Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva

Vehnä ravintona

vehnä

  • Kirjaudu vastataksesi
211 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 13 syyskuu 2011 - 13:00

http://www.puhdasruo...ch&attach_id=30

It was recently found that gliadin, a prolamine in wheat
(which is a novel food in the human diet in evolutionary
terms65), increases gut permeability by means of zonulin
production in the gut enterocytes.236 Zonulin causes disruption
of the tight junction proteins that maintain the gut
barrier function and leads to increased gut permeability.237
In addition, gliadin (which is resistant to heat and digestive
enzymes154) is able to interact with gut-associated lymphoid
tissue, stimulating the innate immune system in celiac and
nonceliac individuals (whereas the adaptive immune response
is exclusive of celiac patients).238,239 Gliadin may increase
intestinal permeability and hence induce the production of
proinflammatory cytokines, independent of one’s genetic
predisposition to celiac disease (although, as expected, these
effects are more marked in celiac disease).236,238–240 As such,
we can deduce that chronic consumption of wheat, as happens
in western countries, may lead to low-grade chronic
inflammation.
Of relevance, wheat gluten has been implicated
in multiple sclerosis,154,241,242 type 1 diabetes,154,243 psoriasis,244
immunoglobulin (Ig)A nephropathy,154 and rheumatoid
arthritis (RA).154,221 Moreover, rectal mucosal inflammatory
response after gluten challenge has been observed in patients
with Sjögren’s syndrome.245 Furthermore, a gluten-free vegan
diet over 1 year significantly reduced disease activity and
oxidized low-density lipoprotein colesterol (LDL-C) in RA
patients while raising natural atheroprotective antibodies
against phosphorylcholine (anti-PC IgM).246 This may be
relevant, as anti-PC IgM is negatively associated with atherosclerosis
development in hypertensive individuals,247 and
low levels of anti-PC IgM independently predict development
of CVD.247 Interestingly, compared with in healthy Swedes,
anti-PC IgM has been found to be significantly higher in the
horticulturalists of Kitava,248 who, at the time of measurement,
followed a diet composed of fish, coconut, fruit, and
tubers (and hence devoid of cereal grains, dairy products,
separated fats, and sugars)248 and were virtually free of autoimmune
diseases, osteoporosis, obesity, insulin resistance
and type 2 diabetes, CVD, and acne.



#2 Vintorez

Vintorez
  • Members
  • 46 Viestit

Lähetetty 14 syyskuu 2011 - 15:08

William Davisin Wheat Belly-kirja voi olla ihan mielenkiintoista luettavaa. http://www.amazon.co...h/dp/1609611543

#3 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 21 syyskuu 2011 - 16:08

Wheat Bellyn kirjaversio oli ennakkotilattuna, mutta jostain syystäö sitä ei näy eikä kuulu. Onko Vintorez saanut painetun version? Haluaisitko esitellä ja arvostella sen ?

#4 Vintorez

Vintorez
  • Members
  • 46 Viestit

Lähetetty 26 syyskuu 2011 - 20:36

En ole vielä itsekään hankkinut, on vain sattunut saamaan sen verran positiivista palautetta, että ajattelin mainita. :)

#5 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2012 - 01:24

Eikö 12 vehnäleipäviipaleen päivittäisen syömisen pitäisi johtaa siihen kauhistuttavaan vehnävatsaan ja hillittömään nälkään?

In summary, this study found that all participants reduced their hunger, cholesterol levels, and body weight by deliberately consuming a dozen slices of bread each day, four slices at each of three meals, more than half a loaf of bread daily, regardless of whether the bread was high in fiber or made from refined white flour. Those who abandoned this regimen gained the weight back and those who continued to eat a diet revolving around refined white bread maintained their weight loss or lost even more weight.

Eating 12 slices of wheat bread did not

•increase their hunger (it decreased their hunger)
•increase body weight (it resulted in weight loss by reducing other food intake)
•increase their blood sugar levels (they had no change in blood sugar levels)
•raise the risk of heart disease (it decreased the levels of a major heart disease risk factor, total serum cholesterol)

All this without inducing the headaches, nausea, malaise, fatigue, and constipation that commonly affect people, particularly women, when consuming high-fat, low-carbohydrate diets.


Wheat Belly: Fat or Flat

Heh, valkoinen vehnäleipäkin melko reippaissa määrissä saattaa olla ihan toimiva juttu laihdututtamisen yhteydessä.

#6 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2012 - 02:01

Tuota Donin blogausta lueskelin aiemmin tänään ja täytyy kyllä sanoa, että ei vakuuta yhtään. Ilman kontrolliryhmää tuo on ihan yhtä tyhjän kanssa. Donilla vaan edelleenkin taso laskussa, todellista kirsikanpoimintaa ja erittäin biasoitunutta.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#7 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2012 - 03:25

McDougall kirjoitteli samasta tutkimuksesta joulukuun uutiskirjeessään:

The “Eat More Starch” Challenge: Eat 12 Slices of Bread Daily to Lose 10 Pounds Monthly

Lieköhän Don saanut hieman inspiraatiota siltä suunnalta...

#8 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2012 - 14:59

Donin ja McDougallin kirjoitukset poikkeavat aika paljon toisistaan. Don minusta vain esittää ettei edes paljon parjattu vehnä välttämättä ole kovin pahasta, koska kokonaiset kansat ovat tulleet sillä toimeen sukupolvien ajan eikä tässäkään tutkimuksessa siitä nähtävästi koitunut terveyden menetyksiä tai valtavaa lihomista. Jos kerran vehnä on saatanasta, luulisi löytyvän tukulti vastaavia tutkimuksia, joissa tutkittavat ovat lihoneet lisäämällä vehnänsyöntiä.

#9 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2012 - 15:50

Jos kerran vehnä on saatanasta, luulisi löytyvän tukulti vastaavia tutkimuksia, joissa tutkittavat ovat lihoneet lisäämällä vehnänsyöntiä.


Pitkissä väestöseurannoissa puhdistetun viljan (lähinnä vehnän) syöminen on yhdistynyt suurempaan painonnousuun sekä diabetes- ja sydäntautisairastuvuuteen. Jos joku asiantuntijana esittäytyvä tänä päivänä on sitä mieltä, että valkoinen vehnä on hyödyksi tai ei ole kovin haitallista, hän ei ole perillä asioista.

http://www.ncbi.nlm....pubmed/14594777

http://www.ncbi.nlm....pubmed/20881074

#10 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2012 - 15:59

Pitkissä väestöseurannoissa puhdistetun viljan (lähinnä vehnän) syöminen on yhdistynyt suurempaan painonnousuun sekä diabetes- ja sydäntautisairastuvuuteen. Jos joku asiantuntijana esittäytyvä tänä päivänä on sitä mieltä, että valkoinen vehnä on hyödyksi tai ei ole kovin haitallista, hän ei ole perillä asioista.

http://www.ncbi.nlm....pubmed/14594777

http://www.ncbi.nlm....pubmed/20881074


noissa tutkimuksissa on tutkittu, kumpi on terveellisempää, täysjyvä- vai puhdistettu vilja/vehnä, eikä sitä kannattaako vehnänsyönti lopettaa kokonaan vai lisätä sitä. Mikä kohta Donin kirjoituksessa oli mielestäsi väärin?



minusta ei kyllä ole mitenkään yllättävää, jos väki laihtuu puputtamalla lähes mautonta pullaa joka atrialla. Ainakin mitä olen noista Stephan G:n ja David Kesslerin kirjoituksista päätellyt, näin käy väistämättä koska ruokahalu vähenee. Sen sijaan levittämällä runsaasti voita ja leikkeleitä leipien päälle paino tuskin putoaa.

#11 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2012 - 19:20

Minua huvittaa vetoaminen "terveisiin vehnänsyöjämaihin", kun siellä on alettu lihoa ja diabetisoitua hyvää vauhtia. Terveitä elinvuosiakin taitaa olla jo Pohjoismaissa ja Sveitsissä enemmän (pois lukien tietenkin Suomi). SYy täysjyväviljan kulutukseen on pikemminkin epidemiologiseen uskoon ja ruokakulttuuriseen realismiin perustuvaa.

Ensinnäkin, siellä syödään pastaa mikä on insuliininerityksen stimuloinniltaan paras tapa syödä vehnää. Lisäksi on kasvigeneettistä ja epidemiologista kirjallisuutta, jotka viittaavat että vaikkapa jenkkivehnä ja "eurovehnä" eivät ole sama asia. Myös lukuisat anekdootit insuliiniresistenteiltä ja vatsavaivaisilta viittaavat samaan - jenkeissä vehnän välttämäminen näyttää erityisen kannattavalta.

Ikäväähän tuossa päättelyssä on meidän puolueellisten & fanaattisten vehnänvihaajien kannalta se, että jos eroja on, niin ehkä joku lajike/päätetuote voi todella olla terveellistäkin eikä vain huvikseen? Onneksi tästä ei ole mitään (suoraa näyttöä). Viljoista vain kaura on saanut vaikkapa EU:lta luvan käyttää terveysväitteitä mainonnassa (laskenut monissa tutkimuksissa kolesterolia, luultavasti beetaglukaani-kuidun vuoksi).

Pistetään vehnän ylistykseksi taannoinen evolvifyn juttu:

http://evolvify.com/...nal-references/

#12 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2012 - 13:31

Kansanterveydellinen ongelma on se että (täysjyvä)vehnää syödään liian vähän. Kukaan terveysammattilainen ei suosittele pullien syömistä, mutta se että täysjyvävehnäsuurimot vedetään johonkin sydäntauteihin on pelkkää paleo lauman pseudotiedettä ala "inuiitit ovat hyvässä kunnossa", "Keys on rikollinen", etc.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#13 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2012 - 15:48

Minua huvittaa vetoaminen "terveisiin vehnänsyöjämaihin", kun siellä on alettu lihoa ja diabetisoitua hyvää vauhtia.


Eiköhän se johdu siitä, että näissä maissa on etäännytty perinteisestä Välimeren ruokavaliosta eikä siitä, että vehnästä nyt yht'äkkiä olisi tullut syyllinen kehitykseen kun se ei ole ollut sitä aiemminkaan. Toinen syy on tietysti se, että arkiliikunta on vähentynyt sielläkin.

#14 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2012 - 17:11

Kiinassa lihankulutus kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Ei noille Neonomiden jutuille voi kuin nauraa, ai että Italian terveysongelmat johtuisivat siitä että vehnän kulutus nousussa...lol. Vehnän kulutus on laskussa rajusti vuosikymmenet, kaus historiassa on ne ajat kun esim Kreetalla vehnäleipää vedettiin ämpikaupalla päivässä, vielä 50-luvulla meni puolikiloa leipää päivässä.

Miten kukaan voi ottaa näotä paleo-pellejä tosissaan?
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#15 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 10 tammikuu 2012 - 19:35

Miten kukaan voi ottaa näotä paleo-pellejä tosissaan?


Minä otan, vaikka en aina hänen kanssaan samaa mieltä olekaan. Neonomide on yksi eniten arvostamistani ravitsemuskeskusteljoista Suomessa. Hänen kirjoituksissaan on usein paljon substanssia, ja lisäksi hän osaa keskustella asiallisesti eri mieltäkin olevien kanssa. Ota, Richard, mallia! ;)
  • Protozoa tykkää tästä

#16 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 11 tammikuu 2012 - 05:12

Kiitos vinkeistä. Mielestäni Neonomide on kuitenkin täysin pseudotieteisiin vihkiytynyt trolli, jolla on kaunis ulkokuori. Neonomiden jutuista voisi tehdä jonkun stand-up komedia ohjelman, milloin on Loren Cordain maailmankaikkeuden kovin akateemikko, ja milloin Anthony Colpo aina oikeassa, koska ei luota kuulu-puheisiin, ja nyt nämä naurettavat vehnä-jutut...lol. Kun huomautin Neonomidelle Harvardin nettisivuista, jotka varoittavat tyydyttyneistä rasvoista (huom siis ei edes Harvars ota tosissaan Frank Hun analyysejä kohorteista) niin oli Neonomiden vastaus: "Harvardin sivuilla vanhentunutta tietoa"....LOL Olenko tosiaan ainoa, joka näkee minkä tason keskustelija on kyseessä.

Tässä Amerikan dataa täysjyvien kulutuksesta, kyseessä siis täysin mitätön määrä, tämä kannattaa aina pitää mielessä trollit siteeraavat Amerikan kohortteja.


Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#17 C.G.B. Spender

C.G.B. Spender
  • Members
  • 90 Viestit

Lähetetty 11 tammikuu 2012 - 09:06

Itselleni vehnä ei ole koskaan aiheuttanut ongelmia. Tykkään pastasta ja yksi parhaista leivistä mitä kaupasta saa on Fazerin maalaisleipä: viipaloimaton, pelkästään jauhoista, vedestä, hiivasta ja suolasta tehty leipä on nykyisin todellinen harvinaisuus. Tosin mikäli vatsavaivoja alkaisi olla niin aivan ensimmäiseksi lopettaisin vehnän ja muidenkin viljojen syönnin. Toistaiseksi niitä ei ole ollut joten olen niitä edelleen syönyt.

En minä tosin vehnätuotteita joka päivä popsi ja silloin kun syön niin kohtuudella kuten kaikkea muutakin.

#18 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 11 tammikuu 2012 - 10:16

Miten kukaan voi ottaa näotä paleo-pellejä tosissaan?


en tiedä kannattaako näitä nettikeskusteluja ylipäänsä ottaa kovin "tosissaan", vaan enempi samoin kuin pelaisi jotain matopeliä.
  • C.G.B. Spender tykkää tästä

#19 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 11 tammikuu 2012 - 20:42

Koen vähän syyllisyyttäkin siitä että minusta on lähinnä huvittavaa tuo Rikun suosima ad hominem-linja tähän suuntaan. Asia närästää koska ymmärrän täysin jos joku muu siitä loukkaantuu, enkä haluaisi antaa esimerkkiä että mikä tahansa tyyli käy. Inhimillisempi kontakti syö usein aggression, mutta siihen riittää usein jo se ettei lokeroi kanssakeskustelijoita joihinkin jäykkiin lahkoihin. Toisaalta sanottakoon että pelästyin tuota guru-aseman tilausta mm. D-vitamiinikeskusteluissa - kun itseltä joskus on karannut mopo käsistä niin ikävää nähdä toimineensa katalyyttinä sellaisessa. Turbokameli on hyvä esimerkki keskustelijasta joka ei kiihkoile ja jaksaa pitää some-keskustelua yllä, kiitos siitä! (ensyklopeedisesta ravintotietämyksestään puhumattakaan)

Paleokuvio kiinnostaa itseäni mutta asiassa on paljon aukkoja ja kysyttävää. Luulin että tämä olisi jo selvää. Paleon kohdalla kuitenkaan terveys ei tutkimuksissa ainakaan ole huonontunut. Monissa erityiskysymyksissä yksilöity paleolinja voi auttaa ihmisiä - yksityiskohtiin takertuminen tasoa jenkkityylinen laissez faire maaeläinrasvoilla rilluttelu tai tympeä kahtiajaottelu tyyliin elukka/rehulinja tai hiilarit/rasvat puuduttaa nopeasti. Tunnustan myös ihan suoraan uskovani että ihmisille voi tulla ruoasta vahinkoa vaikkei se heti näykään - kuvion ymmärtämiseen tarvitaan tiedettä. Itse kiduin vatsavaivoissa vuosia ja vasta nyt alan ymmärtää asian terveydellistä perustaa. Itseäni huomattavasti sairaammat ja leikellymmät ihmiset toimivat herättäjänä karuun todellisuuteen - joillekin kyseessä on siitä onko elämä yleensä elämisen arvoista.

Tässä Amerikan dataa täysjyvien kulutuksesta, kyseessä siis täysin mitätön määrä, tämä kannattaa aina pitää mielessä trollit siteeraavat Amerikan kohortteja.

Roskaruokalinjalta siirtyminen täysjyvän kohtalaiseenkin lisäämiseen on varmaan väestötasolla askel eteenpäin. Kuitenkin täysjyvänkin kohdalla vauhtisokeus ja puhe "välttämättömistä viljoista" satuttaa monien terveysvaikuttajien kuten mm. prof Uusituvan uskottavuutta vaikkapa puheissa maailman terveimmistä japanilaisista kalastajista - miksi me tarvitaan täysjyväviljaa kun hekään eivät sitä syö?

Viljojen lignaaneissa, fruktaaneissa, prebioottisuudessa ja proteiinikoostumuksessa jne on kiinnostaviakin juttuja, mutta vaikea keksiä mitä "korvaamatonta" tarkalleen. Kova data ei minusta ole oikein kohdannut hypeä - sen sijaan lukuisille erityisryhmille erityisesti gluteeniviljoissa on paljon ongelmia, jotka näyttävät vieläpä lisääntyneen ajan myötä. Esimerkiksi keliakia on about viisinkertaistunut kymmenine vuosien aikana eikä asia selity vain diagnoosimenetelmien kehittymisellä.

Nykyisin kun ruokamallit taistelevat yhä kuumemmin, on siksikin hankalaa taikoa jokin tietty ruoka-aine pahojen listalle. Sitä silti tapahtuu, molempiin suuntiin, vaihtelevin perustein.
  • Kultasuu tykkää tästä

#20 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 05:54

Roskaruokalinjalta siirtyminen täysjyvän kohtalaiseenkin lisäämiseen on varmaan väestötasolla askel eteenpäin. Kuitenkin täysjyvänkin kohdalla vauhtisokeus ja puhe "välttämättömistä viljoista" satuttaa monien terveysvaikuttajien kuten mm. prof Uusituvan uskottavuutta vaikkapa puheissa maailman terveimmistä japanilaisista kalastajista - miksi me tarvitaan täysjyväviljaa kun hekään eivät sitä syö?


LOL......ehkäpä homma on siinä että Uusitupa ammattilaisena jotain tietää. Japanin kalastajat siirtyivät pois kokojyväviljoista 1950-luvulla, kyseessä siis hyvin uusi juttu. Homma on tosin siinä että Japanista on saatavilla hyvin kattavaa dataa keskimääräisestä eliniäistä jo 1800-luvulta alkaen. Tosin en usko että Uusituvallakaan mitään valkoista riisiä vastaan on, tosin sydänkohtauksissa tuli heti raju piikki Aasiassa 1950-luvulla, siis aikaisempaan verrattuna, kuiduton valkoinen riisi indusoi b-vitamiinin puutoksen. Mutta tämä piikki siis alkutilanteeseen verrattuna, joka oli loistava.

Minusta on loistavaa jos täysjyvät korvaisivat eläintuotteet. Tämä olisi ekologisesti ja eettisesti ainoa oikea ratkaisu. Terveysnäkökulmaa unohtamatta. Eläintuotteet kun eivät ihmiselle isoissa annoksissa hyväksi ole. Mikset sinä iloitse tästä, ja lobbaa aggressiivisesti täysjyvien puolesta? Eikö maapallon tila ja eläintehtaat huoleta? Eikö olisi hyvä jos länsimaiset nauttisivat yhtä hyvästä terveydestä kuin esim Keski-Afrikkalaiset joiden kaloreista usein jopa 80% tulee täysjyväviljoista. Etkai vaan Neonomide omilla neuvoillasi ole osa ongelmaa? Mieti nyt vielä hetki mitä suustasi päästät.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#21 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 06:01

Viljojen lignaaneissa, fruktaaneissa, prebioottisuudessa ja proteiinikoostumuksessa jne on kiinnostaviakin juttuja, mutta vaikea keksiä mitä "korvaamatonta" tarkalleen. Kova data ei minusta ole oikein kohdannut hypeä - sen sijaan lukuisille erityisryhmille erityisesti gluteeniviljoissa on paljon ongelmia, jotka näyttävät vieläpä lisääntyneen ajan myötä. Esimerkiksi keliakia on about viisinkertaistunut kymmenine vuosien aikana eikä asia selity vain diagnoosimenetelmien kehittymisellä.


Keliakia on geneettinen sairaus. Ymmärrätkö, jos kelia on lisääntynyt niin sitä ei ainakaan viljojen piikkiin voi laittaa, koska viljojen kulutus ollut Euroopassa laskussa about n. 80 vuotta putkeen. Suosittelen että alat tosissaan katselemaan niitä primitivenutrition videoita, kuten lupasit. Olisi hyvä juttu kaikille. Lukijat eivät altistuisi idiootti sekoiluillesi, eikä minulta kuluisi aikaa sinulle vastaamiseen.

Primitive nutrition videot: phytophobia 17 & 18,
Thin Gruel on Grains: 22 & 23

Keliakkiasta ja paleo-jengin sekoilusta.
http://www.youtube.com/watch?v=iJxEZp-brOE&feature=related

PrimitiveNutrition tarjoaa videoissa, erittäin hyvää infoa kasveista, en nyt juuri muista mikä videoista oli kyseessä, joku noista viittaamastani neljästä, paleo-jengi kun ei tajua toxicologiasta ja botanismista juuri mitään.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#22 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 09:51

Viljojen lignaaneissa, fruktaaneissa, prebioottisuudessa ja proteiinikoostumuksessa jne on kiinnostaviakin juttuja, mutta vaikea keksiä mitä "korvaamatonta" tarkalleen. Kova data ei minusta ole oikein kohdannut hypeä - sen sijaan lukuisille erityisryhmille erityisesti gluteeniviljoissa on paljon ongelmia, jotka näyttävät vieläpä lisääntyneen ajan myötä.


Olen viime aikoina alkanut kallistua yhä enemmän sille kannalle, että ehkä väestötasollakin olisi hyvä alkaa suosia gluteenittomia täysjyväviljoja. Sehän ratkaisisi koko ongelman: saataisiin kuitua ja muita ravinteita, joita täysjyväviljassa on, mutta ilman gluteeniviljojen ongelmia. Mitä mieltä olet tällaisesta lähestymistavasta?

#23 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 09:59

^Ahem...koko gluteiinitouhu on junttien exception fallacy. Eli tehdään yleistyksiä marginaali-ilmiöstä. Onko sinulla antaa esimerkkiä siitä, että paljon gluteiiniä syövät väestöt olisivat jotenkin huonommassa hapessa? Ei! Kuten ylläolevan videon skitsofreniatutkija (jota esim Cordain siteeraa) toteaa koko gluteiini-pelko on pelkkää muoti, fad diet juttua. Gluteiinin tahallinen välttelemin voi tuoda omat terveysongelmansa.

Aivan v^tun käsittämätöntä kuinka juntit jaksaa vääntää juttua asiasta, jolla ei ole minkäänlaista tieteellistä tukea, vielä lisäksi kun kaikki arkikokemus osoittaa aivan toiseen suuntaan. Kreetalaisten terveys 1950-luvulla oli erinomainen kuin päivittäin vedettiin yli puolikiloa vehnäleipää. Italiassa Euroopan tervein ja pitkäikäisen väestö ja suurin gluteiinin kulutus, vaikka sielläkin viljojen kulutus ollut vuosikymmenet laskussa, ja terveys jatkuvasti alaspäin.

Tuskin tarvitset minua tätä kertomaan, mutta et tosiaan ole minkään fiksu tai analyyttinen kaveri. Mutta skarpata voisit sinäkin vaikka kuinka uudet muotituulahdukset houkuttelee tekemään huonoja loppupäätelmiä.

Tästä tuli varoitus viestin yleisen sävyn ja tuon viimeisen kappaleen perusteella. Tuollaisen "Aivan v^tun käsittämätöntä kuinka juntit jaksaa..."-jutun voisi yrittää jättää jatkossa pois. Sen lisäksi, että Turbokamelin haukkuminen saattaa olla hänestä loukkaavaa, niin ei se mitenkään positiivisesti omaan uskottavuuteesi ainakaan vaikuta. Tuonkin viestin olisi voinut helposti kirjoittaa toisenlaiseen muotoon ja sitä odotetaan jatkossa. Asiasta on huomautettu jo monesti aiemminkin. Jos parannusta ei tapahdu, niin mahdollisina seurauksina saattavat olla esimoderointiin laittaminen tai (aluksi) väliaikainen kirjoituskielto.

T. Mikko
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#24 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 10:03

Tuskin tarvitset minua tätä kertomaan, mutta et tosiaan ole minkään fiksu tai analyyttinen kaveri.


:D

#25 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 12 tammikuu 2012 - 23:19

Minusta on loistavaa jos täysjyvät korvaisivat eläintuotteet. Tämä olisi ekologisesti ja eettisesti ainoa oikea ratkaisu. Terveysnäkökulmaa unohtamatta. Eläintuotteet kun eivät ihmiselle isoissa annoksissa hyväksi ole. Mikset sinä iloitse tästä, ja lobbaa aggressiivisesti täysjyvien puolesta?

Eikö tämä ole jo käyty läpi? Todetaan vielä ettei viljakuitujen hyödyt ole kamalan vedenpitäviä vaan prospektiivisen ja tuhdisti lobatun datan varassa ja että ne ovat ravitsemuksellisesti monipuolista liha/kasvisruokavaliota heikompaa. Lisäksi on joukko autoimmuuniperäisiä sairauksia, jotka on liitetty viljoihin ja lista kasvaa koko ajan. Jopa viljelykasveina nykyistä kääpiövehnää kustannustehokkaampia kasveja löytyy myös. Lisäksi toki tekee mieli ihan vaan trollata vähän koska itsekin uskoin täysjyvän ilosanomaan kritiikittä vuosikaudet - on varsin piristävää olla nielemättä kaikkea mitä media meihin survoo.

En halua ottaa vastuuta kaikkien etnisten ryhmien ravinnonsaannista enkä voisi siihen vaikuttaakaan. Intialaiset ja kiinalaiset ostavat mm. Afrikkaa viljapelloiksi juuri kun puhumme, eikä heitä kiinnosta suomalaisten vegaani-/paleovaikuttajien mielipiteet vähääkään. Ei heitä toki valitettavasti kiinnosta natiiviasukkaidenkaan mielipiteet.

Eikö maapallon tila ja eläintehtaat huoleta? Eikö olisi hyvä jos länsimaiset nauttisivat yhtä hyvästä terveydestä kuin esim Keski-Afrikkalaiset joiden kaloreista usein jopa 80% tulee täysjyväviljoista. Etkai vaan Neonomide omilla neuvoillasi ole osa ongelmaa? Mieti nyt vielä hetki mitä suustasi päästät.

Olisin "huolestunut maailman tilasta", jos olisin presidenttiehdokkaana enkä puolitunnettuna terveyskirjoittana nettifoorumeilla. äänekkäimmät eettiset vegaanit tuntuvat haluavan kantaa koko maailman taakkaa olkapäillään, suotakoon se kunnia heille.





myös merkitty yhdellä tai useammalla näistä avainsanoista: vehnä

0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää