Hyppää sisältöönTervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Vehnä ravintona

vehnä

 • Kirjaudu vastataksesi
211 vastausta aiheeseen

#26 Turbokameli

Turbokameli
 • Members
 • 303 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 23:36

Todetaan vielä ettei viljakuitujen hyödyt ole kamalan vedenpitäviä vaan prospektiivisen ja tuhdisti lobatun datan varassa ja että ne ovat ravitsemuksellisesti monipuolista liha/kasvisruokavaliota heikompaa. Lisäksi on joukko autoimmuuniperäisiä sairauksia, jotka on liitetty viljoihin ja lista kasvaa koko ajan.


Kaikkia viljoja ei tarvitse niputtaa vehnän ja gluteeniviljojen kanssa. Kaikki viljojen hyödyt eivät myöskään ole prospektiivisten tutkimusten varassa. Esimerkiksi vaikutustapoja, joilla liukenematon ja liukoinen kuitu sekä resistentti tärkkelys ovat hyödyllisiä, osataan selittää. Lisäksi täysjyväviljassa on muutakin, esimerkiksi tattarissa on rutiinia, mustassa riisissä on antosyaaneita, kinoassa ektysteroideja jne.
 • Neonomide tykkää tästä

#27 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 00:48

^Ahem...koko gluteiinitouhu on junttien exception fallacy. Eli tehdään yleistyksiä marginaali-ilmiöstä.

Käsittääkseni gluteenitutkija Alessio Fasanon mukaan jonkinasteinen kliinisesti merkityksellinen gluteeniherkkyys voi koskea about kymmenesosaa ihmisistä. Uudemmat kontrolloidut tutkimukset tosin viittaavat, ettei tekijä ole välttämättä gluteeni vaan jokin muu mukava. Ehdokkaita löytyy (gliadiini, WGA jne).

Onko sinulla antaa esimerkkiä siitä, että paljon gluteiiniä syövät väestöt olisivat jotenkin huonommassa hapessa?

Gluteenittomilla keliaakikoilla voi mennä parikin vuotta ilman ja edelleen suolistossa voi näkyä gluteenin aiheuttamia tuhoja. Mitä vastaavaa tulee mieleen, plutoniumille altistuminen...?

On se aika ovelaa että skitsofreenikoilla on havaittu 50-100 kertaa valtaväestöä enemmän keliakiaa. Keliaakikoilla taas on havaittu 10 kertaa enemmän skitsofreniaa kuin valtaväestöllä. Esimerkiksi Tyynenmeren saarilla taas skitsofreniaa esiintyy enemmän gluteenin saannin lisääntyessä ja korrelaatio on vahva. Puhutaan luokasta 1/32 500 gluteenittomilla populaatioilla ja 1/100 meillä länkkäreillä. Enter gluten ja hulluus tarttuu. Vehnä on edelleen aina oikeassa?

Kliinisissä tutkimuksissa akuutisti sairastuneet skitsofreenikot ovat reagoineet pahasti gluteeniin, mutta pitkän juoksun potilailla yleensä apua näkyy vain joillain. Yhdessä tapausselosteessa 20 vuotta riehunut skitsofrenia parani oireineen ja magneettikuvissa. Onkin ehdotettu, että gluteenirajaus tulisi kokeilla mahdollisimman nopeasti ennenkuin vehnä ehtii grillata aivot. Hebefreeninen skitsofrenia alle kolmekymppisenä ei liene vehnäuskonnon arvoista...

Gluteiinin tahallinen välttelemin voi tuoda omat terveysongelmansa.

Hä...? :ph34r:

- - lisäksi kun kaikki arkikokemus osoittaa aivan toiseen suuntaan. Kreetalaisten terveys 1950-luvulla oli erinomainen kuin päivittäin vedettiin yli puolikiloa vehnäleipää. Italiassa Euroopan tervein ja pitkäikäisen väestö ja suurin gluteiinin kulutus, vaikka sielläkin viljojen kulutus ollut vuosikymmenet laskussa, ja terveys jatkuvasti alaspäin.

Hei ethän unohda että Välimerellä klassinen pasta ei ole ihan kamalan tuubaa ja varmaan fiksuin tapa nauttia gluteeniviljoja excluding fermentointimagia. Kuten tuo Tyynenmeren esimerkki osoittaa, on hyvin mahdollista että osa porukasta on tottunut viljoihin geneettisesti ainakin jossain määrin. On toinen asia, sattuiko arpa kohdalle, vuotaako suoli, paistuuko kilpirauhanen, napsahtaako päässä kolmikymppissynttäreillä jne...

#28 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 01:05

Ymmärrätkö, jos kelia on lisääntynyt niin sitä ei ainakaan viljojen piikkiin voi laittaa, koska viljojen kulutus ollut Euroopassa laskussa about n. 80 vuotta putkeen.

Eikös viljojen kuorikerroksessa ole niitä kivoja haitta-aineita jotka voivat lisätä suoliston läpäisevyyttä? Sitten tietty 1960-luvulta eteenpäin erityisesti vehnä on muuttunut rajusti erilaiseksi, on saanut mm. lisää kromosomeja (tosi yleistä hei luonnossa!). Monet muutkin tekijät voivat altistaa vehnäproteiineille, ainakin periaatteessa asiat jotka lisäävät suolen läpäisevyyttä tai aktivoivat immuunivastetta väärin. Tekijöitä on tunnustettu jo paljon. Toki kyse on kokonaisuudesta mutta kun sekä matsi että katsojat muuttuu ajan myötä.

Suosittelen että alat tosissaan katselemaan niitä primitivenutrition videoita, kuten lupasit.

Olen katsonut jo kolme. Hidasta kirjoitustahtia niin ehdin katsoa lisää. :)

#29 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 01:10

Olen viime aikoina alkanut kallistua yhä enemmän sille kannalle, että ehkä väestötasollakin olisi hyvä alkaa suosia gluteenittomia täysjyväviljoja. Sehän ratkaisisi koko ongelman: saataisiin kuitua ja muita ravinteita, joita täysjyväviljassa on, mutta ilman gluteeniviljojen ongelmia. Mitä mieltä olet tällaisesta lähestymistavasta?

Musiikkia korvilleni. Käsittääkseni korvikeviljojen ikävyydet on sitäpaitsi minimoitavissa mm. kunnon keittämisellä ja muulla käsittelyllä. En ainakaan olisi muutoksesta kovin huolestunut. Oletko löytänyt jotain suosikkeja "korvikeviljoista"?

Oletko muuten tavannut viitteitä että hirssi olisi goitrogeeni?

#30 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 01:21

Hei ethän unohda että Välimerellä klassinen pasta ei ole ihan kamalan tuubaa ja varmaan fiksuin tapa nauttia gluteeniviljoja excluding fermentointimagia.


voitko selventää tätä lausetta tarkemmin? Pasta on kätevä lounas työpaikalle mukaan otettavaksi, siksi kiinnostaa.

Suomessahan ei ehkä pastan lisäksi ole kovin montaa syytä vehnää syödä, kun pitsankin saa nykyisin ruispohjalla ja lähikaupankin hyllyssä on ehtaa 100-prosenttista ruisleipää.

(viestiä muokattu)

#31 Neonomide

Neonomide

  Super Moderator

 • Members
 • 513 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 02:09

Pastan insuliinivaste on maltillisempi. Se on myös yllättävän matalaglykeemistä.

http://care.diabetes...1/TableA1_1.pdf

Tuossa esimerkiksi valkoisen pastan glykeeminen indeksi 49 (siis hidasta hiilihydraattia).

Itsellä joskus menee pastaa, mutta jälkiuuniruisleipään jäin kesän jälkeen melkein koukkuun. Sekin insuliinivasteeltaan ihan jees (lisäksi puolet vähemmän gluteenia kuin vehnässä, lisäksi inuliinia, fruktaania jne.) On ollut aikoja, jolloin edes noista ei voinut juuri uneksia tai pieruokonsertti raikui korttelin päähän. Eräänlaista takaisinottoa siis, ei ehkä täysin rationaalista touhua omalta kantilta.

#32 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 06:35

Neonomide, olisi kiva jos voisit jakaa näitä lähteitä viljojen haitoista enemmän. Esität niin radikaaleja juttuja, aivan onnettomalla evidenssillä. Eli lähteitä kiitos.

1) Skitsofrenia ja keliakkia jakavat yhteyden. Keliakkia on geneettinen disorder johon liittyy useita neurologisia oireita , joten ei mikään yllätys että molemmat linkittyvät, molemmat jakavat saman geneettisen varianssin. Kumpikin geenimutaatio syntynyt kontekstissa, joissa viljoilla ei mitään roolia. Laitoin tästä videota ykkössivulla. Laitetaan uudestaan, koska viesti ei mene perille.

Alla olevassa videossa enemmän keliakkian syntyhistoriasta ja skitsofreniasta. Idea siitä että viljat indusoivat skitsofreniaa on täyttä komediaa.
http://www.youtube.com/watch?v=iJxEZp-brOE&feature=player_embedded

Idea siitä että viljat aiheuttaisivat skitsofreniaa ei ole mitään muuta kuin pseudotiedettä, ja hyvin edesvastuutonta sellaista.

Oletko kuullut Neonomide exception fallacy'sta? Siis mielestäsi viranomaisten tulisi kieltää täysjyvävehnäsuurimot koska 1% väestöstä on geneettinen disorder nimeltä keliakkia. LOL. Se on ymmärretty ettei sinua kiinnosta pätkääkään eläintuotannon ongelmallisuus ja eettiset seikat, mutta monia ihmisiä kiinnostaa, ongelma vaan on tietämättömyys.

Lihatehtaista vain pihviä kansalle, 50miljardia tehdaseläintä vain tuplaksi 100 miljardiin, näin laitetaan maailman meret ja maaperä hyvään kuntoon. Eikö niin?

Hä...? :ph34r:


Gluteiiniton ruokavalio vähentää terveyttä edistävien bakteerien määrää suolistossa.

Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects.
De Palma G, Nadal I, Collado MC, Sanz Y.

http://www.ncbi.nlm....1?dopt=Abstract
 • cgs tykkää tästä
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#33 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 06:47

Hei ethän unohda että Välimerellä klassinen pasta ei ole ihan kamalan tuubaa ja varmaan fiksuin tapa nauttia gluteeniviljoja excluding fermentointimagia. Kuten tuo Tyynenmeren esimerkki osoittaa, on hyvin mahdollista että osa porukasta on tottunut viljoihin geneettisesti ainakin jossain määrin. On toinen asia, sattuiko arpa kohdalle, vuotaako suoli, paistuuko kilpirauhanen, napsahtaako päässä kolmikymppissynttäreillä jne...


Keski-Afrikassa ja maaseutu Aasiassa jossa viljojen kulutus maailman suurinta, skitsofreniaa ei esiinny. Miten välimeren gluteiiniviljat eroavat Suomen kaupoissa myytävistä italialaisesta täysjyväpastasta ja cuscussista tai kotimaisista täysjyväohrasuurimoista? Laitatko linkkiä tästä kiitos!

Jos siis vain gluteiiniviljat ovat huonoja pseudotieteellisessä hokkus-pokkus maailmassa niin miksi demonisoit kaikki viljat samaan lyttyyn. Paleo jengiä ei voi ainakaan logiikan ylikorostuksesta syyttää.

Kaikki Indo-Eurooppalaiset väestöt jakavat saman geneettisen alkuperän, eli ovat tuotos viljoja syöneistä neoliittisista farmereista. Kuten jo tiedät, edes germaanisia kieliä puhuva Skandinavian väestö ei omaa juuri mitään geneettistä linkkiä alueen alkuperäis metsästäjä-keräilijä heimoihin. Spekulaatiosi kuulostaa taas kerran hyvin onnettomalta.

Miten muuten Saksan skitsofrenia ja kilpirauhasongelma tilastot, Saksassa gluteeini vehnäoluen kulutus erittäin suurta. Napsahtaako monella saksalaisella päässä 30-vuotis synttäreillä oluttuoppi kädessä? Miten muuten Pohjois-Afrikan väestöt, vehnäperäisen Cuscussin kulutus perinteisesti hyvin suurta, varmaan riehui alueella aikoinaan ylipaino, skitsofrenia, MS-taudit ja sydäntaudit ja kaikki muut sairaudet mitä paleo jengi keksii viljoihin laittaa.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#34 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 08:43

Lisäksi toki tekee mieli ihan vaan trollata vähän koska itsekin uskoin täysjyvän ilosanomaan kritiikittä vuosikaudet - on varsin piristävää olla nielemättä kaikkea mitä media meihin survoo.


LOL.....ja mikä sai kääntämään pääsi Loren Cordain...LOL. Aika heppoisesti kelkkaa käännät. Noh, katsotaan kun olet kaikki Primitive Nutrition videot katsellut. Voitko muuten laittaa dataa niistä väitetyistä Irlannin skitsofrenia luvuista 1800-luvulta. Väitit Irlannissa riehuneen skitsofrenia tuolloin kun peruna vedetttiin 87% kaloreista.

Liharuokavalion ongelmat tunnetaan hyvin, tyydyttynyt rasva, kolesteroli, etc. Jokaisen terveydestään huolehtivan ihmisen tulisi pysyä erossa kuolleen eläimen lihaksistosta. Kuten Harvard uusi ruokapyramidi meitä neuvoo, paljon täysijyvätuotteita kehiin.

Ja ps. maailmassa ei ole yhtään tutkimusta, joka linkittää viljat MS-tauteihin. Roy Swank oli ensimmäinen maailmassa joka paransi MS-taudin ruokavaliolla, hänen tutkimuksensa mukaan tyydyttynyt rasva on se mekanismi joka taudin takana. Roy Swansk MD laittoi potilaat vähärasvaiselle vegaanidietille, paljon oli viljoja.

Review of MS patient survival on a Swank low saturated fat diet.

http://www.ncbi.nlm....erm=Roy%20Swank

MS-taudin etiologiassa tyydyttynyt rasva on korkealla sijalla, ja yhteys havaittu taudin välillä useissa tutkimuksissa.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#35 Turbokameli

Turbokameli
 • Members
 • 303 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 09:44

Musiikkia korvilleni. Käsittääkseni korvikeviljojen ikävyydet on sitäpaitsi minimoitavissa mm. kunnon keittämisellä ja muulla käsittelyllä. En ainakaan olisi muutoksesta kovin huolestunut. Oletko löytänyt jotain suosikkeja "korvikeviljoista"?

Oletko muuten tavannut viitteitä että hirssi olisi goitrogeeni?


Suosikkejani ovat musta riisi ja kinoa, eri syistä. Nyt juuri tosin söin tattaripuuroa.

Tuota en ole kuullut, mutta hirssistä en ole innostunut, koska sen glykeeminen indeksi on hyvin huono. En myöskään erityisesti pidä sen mausta.

#36 Puuha-Pete

Puuha-Pete
 • Members
 • 313 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 10:53

Suosikkejani ovat musta riisi ja kinoa, eri syistä. Nyt juuri tosin söin tattaripuuroa.

Miten valmistat ja käytät mustaa riisiä? Tuli tilattua iherbistä paketti, kun halvalla sai, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi valmistaa siitä mitään. Onko jotain muuta valmistustapaa kuin ihan perinteinen keittäminen? Ja millaisella keittoajalla ja metodilla tuosta tulee parasta? Laitetaanko vettä niin paljon, että lopussa kaadetaan ylimääräiset pois, vai vain tarvittava määrä kuten vaikka basmatiriisiä keittäessä?
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#37 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 11:07

Pastan insuliinivaste on maltillisempi. Se on myös yllättävän matalaglykeemistä.

http://care.diabetes...1/TableA1_1.pdf

Tuossa esimerkiksi valkoisen pastan glykeeminen indeksi 49 (siis hidasta hiilihydraattia).

Itsellä joskus menee pastaa, mutta jälkiuuniruisleipään jäin kesän jälkeen melkein koukkuun. Sekin insuliinivasteeltaan ihan jees (lisäksi puolet vähemmän gluteenia kuin vehnässä, lisäksi inuliinia, fruktaania jne.)


vai niin. Luulin että takana on jotain muuta. Kuinka suurelta osin tuo insuliinivaste riippuu glykemiaindeksistä ja kuinka paljon henkilön insuliiniherkkyydestä? Tätä asiaa ihmettelin myös Inflammation Diet -opusta lukiessani.

tarkoittaako "fermentointimagia" hapanjuuren käyttöä?

nimim. Yksi kysyy enemmän

#38 Turbokameli

Turbokameli
 • Members
 • 303 Viestit

Lähetetty 13 tammikuu 2012 - 11:13

Miten valmistat ja käytät mustaa riisiä? Tuli tilattua iherbistä paketti, kun halvalla sai, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi valmistaa siitä mitään. Onko jotain muuta valmistustapaa kuin ihan perinteinen keittäminen? Ja millaisella keittoajalla ja metodilla tuosta tulee parasta? Laitetaanko vettä niin paljon, että lopussa kaadetaan ylimääräiset pois, vai vain tarvittava määrä kuten vaikka basmatiriisiä keittäessä?


Keitän. Huuhtelen riisin ensin huolellisesti ja lisään sen jälkeen kiehuvaan veteen. Keitän noin 25 minuuttia eli sen verran, että riisi tuntuu suussa mukavan pehmeältä mutta ei ole mennyt sössöksi (sopivan kypsyyden voi tarkistaa esim. haarukalla maistamalla). Laitan vettä sen verran, että se ehtii imeytyä kokonaan riisiin. Keitinveteen liukenee riisin terveellisiä väriaineita, joten ei kannata keittää niin, että ylimääräisen veden kaataa pois. Käytän mustaa riisiä lisukkeena. Useinkaan en syö sitä kovin paljon kerralla.

#39 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2012 - 00:56

Ehkäpä William Davis on innostunut hieman liikaa vehnän vaaroista saarnatessaan:

Physician Phollies ~ II: Dr. William "Wheat Belly" Davis

Kommenteissa on ihmettelyä liittyen näihin hybridivehnän haitallisiin proteiineihin.

#40 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2012 - 08:00

Nää paleosekopäiden jutut menee ihan samalla tasolle kun jonkun David Wolfe'n. Ylipainoiset hörhöt saarnaa jostain hybridikasvesta ja leikkii jotain botanistia.

Kukaan amerikkalaisista, pientä hifistelijöiden joukkoa lukuunottamatta, ei syö kokojyvävehnätuotteita. Pullia ja muroja nyt ei tulisi edes alunperinkään syödä. Nämä vehnän saarnamiehet ovat minulle samalla tasolla kuin jotkut ufo-fanit, jotka varoittavat marssilaisten hyökkäyksestä. Aivan kuten ei olisi tärkeämpiäkin asioita murehdittava, kuten vaikkapa juuston räjähdysmäinen kulutus (triplaantunut Yhdysvalloissa viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana).
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#41 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2012 - 09:58

Jopa valkoisen vehnäjauhon kulutus on Yhdysvalloista rajusti laskussa, siis suhteessa yleiseen trendiin. Tuo käyrä on käytännössä identtinen vehnäleivän kulutuksen kanssa, eli valkoisen leivän. Ja lihavuusepedemia ja diabetes on tunnetusti pelkästään vehnän syytä, kuten netin diettisekopäät haluavat meitä valistaa.

USDA:n dataa

Lähetetty kuva

Miljoonan dollarin kysymys, mikä siis on korvannut runsaan vehnäleivän kulutuksen Yhdysvalloissa. USDA vastaa:

"Historically, economic development has been accompanied by the substitution of meat for grain in the diet, and this was true in the United States starting in the 1870s."

KAboomm....ja siinä tilastotieteellisesti osoitettu koko karppareiden päähypoteesi lihavuusepidemian synnyksi silkaksi paskaksi. USDA:n sivuilla myös artikkeli, jossa mainitaan ranskalaisten vehnän kulutuksen olevan yli puolet suurempaa per capita Yhdysvaltoihin verrattuna.

Neonomide, olet kertonut, että ennen uskot kokojyvien olevan hyvää ravintoa, mutta nyt et enää, haluaisitko kertoa lisää niistä "vankoista..lol" perusteluista, jotka saivat pääsi kääntymään.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#42 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2012 - 10:21

En tiedä ansaitsisinko elää jos itse olisin niin retardin tasolla että menisin esittämään kauslentoisia tarinoita kroonisten sairauksien etiologiasta ilman, että edes vilkaisisin Yhdysvaltojen maatalousviraston dataa, jota sentään kerättty hyvin kattavasti melkein kaksisataa vuotta.....pienenä vinkkinä, ketään nimeämättä, ketään unohtamatta. Jos väitetään, että ollaan syöty vähärasvaista diettiä, ja vedetty vaan vehnäleipää niin kai se pitäisi edes jotenkin osoittaa absoluuttisilla luvuilla. Ja tiedoksi ranskassa on yli kaksi ja puoli kertaa vähemmän sydäntautia Yhdysvaltoihin verrattuna, yli tuplasti vehnän kulutuksesta huolimatta.

http://www.ers.usda....preadsheets.htm

Teoria, ihan vain teoria, ehkä Neal Barnard on oikeilla jäljillä, ihan vain ehkä, kun nimeää diabetesepedimian suurimmaksi syntipukiksi tyydyttäytyneiden rasvojen käytön, ja ehkä, ihan vain ehkä tällaisesta käyttäytymisestä, siis tyydyttäyneiden rasvojen kulutuksen jatkuvasta räjähdysmäisestä kasvusta viimeisen sadan vuoden aikana, on olemassa jotain skidiä näyttöä...ihan vain spekuloin tässä nyt...LOL!
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#43 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

  Administrator

 • Administrators
 • 1 815 Viestit

Lähetetty 02 helmikuu 2012 - 02:13

Laitetaan Donin vehnäkirjoitus tähän jatkoksi, vaikka osa siinä esitetyistä ajatuksista tulikin jo mainittua:

Wheat Again

#44 Aschenisto

Aschenisto
 • Members
 • 191 Viestit

Lähetetty 02 helmikuu 2012 - 22:33

En tiedä ansaitsisinko elää jos itse olisin niin retardin tasolla että menisin esittämään kauslentoisia tarinoita kroonisten sairauksien etiologiasta ilman, että edes vilkaisisin Yhdysvaltojen maatalousviraston dataa, jota sentään kerättty hyvin kattavasti melkein kaksisataa vuotta.....pienenä vinkkinä, ketään nimeämättä, ketään unohtamatta. Jos väitetään, että ollaan syöty vähärasvaista diettiä, ja vedetty vaan vehnäleipää niin kai se pitäisi edes jotenkin osoittaa absoluuttisilla luvuilla. Ja tiedoksi ranskassa on yli kaksi ja puoli kertaa vähemmän sydäntautia Yhdysvaltoihin verrattuna, yli tuplasti vehnän kulutuksesta huolimatta.

http://www.ers.usda....preadsheets.htm

Teoria, ihan vain teoria, ehkä Neal Barnard on oikeilla jäljillä, ihan vain ehkä, kun nimeää diabetesepedimian suurimmaksi syntipukiksi tyydyttäytyneiden rasvojen käytön, ja ehkä, ihan vain ehkä tällaisesta käyttäytymisestä, siis tyydyttäyneiden rasvojen kulutuksen jatkuvasta räjähdysmäisestä kasvusta viimeisen sadan vuoden aikana, on olemassa jotain skidiä näyttöä...ihan vain spekuloin tässä nyt...LOL!


Tai sitten diabetes-epimedian suurin syntipukki on sokeri:

http://www.iltalehti...158412_ru.shtml

Viimeisen sadan vuoden aikana juuri nämä sokerilimsat ynnä muut sokeroidut tuotteet, karkit, naposteltavat ja muut ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Ranskassa sentään ollaan limsojen suhteen kitsaampia.

#45 S@mppa

S@mppa
 • Members
 • 148 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2012 - 01:29

^ Naulan kantaan Aschenisto.

#46 C.G.B. Spender

C.G.B. Spender
 • Members
 • 90 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2012 - 08:26

Ranskassa sentään ollaan limsojen suhteen kitsaampia.


Ja tyydyttyneiden rasvojen suhteen huolettomampia.

#47 cgs

cgs
 • Members
 • 611 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2012 - 09:01

Josko stressikin olisi yksi kandidaatti diabetes-epidemian syyksi. Tiemmä stressi lisää insuliiniresistenssiä. Ranskalaisten elämäntapa pitkine lounastaukoineen on ehkä vähemmän stressaava kuin amerikkalaisten.

#48 Richard

Richard
 • Authors
 • 1 745 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2012 - 09:13

Kaikki ylläolevat syyt on varmaan hyviä syntipukkeja. Kysymys on vain siitä, mikä syntipukeista on kaikista painavin, kun kerran on kymmeniä tutkimuksia siitä miten tyydyttynyt rasva aiheuttaa diabetesta, niin olisi ehkä luonnollista mennä ihan todennäköisyyksien mukaan. Tyydyttyneen rasvan absoluuttinen määrä on jatkuvasti noussut. Paleo hypoteesin mukaan amerikkalaiset ovat olleet vähärasvaiselle dietillä, mikä on täyttä roskaa. Rasvan suhteellinen osuus voi olla amerikassa pienempää kuin esim. Ranskassa (en tosin ole varma tästä) mutta johtuu siitä, sokerilimuilla dilutoitu rasvan suhteellinen määrä. Kalorien määrä kun on myös noussut. Tiedemaailmassa uskottavin syy diabeteksen taustalla on nimenomaan tyydyttynyt rasva. Tästä pelkästään Suomestakin jos ei nyt satoja niin ainakin kymmeniä papereita.

Sokeria on amerikassa aina paljon syöty, mutta esimerkiksi juuston kulutus triplaantunut viimeisen 30 vuoden aikana.

Pyydän CGB Spenceriä osoittamaan datan avulla, että Ranskassa ollaan tyydyttyneiden rasvojen osalta huolettomimpia. Taitaa olla täyttä roskaa.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#49 S@mppa

S@mppa
 • Members
 • 148 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2012 - 12:44

Kaikki ylläolevat syyt on varmaan hyviä syntipukkeja. Kysymys on vain siitä, mikä syntipukeista on kaikista painavin, kun kerran on kymmeniä tutkimuksia siitä miten tyydyttynyt rasva aiheuttaa diabetesta, niin olisi ehkä luonnollista mennä ihan todennäköisyyksien mukaan.

Minä en ole lainkaan vakuuttunut siitä, että tyydyttynyt rasva itsessään on syypää kakkosdiabetekseen, sanoo ne sinun tarkkaan valikoidut ja oman agendan mukaiset tutkimukset mitä tahansa...

Sokeri + teknotransrasvat (esim. limppari + ranskalaiset pikaruokalasta) kuullostaa diabeteksen kannalta pahimmalta(?) kombolta. Sokerin lisäksi pilattua rasvaa (käristettyä pufaa, esim. rypsiöljy). Jos mennään todennäköisyyksien mukaan, niin tälle yhdistelmälle antaisin suuremman todennäköisyyden sairastua diabetekseen kuin sille, että jätetään sokerit pois ja syödään elukkaa.

Meinaatko todellakin pokkana vetää tyydyttyneen rasvan sokerin ohi tässä asiassa?

Tiedemaailmassa uskottavin syy diabeteksen taustalla on nimenomaan tyydyttynyt rasva. Tästä pelkästään Suomestakin jos ei nyt satoja niin ainakin kymmeniä papereita.

Uskottavin syy? Tuskinpa vaan. Sokerin osuuden unohdat taas aika lahjakkaasti, kun innostut paasaamaan saatanallisista rasvoista...

Sokeria on amerikassa aina paljon syöty, mutta esimerkiksi juuston kulutus triplaantunut viimeisen 30 vuoden aikana.

Sama paska jatkuu. Sokeri ei ole edelleenkään syyllinen? Btw. sokerin kulutus on myös kolminkertaistunut 60-luvulta tähän päivään.

Pyydän CGB Spenceriä osoittamaan datan avulla, että Ranskassa ollaan tyydyttyneiden rasvojen osalta huolettomimpia. Taitaa olla täyttä roskaa.

Minä puolestaan pyydän sinua kaivamaan todistusaineistoa, jolla pystytään osoittamaan tyydyttynyt rasva vaarallisemmaksi/haitallisemmaksi kuin sokeri diabeteksen synnyssä.

Menee taas pahasti offtopikkiin. No, todetaan sen verran aiheeseen, että vehnä on perseestä. Minulle haitallista, koska maha turpoaa palloksi ja pierettää rajusti...

#50 Panu

Panu
 • Members
 • 696 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2012 - 12:45

Ainakin punainen liha maistuu Ranskassa hyvin valkoisen venhäjauhon lisäksi. Tämähän on juuri se ranskalainen paradoksi, jota on selitetty mm. punaviinillä. Pelkästään ylipaino assosioituu kaikkiin elintasosairauksiin ja ranskalaisten ja jenkkien välillä tässä on iso ero, joka johtunee syödyn ruoan lisäksi ruokakulttuurista.

myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: vehnä

1 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 1 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää