Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Punaviinin terveysvaikutukset


  • Kirjaudu vastataksesi
57 vastausta aiheeseen

#26 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 29 tammikuu 2012 - 01:47

Otetaanpa vielä yksi kohta tuosta Puuha-Peten linkistä:

Mehiläisen ja ampiaisen myrkkyä päätyy viineihin, ja ne saattavat aiheuttaa oireita myrkkyallergisille, vaikka perinteisesti on katsottu, että ampiaisen ja mehiläisen myrkyt aiheuttavat oireita vain pistoksina. On mahdollista, että osa mehiläismyrkkyallergisista saa allergiaoireita myös ruoista, joissa on tietyntyyppisiä sokeriyhdisteitä, joita on esimerkiksi punaisessa lihassa.


Tämä on kyllä mielenkiintoinen vaihtoehto, koska olen ainakin ollut mehiläisille ja ampiaisille allerginen. Ehkäpä tuo kuitenkin on melko kaukaa haettua. On muutenkin käynyt mielessä, että ehkä asian suhteen on tapahtunut joitakin muutoksia, koska pari viimeistä kertaa, kun useampi ampiainen on pistänyt, niin ei ole aiheutunut juuri minkäänlaista reaktiota.

Mitä tulee tanniinien poistoon, niin se tehdään usein eläinperäisiä tuotteita käyttämällä. Vähän no-no omalla kohdalla...

#27 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 02 helmikuu 2012 - 19:35

Punaviiniä ei ilmeisesti suositella ainakaan aterioiden yhteydessä nautittavaksi, jos on syytä epäillä, että raudan suhteen saanti saattaa olla vähäistä. No, punaviini kuitenkin sisältää kohtalaisesti rautaa (vaihtelu toki suurta eri viinien välillä), joka ei ymmärtääkseni kovin hyvin siitä imeydy. Kysymys kuuluukin, että voisiko tässäkin raudan imeytymistä merkittävästi lisätä napostelemalla vaikka muutaman C-vitamiinirikkaan hedelmän lasillisten yhteydessä?

#28 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 07 helmikuu 2012 - 01:26

Mikko, miksi tehdä asiasta vaikeaa? Eikun naudanlihaa ja maksaa ruokavalioon, vähäisetkin määrät vaikuttavat hyvin positiivisesti rautastatukseen. Loppuu se nysvääminen raudan suhteen kertarykäisyllä. Samalla mm. sinkkiä imeytyy paremmin kuin mistään rehusta.

#29 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 07 helmikuu 2012 - 08:17

Mikko, miksi tehdä asiasta vaikeaa? Eikun naudanlihaa ja maksaa ruokavalioon, vähäisetkin määrät vaikuttavat hyvin positiivisesti rautastatukseen. Loppuu se nysvääminen raudan suhteen kertarykäisyllä. Samalla mm. sinkkiä imeytyy paremmin kuin mistään rehusta.


Ei kai tämä vielä ylivoimaisen vaikeaa ole? Jos C-vitamiinirikkaiden ruokien mahdollisella uudelleensijoittelulla saa aikaan huomattavia muutoksia, niin sellainen lienee ihan järkevää.

VeganHealth.org Update: Vitamin C and Iron

Jäävät ne naudatkin sitten rauhaan...

#30 nisakas

nisakas
  • Members
  • 6 Viestit

Lähetetty 14 helmikuu 2012 - 21:10

Saako semmoisia kaupasta? Eilen ja tänään meni Sardinian luomu-cannonauta, sisältää sulfiitteja.


Pura Sangre, melko tyyris, n. 15 e, sulfiititon.

#31 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 29 helmikuu 2012 - 23:50

Vielä voisi asiaa paremmin tuntevilta kysyä, että onko eri viinirypälelajikkeiden välillä merkittäviä eroja terveellisyyden suhteen?

#32 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 01 maaliskuu 2012 - 09:37

Punaviiniä ei ilmeisesti suositella ainakaan aterioiden yhteydessä nautittavaksi


Ei kun nimenomaan suositellaan. Punaviinin nauttiminen aterian yhteydessä, kuten Välimeren maissa on tapana, vähentää aterianjälkeistä oksidatiivista stressiä.

http://www.ncbi.nlm....pubmed/12033449

#33 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 01 maaliskuu 2012 - 12:35

Vielä voisi asiaa paremmin tuntevilta kysyä, että onko eri viinirypälelajikkeiden välillä merkittäviä eroja terveellisyyden suhteen?


BlueZones-kirja kehuu Cannonau-rypälettä kuten tiedätkin. Madiranissa käytetään paljon Tannat-rypälettä, Alkosta saatava on sekoitus Tannat + Cabernet Sauvignon.

#34 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 01 maaliskuu 2012 - 14:49

Ei kun nimenomaan suositellaan. Punaviinin nauttiminen aterian yhteydessä, kuten Välimeren maissa on tapana, vähentää aterianjälkeistä oksidatiivista stressiä.


Tuolla ruokavaliolla rauta ei välttämättä ole vastaava ongelma kuin esimerkiksi kasvisruokavaliolla, jossa rauta muutenkin on heikommin imeytyvässä muodossa.

#35 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 07 maaliskuu 2012 - 14:01

Toinen Alkosta saatava Tannat-viini (80%) on Uruguaylainen Pisano, jonka maku on hyvin samanlainen kuin Madiranissa (eli erittäin hyvä!), terveellisyydestä en tiedä:


http://www.alko.fi/tuotteet/fi/499117

#36 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 07 maaliskuu 2012 - 20:55

Uruguaylaisen viinintuottajan mukaan Tannat on erityisen terveellinen rypäle:


Exceptional levels of phenolic compounds are found in the Tannat Varietal, most always in levels that are significantly higher than other red wines. This is due to the fact that tannins come from the skins and seeds of the grapes when crushed. The reason for the high concentration of these properties in Tannat wines are that theTannat grape contains 5 pips, (seeds), while all of the other fine wine grapes normally contain just 2 or 3, thus the source of the high concentrations of polyphenols, procyanidins, flavenoids and resveratrol.


http://www.tanterraw...and/tannat-wine

#37 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 13:41

Meidän maksama työryhmä on päätynyt siihen, että viiniä pitää verottaa nykyistä enemmän ja olutta vähemmän, koska oluessa on vähemmän alkoholia. :pölkky:

http://www.hs.fi/tal.../a1305561505869

#38 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 14:09

Jossain verrattu punaviinin ja samoista rypäleistä tehdyn alkoholittoman mehun terveysvaikutuksia? Kehtaan veikata, että mehu on terveellisempää ja sitä juovat elävät pidempään kuin viiniä juovat.

Alkoholin kohtuukäyttö on sinänsä ihan ok ja jokaisen oma asia (niin kauan kun yhteiskunnan ei tarvitse siivota sen jälkiä), huvittaa vaan että käyttöä perustellaan terveysvaikutuksilla :)

#39 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 14:20

Jossain verrattu punaviinin ja samoista rypäleistä tehdyn alkoholittoman mehun terveysvaikutuksia? Kehtaan veikata, että mehu on terveellisempää ja sitä juovat elävät pidempään kuin viiniä juovat.


Kyllähän alkoholin terveysvaikutuksista on aika paljon tutkimusnäyttöä. Pitkään eläneiden haastatteluihin perustuva BlueZones-kirja päätyi suosittelemaan alkoholin käyttöä yhtenä 9:stä suosituksestaan.

#40 Puuha-Pete

Puuha-Pete
  • Members
  • 313 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 14:31

Meidän maksama työryhmä on päätynyt siihen, että viiniä pitää verottaa nykyistä enemmän ja olutta vähemmän, koska oluessa on vähemmän alkoholia. :pölkky:

http://www.hs.fi/tal.../a1305561505869

Kuulemma panimoliiton tilaama tutkimus ja lopputulos lienee juuri sellainen kuin haluttiin.
Hatun alla jättikokoinen orgoniitti, eli liekitetään valuet next levelille!

Richard ei ole hyvä ihminen.

#41 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 14:32

Jossain verrattu punaviinin ja samoista rypäleistä tehdyn alkoholittoman mehun terveysvaikutuksia? Kehtaan veikata, että mehu on terveellisempää ja sitä juovat elävät pidempään kuin viiniä juovat.

Alkoholin kohtuukäyttö on sinänsä ihan ok ja jokaisen oma asia (niin kauan kun yhteiskunnan ei tarvitse siivota sen jälkiä), huvittaa vaan että käyttöä perustellaan terveysvaikutuksilla :)


Mehussa on huono puoli se suuri sokerin määrä.

Tämä on kyllä asia, jossa kumpikin kanta voi olla ihan perusteltu, mutta tuo "terveellinen kohtuukäyttö" on silloin todellakin hyvin pienimuotoista käyttöä. Vähänkin suuremmilla määrillä on turha yrittää perustella terveysasioilla juomista. :)

Tämä on mielestäni paras absolutistin perustelu, mihin olen törmännyt:
http://www.benbest.c...th/alcohol.html
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#42 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 14:40

Kyllähän alkoholin terveysvaikutuksista on aika paljon tutkimusnäyttöä. Pitkään eläneiden haastatteluihin perustuva BlueZones-kirja päätyi suosittelemaan alkoholin käyttöä yhtenä 9:stä suosituksestaan.


Olisin kyllä *erittäin* yllättynyt jos puhdas etanoli antaisi enemmän hyötyjä kuin haittoja. Esim. Japanilaisten juoma sake ei ole sitä, vaan se sisältää mm. sitruunahappoa, fumaarihappoa ja meripihkahappoa, mitkä kaikki on sellaisenaan olennaisia osia sitruunahapposyklissä / ATP tuotannossa ja hyväksi terveydelle. Mutta tarvitseeko niitä ottaa myrkyn seassa, kun vastaavia palikoita saisi esim omenaviinietikasta, tuoreesta sitruunasta tai vaikka puhtaasta sitruunahaposta?

Haluaisin edelleen nähdä tutkimusta missä verrataan viiniä mehuun, tai vaikka viiniä noihin mitä luettelin yllä :)


Mehussa on huono puoli se suuri sokerin määrä.


Verrattuna veteen, juu. Verrattuna alkoholiin en murehtisi sokerista.

#43 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 14:57

Tämä on mielestäni paras absolutistin perustelu, mihin olen törmännyt:
http://www.benbest.c...th/alcohol.html


Hehe, mainio linkki, naurahdin varsinkin tälle:

In reality, studies of ethanol are usually based on self-reported descriptions of current alcohol consumption. Like a village idiot chasing a wallet on a string, epidemiologists typically take self-reporting at face value and fail to distinguish between ex-drinkers and lifetime teetotalers — calling both "abstainers". Not surprisingly, the abstainers (including the former alcoholics) are deemed to be less healthy than light drinkers.



#44 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 15:25

Kuulemma panimoliiton tilaama tutkimus ja lopputulos lienee juuri sellainen kuin haluttiin.


Näköjään tuo PTT saakin vain alle puolet rahoituksestaan valtiolta, joten tuo tosiaan ei ehkä ollutkaan "meidän maksama".

Hehe, mainio linkki, naurahdin varsinkin tälle:


Joo vanha juttu tämä ja monissa tutkimuksissa kumottu.

#45 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 15:44

Sinänsä ei haittaa, jos oluen verotusta päätetään keventää. Nuo syyt vain ovat vähän kyseenalaisia. Olutta menee useilla moninkertaisesti viineihin nähden, joten tiedä sitten, kumpi lopulta on turmiollisempi alkoholin lähde. Lisäksi alkoholi ei ole ainoa haitta, vaan ylimääräisiä kaloreita kertyy monelle helposti runsaasti. Oluesta vähän enemmän, jos nautitaan alkoholin suhteen suuruudeltaan samanlaisia annoksia.

Tässä asiassa kyllä päätyy helposti huijaamaan itseään. Heh, lainasin vähän aikaa sitten tutulle tuon mainitun Buettnerin kirjan. Hän toki huomasi suosituksista sen kehotuksen pitäytyä parissa viinilasillisessa päivässä. Senkin luki, että viikon terveellistä kohtuukäyttöä ei oikein voi tiivistää lauantai-iltaan. Siitä huolimatta hän sai kirjasta käsityksen, että runsaampikin juominen voisi olla hyvinkin terveellistä. Perusteluna se, että kirjassa mainitut pitkäikäiset lammaspaimenet ottivat usein evääksi runsaastikin viiniä, jota sitten joivat tasaiseen tahtiin päivän kuluessa.

En vieläkään aio alkaa absolutistiksi, mutta myönnän, että syyt juomiseeni ovat yleensä jossakin muualla kuin mahdollisissa terveyshyödyissä...

#46 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 15:45

Joo vanha juttu tämä ja monissa tutkimuksissa kumottu.


En nyt sanoisi, että kaikki tieto tuossa olisi kumottu. Vai viittasitko johonkin tiettyyn asiaan? :)

Aivoja kuvaamalla voidaan havaita muutoksia aivoissa jo pienelläkin alkoholin kulutuksella, jos sitä vaan jatkuu tarpeeksi kauan.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#47 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 07 toukokuu 2012 - 15:53

En nyt sanoisi, että kaikki tieto tuossa olisi kumottu. Vai viittasitko johonkin tiettyyn asiaan? :)

Aivoja kuvaamalla voidaan havaita muutoksia aivoissa jo pienelläkin alkoholin kulutuksella, jos sitä vaan jatkuu tarpeeksi kauan.


Viittasin mainittuun kohtaan, jonka mukaan alkoholin hyödyt absolutisteihin verrattuna johtuisivat siitä, että tutkimuksissa absolutisteiksi olisi laskettu kuivilla olevat alkoholistit.

#48 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 23 lokakuu 2012 - 12:52

Uruguaylaisen viinintuottajan mukaan Tannat on erityisen terveellinen rypäle:


Alkoon on ilmestynyt ensimmäinen 100% Tannat-viini: Madiranin alueella tuotettu Château Montus XL. Valmistusmenetelmä näyttäisi kunnioittavan Madiranin perinteitä:

Viini tehtiin perinteisin menetelmin ja kuoria uutettiin, eli maseroitiin, viinissä 4 viikon ajan.


Viini on vuodelta 1996 ja hintaa sille on lätkäisty peräti 96€! Pakkohan tuota oli pullolinen silti hakea ja raportoin kokemuksia jahka tuon malttaa avata.

#49 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 28 lokakuu 2012 - 23:34

Löytyisiköhän mitään kattavampaa selvitystä, jossa olisi vertailtu noita eri rypäleitä terveellisten yhdisteiden suhteen? Olisi mukava löytää jokin hinnaltaan kohtuullinen viini lähes päivittäiseen (kohtuu)käyttöön.

#50 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 28 lokakuu 2012 - 23:45


Löytyisiköhän mitään kattavampaa selvitystä, jossa olisi vertailtu noita eri rypäleitä terveellisten yhdisteiden suhteen? Olisi mukava löytää jokin hinnaltaan kohtuullinen viini lähes päivittäiseen (kohtuu)käyttöön.


Tossa näyttäisi olevan jotain:

http://www.goodredwine.org/Healthiest
Here is a general guideline to the healthiest wines by region:

Australian Red Wines — tend to have low levels of procyanidins.

Argentine Red Wines — The Malbec Red Wines produced in Argentnia have some of the highest levels of procyanidins, similar to the ones produced in Southern France.

Californian Red Wines — The Red Wines being produced using the Tannat grape variety have high levels of procyanidins. Cabernet Sauvignon is also a standout for procyanidin content.

French Red Wines — Bordeaux red wines have Moderate levels of procyanidins; Burgundy red wines are low to moderate; Languedoc-Roussillon red wines have moderate to high levels; Côtes du Rhône Red Wines are moderate to high. Malbec and tannat have the highest levels.

Italian Red Wines — The southern Italian wines from Sicily, Sardinia, and the mainland have high levels of procyanidins while most northern varieties are moderate.

Spanish Red Wines — Red Wines from Spain contain Moderate levels of procyanidins in general.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.




0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää