille kasviperäisestä D3-vitamiinista kiinnostuneille voisi mainita, että jälleen on tullut uusi tuote markkinoille:

Vitashine Vegan D3 1000IU

Tosin hinta on vielä melko kova. Lisäksi laskin, että omalla käytöllä tuo ei riittäisi edes viikkoa... Toistaiseksi pidättäydyn siis suhteellisen vahvoissa D2-annoksissa.

On kallista juu. Itseäni lähinnä kiihottaa se, että useimmat pleiotrooppiset vaikutukset on tutkittu lähes yksinomaan D3:lla ja näiden välisen erottelu puute on vaivannut lukuisia meta-analyysejäkin. Juuri koskaan kakkonen ei ole tullut selkeäksi ykköseksikään.

#9 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 14 lokakuu 2011 - 06:21

Itse sijoitan mieluummin omat rahani sellaiseen vaihtoehtoon, joka vastaa paremmin omia arvoja. D-vitamiinin tapauksessa on mukavampaa tukea vaikka VegLifea kuin eläinperäisen D3-vitamiinin valmistajia.
- -
Mitä tulee logiikkaan, niin mielestäni se on hyvin johdonmukaista tässä tapauksessa. Veganismi (siten kuin sen itse ymmärrän) käsittää muutakin kuin sen, että eläimille tarjotaan hyvät olot. Tässä menevät helposti eläinoikeusajattelu ja eläinsuojelutoiminta sekaisin. Yksi ensin mainitun perusajatuksista on se, että eläimiä ei pitäisi kohdella hyödykkeinä, eli eläinperäiset tuotteet, jotka on valmistettu ns. onnellisista tuotantoeläimistä, ovat edelleen sitä vastaan.

Joo ihan kiva että löytyy myös moraalisempia ihmisiä eikä vain (kaltaisiani) kapitalistisia hedonisteja. Tärkeintä lienee kuitenkin saada jakoon ne faktakeskustelut, henkilökohtaiset päätökset voi olla usein hyvä pitää omana aiheenaan.

Täysi ehdottomuus saattaa kuitenkin olla jonkinlainen ongelma. Varsinkin, jos kaikki-tai-ei-mitään -mallia aletaan pitämään ainoana hyväksyttävänä vaihtoehtona. Syyllistäminen on välillä rankkaakin sellaisiakin henkilöitä kohtaan, jotka ovat siirtyneet muuten kasvisruokavalioon, mutta joutuvat kuitenkin syömään vaikka D3-vitamiinia tai kalaöljyä. Mielestäni sellainen on hieman epäreilua ja tavallaan typerääkin, koska tiukka ehdottomuus karkoittaa todennäköisesti osan ihmisistä pois.

Niin, näin näyttää käyneen mm. McDougallin foorumeilla. Nozickin jutut tuovat mieleen kenen tahansa kaappialakarppihörhön (bear ym.) jutut juuri tuosta syystä. Samalla on koko ajan vaara että lakaistaan ongelmia maton alle.

Jobshan oli pescovegetaristi? Mitenkähän siihen suhtauduttiin? Vähän kuin biseksuaalisuuteen?

#10 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 14 lokakuu 2011 - 08:02

Noihan kai mitataan erikseen eli S -D2-25 ja S -D3-25 ja S-D-25 testissä tulokset yhdistetään:

http://www.huslab.fi...kirja/1220.html


Joo, mutta kyse on kai siitä, että kuinka hyvin tuo D2-vitamiini muuttuu tuoksi S-D2-25:ksi.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#11 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 14 lokakuu 2011 - 17:20

En ole varma tuosta toleranssista. Sen sijaan kyse on siitä että rotilla (mutta linnuilla & ihmisillä ei välttämättä) tehoavaa DeeKakkosta vaivaavat monet ongelmat (ja koskevat monet erityispiirteet):


Olisi hyvä saada tarkkaa tietoa näistä ihmisillä testattuna. Lisäksi mietityttää se, että miten paljon erilaisilla D2-valmisteilla on eroa. Esimerkiksi tuossa mitä itse käytän, sekaan on laitettu eräänlainen yrttikoktail sisältäen sinimailasta, persiljaa, peltokortetta, nokkosta, bataattia, porkkanaa, parsakaalia, tomaattia ja voikukkaa. Tämän on tarkoitus parantaa toimivuutta, mutta tiedä sitten. Heh, ehkäpä se on vain keino myydä tavaraa hieman kalliimmalla kuin yksipuolisempaa versiota.

The production of 25(OH)D2 as a result of vitamin D2 supplementation may additionally hinder the assessment of total circulating 25(OH)D, because common assay systems used for clinical purposes have either a diminished capacity or do not detect 25(OH)D2 with the same efficiency as 25(OH)D3 (46). Thus, clinical assays used to monitor vitamin D2 treatment may lead to an erroneous underestimation of vitamin D status. This occurrence may result in additional supplementation with potential adverse consequences, such as hypervitaminosis D.


Eli vaarana saattaa olla ennemmin D-vitamiinin yli- kuin aliannostus, jos lähtee tulosten perusteella säätämään omaa saantiaan.

#12 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 14:15

Tässä pari Tiede-foorumilla mainittua tuotetta, joiden D-vitamiini on erotettu kalanmaksaöljystä:

http://www.solgar.co...IU-Softgels.htm
http://manninen.valm...mmi-p-1402.html

Näitä voinee pitää pykälää luonnollisempina kuin lampaanvillaa säteilyttämällä valmistettuja.

#13 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 14:24

Nyt menee ilmaista mainosta Anssille. :D

Eikös se ole ihan sama molekyyli, oli sitten erotettu mistä tahansa? :)
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#14 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 14:48

Nyt menee ilmaista mainosta Anssille. :D

Eikös se ole ihan sama molekyyli, oli sitten erotettu mistä tahansa? :)


Tietty näin jos lopputuloksena on pelkkä molekyyli mutta onko? Ehkä luonnollista vaihtoehtoa hakevan olisi parasta ottaa vaan kalanmaksaöljyä.

#15 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 19 lokakuu 2011 - 14:56

Kyse on molekyylistä C27H44O:

Lähetetty kuva


Kalanmaksaöljyssä toki kaikkea muutakin. Aika reilusti myös A-vitamiinia.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#16 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 23:17

Kalanmaksaöljyjen A-vitamiinipitoisuus alennettiin viidesosaan kun se liitettiin Islannissa raskaana olevien naisten komplikaatioihin.

Niin paljon kuin fanitankin Chris Masterjohnia (WAP-contribuuttori en ole vakuuttunut että A-vitamiinia tarvittaisiin niin paljoa kuin hän väittää. Etenkään D-vitamiinin kanssa.

Syy on yksinkertaisesti se, että A-vitamiinin liikasaantia on alettu pitää subklinikaalisena myrkytystilana yhä useammin, etenkin (subklinikaalisen) D-vitamiinin puutoksen yhteydessä.

#17 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 23:20

Tietty näin jos lopputuloksena on pelkkä molekyyli mutta onko? Ehkä luonnollista vaihtoehtoa hakevan olisi parasta ottaa vaan kalanmaksaöljyä.

Yllättävän usein eroja on "luonnonmolekyylien" ja teollisten versioiden välillä (mm. kätisyys). Lisäksi vaihtelee imeytyminen/biosaatavuus, kofaktorit ja muut vitamiinin versiot sekä yhteisvaikutukset. Jopa geneerisillä lääkevalmisteilla sallitaan vaikuttavan aineen imeytymisen vaihtelu suuntaan tai toiseen 20%. Ravintolisillä saantimäärät voivat (ja myös vaihtelevat) todella paljon (ruoasta puhumattakaan!).

Viimeksi muokannut Neonomide, 21 lokakuu 2011 - 23:44 .


#18 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 21 lokakuu 2011 - 23:23

The production of 25(OH)D2 as a result of vitamin D2 supplementation may additionally hinder the assessment of total circulating 25(OH)D, because common assay systems used for clinical purposes have either a diminished capacity or do not detect 25(OH)D2 with the same efficiency as 25(OH)D3 (46). Thus, clinical assays used to monitor vitamin D2 treatment may lead to an erroneous underestimation of vitamin D status. This occurrence may result in additional supplementation with potential adverse consequences, such as hypervitaminosis D.

Eli vaarana saattaa olla ennemmin D-vitamiinin yli- kuin aliannostus, jos lähtee tulosten perusteella säätämään omaa saantiaan.

Joo mutta käytännössä ei tule monia esimerkkejä mieleen. Oletko törmännyt esim. tapausselostuksiin?

Viethillä on havaittavissa pikku taipumus dissailla D2-vitamiinia eri spekuloinneilla, vähän samaan tapaan kuin monet tutkijat tuntuvat keksivän D3-vitamiinille sivuvaikutuksia tuntematta sen toimintaa (ja eroja D-kakkoseen) kunnolla.

Viimeksi muokannut Neonomide, 21 lokakuu 2011 - 23:42 .


#19 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 23 lokakuu 2011 - 12:38

Joo mutta käytännössä ei tule monia esimerkkejä mieleen. Oletko törmännyt esim. tapausselostuksiin?


Eipä ole tullut vastaan.

#20 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 04:50

Tässä arvioinnissa korkein arvioitu D-vitamiinitaso (75-110 nmol/l) tuotti parhaan tuloksen. Tuosta korkeampia tasoja ei tässä arvioitu.

http://www.ncbi.nlm....pubmed/19957164

Abstract

Current intake recommendations of 200 to 600 IU vitamin D per day may be insufficient for important disease outcomes reduced by vitamin D.
INTRODUCTION:

This study assessed the benefit of higher-dose and higher achieved 25-hydroxyvitamin D levels [25(OH)D] versus any associated risk.
METHODS AND RESULTS:

Based on double-blind randomized control trials (RCTs), eight for falls (n = 2426) and 12 for non-vertebral fractures (n = 42,279), there was a significant dose-response relationship between higher-dose and higher achieved 25(OH)D and greater fall and fracture prevention. Optimal benefits were observed at the highest dose tested to date for 700 to 1000 IU vitamin D per day or mean 25(OH)D between 75 and 110 nmol/l (30-44 ng/ml). Prospective cohort data on cardiovascular health and colorectal cancer prevention suggested increased benefits with the highest categories of 25(OH)D evaluated (median between 75 and 110 nmol/l). In 25 RCTs, mean serum calcium levels were not related to oral vitamin D up to 100,000 IU per day or achieved 25(OH)D up to 643 nmol/l. Mean levels of 75 to 110 nmol/l were reached in most RCTs with 1,800 to 4,000 IU vitamin D per day without risk.
CONCLUSION:

Our analysis suggests that mean serum 25(OH)D levels of about 75 to 110 nmol/l provide optimal benefits for all investigated endpoints without increasing health risks. These levels can be best obtained with oral doses in the range of 1,800 to 4,000 IU vitamin D per day; further work is needed, including subject and environment factors, to better define the doses that will achieve optimal blood levels in the large majority of the population.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#21 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 04:52

Yllättävän usein eroja on "luonnonmolekyylien" ja teollisten versioiden välillä (mm. kätisyys). Lisäksi vaihtelee imeytyminen/biosaatavuus, kofaktorit ja muut vitamiinin versiot sekä yhteisvaikutukset. Jopa geneerisillä lääkevalmisteilla sallitaan vaikuttavan aineen imeytymisen vaihtelu suuntaan tai toiseen 20%. Ravintolisillä saantimäärät voivat (ja myös vaihtelevat) todella paljon (ruoasta puhumattakaan!).


D-vitamiinin tapauksessa kaikki tuotteet taitaa kuitenkin olla luonnonmolekyylejä?
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#22 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 21:39

Jos viitataan apteekin käsikauppatavaraan ja lisäravinteisiin niin kyllä, ne ovat koko D2- tai D3-muotoa eli ergokalsiferolia tai kolekalsiferolia. Mutta vain jälkimmäistä muodostuu ihmisiholla auringonvalon vaikutuksesta. Lisäksi näyttää siltä että iholla muodostuu muitakin aineita kuin D-vitamiinia ja näilläkin voi olla terveysvaikutuksia.

#23 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 21:47

Joo, lähinnä tarkoitin D3-valmisteita.

Noiden muiden iholla syntyvien aineiden vaikutuksesta ei taida olla mitään näyttöä. Auringonvalolla on ikävä ihoa vanhentava vaikutus.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#24 Turbokameli

Turbokameli
 • Members
 • 303 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 22:20

Joo, lähinnä tarkoitin D3-valmisteita.

Noiden muiden iholla syntyvien aineiden vaikutuksesta ei taida olla mitään näyttöä. Auringonvalolla on ikävä ihoa vanhentava vaikutus.


Ihossa syntyy auringonvalon vaikutuksesta myös beetaendorfiinia, joilla on mielihyvää tuottavaa vaikutusta. Se selittää osittain sitä, miksi kohtuullisesta auringonotosta tulee niin hyvä, parhaimmillaan hieman euforinenkin olo.

#25 Blueteam

Blueteam

  Administrator

 • Administrators
 • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 22:31

Ihossa syntyy auringonvalon vaikutuksesta myös beetaendorfiinia, joilla on mielihyvää tuottavaa vaikutusta. Se selittää osittain sitä, miksi kohtuullisesta auringonotosta tulee niin hyvä, parhaimmillaan hieman euforinenkin olo.


Liittyykö tämä nimenomaan UV-säteilyyn, vai onko kyseessä esim. lämmön aiheuttama vaikutus, jonka voi saada mistä tahansa lämmöstä?
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.
0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää