Hyppää sisältöön


Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Kuva
- - - - -

Heraproteiini


  • Kirjaudu vastataksesi
10 vastausta aiheeseen

#1 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 08 syyskuu 2011 - 11:20

http://www.benbest.c...feext/whey.html

Heran laktoferriini vähentää makrofaagien LDL-kolesterin ottoa ja tätä kautta ateroskleroosia.

Lactoferrin is an iron-binding protein which has been shown to reduce uptake of LDL cholesterol by macrophages — and hence reduce the foam-cell formation of atherosclerosis.

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/8645358

Heraa syövillä rotilla oli alhaisempi VLDL kuin kaseiinia tai soijaa syövillä.

Rats fed high levels of whey protein showed reduced plasma VLDL cholesterol & liver cholesterol in contrast to diets of casein & soya-bean protein. Lower levels of whey only reduced liver cholesterol. The effect of whey protein was explained by reduced whey-protein binding of bile acids.


Heraa syövät koe-eläimet syövät myös vähemmän kaloreita.

Interestingly (to a person attempting CRAN), the whey-fed rates ate less than the casein-fed rats. [BRITISH JOURNAL OF NUTRITION 70:139-146 (1993)]


Heraa syövät hiiret ja hamsterit elivät selvästi perusravinnolla olevia kauemmin.

A 6-month study on mature mice showed a 30% increase in mean survival time of whey-fed mice, in contrast to those fed "nutritionally-equivalent Purina mouse chow" [CLINICAL AND INVESTIGATIVE MEDICINE 12:343-349 (1989)]. Full-lifespan studies on Syrian hamsters showed a dramatic increase in lifespan with animals on varying levels of lactalbumin, in contrast to a commercial diet:


Hera buustaa immuniteettia paremmin kuin proteiinit seuraavista lähteistä: kaseiini, soija, vehnä, maissi, kananmunan valkuainen, kala, liha, spirulina, scenedesmus-levä.

Although protein-calorie restriction experiments extended the life of animals kept in highly sterile conditions, resistance to infection was depressed in these animals. The humoral immune response of a 20-gram (protein)/100-gram (dietary total) whey-protein diet was demonstrated to be significantly higher than that of a 20-gram/100-gram portion of protein from either of casein, soy, wheat, corn, egg-white, fish, beef, Spirulina maxima, Scenedesmus algae or Purina mouse chow [noted in CLINICAL AND INVESTIGATIVE MEDICINE 11(3):213-217 (1988)]. The clonal expansion & antibody production required for the humoral immune response demands availability of amino acids for protein synthesis


Whey protein contains 8 times more of the amino-acid cysteine than casein. Cysteine administered directly into cells increases the synthesis of the tripeptide glutathione — which, in turn, enhances lymphocyte DNA synthesis. But the humoral response of mice fed a whey protein diet was found to be 5 times greater than for a diet of either pure casein or casein enriched with cysteine [CELLULAR IMMUNOLOGY 97:155-163 (1986) and CLINICAL AND INVESTIGATIVE MEDICINE 11(4):271-278 (1988)].



Hera ja kaseiini nostaa maksan glutationia yli tuplasti tehokkaammin kuin soija.

Glutathione (GSH) is a tripeptide composed of the amino acids cysteine, glycine and glutamic acid (gamma-glutamyl-cysteinyl-glycine). Cysteine is toxic outside of cells, and is not readily transported into cells. Inside cells, cysteine alone does not increase synthesis of glutathione as much as the dipeptide glutamyl-cysteine. Dietary glutamyl-cysteine is also believed to increase cellular cysteine much more than dietary cysteine. The whey proteins beta-lactoglobulin, serum albumin and lactoferrin are especially rich in glutamyl-cysteine. Liver glutathione concentrations have been shown to be more than twice as high in whey & casein-fed rats than in soyabean-protein fed rats. [JOURNAL OF NUTRITION 125:809-816 (1995)].


Glutationi vaikuttaa kaikkeen. Esim. silmät se pitää kunnossa. Heraproteiini piti myös syöpää sairastavat hiiret elossa kokeessa, jossa 66% tavallista ruokaa syövistä hiiristä kuoli.

Glutathione concentration in liver, kidney, heart and brain are 30%, 34%, 20% and 30% lower (respectively) in elderly mice than in mature mice [CLINICAL AND INVESTIGATIVE MEDICINE 14(4):296-309 (1991)]. Glutathione concentrations in the eye are normally very high, and the lens even possesses a transport mechanism to facilitate GSH uptake. Decreasing glutathione levels in the lens due to aging is associated with cataract formation [CURRENT EYE RESEARCH 3(1):83-87 (1984)]. In an experiment on the induction of colon cancers in mice, all animals fed whey protein were still alive at the end of the experiment, in contrast to only 66% still living of those who had been fed casein or Purina diet [TUMOR BIOLOGY 11:129-136 (1990)].

Thus, by providing high quality protein, whey boosts the immume system, prevents muscle wasting, and maintains adequate protein nutrition. Moreover, the antioxidant effects of increased glutathione may be the basis for the increased lifespan seen with whey protein in some animal studies.



#2 Panu

Panu
  • Members
  • 683 Viestit

Lähetetty 08 syyskuu 2011 - 11:26

Onkos vaikutuksesta ihmisiin mitään tietoa?

#3 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 08 syyskuu 2011 - 11:30

Ihmisillä vaikeampi tehdä tuollaisia kokeita. :)

#4 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 08 syyskuu 2011 - 15:35

Tuossa muuten sanotaan myös että:

Although protein-calorie restriction experiments extended the life of animals kept in highly sterile conditions, resistance to infection was depressed in these animals.


Eli ainakin steriileissä olosuhteissa niukkaproteiinisella ruokavaliolla eläimet eli pidempään, vaikka immuniteetti oli alentunut. En sitten tiedä, että kuinka paljon pidempään.

#5 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 02 lokakuu 2011 - 02:10

Hera nostaa insuliinitasoa tehokkaasti:

http://www.nutrition.../content/8/1/41

Paleolithic diet, which excludes hyperglycemic carbohydrates and insulinotropic dairy, has been successfully introduced for the prevention and treatment of acne, T2D and cardiovascular diseases [16,29]. Future efforts should be undertaken to lower the high insulinemic index of milk (I.I. 140) and other whey-based milk products to reach values of beef (I.I. 51) or cheese (I.I. 45) [16,29]. Furthermore, combinations of hyperglycemic carbohydrates and insulinotropic dairy with potentiating effects on IIS should be restricted.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#6 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 23 kesäkuu 2012 - 01:57

Heraproteiini aiheuttaa tämän mukaan kaikenlaisia sairauksia:

http://www.ncbi.nlm....pubmed/21335995

Acne vulgaris, the most common skin disease of western civilization, has evolved to an epidemic affecting more than 85% of adolescents. Acne can be regarded as an indicator disease of exaggerated insulinotropic western nutrition. Especially milk and whey protein-based products contribute to elevations of postprandial insulin and basal insulin-like growth factor-I (IGF-I) plasma levels. It is the evolutional principle of mammalian milk to promote growth and support anabolic conditions for the neonate during the nursing period. Whey proteins are most potent inducers of glucose-dependent insulinotropic polypeptide secreted by enteroendocrine K cells which in concert with hydrolyzed whey protein-derived essential amino acids stimulate insulin secretion of pancreatic β-cells. Increased insulin/IGF-I signaling activates the phosphoinositide-3 kinase/Akt pathway, thereby reducing the nuclear content of the transcription factor FoxO1, the key nutrigenomic regulator of acne target genes. Nuclear FoxO1 deficiency has been linked to all major factors of acne pathogenesis, i.e. androgen receptor transactivation, comedogenesis, increased sebaceous lipogenesis, and follicular inflammation. The elimination of the whey protein-based insulinotropic mechanisms of milk will be the most important future challenge for nutrition research. Both, restriction of milk consumption or generation of less insulinotropic milk will have an enormous impact on the prevention of epidemic western diseases like obesity, diabetes mellitus, cancer, neurodegenerative diseases and acne.
Copyright © 2011 S. Karger AG, Basel.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#7 banaani

banaani
  • Members
  • 29 Viestit

Lähetetty 21 helmikuu 2014 - 10:25

Vanha ketju, mutta en uuttakaan viitsi avata. Eli lyhyesti: kumpi parempi, lihat/kalat vai hera? Olen nyt jo pidemmän aikaa syönyt heraa 50-75g/pvä, kun olen lihansyöntiä yrittänyt vähentää. Onko teillä jotain näkemystä kumpi voisi olla pitkällä tähtäimellä terveellisempää? Heran etuna on sen halpa hinta ja "valmistamisen" helppous ja lisäksi sen aminohappoprofiili on yksi parhaista. 



#8 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 21 helmikuu 2014 - 15:43

Itse suosin siipikarjaa, linssejä ja papuja. Punaista lihaa vain vähän. Heraa ei ole tullut syötyä aikoihin. Eipä minulla mene mitään proteiinia kovin paljon, kun olen aika vakuuttunut matalaproteiinisen dietin terveyshyödyistä. Proteiinia on oikeasti vaikea saada liian vähän. :)

 

Kalassa olevia rasvahappoja otan jonkin verran lisäravinteena. Toisinaan syön myös kalaa.


  • Richard tykkää tästä
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#9 banaani

banaani
  • Members
  • 29 Viestit

Lähetetty 21 helmikuu 2014 - 16:02

Eipä minulla mene mitään proteiinia kovin paljon, kun olen aika vakuuttunut matalaproteiinisen dietin terveyshyödyistä.

Minä en, ja sillä kysymyksen esitinkin  :) Punaista lihaa en ole syönyt aikoihin; siipikarjaa, kalaa ja linssejä sen tilalla. Mutta onko sillä pidemmän päälle väliä tuleeko proteiini lihasta vai herasta?



#10 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 21 helmikuu 2014 - 17:46

Vaikea sanoa. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka vahva on esimerkiksi tuo heran vaikutus IGF-1 -tasoon.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#11 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 236 Viestit

Lähetetty 22 helmikuu 2014 - 18:52

Jos puhdas kasvisruokavalio aiheuttaa muitakin puutoksia ravitsemukseen kuin B12-vitamiinin, niin arvelisin, että näitä ravinteita on lihassa enemmän kuin herassa. Nämä puutokset näyttävät kuitenkin vähän spekulatiivisilta, ja mitään varmaa tietoa ei oikein näyttäisi olevan.


Health is a crown worn by the healthy people on their heads.




0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää