Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Ravitsemusuutiset


  • Kirjaudu vastataksesi
322 vastausta aiheeseen

#51 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 23 toukokuu 2012 - 15:08

Euroopan komissio hyväksyi juuri ensimmäiset 222 niin sanottua toiminnallista terveysväitettä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on sen perusteella jättänyt hyväksymättä lukuisia elintarvikkeiden mainonnassa käytettyjä terveysväittämiä.

Suomen elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan ne ovat terveysväitteitä, jotka kuvaavat tietyn aineen vaikutusta elimistölle, psykologisiin toimintoihin tai käyttäytymiseen, tai laihtumiseen ja painonhallintaan.


Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelmassa haastateltu ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen sanoi, että noin 90 prosentilla EFSA:n keräämistä terveysväittämistä ei ollut riittävästi tieteellistä todistusta.


Terveysruokia tutkittiin: Moni on pelkkää puppua

Ainakin probiootteja, useita antioksidantteja sekä maitohappobakteereita on markkinoitu kyseenalaisin väittämin.

Elintarvikkeiden markkinointiin hyväksyttiin 222 toiminnallista terveysväitettä

#52 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 23 toukokuu 2012 - 18:15

"George Lundberg MD was Editor-in-Chief of the Journal of the American Medical Association (JAMA) and its Archives publications for 17 years. Today he admits he has gone vegan after reading Dr. McDougall's new book, "The Starch Solution," and he calls it "the diet book to end all diet books." It is the definitive book out there and culmination of years of research and successful treatment of thousands of patients".

Vegsource, 23.5.2012
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#53 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 23 toukokuu 2012 - 18:40

Vegsourcelta hieman liioittelua, mutta erittäin hyvä juttu. Olen oikealla polulla Ascheniston ja Mikon kanssa :)

The Diet Book to End All Diet Books (by George Lundell, editor-in-chief medpage, ex-editor of JAMA)

"THE FAT YOU EAT IS THE FAT YOU WEAR".


http://www.medpageto...m&mu_id=5023860
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#54 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 06 kesäkuu 2012 - 00:04

Suunnilleen samoilla linjoilla taidetaan jatkaa, mitä tulee virallisiin suosituksiin:

Kasvisten ja täysjyväviljan sekä pehmeiden rasvojen merkitystä ruokavaliossa halutaan korostaa. Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnoksessa painotetaan kasviksien ja täysjyväviljan runsaan käytön terveyttä edistäviä vaikutuksia yksittäisten ravintoaineiden sijaan.

Ehdotuksessa kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota myös rasvan ja hiilihydraattien laatuun. Lisäksi halutaan nostaa aikuisten D-vitamiinin ja seleenin päivittäistä saantisuositusta.

Pohjoismaisten ravitsemussuosituksien mukaisessa ruokavaliossa suositaan kuitupitoisia kasviperäisiä ruokia, kalaa, äyriäisiä, kasvisöljyjä ja vähärasvaisia maitotuotteita.

Suomen kansalliset ravitsemussuositukset päivitetään pohjoismaisten suositusten pohjalta. Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkistaa päivitetyt suomalaiset suositukset ensi vuonna.


Runsasta kasvisten ja täysjyväviljan käyttöä suositellaan

#55 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 06 kesäkuu 2012 - 16:12

Suunnilleen samoilla linjoilla taidetaan jatkaa, mitä tulee virallisiin suosituksiin:


Laatikaisen tekstin perusteella kyse olisi ihan merkittävistä uudistuksista:

Pohjoismaihin edistykselliset ravitsemussuositukset

#56 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 06 kesäkuu 2012 - 16:37

Yeah, erittäin hyvä kirjoitus Laatikaiselta.

Itseäni ihmetyttää se, että raportti katsoi, ettei rasvan osuus tulisi olla alle 25%. Ei-teollistuneilla maanviljelysväestöillä (ruraali Aasia, Keski-Afrikka, Andit, etc), rasvat tyypillisesti 6-15% haarukassa, eikä mitään kroonisia sairauksia. Joten minkäänlaisia cross-cultural ekologisia tutkimuksia ei paljoa nutritionistien piireissä harrasteta. Urheilijalla, jolla runsas-hiilaripitoinen dietti, tuo 25% alittaa varsin helposti. No kalorimäärätkin ovat kovin erilaisia tavalliseen tallaajaan verrattuna.

EDIT

otetaan takaisin. En pidäkään Reijon jutusta. Reijo kertoo liikaa sitä mitä ihmiset haluavat kuulla.

"Toivottavasti suosituksesta ei kuitenkaan synny nuorille ja keski-ikäisille naisille vaikutelmaa (jotka yleensä ottavat suositukset eniten tosissaaan), ettei punaista lihaa voi enää syödä. Monet saattavat tarvita sitä hyvinkin esim. raudan vuoksi. Suomalaiset kuluttavat 1,5 kiloa lihaa/hlö/vko. Siitä on vara vähentää, varsinkin miesten. Vertailun vuoksi kalaa kuluu vain reilu 300 grammaa viikossa"

Vertaa Willett:

"If you step back and look at the data, the optimum amount of red meat you eat should be zero."
Walter Willett, M.D., Chairman of the Nutrition Department, Harvard School of Public Health
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#57 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 06 kesäkuu 2012 - 19:47

Tässä Svenska dagbladetin kuvareportaasi välimeren dietistä. Kreeta 1940-luvulla. Pointti on, että overall dietary pattern on hyvin kasvipitoinen, Kreetallla 1940-luvulla 3/4 proteeinista tuli kasvilähteistä. Tätä faktaa ei Suomessa kukaan, mukaanlukien Laatikainen tajua korostaa. Meijerituotteista tuli Kreetalla ainoastaan 3% kaloreista. Maitoa ei kulutettu. Kala, munat ja liha antoi ainoastaan 4% kokonaisenergiasta. Joten eläintuotteiden osuus ei noussut tässä mallissa edes yli 10 prosenttiin.

http://www.svd.se/ma...dan_6742143.svd
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#58 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 06 kesäkuu 2012 - 21:39

Joel Fuhrman Dr Oz showssa. Amerikan isoin terveys-show.

Weight-loss

http://www.doctoroz....crash-diet-pt-2
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#59 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 06 kesäkuu 2012 - 21:50

Joel Fuhrman Dr Oz showssa. Amerikan isoin terveys-show.


Heh, se Oz-Approved ei paljoakaan taida kertoa. Tyypin ohjelmassa vuoronsa saavat kovin erilaiset näkemykset. Moni on valitellut, että yhdellä viikolla painotetaan runsashiilihydraattista ruokavaliota ja seuraavalla sitten kerrotaan, että hiilihydraatteja pitäisi ehdottomasti rajoittaa. Noin esimerkkinä... Aiheuttaa monissa lähinnä hämmennystä.

Mitä tulee tuohon Laatikaisen kirjoitukseen tulevista suosituksista, niin omasta mielestäni se oli varsin selkeä ja sellainen, jonka pohjalta on helppo lähteä muuttamaan syömisiään terveellisempään suuntaan. Suosituksissa kyllä on hyvä ottaa se realismikin mukaan. Tiedä sitten, mitä se palvelisi, että kansalle lyötäisiin käteen suositukset, joita vain muutama prosenttia haluaisi noudattaa.

#60 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 06 kesäkuu 2012 - 23:15

Jos oletetaan, että tietty ruokavalio parantaa (sana mitä ei edes juuri käytetä) kroonisia vaivoja ja lääkärit eivät kerro siitä potilailleen, niin mitä ihmettä. Aivan sama kuinka pieni prosentti niistä potilaista tarttuu siihen tietoon, melkoista holhoamista jos defaulttina oletetaan että 'turha kertoa, ei se kuitenkaan noudata.'

Miten ihmisten ruokavalio koskaan muuttuisi laajassa mittakaavassa järkevämmäksi, jos tietyn ruokavalion ylivertaisuus ei ole yleisesti hyväksytty fakta?

Iso syy miksi ihmiset sekoavat käsittämättömiin (mutta kuitenkin normaalia parempiin) helpotusta lupaaviin ruokavalioihin on varmasti siinä, että virallinen kompromissiruokavalio on yksinkertaisesti paska.

#61 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 11:07

Iso syy miksi ihmiset sekoavat käsittämättömiin (mutta kuitenkin normaalia parempiin) helpotusta lupaaviin ruokavalioihin on varmasti siinä, että virallinen kompromissiruokavalio on yksinkertaisesti paska.


mitä paskaa siinä on? Minusta lautasmalli on suht selkeä: http://www.sydanliitto.fi/lautasmalli1

jotkut ihmiset tarttuvat kaikenlaisiin lillukanvarsiin. Tuossakin lautasella on pari pientä perunaa, ja se on osalle hirveä kauhistus.

#62 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 12:06

viranomaiset yrittää kai laatia ihmisille helppoja ohjeita, jotka ovat usein ihan hyviäkin. Esim. Britannian terveysviranomainen jakelee tällaisia ohjeita:
http://www.nhs.uk/Li...thy-eating.aspx

ei nuo minusta kovin paskoja ole. Miten itse muuttaisitte noita?

#63 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 12:13

mitä paskaa siinä on? Minusta lautasmalli on suht selkeä: http://www.sydanliitto.fi/lautasmalli1

jotkut ihmiset tarttuvat kaikenlaisiin lillukanvarsiin. Tuossakin lautasella on pari pientä perunaa, ja se on osalle hirveä kauhistus.


Maito pitäisi vaihtaa veteen tuossa, ja tuo rasvan määrä on toinen juttu. Kuinka paljon sitä lisätään?
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#64 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 12:25

mitä paskaa siinä on? Minusta lautasmalli on suht selkeä: http://www.sydanliitto.fi/lautasmalli1

jotkut ihmiset tarttuvat kaikenlaisiin lillukanvarsiin. Tuossakin lautasella on pari pientä perunaa, ja se on osalle hirveä kauhistus.


Tää on hyvä ohje:

Puolet lautasesta täytetään ensin kasviksilla, tuoreilla tai keitetyillä


Itse yleensä kasaan lautasen täyteen pastaa eikä siihen enää mahdu muuta. :)



#65 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 15:40

Jos oletetaan, että tietty ruokavalio parantaa (sana mitä ei edes juuri käytetä) kroonisia vaivoja ja lääkärit eivät kerro siitä potilailleen, niin mitä ihmettä. Aivan sama kuinka pieni prosentti niistä potilaista tarttuu siihen tietoon, melkoista holhoamista jos defaulttina oletetaan että 'turha kertoa, ei se kuitenkaan noudata.'


Ravitsemussuositukset ovat käsittääkseni ensisijaisesti laitosruokailun ohjaamista varten suunniteltu. Siinä pitää ottaa myös muita juttuja huomioon. Jos nyt vaikka kävisi sellainen ihme, että saataisiin jonkinlainen tieteeseen perustuva yhteisymmärrys siitä, että marginaalinen ruokavalio X onkin paras, mutta vain pieni osa haluaisi sitä noudattaa, niin mitä sitten? Koulut ja työpaikat tekemään päivästä toiseen ruokaa uusien suositusten mukaan, vaikka se ei kelpaa kuin ehkä kymmenelle prosentille asiakkaista? Näiden suositusten varsinainen tarkoitus ei ole parantaa potilaita.

Miten ihmisten ruokavalio koskaan muuttuisi laajassa mittakaavassa järkevämmäksi, jos tietyn ruokavalion ylivertaisuus ei ole yleisesti hyväksytty fakta?


Ehkäpä mitään ylivertaista ruokavaliota ei ole olemassakaan... Mikä nyt olisi sellainen, jota olisi pitänyt alkaa suosittelemaan väestötasolla ilman kompromisseja?

#66 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 15:47

mitä paskaa siinä on? Minusta lautasmalli on suht selkeä: http://www.sydanliitto.fi/lautasmalli1

jotkut ihmiset tarttuvat kaikenlaisiin lillukanvarsiin. Tuossakin lautasella on pari pientä perunaa, ja se on osalle hirveä kauhistus.


Ei olisi pitänyt heittää tuota kommenttia, koska en halua vielä määritellä mikä on hyvä ruokavalio, en oikeasti tiedä :)

Tuo sydänliiton lautanen ja lautasmalli näyttävät ihan kelvollisilta, ehkä. Maito, leipä, leivänpäällinen ja lohi on kyseenalaisia, riippuen mitä ruokavaliota pitää suurimalle osalle väestöstä optimina (ja siitähän tässä kai puhutaan).

Itsellä oli mielessä ravitsemusneuvottelukunnan 2005 suositukset, sieltä löytyy samat kysymysmerkit, eläintuotteet, rasvat sekä viljat.
http://www.ravitsemu...tus2005.fin.pdf

Sitten on ravintoainesuositukset. Makroravinteita on hankala kommentoida. Mikroravinteista, no, tiedetään ainakin rajat joiden alle ei kannata mennä.

Luulen, että tällä foorumilla ei ole useaa kirjoittajaa / lukijaa joka ei käyttäisi joko monivitamiinia, sitä vastaavia ravintolisiä tai sitten ei söisi tietoisesti poikkeuksellisen ravintorikkaita ruokia mitkä melkein menisi ravintolisistä (superfoodit/yrtit/viherjauheet). Ei niitä tarvita, monipuolisesta ruoasta tulee kaikki, kuulema :) Ja jos joku tuohon toteaa, että "käytän ravintolisää koska en jaksa syödä monipuolisesti", niin... mitä se kertoo, että tällainen ravintohifistelijäporukkakaan ei jaksa syödä niin kelvollisesti, että saisi ravinnosta varmasti kaiken? :)

--

Perunassa ei ole mitään vikaa, päinvastoin, luulen että se on bataatin jälkeen, riisin ohella, yksi parhaista hiilareiden lähteistä.

#67 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 16:09

Ravitsemussuositukset ovat käsittääkseni ensisijaisesti laitosruokailun ohjaamista varten suunniteltu.


Jep, olen myös käsittänyt noin.

Näiden suositusten varsinainen tarkoitus ei ole parantaa potilaita.


Mikä estää kertomasta nykyisten suositusten lisäksi toisia suosituksia, joilla saisi optimi terveyden? Ymmärrän toki, että kyse on muustakin kuin ihmisten terveydestä (rahasta), joten miksi ei vain kertoisi suoraan, että laitoksissa tarjotaan 'ok' ruokaa, mutta on olemassa parempiakin vaihtoehtoja.

Mikä nyt olisi sellainen, jota olisi pitänyt alkaa suosittelemaan väestötasolla ilman kompromisseja?


Ehkä rasvaton vegaanius, ehkä 95% kasviksia ja satunnaisesti kalaa/lihaa (koko eläin), todella vähän maitotuotteita jos ollenkaan. Olisin yllättynyt, jos maitotuotteita tai rasvoja kannattaisi käyttää missään muodossa. En tiedä. Ja en puhu yksilöistä, vaan väestöstä kokonaisuutena.

Mutta sillä mikä on optimi ei ole varsinaisesti tekemistä sen kanssa, että tulisiko siitä kertoa kaikille.

#68 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 16:15

Joo, itsekin olen enemmän kiinnostunut tinkimättömästä ruokavaliosta kuin kompromisseistä. Toki on sitten myös hyvä tietää, että minkälainen lipsuminen optimaaliruokavaliosta on vähiten haitallista, ja mikä erityisen tuhoisaa. :) Siinä mielessä kompromissitkin on kiinnostavia. Tosielämässä joutuu tekemään myös kompromisseja.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#69 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 17:01

Ja jos joku tuohon toteaa, että "käytän ravintolisää koska en jaksa syödä monipuolisesti", niin... mitä se kertoo, että tällainen ravintohifistelijäporukkakaan ei jaksa syödä niin kelvollisesti, että saisi ravinnosta varmasti kaiken? :)


itse pidän mahdollisena, että turha terveyshifistely on vienyt mielenhuomiotani pois perusasioista. Yritän tässä nyt palauttaa valiotani edes perusterveelliseksi, ja siinä nuo viralliset ohjeet varmaan toimivat hyvänä ohjenuorana (kompromissina). Aiemmin en ole niitä malttanut noudattaa, koska joka tuutista on tullut toisenlaista infoa.

#70 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 20:09

Ehkä rasvaton vegaanius, ehkä 95% kasviksia ja satunnaisesti kalaa/lihaa (koko eläin), todella vähän maitotuotteita jos ollenkaan. Olisin yllättynyt, jos maitotuotteita tai rasvoja kannattaisi käyttää missään muodossa. En tiedä. Ja en puhu yksilöistä, vaan väestöstä kokonaisuutena.

Mutta sillä mikä on optimi ei ole varsinaisesti tekemistä sen kanssa, että tulisiko siitä kertoa kaikille.


Toni olet 100% varmasti oikeilla jäljillä. Edellä kuvaamasi dietti ei pelkästään terveellisen, se on myös ekologisesti ja eettisesti fiksuin valinta.

Framingham-tutkimuksen William Castelli:

"You know, we know that if I can get your total cholesterol down around let's say 100 to 130 or so, and I have maybe not quite a billion people on the earth like that, and those people cannot get atherosclerosis. You know in the China Study, for example, when Chou En-lai was dying of cancer he started a study in China just like the Framingham Study. The only difference was it was in 880,000,000 people so it was a little larger than the Framingham Study. But you know they found these villages in China where you couldn't get a heart attack or you couldn't get diabetes and the women couldn't get breast cancer and you know their total cholesterol were 127, but the chances we could ever get Americans down that low with diet and exercise are not good".

"KIRK HAMILTON: But what would the diet be if you didn't have drugs and you could get everybody to do exactly what you wanted diet-wise in the United States? How would you reverse the heart disease?"

"DR. WILLIAM CASTELLI: Well you'd have them on a pure vegetarian diet and not getting fat on the vegetarian diet."


Ohjesäännnöt:

1) Lue "The China Study", siinä on koko "tarina". (Ja ei kukaan Weston Price Foundation mupetti ei ole kumonnut Richard Peton analysoimaa dataa, Ancel Keyssiä tai lipidi-teoriaa)

2) Lue John McDougallin "Starch solution". Ohessa IOM:n hallituksessa istuvan Georg Lundellin arvio, herra JAMAn ex-pääeditoija

The Diet Book to End All Diet Books
http://www.medpageto.../At-Large/32834

3) Ota Joel Fuhrmanin ohjenuora "BOM" todesta: berries, onions & mushrooms. Joka päivä näitä.

Pääpontti, siis perusta diettisi raffinoimattomiin tärkkelyksiin, eli vedä tästä ryhmästä bulkit (quinoa, täysjyvät, amarantti, hirssi, peruna, bataatti, etc).

Minimoi: eläintuotteet ja öljyt. Kasveissa n. 64 kertaa enemmän antidioksidantteja kuin eläintuotteissa. Eläintuotteisssa ei mitään kuituja tai muita suojaravinteita, mukana kolesterolia, tyydyttynyttä rasvaa ja eläinproteiinia. Tarkastele eläintuotteita kuten roskaruokia. Jos käytät eläinruokia, käytä niitä ainoastaan harvakseltaan, joskus juustosiivu, joskus pieni pala kalaa, joskus annos vähärasvaista maitoa, punainen liha ainoastaan "mausteena". Öljyt ovat paras tapa lihoa. Yhdessä ruokalusikassa oliiviöljyä 130kaloria, nestemäisiä kaloreita ilman mitään kuituja ja ilman minkäänlaista kylläisyyden tunnetta. Eläimalleissa öljyt hyvin ongelmallisia. Älä mene mukaan "välimeren dietti sekoiluun", siinä dietissä ainoastaan 7% kaloreista elukoista (Kreeta 1940-luku), seikka joka tod.näk selittää alhaiset sydäntautiluvut. Ja muista b-12 vitamiini ja ehkä D-vitsku.

Minun iltaruokani juuri nyt:

Hirssiä, hyörytettyä sipulia, selleria ja brokkolia ja papuja tomaattikastikkeessa (mausteena kuminaa, persiljaa ja oreganoa). Jälkiruuaksi, iso romaine-salaatti tomaateilla, mukana hieman seesamin siemeniä ja hampun siemeniä ja kyytiäisiksi pari saksan pähkinää.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#71 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 07 kesäkuu 2012 - 21:57

Toni olet 100% varmasti oikeilla jäljillä. Edellä kuvaamasi dietti ei pelkästään terveellisen, se on myös ekologisesti ja eettisesti fiksuin valinta.


Sinun hehkuttama ruokavalio *saattaa* olla terveellisin, en kuitenkaan sanonut että se varmasti on sitä :)

Mitä tulee ympäristöön ja moraaliin, niin uskon että Lierre Keith on oikeassa monessa pointissaan, eli että teollinen maatalous ei toimi (tuhoaa maaperän ja tuhlaa muut resurssit) ja on moraalisesti nihkeä. Ja jos sille hakee vaihtoehtoa, niin joko jostain tulisi taikoa loputtomat energiat tai sitten pitäisi vaihtaa takaisin sadan vuoden takaiseen malliin, mikä sekin toimii vain pienessä osassa maapinta-alaa (kts. muinaisten sivilisaatioiden jälkeensä jättämät aavikot), missä eläimet on osa pihapiiriä ja lihaa syödään kun mahdollista.

Hei, tuosta viimeisestä tuli mieleen yksi kiva kirja: Dale, Tom and Veron Gill Carter. Topsoil and Civilization
Tuo löytyy ilmaiseksi täältä: http://www.soilandhe...libwelcome.html
tarvitsee antaa sähköposti, niin he lähettävät linkin siihen kirjaan.

edit: jos tuo saitti on vieras, niin kannattaa tarkistaa siitä muutkin osiot, vaikka mitä vanhoja kirjoja.

#72 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 08 kesäkuu 2012 - 08:54

Lierre Keith on Weston Price Foundation protégée, siis täyttä pseudotieteellistä sekoilua koko kirja. Tehomaanviljely suoltaa sadon about 80 -prosenttisesti tehdaseläinten ruokintaan. Joten karjatalous ja tehomaanviljely ovat partners in crime.

Tässä analyyttinen arvio Keithin kirjasta.

Review of “The Vegetarian Myth”

"It’s next to impossible to review this book; it is so packed with misinformation and confusion that refuting the claims could be another book itself".
http://www.theveganr...arian-myth.html
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#73 Toni Rissanen

Toni Rissanen
  • Members
  • 133 Viestit

Lähetetty 08 kesäkuu 2012 - 10:41

Lierre Keith on Weston Price Foundation protégée, siis täyttä pseudotieteellistä sekoilua koko kirja. Tehomaanviljely suoltaa sadon about 80 -prosenttisesti tehdaseläinten ruokintaan. Joten karjatalous ja tehomaanviljely ovat partners in crime.

Tässä analyyttinen arvio Keithin kirjasta.

Review of “The Vegetarian Myth”

"It’s next to impossible to review this book; it is so packed with misinformation and confusion that refuting the claims could be another book itself".
http://www.theveganr...arian-myth.html


Sen kirjan ravintoon liittyvät kohdat on erittäin heikkoja, ja tuossa linkissä mainitaan niistä joitain. Ja olen lukenut huomattavasti parempiakin (ja pitkiä) kriittisiä analyysejä siitä kirjasta. Eli tiedän sen ongelmat. Mutta ekologiaan liittyvät kohdat pitävät hyvin pitkälti paikkansa. Keith perustaa ja viittaa aika usein William Cattonin Overshoottiin, mikä on yksinkertaisesti mahtava kirja. Mahtava.

Jos sanot KOKO kirjaa pseudotieteelliseksi sekoiluksi, niin joko et ole lukenut sitä tai sitten et halua ymmärtää mistä hän puhui, koska ekologiaan liittyvät kohdat on no-brainereita. Jos helpottaa, niin tussaa edellisestä viestistä 'Lierre Keith' pois ja lue se uudestaan, aihe ei kuitenkaan ole millään tavalla sen yhden kirjoittajan niskassa :)

#74 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 18 kesäkuu 2012 - 21:12

Tähän tulokseen ovat tulleet brittiläisen riippumattoman organisaation, Leatherhead Food Researchin tutkijat. He kävivät läpi 4 000 terveysväittämää, joita valmistajat ja ruokakaupat käyttävät markkinoinnissaan.

Näistä seulottiin 222 kappaletta, joilla katsottiin olevan tieteellistä pohjaa.

Väittämien pohjalta koostettiin kolmen ruokalajin ateriakokonaisuus, jonka tutkijat ovat nyt julistaneet maailman terveellisimmäksi.


Alkuruoka:

Terriini tuoreesta savulohesta, vihreää salaattia neitsytoliiviöljyllä

Pääruoka:

Kanapataa linsseillä ja kasviksilla

Jälkiruoka:

Jogurttihyytelöä saksanpähkinöillä ja sokerittomalla karamellikastikkeella


Tässä on maailman terveellisin ateria, olkaa hyvä!

Heh, ehkäpä tämän aterian terveellisyydestä löytyy toisenlaisiakin näkemyksiä...

#75 Panu

Panu
  • Members
  • 696 Viestit

Lähetetty 18 kesäkuu 2012 - 22:19

Tässä on maailman terveellisin ateria, olkaa hyvä!

Heh, ehkäpä tämän aterian terveellisyydestä löytyy toisenlaisiakin näkemyksiä...


Tässä Daily Mailin kuva:

Lähetetty kuva

Mistähän ovat keksineet, että savustaminen on terveellistä.




3 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 3 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää