Hyppää sisältöön



Tervetuloa Puhdasruoka.fi -sivustolle! Täällä voit keskustella kaikenlaisista asioista liittyen ravintoon, terveyteen ja hyvinvointiin, tai sitten voit halutessasi puhua muistakin aiheista. :) Rekisteröitymällä pääset käyttämään kaikkia sivuston toimintoja. Rekisteröityminen on todella helppoa ja nopeaa. Voit myös rekisteröityä vielä helpommin Facebook- tai Twitter-tilisi kautta klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevia kuvakkeita.

Ravitsemusuutiset


  • Kirjaudu vastataksesi
322 vastausta aiheeseen

#26 Turbokameli

Turbokameli
  • Members
  • 303 Viestit

Lähetetty 15 tammikuu 2012 - 09:21

Pufat yhdessä joo kai sitten :-)

Hoenselaar vastaili sitten Jamien blogiin ja peräti ninjakirjoitukseen eräältä foorumin keskustelijalta:

[...]

Kylläpäs SoMe toimii yllättävän lujaa... o-0


Joo, kuulostavat Pronutritionistin kaiuilta. Itse haluaisin kiinnittää huomiota siihen, että sekä linolihappolisä (omega-6) ja EPA:n ja DHA:n lisääminen olivat Oslo DIet Heartissa todella rajuja. Ei tue amerikkalaisessa sosiaallisessa mediassa villinä pyörivää ajatusta, että linolihapon saantia pitäisi rajoittaa. Sen sijaan on tärkeää pitää huolta kaikkien omega-3:sten saannista (alfalinoleenihappo, EPA, DHA). Se toimii.

#27 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 19 tammikuu 2012 - 00:58

Ei tue amerikkalaisessa sosiaallisessa mediassa villinä pyörivää ajatusta, että linolihapon saantia pitäisi rajoittaa. Sen sijaan on tärkeää pitää huolta kaikkien omega-3:sten saannista (alfalinoleenihappo, EPA, DHA). Se toimii.

Ehkäpä juu. Mutta Oslon interventioryhmässä syötiin muutakin kivaa kuin fisuja ja röökäiltiinkin vähemmän. Ramsden et al. (2011):

the fish and cod liver oil consumption provided Oslo (598N latitude) dieters with 610 IU (15·25 mg) of daily vitamin D3, recently linked to lower blood pressure, plaque stabilisation, and reduced [heart attack risk] (64). Furthermore, experimental dieters were encouraged to eat more nuts, fruits, and vegetables; to limit animal fats; and to restrict their intake of refined grains and sugar.

Unohtamatta transsimargariinien vähentämistä. Kolmosten lisääminen on selvä win, mutta voiko linolin samanaikainen vähennys olla vielä win-win ?

Myönnän ettei kutosia saa ihan helposti hirsipuuhun, mutta kyseessä on myös viimeisiä teollisen ruokavalion "mokia" joita muuten terveelliset ruokavaliotkin jatkuvasti tekevät. Lyonissakin kesti vuoden että 6:sten vähennys alkoi kunnolla tuntua. Samalla tavoin niiden lisäys ruokavalioon voi edelleen haitata viiveellä. Ei tiedetä miten kävis...

#28 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 19 tammikuu 2012 - 01:35

Kutosiim keskittymistä kritisoi myös Hibbelnin porukka tässä syksyisessä paperissa:

http://www.ncbi.nlm....les/PMC3195369/

#29 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2012 - 03:34

Lähinnä kananugeteista ja ranskalaisista perunoista koostuva ruokavalio ei välttämättä ole pitkällä aikavälillä kovin hyvä juttu...

Ever since she was a toddler, Stacey Irvine has eaten little else but chicken nuggets and the occasional portion of chips.

Now, at the age of 17, she has been warned by doctors to change her appalling diet or die.

The factory worker – who says she has never tasted fresh fruit or vegetables – had to be taken to hospital earlier this week when she collapsed after struggling to breathe.


Doctors found that her 15-year ‘chronic chicken nugget addiction’ has left her with anaemia and inflamed veins on her tongue.

So deficient was her body in vitamins and nutrients that she had to be injected with them.


Stacey, who is recovering at home on a high-dose course of vitamins, has been hooked on chicken nuggets since her mother let her try them in a McDonald’s restaurant at the age of two.

‘I loved them so much they were all I would eat,’ she said. ‘I just couldn’t face even trying other foods. Mum gave up giving me anything else years ago.’

The teenager, of Castle Vale, Birmingham, admits she will occasionally vary her food intake – by eating a slice of toast for breakfast or a packet of crisps.


Hooked on chicken nuggets: Girl, 17, who has eaten nothing else since age TWO rushed to hospital after collapsing

No, kai tämäkin kertoo siitä, että ihminen tulee pitkiäkin aikoja toimeen puutteellisella ja hyvin yksipuolisella ruokavaliolla. Silti kyllä ihmettelen, että äiti oli antanut noin nuoren lapsen määrätä syömisistään...

#30 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 01 helmikuu 2012 - 09:01

Uusi tutkimus.

Eläinrasvat ja ravinnon kolesteroli yhdistetty riskiin sairastua raskausajan diabetekseen, aika kattava pläjäys.


Animal fat and cholesterol linked to increased gestational diabetes risk
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#31 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 02 helmikuu 2012 - 13:44

Ruotsin elintarvikevirasto on laittanut tutkimuksia kehiin, huh....järkyttävän paljon suomalaiset tutkivat itseään diabeteksen ja sydänsairauksien osalta.

http://www.slv.se/sv...enskapen-bakom/

Itse diggasin tästä paperista: High-fibre, low-fat diet predicts long-term weight loss and decreased type 2 diabetes risk: the Finnish Diabetes Prevention Study.

http://www.ncbi.nlm....Pubmed_RVDocSum

älä käytännössä, mitä enemmän ei-prosessoituja tärkkelyksiä dietissä, sitä vähemmän diabetesta.

Kuidut on äärimmäisen hyvä proxy terveelliselle dietillä, aina kuin näette uusimman Atkins-foundation rahoittaman, tai vaikka Staffan Lindebergin paleo-roskatutkimuksia, niin tarkistaa referenssidietin kuitumäärä. Välimeren dietti on aina korkeakuituinen ja viralliset ravintosuositukset suosittelevat korkeakuituista diettiä, älkää menkö siihen halpaan missä roskadiettiä, joka koostuu pelkästään muroista ja vehnäjauhoista nimitetään "vähärasvaiseksi" tai "välimerendietiksi", kuten näissä roskatutkimuksissa on tapana menetellä.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#32 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 03 helmikuu 2012 - 17:58

Itse diggasin tästä paperista: High-fibre, low-fat diet predicts long-term weight loss and decreased type 2 diabetes risk: the Finnish Diabetes Prevention Study.

http://www.ncbi.nlm....Pubmed_RVDocSum

älä käytännössä, mitä enemmän ei-prosessoituja tärkkelyksiä dietissä, sitä vähemmän diabetesta.
- -
älkää menkö siihen halpaan missä roskadiettiä, joka koostuu pelkästään muroista ja vehnäjauhoista nimitetään "vähärasvaiseksi" tai "välimerendietiksi", kuten näissä roskatutkimuksissa on tapana menetellä.

Ilman dieetin sisältöä tuosta ei voida sanoa puluakaan. Noista mollaamistasi roskatutkimuksista on nähty jo kokotekstit ja jotenkin vaan se mm. prode ja mufa ei näytä mitenkään haitallisilta. Uusituvan heimon tuloksia voidaan analysoida vasta sitten, kun ne ilmestyy verkkoklvoille yksityiskohtineen.

#33 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 16:11

Lisäainehysteriaa...

Lisäaineet varjelevat ruokamyrkytyksiltä

Professori: Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön

Raakamaidon ihanuutta?

Number of people with illnesses linked to raw milk rising in Pa., Md., W.Va.

#34 Blueteam

Blueteam

    Administrator

  • Administrators
  • 3 474 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 16:51

Järjetöntä niputtaa kaikki lisäaineet samaan nippuun ja mainostaa einesruokia terveellisiksi. :pölkky:

Luontainen glutamaatti ja lisätty glutamaatti ei myöskään käsittääkseni ole ollenkaan sama asia, toisin kuin tuossa väitetään.
Health is a crown worn by the healthy people on their heads.

#35 C.G.B. Spender

C.G.B. Spender
  • Members
  • 90 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 17:00

Hehhehee, profesoreiden jutut ei koskaan lakkaa huvittamasta. :lol2:

#36 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 19:38

Ihan vitun käsittämätöntä. Mitä "lisäaineita" on porkkanassa. Se lisäaine syntyy, kun juuri kun siitä porkkanasta revitään jokin ravinne pistetään isolaatiossa toiseen. Koko se kuitujen, vitamiinien, antidioksidanttien, mineraalien synergia häviää. Samalla logiikalla sokeri on herkkua, kun sitä luonnollisestikin omenassa, se että samassa artikkelissa varoitetaan sokerin vaaroista ja kehoitetaan syömään lisää kuitua ei oikein yksi yhteen, siis siinä päätelmässä, jossa porkkanassa esiintyy "lisäaineita". Jos lisäaineet olisi terveellisiä, niin ei kai esim. multivitamiinitabletteja linkitettäisi jatkuvasti korkeampaan kokonaiskuolleisuuteen sekä rinta- ja eturauhassyöpään. Huhuh..mitä juttua professorin suusta.
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#37 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 12 helmikuu 2012 - 21:40

Järjetöntä niputtaa kaikki lisäaineet samaan nippuun ja mainostaa einesruokia terveellisiksi. :pölkky:


Heh, ainakaan tällä hetkellä tuo mainittu terveyspotentiaali ei taida käytännössä toteutua einesten kohdalla.

Vaikka teollisuus pystyisikin kotikokkeja paremmin muokkaamaan ruokien koostumuksia, niin siitä saattaa prosessoinnin yhteydessä kadota jotakin muutakin kuin vain "pahaa" rasvaa ja sokeria...

Yksi unohtui:

Omenassakin on lisäainetta

#38 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 13 helmikuu 2012 - 00:48

tuntuu oudolta tuo glutamaattikommentti. Miksi ihmiset vaatisivat sitä tai vastaavaa lisää ruokalaruokaan, kun eivät sitä kotonakaan käytä, useimmat? Ei se kyllä mahdotonta ole. Kiinalaiset ravintolat ja take-away-paikat kai lisäävät sitä aika liberaalisti, ja intialaiset vastaavasti lisäävät väriainetta curry-ruokiin, koska ihmiset ovat tottuneet siihen että chicken tikka masala on iloisen punaista.

noissa jutuissa oli totta ainakin se, että luonnollisuutta käytetään mainonnassa. Jossain aamumuroissa saattaa olla paljon sokeria, muttei keinotekoisia makeutusaineita. Tämä muistetaan mainita. Varmaan muitakin esimerkkejä on. Ihmiset ovat kai niin tietämättömiä, monet, että tulevat tällä hämätyiksi.

#39 Neonomide

Neonomide

    Super Moderator

  • Members
  • 513 Viestit

Lähetetty 13 helmikuu 2012 - 23:09

Väite, ettei lisäaineiden haitoista ole näyttöä, on väärä:

http://abcnews.go.co...78#.Tzl7ZMjAGnA

On toinen juttu miten paljon muista lisäaineista on näyttöä.

Yllä viitatun professorin jutut luonnollisuudesta myös särähtivät korvaan. On rakentavia tapoja tutkia luonnollisuutta, esimerkiksi tuo paleodieetti, koska se perustuu tieteelliseen tutkimukseen. On lukuisia syitä olettaa että ihmiselle on fiksumpaa syödä elimistölle hyviä luonnonruokia kuin einesruokia. Ravitsemustiede ja luonnontieteet täydentävät toisiaan.

#40 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 14 helmikuu 2012 - 09:01

Paleo dietti nyt ei perustu tieteelliseen tutkimukseen, mistä tällaisia ideoita olet kehitellyt? Lisäaineista kyllä samaa mieltä.

Paleo tiede:
Brieffaus hyvin pienissä otannoissa yhdelle ryhmällä syötetty roskaruokaa (kuidut alle 15mg päivässä, ja tätä diettiä kutsuttu "välimeren dietiksi" tai "vähärasvaikseksi dietiksi") . Paleo dietti ollut tasoissa ja juuri marginaalisesti voittanut roskaruaan. Ainoa mitä voidaan "paleo-tieteestä" sanoa on että huono dietti voittaa vielä huonomman.



Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#41 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 14 helmikuu 2012 - 23:43

Yllä viitatun professorin jutut luonnollisuudesta myös särähtivät korvaan. On rakentavia tapoja tutkia luonnollisuutta, esimerkiksi tuo paleodieetti, koska se perustuu tieteelliseen tutkimukseen.


sitä käsitettä kuitenkin viljellään välillä löperöhkösti. Esim. Jenkkilässä moni tuntuu olevan vakuuttunut, että pitkäkestoinen liikunta ei ole ihmiselle luonnollista, kun taas toisten mukaan ihminen on "syntynyt juoksemaan". Loren Cordainilla lienee exercise-tieteen proffana oma mielipiteensä tästä asiasta?

#42 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 21 helmikuu 2012 - 12:04

Anthony Colpo tutuista aiheista kertomassa kotimaisessa mediassa:

Liikunnasta ja hiilihydraateista, lahjomattomasti

Englanninkielinen versio:

Low-carb vs Anthony Colpo

#43 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 21 helmikuu 2012 - 17:28

Anthony Colpo tutuista aiheista kertomassa kotimaisessa mediassa:

Liikunnasta ja hiilihydraateista, lahjomattomasti


vähän huonoa suomea tuo juttu, mutta muuten suht. mielenkiintoinen.

lainaus: "

Tottahan toki. Tutkimuksesta toiseen on havaittu, että vähähiilihydraattiset ruokavaliot alentavat kilpirauhashormoneista fysiologisesti ja aineenvaihdunnallisesti aktiivisimman T3:sen määrää. Tämä vaikutus on hyvin yhdenmukainen. Vähähiilihydraattiset ruokavaliot aiheuttavat tämän, ei suoraan heikentämällä kilpirauhasen toimintaa, vaan haittaamalla jo kilpirauhasesta vapautuneen T4:sen muuntumista T3:seksi. Tätä tilaa kutsutaan nimellä ”euthyroid sick syndrome” (matala T3-syndrooma tai Wilsonin syndrooma, toim. huom.). Jos kärsit jo valmiiksi kilpirauhaseen tai energiatasoihin liittyvistä ongelmista tai kylmänsietosi on huono, kannattaa olla erittäin varovainen vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisen kanssa."



olen tuosta ennenkin kuullut. Onko tietoa hyvistä viitteistä aiheen tiimoilta? Ilmeisesti tuo Wilsonin syndrooma ei ole saanut tunnustusta lääketieteen suunnalta. Mutta jos totta, olisi se itselleni aika hyvä syy välttää karppausta.



#44 cgs

cgs
  • Members
  • 611 Viestit

Lähetetty 22 helmikuu 2012 - 01:11

Colpon kirjoitelma yllämainittuun aiheeseen liittyen: http://anthonycolpo.com/?p=1743

vaikuttaa minusta ihan mielenkiintoiselta. Pitänee tutkia viitteitä tarkemmin kun kerkeää. Wilsonia ei mainita lainkaan, joten liekö eri syndroomasta kysymys.

#45 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 08 maaliskuu 2012 - 16:31

Heh, tuo kyllä hieman hymyilyttää:

Exporting the Chinese diet... to China

T. Colin Campbell co-authored a bestselling book touting the health benefits of eating like the rural Chinese. Now he’s trying to reacquaint the Chinese with the benefits of the plant-based diet he learned from them.


“It’s ironic that some of the things we learned from the Chinese now we’re sort of taking back to China,” said Campbell, an American who is professor emeritus in nutritional sciences at Cornell University.



#46 Richard

Richard
  • Authors
  • 1 745 Viestit

Lähetetty 08 maaliskuu 2012 - 20:59

Hei, lähetin juuri uutisvihjeenä Svenska Dagbladetiin uuden tutkimuksen. Toivottavasti julkaisevat jutun.

Jaetaan tännekin. Paleolaiset kuvittelevat, että jokin tietty dietti on koodattu genomiimme...noh...tutkijat ovat havainneet että geenimme muuttuvat, eikä hyvään suuntaan, rasvaisen ruuan ansiosta. Sellaista koodia.....

Study shows how high-fat diets increase colon cancer risk (Public release date: 7-Mar-2012)

"The findings, 'Epigenetic Differences in Normal Colon Mucosa of Cancer Patients Suggest Altered Dietary Metabolic Pathways' were published in the March issue of the American Association for Cancer Research's journal, Cancer Prevention Research".

http://www.eurekaler...u-ssh030712.php
Forks Over Knives and Healthy Longevity: A Missed Opportunity for the Cholesterol Skeptics
http://healthylongev...-longevity.html

#47 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 06 huhtikuu 2012 - 11:56

Silloin tällöin olen hieman ihmetellyt kookosveden hehkutusta. Näyttää siltä, että ainakin jotkut valmistajat ovat kaupanneet tuotettaan hieman lennokkain väittein:

Coconut water is one of the fastest growing beverages sold in the United States. Vita Coco markets its coconut water as “super-hydrating,” “nutrient-packed,” “mega-electrolyte,” and healthy “super-water.” Labaton Sucharow filed a proposed nationwide class action, styled Fishbein et al., v. All Market Inc., No. 11-cv-05580, against the company after an independent study revealed that Vita Coco’s products do not contain the electrolyte levels indicated on the products’ labels. The class action complaint alleges that Vita Coco’s coconut water products are mislabeled and do not hydrate more effectively than less expensive sports drinks.


Labaton Sucharow LLP Secures $10 Million Settlement in Nationwide Class Action Against Maker of Vita Coco, Alleging Misleading and Deceptive Advertising

#48 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 09 huhtikuu 2012 - 22:19

Ei varsinainen uutinen, mutta laitetaan nyt tänne, kun en viitsi uutta ketjua aloittaa yksittäisen tiivistelmän perusteella.

Mikä on pielessä, jos omega 6 -myrkkyöljydieetti voittaa huikean terveellisellä voilla rikastetun ruokavalion...:

Results: A total of 61 subjects completed the study. Body weight modestly increased but was not different between groups. Liver fat was lower during the PUFA diet than during the SFA diet [between-group difference in relative change from baseline; 16% (MRI; P < 0.001), 34% (MRS; P = 0.02)]. PCSK9 (P = 0.001), TNF receptor-2 (P < 0.01), and IL-1 receptor antagonist (P = 0.02) concentrations were lower during the PUFA diet, whereas insulin (P = 0.06) tended to be higher during the SFA diet. In compliant subjects (defined as change in serum linoleic acid), insulin, total/HDL-cholesterol ratio, LDL cholesterol, and triglycerides were lower during the PUFA diet than during the SFA diet (P < 0.05). Adipose tissue gene expression was unchanged.

Conclusions: Compared with SFA intake, n−6 PUFAs reduce liver fat and modestly improve metabolic status, without weight loss. A high n−6 PUFA intake does not cause any signs of inflammation or oxidative stress. Downregulation of PCSK9 could be a novel mechanism behind the cholesterol-lowering effects of PUFAs.


Effects of n−6 PUFAs compared with SFAs on liver fat, lipoproteins, and inflammation in abdominal obesity: a randomized controlled trial
  • Turbokameli tykkää tästä

#49 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 12 huhtikuu 2012 - 01:21

Edellisessä viestissä mainittua tutkimusta käsittelevä kirjoitus:

Uusi tutkimus: Auringonkukkaöljy jyräsi voin

#50 Mikko Lahtinen

Mikko Lahtinen

    Administrator

  • Administrators
  • 1 815 Viestit

Lähetetty 20 huhtikuu 2012 - 20:01

Good things about bad habits...

Uudessa tutkimuksessa tehtiin yllättävä havainto: luova ongelmanratkaisu sujuu paremmin parin tuopin jälkeen.

Chicagon yliopiston tutkijoiden tekemässä kokeessa testihenkilöinä olleet miehet joivat kaksi tuoppia olutta tai kaksi lasia viiniä, minkä jälkeen he alkoivat ratkoa pähkinöiksikin kutsuttuja ongelmanratkaisutehtäviä.

Tulokset olivat yllättäviä: kaksi olutta alle nauttineet koehenkilöt tuottivat enemmän oikeita vastauksia ja vieläpä lyhyemmässä ajassa kuin selvinpäin olleet verrokkihenkilöt.


Sen sijaan keskittymistä vaativissa, analyyttisissa ongelmanratkaisutehtävissä kaksi olutta nauttineet pärjäsivät selvinä olleita kumppaneitaan heikommin. Tämä sopii hyvin yhteen aiempien tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan parantunut työmuistin kapasiteetti parantaa analyyttista ongelmanratkaisukykyä.


Tutkimus osoittaa: Kahden kaljan jälkeen luova ongelmanratkaisu sujuu paremmin




1 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 1 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää